icon

Nezvládanie 17 ročnej pubertiačky

lenulilienocucka
27. mar 2017

Ahojte, potrebovala by som váš názor alebo radu pretože mne aj sestre už došli nápady ako túto situáciu riešiť. Jedná sa o moju 17ročnú neter s ktorou nikdy neboli žiadne problémy, bola milé dievča, usmievavá, ochotná vždy pomôcť ale už koncom minulého školského roka začala v škole robiť raz za čas menšie priestupky, že vyrušovala na hodine alebo si nepísala poznámky. Ale neriešili sme to ani učitelia tomu vtedy neprikladali veľkú váhu, keďže sa blížil koniec roka. Ale čím ďalej tým viac to začalo byť horšie z tých ojedinelých vyrušovaní sa stal trend na každej hodine, ďalej sa pridal ku tomu aj alkohol cez víkendy a chaty s kamarátmi, zhoršil sa jej aj prospech v škole a čisté 1,2 nahradili známky 1-5 v najväčšom počte bohužiaľ 3-5 našťastie na pol roka jej učiteľky dali šancu opraviť si známky, (keďže do tohto šk.roku nosila domov samé 1) zo všetkých predmetov z ktorých jej vychádzal priemer na 3, týkalo sa to asi polovici predmetov a na všetky sa naučila na polročnú písomku na 1 ale teraz má zase priemerne len 3-5 zatiaľ má zo všetkých rokov najhorší priemer a z 3predmetov má zatiaľ len 5. Sestra chodí do školy ako na klavír stále rieši nejaký problém, že bola drzá na hodine alebo k iným pracovníkom školy, alebo že odišla cez prestávku s kamarátmi zo školy atp. Doma tiež je dosť výbušná a prestala úplne slušne komunikovať so sestrou a nepomáha s ničím. Od septembra už bola aj u riaditeľky 3x kvôli správaniu v škole, triedna profesorka, zástupkyňa, školská psychologička a v neposlednom rade samozrejme aj ja so sestrou a zvyšok rodiny sa jej snažíme dohovárať no bez výsledku. Už naozaj nevieme, čo máme robiť. Otca ani nepozná a ani neprešla žiadnym ťažkým obdobím, ktoré by mohlo mať toto za následok.

glopsa
28. mar 2017

@lenulilienocucka v 17 na chatu? Zaujimave. Ja mam tiez 17 syna s nikdy by som mu to nedovolila. Myslim si , ze prilis skoro ma volnost a dievca si robi co chce. S jej spravanim neurobite nic, uz je neskoro. A len sa modlit,aby nebolo horsie.

daren1
28. mar 2017

A co tak laska....vidim to na chalana aj tie peniaze aj tie zmeny.....

kvetinka75
28. mar 2017

@lenulilienocucka no ťažko radiť, priviazať ju doma nemôže. Už len dúfať že sa nedostane do nejakého maléru a že to čím skôr prejde. Vyhodiť ju tiež nemôže, nemá 18 a je za ňu zodpovedná. Aj keď ja osobne by som asi nedokázala vyhodiť dieťa z domu, nech vystrája čo vystrája.
Pravdepodobne to vždy niekto zatiahne a ona sa zvezie z ostatnými.

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@glopsa Sestra ju nepúšťa na chatu len ona stále povie, že ide do kina, že ide ku kamarátke, že ide na chvíľu von a potom len pošle sms správu, že je na chate a vypne si mobil. Prednedávnom sa stalo, že sestra len išla do obchodu, čo je 2-3min od ich domu a vtedy zdrhla preč.

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@kvetinka75 sestra je tiež taká, žeby ju nedokázala vyhodiť z domu aj keby už mala 18

