icon

Neprimeraný stres u 15-ročnej

27. sep 2025

Ospravedlňujem sa, že píšem ako anonym. Prosím Vás o radu ak ste sa už stretli s podobným problémom. Dcéra trpí už 2 roky úzkosťami v školskom prostredí. ( Doteraz neviem čo ich spustilo aj keď som sa aktívne zaujímala). Do školy síce chodila pravidelne, ale úplne sa izolovala od detí. Stále bola v takom strese a napätí, čo sa samozrejme prejavilo nielen na školských výsledkoch, ale aj na zdravotnom stave. Samozrejme, že som to riešila. Psychológ aj psychiater. Brala aj AD, ale bez zásadnejšieho výsledku. Po dohode s lekárom ich prestala užívať. Na strednú školu sa veľmi tešila ( v septembri nastúpila do 1. ročníka), dúfala, že keď zmení školu nájde si kamarátov a bude v pohode. Ale hneď po týždni sa úplne zložila. Ešte sme skúšali, ale bez výsledku, Ten stres nezvláda. Zatiaľ je na individuálnom pláne, ale veľmi sa trápi, lebo do školy chce chodiť, túži po kamarátoch, ale nedá sa jej.
Som z toho veľmi nešťastná, lebo som vyčerpala všetky možnosti a neviem jej pomôcť. Budem vďačná za každú radu.( príp. ak máte dcéru s podobnými starosťami mohli by si dievčatá aspoň popísať cez sociálne siete, aby nebola taká izolovaná. Aj keď sa jej max. venujem kamarátku jej nenahradím).

Strana
z6
koniarova
27. sep 2025

Nevyčerpala si všetky možnosti. Treba nového psychiatra a nového psychológa. Zmenu liečby a terapií. A keď nezaberie, zase. Dokola. Až kým nebude lepšie.

autor
27. sep 2025
@koniarova

Nevyčerpala si všetky možnosti. Treba nového psychiatra a nového psychológa. Zmenu liečby a terapií. A keď nezaberie, zase. Dokola. Až kým nebude lepšie.

@koniarova K psychologičke chodila pravidelne rok. Naučila ju nejaké dychové cvičenia, ktoré zmiernia fyzické stavy súvisiace z úzkosťou, ale kde je problém na to neprišla. Teraz máme novú. Tak len platím a dúfam. Psychiater je kapacita vo svojom odbore.....

cyneric
27. sep 2025

Podľa lokality možno zvážiť krúžky, niektoré centrá voľného času majú aktivity pre teenagerov, skupinové fitness cvičenie, prípadne dobrovoľničenie (útulok a pod) alebo hľadať online - záujmové skupiny, cez hry, knihy, filmy, zberateľské karty a pod. Takmer hociaká aktivita je lepšia než byť dlhodobo v sociálnej izolácií. 👍 Samozrejme, terapia a liečba majú svoje miesto, minimálne aby sa stav nezhoršoval, ale to je tiež beh na dlhé trate.

autor
27. sep 2025
@cyneric

Podľa lokality možno zvážiť krúžky, niektoré centrá voľného času majú aktivity pre teenagerov, skupinové fitness cvičenie, prípadne dobrovoľničenie (útulok a pod) alebo hľadať online - záujmové skupiny, cez hry, knihy, filmy, zberateľské karty a pod. Takmer hociaká aktivita je lepšia než byť dlhodobo v sociálnej izolácií. 👍 Samozrejme, terapia a liečba majú svoje miesto, minimálne aby sa stav nezhoršoval, ale to je tiež beh na dlhé trate.

@cyneric Sme malé mesto. Krúžky pre malé deti a cvičiť chodia staré ženy ako som ja🙂 Chodí síce do ZUŠ-ky, ale tam je len sama s učiteľom. Ostáva len online priestor hádam ju to nakopne

zuzanita1609
27. sep 2025

A rozprávala si sa s ňou,ale tak úprimne,ako matka s dcérou? Nie je v škole šikanovaná? Nemá problém s niektorými spolužiakmi,či učiteľmi? Je spoločenská?Niečo citové, prvé lásky a tak? Mne hneď napadlo, či ju nešikanujú a tak podobne. Keď sa tešila a odrazu taký blok.

autor
27. sep 2025
@zuzanita1609

A rozprávala si sa s ňou,ale tak úprimne,ako matka s dcérou? Nie je v škole šikanovaná? Nemá problém s niektorými spolužiakmi,či učiteľmi? Je spoločenská?Niečo citové, prvé lásky a tak? Mne hneď napadlo, či ju nešikanujú a tak podobne. Keď sa tešila a odrazu taký blok.

