Neprijatie na strednú školu
Dievčatá, poprosím o pomoc tie, čo máte skúsenosti. Lebo my sme také niečo nikdy neriešili.
Máme v rodine dievča, dala si prihlášky na gymnáziá, ale je veľmi nízko v poradovníku, teda pod čiarou, nevieme, či nám odvolanie pomôže.
1. Neviete či treba oficiálne napísať list o odvolaní? V appke edupage mala ikonku odvolať, večer sa na to pozrieme, či stačí len cez to alebo oficiálne písať.
2. Dá sa podať niekde prihláška na druhé kolo, aby ju ešte niekde zobrali?
@kaktusik007 to máš pravdu, ale napriklad keď je tak veľký záujem o všeobecne vzdelanie a jazyky prečo týchto škôl nieje jednoducho viac. Respektíve aspoň úmerne záujmu v danom kraji.
Niekto hovorí ze študent gymnázia ktorý nemá vysokú školu nenájde uplatnenie, ale je to hlúposť. Taky človek ktorý je zvyknutý učiť sa, trénoval ten mozog 4 roky sa rýchlo naučí čokoľvek iné.
Naopak keď sa šikovne dieťa pošle niekam kam nepatrí, stratí motiváciu, zlenivie
@kaktusik007 odkial ste ? Dufam ze dcere sa to podari
@lujza123 ja mám dcéru 2006 ročník a nič sa za tie roky nezmenilo.Uz vtedy som ju dostala do škôlky až neskôr ešte ani nebolo toľko súkromných, príspevky, ak by som pracovala....ak by som nemala kamarátku učiteľku čo sa vyzná v týchto veciach ohľadne prijímačiek tak by som veľa veci nevedela.Nasa výchovná poradkyňa bola slabá tá ani nepovedala, že človek si môže dať prihlášku na 4 školy, ak ide o bilingval talentovky a veľa iných veci.Clovek si musel všetko naštudovať sám, pozistovat.Nas zachytila pandémia 7,8 r v 9 viac nechodili ako chodili, takže deti v najdôležitejších rokoch poľavili a fakt dobrí žiaci čo mali jednu, dve dvojky na prijímačkách pohoreli.U nás v triede skoro polovicu nevzali kde chceli bolo z toho veľké haló.A áno každá školy si brala body ako chcela niečo uznali niečo nie.Moja dcéra sa nikdy nicoho nezacuastnila ona to neznáša🙂monitor nenapísala tak, aby ju vzali bez prijímačiek a takto pred rokom som trpla, lebo som nečakala taký nával a také problémy, že na školy sa hlási 150 deti a berú 30, niektoré aj vyše 200.Az, keď sa to človeka týka zistí aké to je náročné.
Teraz by som už aj ja viac trvala na olympiádach, ako všetci vždy hovorili monitor je len štatistika nerobte z toho vedu a potom kto ho dobre napísal mohol ísť na odbornú školu bez prijímačiek.
Jednoducho tých dobrých, šikovných deti je veľa my sme podľa výsledkov videli, že boli takí čo celé roky samé 1, body za monitor, súťaže a mali jednoznačný náskok.
Hlavne, že sa stále hovorí ako na gymnázium berú už aj trojkarov, škola o ničom a potom je takýto problém.U nás v triede bol veľký záujem o OA bilingválnu aj tam sa veľa detí nedostalo, niektorí to vzdali a dali ich na súkromné gymnázium, alebo španielske potom po pol roku prestup..výchovná poradkyňa hovorila, že taký problémový rok ako minulý ešte nemala.
V každom prípade máš pravdu pre tie deti je to taký prvý samostatný krok výber školy, venujú sa tomu a potom ich neprijmú.
Darmo tento svet chce len dokonalých a potom sa umelo udrziavaju niektore školy ako som minule videla v TN školu na Pántoch pár žiakov a riaditelka nechce, aby ich zrušili.Ja tam mám známeho škola má x odborov každý rok niečo nové len nech majú žiakov a veľa žiakov z Ukrajiny len, aby fungovali.Umelo udržiavaná škola, budova...nakoniec končia a žiaci budú zlúčení.
Ja som si tiež vždy myslela jedny prijímačky žiadna veda dáme 2 prihlášky na jednu ju zoberú, nakoniec bola na 4 a aj, keď ju vzali na gymnázium chcela iné, ale už som vôbec bola rada, že tam je.