alby2014
28. mar 2017

@lenulilienocucka ja to teraz napisem mozno tvrdo a nemoderne, ale keby som urobila, co tvoja neter, ze zdrhnem a vypnem mobil na cely vikend v 17tke, tak moja nezna a milujuca mama, mi po navrate taku urve, ze ako sa ludovo vravi "stena mi da druhu a krv ma zaleje" 🙂 Mila slecna, nema ziaden respekt, voci tvojej sesetre, co sa deje, ked sa po opijasi vrati domov? Pohoda lesna? ONa ma stale 17 rokov, je mladistva, zodpovedny za nu je rodic. Neoporucam velmi sa spoliehat nato,ze to rpejde a bude normalna...no prejst to nemusi ( ale moze). Podla mna tam chyba jasna otcovska autorita, mamu toci ako sa jej paci ...bud smer psycholog, pre segru, ench sa poradi, ake finty.
SKusit nejake dospele rozhovory, jasne, zretelene, stylom respektujem ta, boli ma ko sa spravas, bojime sa o teba, ale takto to dalej nejde.....
Napadlo ma, ze ak chce byt slecna tak dospela a doma nepomaha, prve co by som zrusila by bol mama hotel, prestala by som jej prat, varit, ved ma ruky a tma je chladnicka...proste nerobila by som rpe nu nic... keby uz nemala ciste rifle, zdohadala by sa.

Ono sa niekde stala chyba a v to asi v tom,ze sestra ju miluje, bola na nu makka, zehli pruseri a mlada vie, ze jej moze po hlave skakat.

tom_i
28. mar 2017

@lenulilienoccucka úprimne odkiaľ asi má peniaze, no tovar v obchode po večeroch asi nevykladá, na paškál si ju zober ty, nie ako teta, ale ako kamoška, zavolaj ju na kávu (napísala by som pohár vína, ale stále má 17) a hoď s ňou reč ako kamoška, povedz jej o antikoncepcii, ochrane pred pohlavnými chorobami a tak ďalej, hlavne jej daj dobrú radu nech nezačne s drogami, lebo už nebude sexovať pre radosť, ale bude to jej nutnosť a to je iná brutalita keď si s ňou budú robiť čo chce, bohužiaľ ste v etape keď už facky, krik nepomôžu, pretože ohýbať sa malo skôr a tú etapu detstva už preskočila, takže sa s ňou bavte na rovinu ako so seberovnou a kludne jej ponukni pod tvojím dohľadom meniť bábu plienky nech si vyskúša

skyrra
28. mar 2017

Jednoznačne na seba púta pozornosť, možno jej doma chýba aby ju niekto počúval alebo vnímal. Tým nemyslím nič zlé, viem, že každý rodič sa snaží dieťaťu venovať ako sa len dá, no ona to možno potrebuje iným spôsobom...
Treba hľadať príčínu a nie ju ešte viac zvierať do kazajky, tým sa dosiahne len presný opak. Bude sa stále viac odcudzovať a nakoniec tie vzťahy nenapraví už fakt nikto.
Všetci sme boli mladí, ja som tiež vystrájala a robila hlúposti. Môj muž napríklad chodil na "záťahy" už od 13tich, tiež bojoval s mamkou, ale nevedela si s ním rady. A teraz je z neho skvelý čestný chlap 🙂.
Škola je koniec koncov tiež už len rutina, viem, že mnoho ľudí svoje štúdium využije, ale budem hovoriť len o sebe... nikto odo mňa nikdy v zamestnaní nepýtal žiadny doklad súvisiaci s mojím štúdiom a pritom to boli vždy vyššie funkcie... nakoniec som aj tak začala podnikať sama a hoci moje školy som mala veľmi rada, brala som to len ako z núdze cnosť a novú skúsenosť... a učila som sa na trojky-štvorky, ak Ťa to poteší :D.

sardinka336
28. mar 2017

Utrhla sa sestre z reťaze!! A ked to bolo len v zárodkoch tak to sestra ignorovala a prerástlo to do takýchto obludných rozmerov. Sestra by mala konečne nastavit poriadok. Prestat za nu zehlit prusery, od kial ma peniaze na opijáše? Klame? Uteká z domu? Tipujem, ze pride domov a sestra jej uteka prihrievat papaničko....to čo robí tvoja sestra je opičia laska, nič ine.
No moja zlatá...ak sa ti nechce byvat so mnou, tak nech sa páči tam je ulica!! Ale na to rodič nema gule...radšej bude ,,dohovarat,, na čo slečinka počuje len bla, bla, bla, bla....
Pride vam nabuchana a potom budete mat hlavu v smutku.

stepanka274
28. mar 2017

@lenulilienocucka a mozno to je ten priblem ze sa ma dievca az moc dobre a z nudy potom moze byt aj toto, ale ta pozornost, komunikacia je maid lezitejsia

jvlo
28. mar 2017

Predtala by som jej prat, satit, zivit. Ked ma cas chodit chlastat a nerespektuje mamu, ma cas aj brigadovat a starat sa o svoje veci. Nekupila by som jej jediny kus oblecenia, nedala jej jedine euro....a sla ku psychologicke.

