Obmedzujete telefóny vašim pubertálnym deťom?
Ahojte,
mam dceru, ktora konci 9.rocnik.
Spravila som mozno este v zaciatkoch chybu, tazko povedat...moja otazka znie, maju Vase deti, 14, 15-rocne, obmedzene telefony?
Cele to zacalo asi v casoch kovidu, kedy sa decka ucili online, bolo tazke odsledovat, co riesi do skoly a co nie...kedze ulohy im chodili na edupage, bezkriedy, na rozne predmety mali vytvorene rozne skupiny na messengeri, cize toho bolo vela a bolo to velmi neprehladne.
Tak ale zacala "visiet" na telefone a doteraz sa to taha.
Momentalne je v takom stadiu, ze telefon ma v ruke, ci sedi na zachode, cestuje, upratuje, uci sa...ked jej ho chcem trebars pri uceni vziat, tak protestuje, lebo si napr. pri tom pusta hudbu cez sluchatka z telefon a udajne sa jej tak lepsie uci, alebo ma poznamky v mobile (najnovsie si na mnohych predmetoch uz nepisu poznamky, ale ucitelia im ich posielaju na edupage/bezkriedy). Cize kedykolvek jej ho chcem vziat,operuje tym, ze tam ma ulohy, poznamky, atd..a ja neviem stat nonstop nad nou ako bachar a sledovat, co presne na telefone robi.
Vidim vsak na nej, ze je nesustredena, myslou uplne inde, kedykolvek som s nou a rozpravame sa, neprehanam, kazdych 10 sekund jej nieco pipne. Instagram, snapchat, messenger, komunikuju aj 20 naraz a ked okamzite neodpise, uz jej aspon 5 volaju....halooooo, co je s tebou, co nepises, si ok?????? Bola som toho mnoho raz svedkom. Vsak z toho jednemu cloveku moze aj hrabnut. Tie decka kompletne ziju vo virtualnom svete, nielen ona, ale cela jej "komunita", ktorou sa obklopila. Udajne nikto z nich nema nijako pristup k telefonu obmedzeny. Ak aj ide von s kamoskami, cely cas si len pozeraju videa, natacaju videa. sleduju, kto dal aky post, fotia sa a pridavaju posty...na zblaznenie.
S manzelom sme jej nastavili rodicovsku kontrolu, limit 3 hod na socialne siete (co jej habadej, ani to jej vsak samozrejme nestacilo) a este si aj nasla sposob, ako to obist a bola tam neobmedzene (neviem, ako to dokazala...).
Momentalne sme na tom tak, ze telefon odovzdava o 22.00, kedy ma vecierku, co je asi jediny cas, kedy je bez neho. Aj to je vsak kazdovecerny boj, protesty, ignoracie, urazacky, oduta huba, nebavi sa este rano. Aj dnes sla bez ranajok a bez desiaty, lebo bola ofucana (asi si myslela, ze ma tym vytresta 🙄😅)
Stale nevie, na aku strednu skolu ist, ma uplne nerealne plany (tipu, ze ide byt hasicka, ide jazdit F1 a podobne, ale nerobi preto nic, nevzdelava sa, nestuduje si, kde ja aka skola)...
Mnohokrat som sa s nou snazila uplne v klude rozpravat, venovat sa jej, ale neda sa s nou viest suvisla rec ani 5 min, bez toho, aby sa urazila, odisla, buchla dverami, alebo nebola na telefone.
Ako z toho vsetkeho von?
Dakujem vsetkym za precitanie, viem, ze to bolo dlhe.🙊
náš takmer 15-ročný syn nemá obmedzenia na telefón. Ale máme pravidlá, že napr. pri stole ho nechcem vidieť. A nesmie si pokaziť známky. Keď donesie zlú známku, mal by zákaz počítača aj telefónu. Zatiaľ sa nám to darí držať na rozumnej miere, napr. na návštevu si ho nenosí.