Z ostatných spravila dobre, ale stále to nestačilo na prijatie ani na odvolanie tam išli o každý bod potom nám v auguste volali z jednej skoly, ale už to nechcela menit
@stvura môj syn je ročník 2012, teraz robil prijímačky na osemročné gym. v Bratislave. Na jednom gympli skončil na 100. mieste, na druhom na 176. Na obe gymnazia islo cca 200 detí a otvárali vždy len jednu triedu pre 30. Takže totálny pretlak detí a verím, že na prijímačky išli len šikovné deti s dobrým prospechom. Každopádne ma to utvrdilo v tom, že do deviateho ročníka musíme vymyslieť stratégiu, neexistuje si len tak dať prihlášky na dve náhodné gymnáziá. Treba sledovať, kam sa hlási menej detí a otvárajú viac tried a nejako podľa toho zhodnotiť možnosti. S bilinguálmi si tiež človek nepomôže, niekde sa hlásilo aj 400-500 záujemcov na jednu max. dve otvárané triedy. To isté priemyslovky, pretlak až strach.
@stvura vies co, on o OA ani pocut, jeho bavi aj chemia aj fyzika, to je uplne typ na gmynazium. aj ja mam gympel a inak by som sa dnes nerozhodla, za mna je gymnazium super skola.
u nas pre rokmi letela veta - na gymnazia beru kazdeho- tak to ani nahodou, mozno to platilo tak 5-6 rokov dozadu. teraz napr. 200 uchadzacov, 30 prijatych, alebo 280 a 60 prijatych, body za olympiady, vysvecka, kzada skola ma vlastne kriteria, niekde davaju body aj za uspesneho riesitela, niekde do 5 miesta... u nas cchel ist syn na biling vzdy, takze by robil prijimacky tak ci tak, ale na 4 rocne zavazi kazdy bod
podla mna treba na vyberat jednu skolu, kde dieta chce a druhu pozerat, aky je tzv. previs, cize pomer uchadzacov a prijatych. davat prihlasky na dve top skoly je blby napad v dnesnej dobe.
Podľa mňa su tu celkovo nenormálne pomery. Však tie deti, čo sa nepomestia nikam ani v 1. ani v 2. Kole, tak kam pôjdu? Asi rovno na úrad prace.
@uhnakova mas pravdu.
pritom uz ked sa detia narodia, tak statisticky urad-alebo iny, kto zbiera data vidi, ze o 3 roky bude treba tolko miest v skolkach a v 6 rokoch tolko na ZS a o dalsie roky SS.. ale nikto na to nereauguje. pritom deti, ktore su sikovne, spravia pprijimacky tak, ze od prijatych ich deli doslova par bodov na tu skolu patria, to nie je o tom, ze nemoze byt kazdy doktor a pravnik a rodicia pchaju svoje hlupe deti na VS... to su kydy, ktore casto citam na nete
je mi luto tych deti, lebo ako pisem, keby sa moj syn nedostal kde cchel, miesta by boli niekde na strojncickej a ucil by sa nejake konstrukcie- zakape... a takychd eti je vela
@kofa77 nemám prehľad uplne všade. Pozerala som to, čo by zaujímalo nás. Obe deti sa učia výborne. Prvý bude deviatak syn, takže som pozerala gymnázia a priemyslovky. A všade rovnaký natresk, jeden až dva gymple a jedna priemyslovka mali o čosi lepší pomer hlásiacich sa vs prijatých. Ostatné otras, nahlásených niekoľko sto deti a otvárane triedy väčšinou 2, max. 3.
@kofa77 ja si viem pre syna predstaviť len gympel alebo vhodný informaticky smer na nejakej priemyslovke. On už teraz vie také veci na počítači, že s mužom pozeráme ako puky. Syn už teraz vie, že chce byt programátor. Neviem si predstaviť, že by skončil na nejakej učňovke ako údržbár, však by si tam nemal čo povedať s ostatnými. Myslím, že by naozaj mali výrazne navýšiť kapacity na gymploch a vhodných priemyslovkach, pretože inak je to plytvanie ľudským potenciálom. Predsa nechceme ako krajina produkovat zamestnancov niekam do fabriky za pas, keď môžu byt kvalifikovanejší. No a keďže štátne školstvo nereaguje, tak je na vzostupe súkromne školstvo a zúfalým rodičom často nezostáva iné, ako 4 roky cvakat súkromný gympel. To bude inak aj nás spôsob, ako sa vyrovnať s tým pretlakom na stredne školy. Jednu prihlášku podáme na niektoré menej obľúbené súkromne gymnázium, kde ide menej deti.
@uhnakova na prijimacky tie neprijate deti buduci rok nemozu ist. Zo SS sa da iba prestupit 🤷♀️
@uhnakova presne tak, plytvanie ľudským potencionalom. Ja som si len tak zo srandy pozrela zopár gymnázií v Bratislave a teda otras, fakt BA je asi posledné mesto na Slovensku kde chceš mať deti... Nedostaneš ho ani do škôlky, ani do školy a na strednu už vôbec nie. Aby z 300 - 500 deti vzali 60? Kam tie deti pôjdu a prečo im toto robia, nechápem...
