Neprijatie na strednú školu
Dievčatá, poprosím o pomoc tie, čo máte skúsenosti. Lebo my sme také niečo nikdy neriešili.
Máme v rodine dievča, dala si prihlášky na gymnáziá, ale je veľmi nízko v poradovníku, teda pod čiarou, nevieme, či nám odvolanie pomôže.
1. Neviete či treba oficiálne napísať list o odvolaní? V appke edupage mala ikonku odvolať, večer sa na to pozrieme, či stačí len cez to alebo oficiálne písať.
2. Dá sa podať niekde prihláška na druhé kolo, aby ju ešte niekde zobrali?
ahoj, ani nasu nevzali ani na jednu skolu, kam sa hlasila (obchodne akademie) - dovodom je nedostatok miesta. Kazali nam hned podat odvolanie (posielala som oskenovane s podpisom cez edupage a na jednu skolu osobne sme doniesli). A teraz uz len cakat. Ze zajtra budu vysledky oficialne aj s poradim a ono sa to bude posuvat, podla toho, kolko deti potvrdi/nepotvrdi nastup na danu skolu. Cize len cakat nam zostava. Vychovna poradkyna povedala, ze ak by ju ani na odvolanie nezobrali ani na jednu, potom sa mame ozvat a ona nam da zoznam skol, kde budu este volne miesta a isla by znova na prijimacky na niektoru z tych skol. Ale zo skusenosti, co mam, ono sa to vsetko utriasa este aj v priebehu septembra, takze uvidime, nestresujeme zatial 🙂 drzim palce!
Najde da tu niekto kto sa hlasil na 8roc gymnazium Jana Holleho?
Ani moja sa nedostala, je síce ôsmačka tak skusala len na bilingválne, testy spravila vynikajúco ale predbehli ju deti s lepším prospechom ci účasťou na sútažiach.
Príde mi to ľúto, celkovo ze sa tie deti nedostanú kam chcú a toľko sa snažia. Nehovorím keď na to nemá ale všetky tieto gymnázia, decka všetko 1ky, poctivo sa učia a nič z toho, aj strata jediného bodu ich posunie o 10 miest dole.
Tento ročník 2008 je silný, oproti iným rokom veľa detí, škoda ze tomu neprisposobuju aj počet prijatých žiakov. Takto pôjdu šikovné deti na učilistia, zbytočne zničené životy len preto ze majú blbý rok narodenia.
@lujza123 Nemyslím si, že majú zničený život len na základe toho, že sa nedostanú na gymnázium, ale chápem.. Tiež by som nechcela aby bol syn na učilišti keď má na gymnázium na ktoré našťastie aj ide.🙏
@lujza123 my sme na tom rovnako hoci sa dcera hlasila na 8 roc gymnazium. Je 5cka 2011 a vraj tiez velmi silny rocnik. Tiez mi to pride nespravodlive napr na jednom z gymnazii beru len 25 ziakov hoci sa tam hlasi vela sikovnych deti . Dcera je 6ta pod ciarou a je smutna vystresovana z toho ci sa podari tam dostat na odvolanie
@lujza123 to hovoria každý rok, že silný ročník....ale súhlasím s tebou moja dcéra vždy odmietala ísť na olympiády a potom jej chýbali body, lebo boli deti čo nenapísali dobre prijímačky, ale body ich zachránili.Minuly rok sme to prežívali u nich polka triedy sa nedostala niektorí išli na OA, chalani na stavebnú, ale veľa detí po pol roku zase menili školu.25 deti na gymnázium v Ba je smutné nakoniec sa dostala na iné ako chcela, ale je spokojná.Polku z triedy má deti z mimo Ba tá spádová oblasť na Ba je obrovska
@patricia2120 to je fajn, keď je len 6 má veľkú šancu sa dostat
@vanessad15 ešte sú aj dobre stredne skoly a chalan ma viac na výber ako dievča elektrotechniku, stavbarinu, strojnícku zas nie sú len gymnázia a ucilistia.
@stvura u nas sa prihlasoval na skolske kolo kto len nechcel. sutazi bambilion, ozaj kazdy si mohol vybrat. a tie body su dobra vec, pomozu na prijimackach. u nas tiez nechcel chodit, potom zacal a veru sa zadarilo, isile z 8 roc na bilng.
u nas syn, ak by mal ist niekde na elektro, strojariu, a pod. odborne skoly, zakapal by tam. a takych deti je vela, ozaj studijne typy, pre ktore je gymnazium ako stvorene. ale idu silnejsie rocniky, takze natresk, v Cechach je to este horsie, tam uz je natresk aj na ucilistia, kde casto koncia aj jednotkary a dvojkari
@obcansr Nám tiež nič poštou neprišlo. Len na edupage.
@luccija ale tie roky 2008-2011 sa tých detí narodilo naozaj viac, napr. 2007 bolo 51000 a 2009 už 61000 takže sa to určite prejaví niekde. My sme mali veľký problém už so škôlkou, tiež som obehala všetky možné a smola, že veľa detí v tom roku 😐
A ako to na Slovensku funguje, po niečom je dopyt a v realite štátneho aparátu sa na to reaguje tak o 20 rokov mozno.
Je to des tento rok, aj tu, aj v ČR...
@stvura asi záleží od konkrétnej učiteľky, u nás ich matikarka aj angličtinarka hnali celú triedu povinne na všetko co existovalo. Moja bola aj úspešná riešiteľka, aj na okresné kolo mala ísť len sa na to vybodla. Ja som to nejako nesledovala, diplomy sme kdesi založili asi su aj vyhodené a dnes zisťujem ze to su presne tie body co ju delili od prijatia na školu 🤦♀️.
Aspoň rodic vie a môže si na to dávať pozor pri mladších deťoch.
Ale tak je to ako to je, aspoň si vyskúšala a budúci rok pôjde na ostro. Ona šla o rok skôr do školy takže aj dobre ze ostane ešte na ZŠ, predsa len v tomto veku je cítiť ze tie staršie decka sú mentálne vyzretejsie a pripravene byt na strednej.
@patricia2120 no u nas 6ty pod ciarou u osemrocneho nema sancu.... tie deti realne aj vsetky nastupia, len minuly rok sme isli my a preferovali sme ine gymnazium, takze syn miesto uvolnil niekomu pod ciarou -- ale teda toto je u nas velmi zriedkavy jav, ze prijaty nenastupi a syn bol povazovany za anomaliu a bolo z toho na skole velke halloo 😀
@kofa77 . Ja si myslím ze šikovné dieťa vie dosť znechutiť keď sa nedostane na školu kam chce a musí ísť niekam kde naozaj nepatrí.
Neviem príde mi to nefer, stačí ze mas smolu - si narodený v silnom ročníku a bývaš vo väčšom meste (lebo tu sa to prejaví skratka najviac) a aj keď je dieťa šikovné, s chuťou učiť sa, jednotkami na vysvecku pošlú ho na nejaky v čase dávno zabudnutý a zbytočný odbor učilišťa ktoré funguje len zo zotrvačnosti.
Nechápem prečo radšej neotvoria o triedu naviac na školách o ktoré je zaujem

@simoli grosslingova gamca, gymnazium malacky