icon

Nevzala som si prezuvky na školskú súťaž

dominika_2008
20. apr 2025

Dobrý deň, chodím na 4-ročné gymnázium, pred prázdninami som bola na jednej tímovej dejepisnej súťaži. Ja, jedna spolužiačka a jeden spolužiak. Pre potreby priestoru sa to konalo v jednej základnej škole v telocvični, zhodou okolností v tej, kde chodil ten spolužiak. Povedal, že nech si zoberieme prezúvky, že tam sa pomerne prísne kontrolujú. Ale ja som na to nejako pozabudla, a ani som tomu nedávala nejakú váhu, učiteľka nám to nepovedala. A ani nemala ako, lebo čo sme o tej súťaži vedeli, bolo len kde a kedy sa koná a čoho sa týka, nič viac. Až cestou som si na to spomenula, keď spolužiačka hovorila, že si zobrala papuče. Ja nie. Ja som išla bez nich. Keď sme tam prišli, tak hneď bola registrácia a pravdepodobne učiteľka tej školy nás poprosila aby sme sa prezuli a veci si odložili do šatne pri vchode. Moji spolužiaci sa začali prezúvať, ja som sa dotyčnej pani slušne ospravedlnila, že nemám, nevedela som, že či môžem ísť výnimočne v teniskách. Ona mi povedala, že to nie je jej problém, že ona môže pustiť do školy len prezutých a tak.... že sa mám vyzuť a byť v ponožkách. Chcela som aspoň, že by som k telocvični prešla v teniskách a tam by som sa vyzula do ponožiek. Chcela som to hlavne preto lebo som mala na sebe úplne nové šedé ponožky a z vlastných skúseností viem, že čistota školských chodieb je veľmi slabá. Ale neuspela som, neostalo mi nič iné ako sa vyzuť a stráviť deň v ponožkách. Úprimne som bola celkom prekvapená, že to mali takto zle zorganizované, že som v podstate nemala vedieť odkiaľ, že si mám zobrať prezúvky. Keby nám to povedali, že si máme zobrať prezúvky, a ja si ich zabudnem, tak nepoviem ani slovo a pri vstupe idem hneď do ponožiek, lebo by to bola len moja chyba a zaslúžený trest. Ale takto si myslím, že je to celkom nespravodlivé. Zaujíma ma váš názor na moju skúsenosť a či som bola spravodlivo potrestaná.

Strana
z3
mamina7070
21. apr 2025

nabuduce nechod nikam usetris si nervy a aj svojmu okoliu
dostala si rovnake zaobchadzanie ako ostatni co si zabudli tak neni co riesit v skole sa prezuva vo vsetkych skolach

gelifil
21. apr 2025

@mamina7070 to nie je pravda...su skoly, kde sa neprezuva

dominika_2008
autor
21. apr 2025

@tiika za trest to považujem preto, lebo predsa len som prišla o nejaký ten osobný komfort, ale určite sa necítim menejcenne a uvedomujem si, že proste pravidlá sú pravidlá a určite by nebolo správne keby mi povolila ísť v teniskách

dominika_2008
autor
21. apr 2025

@maya_hi ale určite musíte uznať, že je rozdiel, keď je v škole 500 neprezutých žiakov alebo 50 neprezutých učiteľov. A keby mi povolila ísť v teniskách, tak ako by sa cítili minimálne tí dvaja z iných škôl, ktorí boli tiež v ponožkách? Z vlastných skúseností zo svojej školy viem, že tento rok, cca vo februári som si zabudla prezúvky a bola som v ponožkách a jeden spolužiak sa nejako celý deň vyhýbal pohľadu učiteľov a bol v zimných čižmách. Bolo to divné keď sme sedeli v triede vedľa seba a ja v ponožkách a on v čižmách. A samozrejme, keby mi to povolili, bol by to signál pre iných žiakov, že načo nosiť so sebou papuče, keď môže byť v topánkach bez postihu. A ďakujem za pochvalu prejavu.

dominika_2008
autor
21. apr 2025

@marca12 ako podľa vás by bolo najlepšie vyriešiť túto situáciu?

dominika_2008
autor
21. apr 2025

@gelifil to je pravda, a niekde sú pravidlá prísnejšie, niekde voľnejšie, celkom som sa teraz začala o túto tému zaujímať

tiika
22. apr 2025

@dominika_2008 vsetko menej komfortne je trest, alebo je nieco z toho i riešením a zároveň nie je trestom?

victory7897
22. apr 2025

Sama píšeš že ti to povedal spolužiak , a ty si pozabudla ....druhá spolužiačka ho počúvala a prezuvky mala... ponaučenie do budúcna; počúvaj ľudí čo hovoria a nemusíš riešiť chobotiny...

malinovka333
22. apr 2025

U nas to bolo tak vzdy ked si niekto zabudol papuce tak bol v ponozkach. Si oredstav ze si 100 ludi zabudne prezuvky. To je jedno aka je cistota skoly. Vynimky nerobia. To by riesili kazdy den niekoho.
Co s tym uz teraz spravis?neviem asi mas malo problemov ako toto riesit.co ked si mala nove ponozky?tak ich oper alrbo vyhod.