V prípade tvojej dcéry by som je na nejaký čas telefón zobrala úplne, vypla ho a dala dcére detox. Napr. na nejakom predĺženom víkende alebo dovolenke.
myslím, že v niektorých momentoch v tvojom článku, čítam o mojej dcére, doslova, presne robí , čo aj tvoja. / tiež je deviatačka / Vieš taký je svet, akurát som jej dnes ráno povedala, že jej budem brať mobil - v čase učenia, / moja si zvykla zapnúť po novom aj PC / A tiež pred večierkou nejaké tie minúty, lebo pred spaním, si dovoľuje odvrávať, že ešte čaká , kým jej odpíše kámoška .... Našťastie, ak si nájde nejakú tú hravku, tak aj zabudne na mobil / číta knihu, vyrába náramky, maľuje ... / Ale, ak je zaujatá mobilom, tak je na mobile - dokonca aj keď jej fénujem vlasy. A tiež chodí na vecko s ním a to aj po večierke, čo mi dáva nervy. Ale minule - ako brali mocniny, odmocniny - tak som spravila, že koľko minút bude po večierke / 22:30 ... / taká bude mocnina / minúty / skôr pôjde do hajan 😉 Vieš koľkokrát som neodkukala kedy idú spať, čo som zaspala skôr, veď niekedy aj my mami môžeme byť unavené - nie?
Môj má zakázané ho brať do školy,spotrebu mu kontrolujem ja,keďže platím jeho faktúru.Zatial u nás stačí slovo stačí a on pokladá telefon
Mám dve deti v tomto veku. Na mobil obmedzenia nemajú, ale nie sú až tak závislé ako tvoja dcéra. Čo sa týka učenia, tak u nás je problém so synom, chodí do školy len s povinnosti. Doma nepíše úlohy vôbec, len preloží knihy. Ale aspoň školu už vybratú má. Máme dohodu, že stačí že neprepadne. Chystá sa na učňovku, tak známky už neriešim. To by som sa už zbláznila. Tvoja dcéra je už doslova závislá, ale majú na to vplyv aj kamaráti a spolužiaci. Ak by si jej zatrhla mobil, tak by to bolo pred ostatnými "trápne" a ponižujúce, ale možno aj potrebné. Keďže je celý čas na mobile, možno by bolo dobré odpútať jej pozornosť niečim iným. Nemá žiadne koníčky, či krúžky? Moja dcéra dosť číta, inak by bola tiež celý čas na mobile, alebo pozerala seriály. Našťastie žiadne videá netočí, zatiaľ ani Facebook nemá.
no.. mam mladsiu, keby ju necham, vyzerat to rovnako. To nesustredenie a rozlietanie je presne z tohto, milion veci naraz a nic poriadne... ucit sa s hudbou na usiach, popri tom chatovat, hrat nieco, ... na milion miestach je. Ulohy si moja pekne poznaci z edupagu, poznamky si stiahne alebo sa vytlacia, trvam na tom, ze poznamky si robi do zosita po"starom", alebo si ich zaklada (cize ak maju tlacenu teoriu k niecomu, normalne to prilepi do zosita atd...),aby to mala po kope. Este stale sa ucia z knih apracakov, cize tomu sa nevyhne, dovolila som jej predmety kde sa "nic nedeje" nechavat knihy v skole a ked tak posledne ucivo si odfoti do mobilu a precita. Na pracu do skoly ma notebook moj starsi.
Keby som videla, ze ju zaujima nieco ine (robi nieco ine) nemusim to riesit, ale kym je mobil na blizku, ju nic nezaujima nic robit nechce, kolkokrat ju von vytiahnem na silu :D zacala som robit uz aj take veci a teraz to celkom funguje ze ide na den- sem tam dva k niektorej babke, potom pride domov a musi sa naucit v podstate zrychlene nieco. A dosiahnem ze za mobilom cely cas takmer nie je, ma iny program, nesedi ani v izbe a aj sa nauci :DDD
Moja ma o rok viac a dost podobne.Najviac ma pobavila veta, ze o 22 ma vecierku, lebo ja som na smiech, ked nakuknem do izby a poviem, se je cas ist spat.To si vypocujem ako ostatni chodia o polnoci, ostatni mozu, ostatni su v meste uz ma to fakt nebavi stale pocuvat co mozu ostatni pritom to su len jej fabulacie.Hlavne, ze od 21 hod ziva a zaspi hned ako lahne.Ano, to co pises je svet mladych, ale ja bojujem a nedovolim, aby zila mimo reality.Ked ma nahneva zoberiem ho a je pokoj.