@zuzanita1609 Práveže šikana ma napadla ako prvá, ale nie tam problém nebol. Rozprávam sa s ňou stále, lebo jej nahrádzam kamarátku. Je ku mne veľmi úprimná a otvorená. Veľmi si všetko pripúšťa, neverí si a má veľmi nízke sebavedomie. Trápi sa, že nepozná príčinu týchto stavov.

cyneric
27. sep 2025
@anonym_autor

@cyneric Sme malé mesto. Krúžky pre malé deti a cvičiť chodia staré ženy ako som ja🙂 Chodí síce do ZUŠ-ky, ale tam je len sama s učiteľom. Ostáva len online priestor hádam ju to nakopne

@anonym_autor Veď s takými ženami sa cvičí najlepšie, s ňou by ste boli všetci zrazu v mladšom kolektíve. 😂 Neviem ako technicky (alebo "počítačovo") je vaša dcéra zdatná ale taký VRChat by zvládnuť mohla, keď vie jazyk tak sa tam dá nájsť bars jaký kolektív.

autor
27. sep 2025
@cyneric

@anonym_autor Veď s takými ženami sa cvičí najlepšie, s ňou by ste boli všetci zrazu v mladšom kolektíve. 😂 Neviem ako technicky (alebo "počítačovo") je vaša dcéra zdatná ale taký VRChat by zvládnuť mohla, keď vie jazyk tak sa tam dá nájsť bars jaký kolektív.

@cyneric Ďakujem odporučím jej.

anonym_d5e452
27. sep 2025

@anonym_autor bola som v podobnej situácii s mojou dcérou a začalo to, keď mala 12-13 rokov. Školské výsledky výborné, no zrazu nezvládla odprezentovať projekt, dopísať písomku, ani odrecitovať báseň. Roztriasla sa, nevedela dýchať, prišlo jej slabo, viackrát som ju kvôli tomu musela vyzdvihnúť z vyučovania. Začal byť problémom aj pobyt vo väčšej skupine ľudí, necítila sa dobre ani na návštevách. V škole sa ale od spolužiakov neizolovala. Riešila som to ako laicky povedané uzkostné /panické ataky najskôr v CPP bez výsledku a potom na terapiách. Po cca 4 mesiacoch ma terapeutka upozornila, že s dcérou nevie pracovať na niektorých typoch terapie a opatrne mi odporučila testy na autizmus. A tak bol dcére tento rok diagnostikovaný Aspergerov syndróm a ona aj my sme konečne veľa vecí pochopili. Nehovorím, že to je aj Vaša cesta, ale u nás s týmto záverom prišiel obrovský aha-moment. A vlastne aj určitá úľava.

zuzanita1609
27. sep 2025
@anonym_autor

@zuzanita1609 Práveže šikana ma napadla ako prvá, ale nie tam problém nebol. Rozprávam sa s ňou stále, lebo jej nahrádzam kamarátku. Je ku mne veľmi úprimná a otvorená. Veľmi si všetko pripúšťa, neverí si a má veľmi nízke sebavedomie. Trápi sa, že nepozná príčinu týchto stavov.

@anonym_autor a inde,napríklad niekde medzi veľa ľuďmi sa cíti fajn? Nevadia jej veľké skupiny ľudí a ona medzi nimi? Môže to byť aj táto diagnóza,(nepoznám presné pomenovanie). Ale ľudia s touto diagnózou sa cítia zle vo vašom dave ľudí. Môže to byť aj táto úzkostná porucha z veľkého množstva ľudí pokope. Ináč mi už nič nenapadá. Ale ten psychiater by to mal zistiť sám. Snáď sa jej to zlepší do budúcna, možno je len priveľmi citlivá duša.

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor koľko AD ste vyskúšali? Niekedy sadnú až desiate. Potrebuje liečbu. Psychiater to ako uzavrel? Testy u psychológa ako dopadli?

cyneric
27. sep 2025
@anonym_autor

@cyneric Ďakujem odporučím jej.

@anonym_autor A keby narazila na problém s ktorým si nevie poradiť, vždy sú tu aj súkromné správy. 👍 Aj keď som tam nebola už nejaký ten mesiac, niektoré veci človek nezabudne.

autor
27. sep 2025
@anonym_d5e452

@anonym_autor bola som v podobnej situácii s mojou dcérou a začalo to, keď mala 12-13 rokov. Školské výsledky výborné, no zrazu nezvládla odprezentovať projekt, dopísať písomku, ani odrecitovať báseň. Roztriasla sa, nevedela dýchať, prišlo jej slabo, viackrát som ju kvôli tomu musela vyzdvihnúť z vyučovania. Začal byť problémom aj pobyt vo väčšej skupine ľudí, necítila sa dobre ani na návštevách. V škole sa ale od spolužiakov neizolovala. Riešila som to ako laicky povedané uzkostné /panické ataky najskôr v CPP bez výsledku a potom na terapiách. Po cca 4 mesiacoch ma terapeutka upozornila, že s dcérou nevie pracovať na niektorých typoch terapie a opatrne mi odporučila testy na autizmus. A tak bol dcére tento rok diagnostikovaný Aspergerov syndróm a ona aj my sme konečne veľa vecí pochopili. Nehovorím, že to je aj Vaša cesta, ale u nás s týmto záverom prišiel obrovský aha-moment. A vlastne aj určitá úľava.