mamusa123456789
22. apr 2025

@dominika_2008 ja som teda chodila na matematické a fyzikálne olympiády a nepamätám sa, že by som si niekedy musela brat prezuvky

aivli_l
22. apr 2025

@nelca84 v každej nie, napríklad na gymnáziu kde študujem ja tak sa neprezuva, akože ak chceš tak áno ale povinné to nie je (a áno, je to gymnázium na Slovensku)

lauricka
22. apr 2025

@dominika_2008 mali ste žiadať, aby Vám ukázali, kde v inštrukciách alebo propozíciách je info o potrebe prezuviek. Neverím, že si bola jediná, ktorá nemala papuče. Na druhej strane, treba sa prispôsobiť situácii a proste ponožky prežijú. Teraz si školy dávajú robiť nové telocvične a hrozne sú na ne háklivé, na tie povrchy, podlahy. Najradšej by tam nikoho nepustili. V škole mojich detí potom žiadali, aby na TV nosili dvoje tenisiek, jedny na dnu a druhé na von, že sa budú presúvať podľa toho, či budú cvičiť dnu alebo vonku, kvôli novej telocvični.

lauricka
22. apr 2025

@euka210 presne tak, na súťaže chodia a neprezúvajú sa. Na olympiády, rôzne súťaže, nenosia cudzí žiaci papuče.

nelca84
22. apr 2025

@aivli_l ok, tak v jednej nie 🙈

sulavikova
22. apr 2025

@dominika_2008 žiaci si zvyčajne nosia na súťaže vlastné papuče, dokonca aj košeľu so sakom alebo pracovné oblečenie a obuv, či športovú obuv. Učitelia/ rodičia sa neprezúvajú.

katkaa01
22. apr 2025

@dominika_2008 vedela si od spolužiaka ze si máš zobrat prezývky aj to si vedela ze to v tej skole prísne kontroluju

senta_sofia
22. apr 2025

@dominika_2008 sama si priznala, ze si zabudla. Ja osobne by som z toho dramu nerobila, este ta mohli otocit a nestihla by si sutaz. To by som povazovala za vacsiu buzeraciu ako ponozky. Podla mna v 21. storoci sa taketo situacie daju riesit aj navlekmi pre tych par zabudlivcov

maya_hi
23. apr 2025

@dominika_2008 ak hovoríme o princípoch, nebavíme sa o percentách, pomere. Ak pravidlo, tak má platiť pre každého. Pri takej mase ľudí obzvlášť. Zásadná orázka je, na základe čoho, by mala platiť výnimka pre učiteľov? ...... 🙂 A sme pri univerzálnych právach človeka. Učiteľ ako človek (ani jeho topánky) nie je nič viac ako žiak. A áno, zasluhuje si rovnako slušný ľudský prístup, ktorý žiadajú rodičia pre žiakov, vnímanie jeho potrieb ako ľudskej bytosti, ale rovnako tak musí v komunite dodržiavať pravidlá. Inak ich deti, študenti, neprijmú. Budú len poslušne (a často submisívne agresívne) poslúchať 😐

gelifil
24. apr 2025
@maya_hi

@dominika_2008 ak hovoríme o princípoch, nebavíme sa o percentách, pomere. Ak pravidlo, tak má platiť pre každého. Pri takej mase ľudí obzvlášť. Zásadná orázka je, na základe čoho, by mala platiť výnimka pre učiteľov? ...... 🙂 A sme pri univerzálnych právach človeka. Učiteľ ako človek (ani jeho topánky) nie je nič viac ako žiak. A áno, zasluhuje si rovnako slušný ľudský prístup, ktorý žiadajú rodičia pre žiakov, vnímanie jeho potrieb ako ľudskej bytosti, ale rovnako tak musí v komunite dodržiavať pravidlá. Inak ich deti, študenti, neprijmú. Budú len poslušne (a často submisívne agresívne) poslúchať 😐

@maya_hi len zial, opacne to dnes neplati

tiika
25. apr 2025
@maya_hi

@maya_hi považuješ to, že požiadali žiakov bez prezuviek, aby sa vyzuli za neľudsky prístup?
V hierarchickej spoločnosti, v škole, vo firme, kde je niekto vyššie postavený alebo nižšie, niekto je riaditeľ, iný robotnik, bude mat asi každý iné privilégiá...
Iné je, keby sú všetci v rovnakom postavení napr. ziaci, ale niekto si nemusí ist bosí napr. z titulu postavenia svojich rodičov.

jamidea
25. apr 2025

@dominika_2008 u nas neprezute deti do jedalne chodia bose. Si trochu precitlivela. Neber to osobne, pravidlo skoly su prezuvky, nedodrzala si ho. Nic sa ti bosej nestane, doma tiez chodime bosi, v ponozkach.

dominika_2008
autor
26. apr 2025
@jamidea

@dominika_2008 u nas neprezute deti do jedalne chodia bose. Si trochu precitlivela. Neber to osobne, pravidlo skoly su prezuvky, nedodrzala si ho. Nic sa ti bosej nestane, doma tiez chodime bosi, v ponozkach.

@jamidea do jedálne úplne bosí? Či môžu v ponožkách?

dominika_2008
autor
26. apr 2025

Bola som sa spýtať učiteľky, čo tu súťaž vybavovala, že či sme si mali brať prezuvky, alebo nejaké ďalšie pokyny.Ale nemala nič iné, čo nám poslala. Ju to mrzelo, že sa stala takáto nepríjemnosť, ale sama poznamenala, že však som bola mnohokrát v škole v ponožkách a prežila som. Sama povedala, že to asi ostatni mali prezuvky lebo asi si len mysleli, že základná škola a telocvičňa, že v teniskách nás tam nepustia.

dominika_2008
autor
26. apr 2025

Ale celkom ma prekvapuje, že tu v diskusia niektorí vravia, že v školách sa neprezuva, prípadne sú veľmi voľné pravidlá

jamidea
26. apr 2025
@dominika_2008

@jamidea do jedálne úplne bosí? Či môžu v ponožkách?

@dominika_2008 ponozky

feneo
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3