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@alby2014 keď príde domov tak stále sa pohádajú sestra to s ňou chce vyriešiť a porozprávať sa a ona len vybuchne, že to je jej vec, čo robí, že ona za to nemôže že ju nepustila a musela ísť tak, určite sa jej nebude pýtať, či môže ísť preč ale len to oznamuje a ona to má tolrovať atď. Sestra by na ňu nedokázala dvihnúť ruku a stále sa to snaží nejak po dobrom vyriešiť. S tým rešpektom je to tak, že nemá pred nikým ani v škole.

denisekkk
28. mar 2017

Ja by som ju vytazila. Nedavala by som jej ziadne peniaze pokym by si sama nezarobila. A k tomu dlhe dlhe rozhovory. Skusit sa s nou bavit ako s dospelou , so vsetkou vaznostou. Vysvetlit jej ze vsetci mame prava ale aj povinnosti a kedze svoju mamu isto lubi nebude ju stresovat. mama nech jej povie ze chape ze sa chce zabavat ze aj ona taka bola ale nech jej povie kde je co robi aby sa daco nestalo. Pripadne este povyberat nejake filmy kde mlade dievcata skoncili zle ked vzdrorovali a povinne jej pustit. Deti casto nevediea ze je to realita, myslia si ze su nedoknutelne..Aj ja som taka bola ale na mna paltil psychicky teror( mama je na vsetko sama, nezvladne to a ja musim pomoct) Je normalne ze vzdoruje a tie znamky niesu podstatne vsak jednotkari malokedy nieco poriadne v zivote dosiahnu ale kazdopadne drzim palce je to najnarocnejsie obdobie v zivote rodicov ...:(

threetail
28. mar 2017

@lenulilienocucka ako niekto vyššie písal, keby som urobila toto tak dostanem takú facku, že sa z toho nespamätám ešte týždeň. Nemá hranice a a stále jej ich asi neukazujete. Rozum mi zastáva. Raz proste jej mama povie, že má ostať doma tak ostane doma, žiadne kino žiadna kamoška na chvíľku von, žiadna chata, nič. Poruší to? Trest.

A keď nikto neviete odkiaľ má peniaze mám dva nápady.... frajer, alebo robí spoločníčku (to by vysvetľovalo, prečo jej na škole prestalo záležať, šikovná spoločníčka si zarobí celkom slušne aj bez školy)

sardinka336
28. mar 2017

Dalšia matka typu ,,nič sa nedá,,. My to tu nevyriešime, sestra to chce len peknym slovom ale bez činov...no drzím vam palce nech sa nedá dievča na drogy a nepride nabuchané...

janickacrazy
28. mar 2017

@lenulilienocucka Tvoja sestra je na nu príliš makká a to je problém. Mladá vie, že jej aj tak nič neurobí, tak je jej všetko jedno. Zatrhnutie vreckového fakt nepomože. Predpokladám, že má frajera a ten jej kupuje alkohol a všetko platí, takže nejaké vreckové ju fakt netrápi. Ja som tiež mala dosť búrlivú pubertu, aj piť sme chodili, aj na chaty, aj na disco, aj s frajerom som bola na týžden preč, ked som mala 17, samozrejme rodičia o tom nevedeli, mysleli si, že som s kamoškami, no vyrástla som z toho, aj školu som dokončila, ale zase ja som školu neflákala, ja som stíhala všetko, aj školu aj úlety. ja by som poslala sestru k psychologovi, nech jej poradí dačo.

fatima99
28. mar 2017

no tak to je celkom silna kava aj na mna. jasne treba z toho vyvodit aj trest ale zas nie taky aby vas zacala nenavidiet a nakoniec usla z domu. je to tazko trebalo by sa s nou v klude porozpravat no biem ze to pojde tazko ale nic ako pevna vola a vydrz vam nepomoze. cim viac budete zakazovat tym to bude horsie