Ano, vsetko sa presuva do virtualneho sveta hlada si poznamky do uciva, nieco pisu spoluziaci, kamaratka posiela video...ucitelka pise znamku a info ohladne skoly...Ako z toho von?neviem snazim sa ako viem.Su zavisli...moja zase sleduje aj roznych chemikov, zaujimavosti zo sveta ma vdaka tomu velky prehlad, ale su veci, ktore mi vadia.Tolko informacii vnemov nie je dobrych pre mozog a celkovo na psychiku porovnavaju sa, ten cestuje a pod..."len" toci videa a nepracuje a pod...
Ja ju dost taham von, ma psa, v lete bicykel, teraz chceme chodit do fitka, cita knihy.Ona ma velky argument, ze sa vyborne uci, doma spravi co poviem a kolko bude na mobile je jej vec😅ale hovorim bojujeme.K stolu mi s mobilom nepojde, a v aute na mobile nebude.
Ja ju uz ani neviem odkontrolovat do skoly.. Drvivu vacsinu knih a zositov si ani domov nenosi, lebo ze netreba a ze ulohy ma na mobile (poznamky a pod.) Neuci sa vyslovene zle, vacsinou dvojky, su aj 1, tento rok zatial asi jedna 3. Prve dva tyzdne skoly boli este super, aj mi hovorila, co robili, nosila si zosity, skusala som ju (napriklad biologiu a dejepis, to su take jej achillovky) a teraz sme uz zas tam, kde sme boli. Nic nerobili, nic netreba, nic neviem odkontrolovat. Akurat teraz jej pipla na edupage poznamka, ze nemala domacu ulohu.
@simca06022011 podobne...je to ich unik z nudy a tam sa vzdy nieco deje...takze to robim ako ty ide k babke jeden den v tyzdni po skole, cez vikend mame nejaky program a pod.My sme menili pausal mala strasne vela dat muz hovoril, ze to nema sancu minut pisala som jej na viber a vsetko minute, lebo na strednej skole ich uz nikto nekontroluje a su cez prestavky na mobile, po ceste domov v autobuse na mobile atd...ale info ma ako reporter kde sa co stalo este mne povie, ze nemam prehlad😅Treba si pozriet je na webe knizka krotitelia displejov stiahnuta tam to je fajn vysvetlene.
Inak ona robí šport, ale bez mobilu je asi akurát počas toho čistého času tréningu. Inak majú mobily furt. Aj čo sledujem jej spoluhráčky, v šatni natáčajú tiktoky, cestou na tréning mobil, z tréningu mobil...do školy dochádza vlakom, takže jej mobil do školy dávam, lebo spoje často meškajú alebo treba pre ňu niekam prísť a pod. Tiež nemá problém minúť mesačný kredit za 2 dni na mobilné dáta. Keď aj máme spolu rozhovor, že prídem k nej, pritúlim si ju a ideme si pokecať, jediná téma je, čo kto kedy zavesil na net, ukazuje mi videá, fotky, čo spravila. O ničom inom sa s ňou nedá baviť. Ešte prípadne o tom, aké drahé tenisky by chcela 😅
Akože naozaj, u nás je tiež to isté, údajne nikto nemá večierku, limity, len ja som tá strašná matka gestapáčka...
