Nealko pivo pre 15 ročného
Dovolili by ste,?
@0silvia0 si nezdedila po synovi?😉
@dskjhfdlkdjhl 🙏🙏🙏
@dskjhfdlkdjhl ale áno, dá sa povedať, že nie je to so mnou až také zlé, niečo by som naškrabala 😎
@0martina0 pomóóóccc, hilfe, help... áno máš pravdu, my dve si neporozumieme ani v tomto, ani v budúcom živote, nechajme to radšej tak, lebo zo zúfalstva pôjdem sama na pivo🤒 A na alkoholické!
@0silvia0 ja by som na to pivo s Tebou isla😀
@natalia_17 otázka znie, prečo mu ho dať? Pýtal si? Sama mu ho chceš ponúknuť? Alebo ortec a ty váhaš? Spoločnosť ťa prehovárala, však mu ho daj? Chce sa cítiť dospelým? Chce zafrajerovať? Kamaráti si dávajú? Alebo je jednoducho smädný a nič iné nie je v dosahu. A mnoho iných dôvodov
@dskjhfdlkdjhl super, len neviem, či to stihneme ešte dnes 🙂
@0silvia0 dnes len nejake virtualne, takze urcite nam ho schvalia aj na mravnostnom😀
@dskjhfdlkdjhl myslíš mravnostné modrokoníkovské? Obávam sa, že tu by nám ani to virtuálne nedarovali. Tu sú ženy veľmi pevných zásad. Poniektoré majú deti ešte v kolíske alebo v predškolskom veku, ale už teraz vedia, že keď budú mať tie ich deti 15 rokov, ani čuchnúť k nealku!
@0silvia0 a urcite nikdy ani same k alkoholu ani nepricuchli😉 Veru tu su same echtovne zenske😉 Staci citat diskusie, clovek je hned v obraze😉
Nedovolila. Moj syn ma 16. Nedovolim. Dovod-je to navyk. Teraz je to bez alkoholu, za chvilu bude pit alkoholicke, neskor nieco tvrdsie. Citat tu, ze niekto ho da pit dietatu 2,5rocnemu je viac nez strasne. Nehnevajte sa na mna, ale fakt!
Robim preventistku navykovych latok a poviem vam, ked citame v dotaznikoch od deti - kto ti dal prvykrat pit alkohol, odpoved mama, otec, starky, starka-je nam z toho zle. Aspon u rodica by mali vidiet, ze to nie je ok. A ze zakazane viac laka? Tak im dovolme aj kradnut a zabijat, aby ich nelakalo zakazane ovocie, ci?
Ja na tom nevidím nič zle, ak ho nebude piť pravidelne. Môj syn si v tom veku mohol dať aj alkoholický Radler na nejakej oslave. Neskôr v 16-tich aj jedno normálne pivo. Teraz ma 19 a žiaden alkoholik z neho nie je. V lete pije Radler alebo pivo v plechovke, ale v zime ho to ani nenapadne, urobí si čaj. So zákazmi to netreba preháňať, ja som sa s ním skôr rozprávala, aby bol sám zodpovedný a vedel, kedy ma dosť. Cigarety ale u nás nemajú šancu, ja neznášam fajčenie a našťastie aj syn to považuje za blbosť.
@alami alkohol je na Slovensku veľmi tolerovaný, a vždy bol. Kedysi si ľudia dopestovávali vlastné víno a pili ho bežne a každodenne. Môj otec mi spomína, že červené víno sa dávalo na "zdravú farbu" piť aj malým deťom, moja mama tak isto spomína to isté, že si bežne cucli ako malí. Keď mali tendenciu byť takto benevolentní aj k mojim deťom, toto som rázne stopla.
Som presvedčená, že dnešní rodičia sú viac uvedomelí čo sa týka prístupu k alkoholu a kedysi bol alkohol aj fajčenie rozšírený v omnoho väčšom meradle ako teraz.
Ale z jedneho radlera alebo nealko piva by som takú vedu nerobila ak je to príležitostne, ono tie striktné zákazy v určitom veku sú už kontraproduktívne.
Ja som mala alko aj s vodkou v 15tke uz za sebou 👍🏻😁 a tu som.
Jojoj. Nechápem, prečo tu poniektore robíte takú vedu okolo nealka piva. A keby si 15 ročný dal pri rodičoch aj zopár glgov alkoh. piva, veď sa z toho neopije. Pitie či nepitie je skôr o celkovej výchove a vzťahu rodičov a detí. A o vzore od rodičov.