@anonym_d5e452
@anonym_d5e452 Psychiater diagnostikoval niektoré aspergerovské črty, ale diagnózu nemá. Dospelí ľudia jej nevadia, vybaví čo potrebuje. Chodievame na hudobné festivaly, ktoré si užíva.. A ako tie úzkosti riešite?

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d5e452
@anonym_d5e452 Psychiater diagnostikoval niektoré aspergerovské črty, ale diagnózu nemá. Dospelí ľudia jej nevadia, vybaví čo potrebuje. Chodievame na hudobné festivaly, ktoré si užíva.. A ako tie úzkosti riešite?

@anonym_autor to čo je za psychiatra, keď dal lieky a nestanovil diagnózu?

autor
27. sep 2025
@anonym_098e85

@anonym_autor to čo je za psychiatra, keď dal lieky a nestanovil diagnózu?

@anonym_098e85
@anonym_098e85 Ale áno diagnóza bola depresia. AD zabrali. Boli vysadené, lebo depresívne stavy nemá, pokiaľ je doma a nejde do školy tak je v pohode, veselá a aktívna. Úzkosti sme riešili a znova AD ale na tie nezabrali. V októbri ideme na kontrolu hádam nám niečo poradí.

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_098e85
@anonym_098e85 Ale áno diagnóza bola depresia. AD zabrali. Boli vysadené, lebo depresívne stavy nemá, pokiaľ je doma a nejde do školy tak je v pohode, veselá a aktívna. Úzkosti sme riešili a znova AD ale na tie nezabrali. V októbri ideme na kontrolu hádam nám niečo poradí.

@anonym_autor vysadiť AD, keď zabrali, tak to som ešte nepočula. To prečo? Veď AD sa berú bez ohľadu na to, či je v škole, či doma. Aj na úzkosti sa berú. Ja by som sa určite poradila s iným psychiatrom. Treba pridať aj niečo na úzkosti.

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_098e85

@anonym_autor akože nemá depresívne stavy? Veď píšeš, že v škole má.

autor
27. sep 2025
@anonym_098e85

@anonym_autor vysadiť AD, keď zabrali, tak to som ešte nepočula. To prečo? Veď AD sa berú bez ohľadu na to, či je v škole, či doma. Aj na úzkosti sa berú. Ja by som sa určite poradila s iným psychiatrom. Treba pridať aj niečo na úzkosti.

@anonym_098e85 Samozrejme, že neboli vysadené hneď ako zabrali, ale po cca 6 mesiacoch. Lekár zhodnotil, že na depresiu ich nepotrebuje, ale keďže úzkosť v škole po prázdninách bola výrazná tak znovu predpísal, brala znovu cca 6 mesiacov, ale na úzkosti to veľmi nezaberali tak na jar sa vysadili a intenzívnejšie boli psychologické sedenia. Lekár podľa mňa vie čo robí, predsa je to dieťa je lepšie ak by sa dalo bez AD . Mala liek aj ráno pred školou, ale nerobil jej dobre, lebo bola ospalá a nemohla sa sústrediť

anonym_eb0d9c
27. sep 2025

Normálne ju treba zamedikovať paroxetínom - seroxatom. Zaberá na úzkosť, depresiu, panické ataky, OCD apd. Aj mne veľmi pomohli v mladosti.

sidicek
27. sep 2025

Dieťaťu treba nastaviť liečbu, ved vidíte, e bez liekov nie je schopná fungovať v skole.mali sme podobný prípad, úzkosti bez dôvodu, panika zo školy nastavená liecba, co viem dôrazne neodporucali nechať doma, dieťa išlo nasilu do školy, tam sa skludnilo odsedelo aj ked sa nezapajalo, postupne to prešlo začalo aj tráviť čas so spoluziakmi, teraz je OK .lieky vysadené.

autor
27. sep 2025
@sidicek

Dieťaťu treba nastaviť liečbu, ved vidíte, e bez liekov nie je schopná fungovať v skole.mali sme podobný prípad, úzkosti bez dôvodu, panika zo školy nastavená liecba, co viem dôrazne neodporucali nechať doma, dieťa išlo nasilu do školy, tam sa skludnilo odsedelo aj ked sa nezapajalo, postupne to prešlo začalo aj tráviť čas so spoluziakmi, teraz je OK .lieky vysadené.