@doriiis Inak toto velmi zavisi od povahy dietata. Mam este syna, ten je uplne v pohode. Co poviem, to plati, telefon odlozi, vie prestat, ked treba. Ona niiiic. Rebeluje, papuluje, odvrava, ani brat jej nevie dohovorit. A fakt, keby som aspon videla, ze robi nieco zmysluplne, ale nie. Len sleduje trendy, tanecky, cez spravy ohovaraju spoluziakov...proste vidim, ako ma roztekanu pozornost, aka je mimo reality, a to je to, co ma najviac trapi. Akekolvek zakazy sa u nas minaju ucinkom, lebo to len posiluje tu jej vzpurnost a hnev.
No moja 12r dcéra presne to isté. Keď jej vezmem mobil, až sa trasie, reve, prosí má, nech ju nestrapnujem, lebo nikomu toto mama nerobí, len ja jej. 😃 Ale aspoň sa učí. Len ma znervózňuje to, že učiteľky im posielajú učivo na bezkriedy, a naozaj si odtiaľ musí prepísať poznámky, urobiť testy, niekedy sledovať, či už tam má zadanie atď. Nebola som na rodičku, bol jej otec. Chcela som im povedať, aby im proste stihli všetko napísať na hodine, čo nie, nech si robia z učebníc, nech im vytlačia projekty, papiere, nech sa viac snažia na hodine urobiť, nie podporovať s mobilmi. Naozaj v tom nemám prehľad, čo všetko robí na mobile, keď sa učí. Sem tam jej pozriem do mobilu, tak mesenger plný spolužiačok. Debata, "máš úlohu, pošli mi poznámky, čo sa máme učiť, ty sa učíš?" Atď. Snapchat som jej zakázala, to nemá nič spoločné so školou, začala vystrajat, že všetky spolužiačky majú a ona nemá kde s nimi písať. Teams už nemá, stratila heslo, ale to bolo strašné, ako im učiteľka niečo vysvetľovala a oni si písali medzi sebou.
Pozerá aj YouTube, nejakých youtuberov, ale tak mam prehľad čo. Ale väčšinou to vypisovanie. Aj na wc, vonku, ci len vyniesť smetí ide, s mobilom v ruke. 🥺
@autor...chápem ťa,ja som sa napr.vcera opýtala syna o čom si píšu v skupine,ktorú majú so spolužiakmi.Ukazal mi to....ako niektoré decká by som najradšej pod krk chytila.
@doriiis Ano, tiez mi obcas ukaze konverzacie. A tam 90 percent vulgarne nadavky. Takisto co viem, spoluziaci fajcia, momentalne je napr. in ten zuvaci tabak, ci co to je. Ona mi aj povie, ze ano, kopec spoluziakov aj kamaratov fajci, pije, ma za sebou sex. Dalsia jej byvala kamaratka ze sa v 12! 13! rokoch vala opita po jarkoch. Ze aj preto uz sa nekamaratia. Z toho som uplne zhrozena. U nej zatial nemam podozrenie, nikdy som z nej nic necitila ani sa mi nezdala nejaka divna. Ze keby chcela, dostane sa k niecomu, ale ona nechce (jej slova). Ale vidim na nej, ze je lahko ovplyvnitelna. Este 2-3 roky dozadu to bolo uplne zlaticko, pritulne, poslusne....
Keď dovolia mobily používať v škole na tom nič nezmeníš ale môžeš jej nedať kredit - nebude mať mimo wifi prístup. Doma jej daj časový limit aký uznáš za vhodné aby sa stihla naučiť aj zabaviť. Potom sa wifi vypína alebo beriem mobil. A môže sa odúvať koľko chce. Keď ostatným rodičom nevadí, že sú stále online nie je tvoj problém.
ja zatial tak stare dieta nemam, ale uz teraz viem, ze to jednoznacne obmedzovat budem. ked vidim tu dnesnu generaciu deti, tak mi je normalne do placu. ked si spomeniem na to nase detstvo kedysi, ked ziadne mobily neboli, bolo to uplne najkrajsie, podla mna prichadzaju na tych mobiloch o vela.