U nás sa nikdy nejak veľmi nepilo, ale keď prišla návšteva, alkohol bol na stole. A určite viem, že toho pivka nám rodičia sem tam dovolili si "cucnúť", keď sme chceli vyskúšať a neskôr aj alko. A napriek tomu, ani jeden z nás neholdujeme alkoholu. Ani jedna sestra nikdy neprišla domov opitá a bráško ak sa dobre pamätám, tak jeden jediný krát. A aj to len kvôli tomu, že celý deň nič nejedol a večer si sadli oslavovať skúšky s kamošmi. A nefajčí taktiež ani jeden súrodenec. Mne dal prvú cigaretu skúsiť bratranec, keď som mala 7 rokov a bola to zároveň posledná cigareta v mojom živote. A to som chodila na chaty s rôznymi partiami a nikdy, naozaj nikdy sa nikomu z nich nepodarilo ma presvedčiť, aby som si zafajčila alebo na väčšie množstvo alkoholu. Vždy som mala v sebe ten pocit, že keby som sa napr. riadne opila, sklamala by som dôveru rodičov. A tiež by som sklamala sama seba.
@0martina0 áno, je to ťažká téma, ale ľudia, ktorí majú potrebu piť majú väčšinou psychické problémy, alebo problémy, ktoré nevedia inak vyriešiť, alebo sú psychicky málo odolní. Zistia, že alkohol im zatemní myseľ a na nejaký čas zabudnú na svoje problémy. Ale tam je tých faktorov viac, nie každý kto si v 15-tich dá jedno nealko bude alkoholik, nie každý kto vyskúša fajčiť v 15-tich bude fajčiar. Moji rodičia obaja fajčili aj fajčia celý život, cigarety sa u nás váľali denno-denne. A čo myslíš? Fajčím? Nefajčím ani ja ani moji súrodenci. Aj keby boli moji rodičia alkoholici a máme doma dennodenne otvorené fľaše alkoholu, neznamenalo by to, že by som sa automaticky musela stať alkoholikom. Je to konkrétne o človeku, o jeho uvedomelosti, čo si do života pustí a čomu dá stopku.
@0silvia0 presne toto som chcela napisat. Ja som v ramci puberty a ranej mladosti poskusala kadečo a som tu, bez akejkolvek zavislosti. Aj v najviac psychicky narocnom obdobi som sa nepoddala alkoholu. Podla mna clovek ma urcitu predispoziciu k nejakej zavislosti resp.potrebuje ju ako "barličku" alebo vyhovorku na problemy a "citovu vyhorenosť"
@0silvia0 jasne nestaneš sa alkoholikom môže ti piť mama otec a nemusiš ale môže sa stať že sa človek stane a ako pysala ta pani čo robi ten prieskum ak si to zachytila kto dava deťom alkohol mama oco dedko atd.toto si pametam z liečby ak dnes ked sme mali prednašku kde boli vaš rodičia ked vam ponukali alkohol atd.o tom sa da strašne veľa pisať len ma mrzi že niekto ma nazor že svojmu dieťaťu neda alkohol a je hned v tejto teme odstaveny ja mam štiry deti a môžu saostať do alkoholu ale viem že si raz nebudem vyčitať že ja som im ten alkohol ako rodič ponukala takto som to cele myslela ale spomenieš tu terapeutku tak sa na tom ohromne niekto zabava a pritom o tom nič nevie a to vôbec nemyslim tym teba
Mne dali rodicia ochutnat aj domacu, sampus , liker v 15 a nie som ziadny alkoholik 😉 nealko je v poho
@0martina0 to, čo napíše niekto v diskusii si rozhodne nemôžeš pripúšťať k srdcu a cítiť sa odstavená. Sú to len slová, názory, každý má právo mať nejaký. A keď si za svojim názorom stojíš, je to ok. Ty máš svoje skúsenosti, ja mám iné skúsenosti, každého formuje v živote niečo iné a každá z nás si prechádza niečím iným. Je normálne, že nemáme všetci rovnaký názor a tak je to ok.
Pre teba je dôležité aby si nebola tou osobou, ktorá ponúkne alkohol, lebo máš svoje negatívne skúsenosti. Je to ok.

@0martina0 nechapes, ja som mala naopak velmi dobry den. 😉