Neskoré spanie 11-ročného a 15-ročného dieťaťa
Pubertiaci 11 a 15 chodia po pol noci spať,aj počas školského roka,ako ich mám prinútiť aby chodili skôr?
@vanilkovazmrzka dobrý nápad..ale to by som musela vstávať s nimi aj ja,lebo by lahli naspäť spať po budiku🙂
Ach… to mi nenapadlo 😃 tak to si uz tiez mala aspon 2 hodky spat 😃
Zaviesť pravidlo po 10tej už len v izbe, bez mobilu, bez tabletu a telky a mat zhasnuté. Keď tak, môžu si čítať (naši rodičia ešte si v dobrom spomínajú, ako čítali s baterkou pod paplonom natajnáša).
@vanilkovazmrzka pred 7 vstávajú do školy a aj tak pred pol nocou nezaspia..🤦
Unaviť pred spaním. Šport im asi neprikazes, tak nech aspoň záhradu porylujú a tak....
A sú cez deň unavení, nesústredení, alebo im to spôsobuje ťažkosti v škole? Ak je v škole všetko ok a zvládajú bežný deň, neriešila by som to. Sudim podľa seba, ja som mala od puberty akési posunuté biologické hodiny a aj keby som mala ležať bez pohybu v posteli, pred polnocou by som nezaspala 🙂
wau, pred 7.00. To im o koľkej začína škola? Naša vstáva o 6.15, o 7.00 jej ide autobus o 7.45 im začína vyučovanie. Ale najneskôr o 7.30 musia byť v škole.
Vypnut wifi / TV
Odobrať všetky elektronické zariadenia po 21.hodine. naše decka chodia cez školský rok spať 21.30. To už majú zhasnúte v izbe. Maju 14 a 8. Vstávajú 7.10
Po 21. 30 už nebude mobil, ani telka (vypnem wifi) a hotovo. Môžu sedieť v izbe. Spať až po polnoci je pre nich veľmi nevhodné, sú to ešte deti vo vývine.
@btus tak keď bývajú trebárs pár minút peši od školy, a začínajú o 8.00, tak kľudne to môže byť že o 7.00 im stačí vstať. Mne samej napríklad trvala cesta do školy asi 10 minút peši, aj to som musela ísť pomaly. Keď takým svižným tempom - keď som zaspala, alebo mi dlhšie trvala priprava ráno, tak aj za 7 som to dala.
10r chodí do postele o 20.00 a najneskôr 20.30 spi. Plus polhodinu pred spaním žiaden TV, žiaden mobil.. Ráno vstane cca 6.15- 06.30 bez problémov, málokedy treba budik... Ale teda u nás je režim večerný režim prakticky od narodenia rovnaký, len sa posunula večierka o hodinu
Vyhoda vecer mam svoj kľud, ráno sme bez stresu. Nevýhoda aj cez víkend sme hore takto skoro.
Jasne ze 15 r nepôjde späť o ôsmej ale môžte zaviesť večer žiaden mobil telka ani počítačové hry
Ak sú ráno čerství a vyzerajú vyspato, neriešil by som to.
A fungujú v pohode? Môj (13) chodí cez školský rok tak o 22:00-22:30, nie vždy hneď zaspí, ráno vstáva 6:15-6:30 a úplne mu to stačí. On nedokáže zaspať skôr, ani v zime, nie ešte keď je svetlo. Ak nie sú cez deň unavení, asi s tým moc nenarobíš. Jedine teda skúsiť pobrať mobily a pod.,ale zas ak napríklad radi čítajú, tak ti to moc nepomôže. Môj si teraz aj o polnoci začne čítať knihu 🙃
o desiatej musia byt v posteli, co tam budu robit uz neovplyvnis.
Vsetky moje deti mali v puberte obdobie, ked dlho ponocovali. Ja som im sice povedala svoje, ale vplyv som na to nemala, kedze chodim skoro spat, vstavam pred 5. Manzel im tiez schuti par krat daco povedal... bez efektu. Samozrejme, cez vikend dospavali. A vies co? Ono ich to po case (take 2 roky) preslo same, pochopili, ze treba aj spat a vacsinou uz cez tyzden chodia spat v rozumnom case.