Ako u nas. .ona sa do skolskych skupin nezapaja je dost introvert, ale ukazuje mi fotky, co si ostatni pisu...niekedy si musim kusat do jazyka, ale zase som rada, ze nema tajnosti, ze mi to ukaze, ale niekedy radsej nevediet.Aj u nas bezne alkohol, uz si robili prieskum kto vyskusal marihuanu, spoluziacka ma rok frajera aj u neho prespava, zuvaci tabak u nas letel v 8,9 r pokym sa spoluziak z toho nepovracal a poslali ho domov zo skoly.Ked toto pocuvam hovorim si ved mame super pubertu zatial...😅oni maju silnu potrebu niekam patrit, odputat sa od rodicov mozno to je ten unik k mobilom, trendom...ale chapem, ze aj pre nich je vsetko tazke tlacia ucitelia, tlacia rodicia, hladaju svoju cestu samych seba, ale ja som uz strasne psychicky unavena z puberty.Moja stale apeluje akych ma spoluziakov ako sa flakaju po skole zostavaju v meste a pridu domov vecer a nikto im nekontroluje ci su nauceni a my nie sme s nicim spokojni.A dost zle to znasam ako nas vidi.Presne ako pises ako gestapakov.Mna ozaj nezaujima ako to je v inych rodinach kde mama je na nocnej a deti su do polnoci hore.Minule mi povedala , ze spoluziacka fajci s mamou, ze ked uz fajci tak co narobi...
Moja akoby sa hanbila, ze este nebola opita a pod...minule ma tak nahnevala, ze som jej povedala, ze jej dam peniaze nech ide do mesta a pride az v noci nech vidi o com je nocny zivot.Teraz cez sviatky sme boli neskor v meste a videla hadku 2 chlapov pred podnikom, tak to ma uz tahala prec, ze sa boji.Mali sme dni obce kde sme zostali so susedovcami na diskoteke a videla som ako si mladi lajnu na stole robili a snupali.Och uz som asi stara, ale je to divocina.A naozaj cim starsie deti, tym vacsi strach.
Ako pises pred 3 r to boli mile deti ja by som nikdy nepovedala, ze sa nas vztah tak zmeni na slovny pingpong kto z koho, muz jej vsetko odkyve ten ju vidi stale ako dieta a problemy neriesi.Vsetko je fajn ved to je len puberta on sa s nou natahovat nebude🙂mne povedala kamaratka, ze pokym je doma, nema frajera, partiu este je to stale dobre.Potom sa zblaznim uz uplne😅
Ale vie byt aj dobra, objat ma, poliskat len viem, ze to vacsinou nieco chce.
Za to, ze nemala ulohu by som jej dnes zobrala mobil.Ja sa tiez doma iba vyhrazam, ale uz boli casy kedy som zmenila heslo na PC.
@tosomja moja ma tiez 12 a bojujeme 🤦♀️. Sice nie uplne tak s mobilom, ale aj to, lebo tvrdi ze nikto nema limit ako ona (ma hodinu). Ale naucila sa to nejako obchadzat. Od covidu s nami ani nie je v obyvke, lebo ako boli cez pocitac, zrazu bolo velmi tazke odhadnut kedy sa hra, kedy sa uci, stale vyhovorky a cely den ju nevidim co je zavreta v jej izbe. A vraj samozrejme nikoho doma tak neobmedzuju ako ju a bla bla. Toto mame my teraz ovela tazsie ako nasi rodicia, toto je otrasna zavislost. Co budu len cely zivot nahanat vnemy a ked ich niekto nebude zabavat, budu sa stale nudit? 🙄. Neviem ako z tohoto von, nedovolila som insta ani tiktok, ze az od 16. Ale co mi to zas pomoze ked je Youtube shorts a tam chodi stale pozerat. Cele zle toto. “Navalala” som jej mimoskolske aktivity - ale teda aj sama chcela, aj sa dobre uci, ale i tak popritom stiha byt na tom pocitaci strasne vela. Na jednej strane vie neskutocne vela veci vdaka tomu, ale tento pretlak informacii a porovnavacky nemozu robit dobrotu.