No moja sa tento rok nedostala na bilingválne, aj keď teda skončila celkom dobre v celkovom poradí je len kúsok pod ciarov takže super. Je ôsmačka, má čas. Ale vidím to tak ze budúci rok ju pošlem na skúšky na nejaký zapadnuty gympel v Hornej Dolnej a potom požiadame o prestup. Smutné toto
@stvura u nás sú zase s dcérou v triede deti čo išli z 8 r a nestíhajú to tempo.ucitelka hovorila, že aj, keď sa to nezdá, ale si veci čo sa ucia v 9 r a su trocha popredu..ak ten rok veľa spraví.
@uhnakova ak si vyberie bilingval zvýši si šance a moze si dať 4 prihlášky 2 na normálne skoky, 2 na talentovky.My sme nechceli bilingval dali sme to len tak nech vyskúša a práve tam ju zobrali
@kofa77 v Ba elektrotechnika 3 školy a zo 150 brali 35,30 a na Zochovej otvárali tuším 3 triedy z toho počítačovú jednu.
Detto bola plna obchodna akademia, u nás deti, ktoré nevzali išli na strojnícku po pol roku prestup nezvládali geometriu, rysovanie, a potom dopravná logistika, polygraficka, asi 3 dievčatá chceli ísť na umeleckú nevzali ich..ideál bol pre tých čo napísali dobre monitor a nemuseli robiť na odborné školy prijímačky.
@simsalabim diky za info, to som nevedela. Takze vlastne existuje este aj moznost ist na gympel kdesi v haji, kde je mensia konkurencia na prijimackach a potom vybavit prestup. Som z celej situacie na nervy, pretoze az doteraz som si myslela, ze na gympel ide dajme tomu 100 ludi a 50 beru. Teraz, ako syn robil prijimacky na osemrocne gymnazia, mi doslo, ze situacia je omnoho horsia. Je to horsie nez ked som v 90. rokoch sla na gymnazium ja. Tiez boli tlacenky, ale proste dobri ziaci sa dostali, pretoze bolo dost miest. Ja som chodila na Horvatku a v r. 1996 otvarali 5 tried po 34 deti.
s tym prestupom je to tak, ze na nho nie je narok, cize zalezi od riaditela. a mozu sa robit aj prestupove skusky. tiez som si myslela, ze sa idu znova prijimacky, ale podla zakona na prijimacky na SS moze ist len ziak zo ZS, nie zo SS
@luccija ja to chápem, ale prave na bilingualne gymnazia su tu najvacsie tlacenky, takze nejako extra to sance nezvysuje. Navyse nie som s bilingualnym gymplom uplne stotoznena. My s muzom sme chodili na obyc. gympel, anglicky vieme vyborne a odborne vyrazy sa clovek nauci pre svoj konkretny odbor. Pride mi zbytocne zabijat mladost ucenim cca 7-8 odbornych predmetov v anglictine. Clovek si nakoniec vyberie aj tak jednu vysku a pouziva len vyrazy zo svojho odboru.
@uhnakova prestup je v kompetencii riaditela. Na gymple v BA sa casto robi hromadna prestupova skuska a zoberu trebars jedneho 🤷♀️ Musi totiz byt volne miesto.
@kofa77 inak uplne tomuto neverim, lebo mnohi ludia dorabaju strednu aj v dospelosti. Dalej sa mozu naozaj vyskytnut deti, ktore nikam na strednu nevezmu a dovrsia 16, cize im skonci povinna skolska dochadzka. Tym padom nemaju na nejake miesto na strednej skole uz automaticky narok. Cize by som cakala, ze to skusia dalsi rok znova na prijimackach.
tito studuju dialkovo, kde sa prijimacky nerobia
alebo teoreticky, ak chce ist na denne, tak moze, ak uz nie je ziakom inej SS. ale to neviem urcite.
lebo na prijimacky ide len ziak so ZS
"Žiak strednej školy sa nemôže zúčastniť na prijímacej skúške. Žiak, ktorý je už žiakom strednej školy, môže prestúpiť z jednej strednej školy na inú," odbor komunikácie a protokolu ministerstva.

@lujza123 len vies, takto by to malo fungovat -- ale prakticky... ak by zohladnovali napr. pocet obyvatelov podla veku - rocnika -- a priebezne to aktualizovali, mohli by byt skoky - jeden rok 1 trieda, dalsi rok 2 triedy.... o tri roky tri triedy a potom zase jedna trieda..... a teraz ta prakticka vec -- vies si predstavit ze by si bola riaditelom gymnazia a takto by si mala na to pruzne reagovat? riesit rozvrhy, ucitelov, kam so studentami..... A tak je daleko, naozaj daleko jednoduchsie mat stale otvorenu stabilne 1 triedu. :(