Zaviesť večierku a na noc vypnúť wifi. Ale kedy naozaj pôjdu spať nijak neovplyvníš. V tom veku som bola v pohode aj do tretej hore a ráno do školy. Bol to čas keď ma nikto neotravoval a mohla som robiť čo chcem (vrámci ticha a tmy v izbe).
Ja sa ich kus zastanem ak dokážu normálne fungovať na druhý deň neriešila by som. Tiež som ponocovala do jednej rána a na druhý deň o 5 30 budíček do školy. Sama som s tým prestala keď som videla na sebe že nevládzem. Ono nás mama krásne učila, že môžme zostať hore ale na druhý deň musíme vstať a normálne fungovať. Proste sme sa museli naučiť zodpovednosti za svoje rozhodnutia...
Zrejme im stačí kratší spánok.. ja môjho 8 ročného pred polnocou nemám šancu ,,uspať". Môže byť v posteli aj od 9 ale bude sa tam celé 3 hodiny len prehadzovať 🤷🏼♀️ vstáva o 7..
U toho 11 ročného to chápem, ale riešiť kedy chodí spať u toho 15 ročného? To mi hlava neberie😀
U 15-rocneho by som to uz absolutne neriesila.
U toho 11-rocneho. Nuz napomenut, ale ak nechodi ako matoha, vie samostatne nacas vstat a celkovo si plni svoje povinnosti neriesila by som to.
U pubertakov je to uplne normalne, maju proste takyto biorytmus. Existuju uz na to dokonca vyskumy, ze teenegeri by mali zacinat skolu neskor, aby mali sancu spat tych 8 hodin. Ja sama som nocna sova presne zhruba od puberty a stretavam sa cely zivot s hlbokym nepochopenim. Ja si darmo lahnem o 22.00 do postele, nezaspim. Ked si lahnem medzi 23-24:00, zaspim v momente a spim svojich 8 hodin v pohode. Precitaj si knihu "Preco spime", pochopis vela veci a pochopis aj svojich pubertakov. Mne ta kniha konecne poskytla ulavu, pretoze som vacsinu zivota mala pocit, ze som asi vadna a ze za rannu unavu si mozem sama. Posledne roky robim z domu a mozem spat kolko chcem a som konecne vyspata.
@zelenakobyla123 😃 veď prave preto som tu napísala či to len moje su také či ich je viac a ci je to normalne😃
@btus 7.50 začína vyučovanie a do školy maju 150 metrov
@angeli121212 vstanú v pohode.. dlhšie predieraju oči ale vstanú na čas 🙂
@martinka13 mojej kamaratky 4 deti od 2-14 su o pol 8 v posteli počas školy.moj pubertiak sa nad tym smeje, že to je ako na vojne.🙂.to sa mi nepodarilo ich nahnať do postele asi nikdy odkedy začali do školy chodiť
vypnut wifi o 20tej
Inak 14 ročná aby bola v posteli o 19:30 rovnako ako 2 ročná... Trosku nepomer
Moji 11 a 17, 11 ročný chodí okolo deviatej a 17 tiež okolo polnoci, veľa športuje a on je z toho taky nabudeny celý deň, ze skôr proste nezaspí
vstanu mozno v pohode, ale nam sa ucitelka na 2. stupni stazovala, aby rodicia deti kontrolovali, co robia v noci a ci spia, lebo im deti spia na laviciach !!!
A nie je to o tom, ako tu ktosi pisal, ze nema riesit pubertiaka, ved preboha, ked uz vstava o pol 7 a ma sa sustredit na vyucovani, nemoze spat 6 hodin denne . Aj tie kecy o sovach, to nech si riesia dospeli ako spavaju, ale tie deti potom realne spia na laviciach v triede, proste je to tak ze skola zacina o 8 a v blizkej dobe sa to posuvat nebude, lebo drvivej vacsine rodicov by to nevyhovovalo, ked musia byt v praci

Budik na 5:30 ;)