wladka
28. mar 2017

@lenulilienocucka a na aku strednu chodi? neviem, ci by som to tak urobila (mam 10rocnu, som VS vzdelana), ale hanba nehanba, ak prepada z predmetov, pekne za vlasy by som ju potiahla a kuk na inu strednu skolu, porozpravat sa s riaditelom, poprechadzat sa po skole (najhorsia co moze byt z hladiska uplatnenia - akasi ucnovka, bez maturity, spatne prostredie skoly), a ze ked bude prepadat, skonci tu.. a moze manualne pracovat za minimalnu mzdu, ak je jej to jedno (aj ako šička, knihovnik barjake profesie), pretoze je taka blba ako baganza, nevie sa zmestit do koze, moze ist sem, ked sa jej ucit nechce a chce robit za minimum -aaaz potom by som sa s nou porozpravala v klude, povedala by som, ze aj ja som vystrajala (co je pravda), ale do takej miery, aby som si neublizila a ani okoliu (cize udrzat si znamky, aspon na 3, a byt slusna voci okoliu, lebo jej to daju vyzrat na maturitach).. a ak bude zdrhavat z domu, tak nech si oblieka len tie veci, ktore si kupila za svoje!!! Barsaj na holo.. a moze utekat, kolko chce.. a mama nech nehysterci, ale skor s kludom anglicana nech je tvrda a neustupi.. ak sa dcera sprava arogantne, nech je aj mama arogantna.. a noa?!, aj mama moze povedat ze noa?! ze nema napr.oprate, nech smrdi.. jej problem!!

spuntikmathiasko
28. mar 2017

@lenulilienocucka a kto ju na tie chaty pusta? Nepustim-odide-bude sa chciet vratit-dvere budu zamknute-kde pojde? Druhy krat si rozmysli. Nepride na cas domov to iste. Ktory z tych super kamaratov ju bude zivit doma? Inak na moju neter brutalne zabralo ked saskovala s ucenim tak razne slova od cloveka, ktory s nou nedebatil a nestaral sa kazdy den. A hlavne od cloveka akoby odmeraneho. Sestra sa nadohovarala, otec nakrical, starka zas milunko ja som sa k celej veci nikdy nevyjadrovala. Az raz sme sa stretli a pytam sa, ze ako skola? Tak cosi zahundrala a ja jej na to vsak to je v poriadku,nik ta nenuti ani ju dokoncit (uz je na strednej). Povinnu dochadzku mas skoncenu mozes odist aj upratovacky treba. Vyrataj si kolko zarobis, kolko z toho budes davat rodicom na stravu a byvanie,alebo podnajom a neuc sa. Nic ine s kludom anglicana. Dalsia moznost je preverit,ci Vam nefrci na mariske priklad a ci nema frajera s prazdnou hlavou a nie je brutalne nim ovplyvnitelna.

tom_i
28. mar 2017

@spuntikmathiasko presne to tvrdím nech sa s ňou porozpráva ona ako teta

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@wladka na gymnázium chodí

wladka
28. mar 2017

@lenulilienocucka este lepsie! mozes ju aj ty, moze ju aj mama, ale musi byt nekompromisna

mily7
28. mar 2017

@lenulilienocucka tak ak ju nedokaze vyhodit z domu,tak nech sa pripravi sestra na horsie. Stale akceptuje co dievca robi,takze v pohode moze sa stat, ze dceruska bude z domu kradnut,sestra bude len platit jej prusery,alebo sa starat o vlastne vnuca. To su realne priklady rodin ktore poznam,kde mama bola makka,otec nebol alebo sa len nezucastnoval na vychove. Ak sestra takto nechce dopadnut mala by sa riadne vytocit a zacat konat co jej baby radia. Nechat mladu nech sa zivi,stara o seba sama. Alebo sa podriadi pravidlam v dome alebo smer ulica.Je to razne ale sama vidi ze dohovor nepomaha

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@mily7 ja jej dnes ukážem všetky príspevky a dúfam, že si niečo z toho zoberie a zlepší sa celá situácia. 🙂

kvetinka75
28. mar 2017

@mily7 je to istým spôsobom riešenie, ale ľahšie sa to povie ako spraví. Ja by som toto asinedokázala. A hlavne keď má iba 17. Za dieťa je ešte stále zodpovedný rodič, nech je to dieťa akékoľvek. Keď sa niečo stane, kto ponesie následky? Teraz sa na to pozerám z právneho hľadiska, keďže následky môžu byť katastrofálne, aj keď sa niečo nespraví.
Ale myslím, že z právneho hľadiska je do 18-ky zodpovedný za dieťa rodič.

alby2014
28. mar 2017

@lenulilienocucka pocuj aj ucim na gymnaziu...roky. Plati,ze nejake dlhe rozhovory, ak nezabrali, uz nezaberu, to je ako dvojrocnemu vysvetlovat,ze nedas noznice....vysvetlis raz a nedas, lebo sa moze predsa zabit.