Ja nemam rada reci tohto typu ze taka a onaka generacia, ale z tohto mam fakt strach co z nich vyrastie.
Kúp Smart hodinky na telefonovanie, na školu Pc a nemusí mobil mať vôbec. A treba ísť príkladom.
@janikk54 o veľmi veľa prichádzajú. Moja dcéra je napríklad taká, že keď poviem, že sa ideme kúpať, aj celý deň by bola vo vode, vtedy jej nechýba, alebo ideme na korculko a na tie horolezecké a skákacie aktivity, ona rada vymení mobil. Ale cesta tam a cesta naspäť už musí mať mobil. Ale napríklad priateľov syn on ani von nechce ísť, reve, že sa mu nechce, on nechce ani jesť, lebo pri stole nemôže mať mobil. Keď zakážeme, už nadáva na nás. Povie, že už tu nepríde atď. Minule sme sa dohodli, že keď príde priateľ z turnusy, prídu k nám jeho deti, všetci budeme bez mobilu. Moja dcéra sa tomu aj potešila, dopredu však každému musela napísať, že má zákaz mobilu (lebo je závislá 😃) aby ju nezhaňali. Aj svojmu otcovi už pisala, že na zákaz. No keby ste videli jeho syna, čo vystrájal...a 16 ročná sa vyjadrila, že ona sa sama rozhoduje, či príde či nie, keď nedovolíme mobil, už nepríde. Priateľ bol z toho zhrozený. Ja s úsmevom, že ok, máš čas na rozmyslenie kým zase budete mať prísť. Vymazala nás z kontaktov, nedá sa s ňou spojiť, nepozdravi sa na ulici. Strašne. Som zvedavá či príde teraz cez víkend. Majú súdom určené 😃 a ako prežije bez mobilu.
@liv1 nasa uz do obyvacky ani nepride pozerat film ci relacie co ju bavili.
@tosomja ako pises...len tieto aktivity sa nedaju stale robit.Ved nemozem jej stale robit program.Kamaratka mi povedala, ze este mozeme byt radi, ze cez vikend s nami ide do lesa, ci chce ist k babke na chatu.Mali ste ich dopredu neupozornit a az potom im to povedat🙂je to tragikomedia.My ideme dnes na samozber jablk to ju asi osvietilo, ze kedy uz pojdeme.Dnes rano jej hovorim , ze ma byt teplo staci jej tensia bunda tak tu si urcite neda a vobec ako mohla mat taky hrozny vkus tu sme jej urcite nanutili a take uz nosit nebude sama si bude vyberat🙂prijemna uz od rana len co oci otvori.A mna to vzdy tak rozladi.Na jednej strane strasny dospelak na druhej starajte sa o mna ako jej vyhovuje.
@tosomja viem že ja som sama malamproblem aj s Pc,že popri robote som kukla net, bola som neproduktivna. Alebo aj popri škole. Naj bolo stiahnuť čo treba a potom odpojiť net,čiže ak by moje deti došli do takéhoto štádia,tak postahovat čo treba a vypínam internet,nech sa učia,ak dačo nebudú vedieť potom zapnem net nech sa spolužiakov popytaju,ale až napr po hodine učenia

Aj ja mam dceru v tomto veku a tiez v nej vrcholi puberta. Uz len pockat kym sa to ustali. Dufam ze do 2 rokov to bude ok. Ja mobily neberiem ale vypinam wifi. Vzdy v rovnakom case. Kedze si kredit kupuje " za svoje" tak musi ist cez data. Nemala problem takto cez vidend oplieskat 15€ kredit. Dosli prachy, dosli data..... a kedze chcela € musela si zarobit. Mame rozdelene domace prace tie roba " zadarmo" no ak chce € naviac musi urobit moju robotu. Ake taky je zivot mladych ludi. Ziju ho vo svojich izbach z mobilom v ruke vo virtualnom svete.