@sidicek Veď ja viem. Aj psychiater povedal, že domáce vzdelávanie nie je vhodné. No nemohli sme inak, lebo u nás v meste nie je žiadna stredná škola. Dochádza 40min. A ak by nastal problém s panikou nemal by ju kto ratovať. Verím, že keď pôjdeme na kontrolu predpíše jej nejaké lieky, ktoré zaberú a bude sa môcť zaradiť.

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@sidicek Veď ja viem. Aj psychiater povedal, že domáce vzdelávanie nie je vhodné. No nemohli sme inak, lebo u nás v meste nie je žiadna stredná škola. Dochádza 40min. A ak by nastal problém s panikou nemal by ju kto ratovať. Verím, že keď pôjdeme na kontrolu predpíše jej nejaké lieky, ktoré zaberú a bude sa môcť zaradiť.

@anonym_autor rieš to skôr. Volaj o skorší termín. Individuálny plán je riadny záhul. Zvládnu ho len tí najšikovnejší. Ak dcérka nie je extra dobrá v škole, IŠP ju už úplne dorazí. Začnú sa nabaľovať učivá, ktoré potrebujú vysvetlenie. Stratí sa v tom. Zo všetkých predmetov komisionálky. To ju totálne vystresuje.

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aj keď jej predpíše nové lieky, zaberú najskôr o mesiac. Strácate čas.

anonym_b40830
27. sep 2025

@anonym_autor treba vybaviť skorší termín IŠP nie je výhra..

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja ti to píšem v dobrom. Nechcem mudrovať. Ale my sme presne takto isto zabili rok. Nakoniec musí opakovať ročník. Zvykať znovu na nových spolužiakov a učiteľov.

autor
27. sep 2025
@anonym_098e85

@anonym_autor ja ti to píšem v dobrom. Nechcem mudrovať. Ale my sme presne takto isto zabili rok. Nakoniec musí opakovať ročník. Zvykať znovu na nových spolužiakov a učiteľov.

@anonym_098e85 Ja si uvedomujem, že to je na figu. Nemá klasický individuálny plán, ale môže prísť do školy podľa stavu. Bude dostávať úlohy aj známky, čiže klasické komisionálne skúšky pravdepodobne robiť nebude. V škole sú veľmi ústretoví, Verím, že sa postupne zaradí.

anonym_098e85
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_098e85 Ja si uvedomujem, že to je na figu. Nemá klasický individuálny plán, ale môže prísť do školy podľa stavu. Bude dostávať úlohy aj známky, čiže klasické komisionálne skúšky pravdepodobne robiť nebude. V škole sú veľmi ústretoví, Verím, že sa postupne zaradí.

@anonym_autor matiku, fyziku, chémiu časom nedá. A nebude tam chodiť. Bodaj by som sa mýlila. Môj mal presne takéto možnosti ako tvoja. Chodí na nejde hodiny?

autor
27. sep 2025
@anonym_098e85

@anonym_autor matiku, fyziku, chémiu časom nedá. A nebude tam chodiť. Bodaj by som sa mýlila. Môj mal presne takéto možnosti ako tvoja. Chodí na nejde hodiny?

@anonym_098e85 Moja chodí na súkromnú školu ekonomického zamerania. Školu ako takú neriešim, lebo v prírodovedných predmetoch a ekonomike jej viem pomôcť. Na známkach mi vôbec nezáleží skôr mi vadí, že chýba socializácia čo je podľa mňa najväčší problém, lebo jej veľmi chýbajú kamaráti aj keď len online.

tiika
28. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neveri si, ma nízke sebavedomie, všetko rieši.. tu by som asi začala. A odporúčam nehladat možnosti v online priestore, to ju ešte viac izoluje a podporí sociálnu izoláciu, neskôr môže vzniknúť fobia, pôjde skratka dole. Moja neter bola takýto prípad. Radšej budovať sebavedomie, pomaly a postupne nadväzovať kamarátske vzťahy, začleniť do kolektívu, rozvíjať komunikačné a sociálne zručnosti. Môže robiť rôzne športy, tancovať, chodit na keramiku, turistiku. Určite sa nezatvárať doma a naučiť sa zvládať aj neprijemne, náročnejšie situácie.

autor
28. sep 2025

To sedí. Skutočne všetko rieši a neverí si. Ja ju úkolujem. Pošlem ju vybaviť nejaké veci, na poštu, do pakety...Poradí si. Chválim ju keď sa jej niečo podarí. Na sociálne zručnosti je ideálna škola preto trvám na tom, že aj keď má individuálny plán musí tam občas prísť na nejaké hodiny. Aj zajtra ide na prvé 3 hodiny. Už teraz má z toho stres ale nepovolím. Najhoršie je takto chodila do školy posledné dva roky a nezmenilo sa to.

Strana
z6