Takze odporucam ano, rozhovor ako s dospelou, ale s raznym ale a vysvetlenim, ze toto su pravidla a treba dodrziavat. Ona je vlastne tipujem tak druhacka, zivot sa da krasne posrat este. Ak zacnes vytahovat reci o drogach, antikoncepcii, mlada prevrati oci, on tie veci dobre vedia.

Takze musi prist akcia reakcia. Naozaj ako prve zrusit mama hotel, segra nech si nenici nervym s kludom anglicana, nech len trva na pravidlach. A dalej patrat po pricinach, hoci podla mna zaidna nemusi byt, mlada, sa len citit dospelo, nikdy si nemusela nic vyzrat, mama vyzehlila, full servis, moze sa proste nudit.
A hlavne, ak vyhrazky musia sa naplnit,. Typu este raz ujdes,taksa stane to...a dodrzat.
Kolegyna mi hovorila, ako sa stalo,ze rodicia mali podobny problem, mali vsak znamych policajtov, syn zdrhal na chaty, chlastal, vsetko bol opruz, rodicia trapny etc... tak raz ked utiekol ho nahlasili ako nezvestneho...kamosi dosli s hukackami na chatu ( bo rodicia vedeli, kde je), vsetkych opitych mladistvych predviedli, zavolali rodicom, zavollii majitelom chaty, ci vie, co sa deje tam,deti eskortovali domov, kedze nemali 18 a to aj proti ich voli mozu...no konec hanba ako oci...a otec mu povedal, ze vzdy, ekd utecie to urobia znova...mlady sa uvedomil. 🙂

Inak najviac ma pobavila hlaska mladej, ze mama to ma tolerovat, boze oni su tak dospeli, kym maju kde spat, niekto vari, niekto sati, kym mozu uzivat a neniest dosledky. Tvrdo nechat niest dosledky, ja som dokonca zazila, ze ordicia trvali na tom,ze nech dam znamku ako vychadza a netlacim mladeho k opravnym testom a podobne, ze ucit sa maly cely rok.

A hej, nejaku tazku manualnu brigadu fakt odporucam.

kvetinka75
28. mar 2017

@lenulilienocucka myslíš neteri? Aby to neskončilo opačne, že preberáš takéto veci na nete a aj keď je to anonymné, aby sa ,,neodula,, ešte viac, že čo koho do toho. Na mňa by toto asi nezabralo. Skôr by to malo opačný efekt.
Asi by bolo lepšie, keby sestra prestala poskytovať full servis a nech sa mladá stará sama o seba.

0silvia0
28. mar 2017

@lenulilienocucka presne ako bolo napísané. Treba pritvrdiť vo výchove a čo najskôr. Ak sa doteraz na dievčatko robilo "ňuňuňu" tak s tým treba rázne seknúť...

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@kvetinka75 nie určite neteri nie ale sestre ukážem

kuriatkomm
28. mar 2017

Poviem ti moju vlastnú skúsenosť.
Sama som si prešla veľmi bujarou pubertou, od 15-tich každý víkend alkohol,cigy a všeličo "horšie".
V škole som blicovala, neučila sa atď.
Rodičia boli zo mňa nešťastní, doma mi nadávali, otec ma aj prefackal, náš vzťah bol na bode mrazu.
Vtedy som potrebovala len pozornosť. Potrebovala som,aby sa somnou s kľudom porozprávali ,aby mi stále nevyčítali,čo robím zle,nenadávali mi. Len s kľudom,úprimne si sadnúť.
Oni to nevedeli, nevedeli ako sa chovať k pubertiačke.
Zákazy všetko len zhoršia. Bitky,nadávky len nakopia problémy.
Stačí si dôverovať.
Mne by nevadilo ak by moja 17ročná dcérka chodila na chaty, hej nech si aj zapáli, nech sa aj opije. Všetci sme to robili. Radšej to chcem vediet,chcem sa s nou o tom rozpravat,nez aby robila veci za mojim chrbtom.