Od kedy je vhodné pustiť dieťa cestovať samé?
Mám dilemu či pustiť 14rocneho syna k dedovi. My by sme ho "naložili" do vlaku a dedo by ho v cieľovej stanici vyzdvihol. Aké staré deti ste pustili samé cestovať? Išlo by o cestu vlakom naprieč celým Slovenskom. Ďakujem
No ja by som pustila,ale neboli by mi všetko jedno.asi by sa mi musel hlásiť každých 5 minút
14 ročný ? Jasne, veď nerob z neho nejakého neschopaka. Má mobil, tam vid cestu a všetko.
Mam o rok staršieho a cestuje krížom - krážom
bez problemov, 14 rocny by isiel aj na druhy koniec sveta, ak by sme dovolili. 16 rocny bude cestovat niekokolkorat rocne na druhu stranu kontinentu
14 by to mohol zvládnuť. Veď 15-16 ročný bežne dochádzajú na intráky do škôl
Jo a na telefon mu nahraj Bambulku nech kuka ako na to
@anonym_autor 14 ročný?! Môj syn išiel v takom veku lietadlom do Londýna za mojou sestrou.
záleží od dieťaťa a od rodičov..
ja by som to asi neprežila.... nepustila.
brat s manž. ich dcéru pustili už v 10r rýchlikom z KE do Trebišova k dedkovcom.
V 12 r. prišla k druhým starkým na str. Slovensko rýchlikom + prestup na osobák. Zazvonila u starkých že už prišla a tí skoro skolabovali. si mysleli že sama od seba odišla z domu. Nakoniec vysvitlo že rodičia o všetkom vedeli.... Vraj deti treba učiť samostatnosti... V 18r. bola v Amerike - sama mesiac. To sme už vôbec nechápali celá rodina.
14 ročný už nie je dieťa. My sme s partiou v 15 chodili hore dole po Slovensku.
Ale teda ty musíš vedieť aký je. Ja som bola vždy zodpovedná, neklamala som, atď..
kup mu miestenku od detskeho vozna, tam budu deti s rodicmi, aj mu ohliadnu batozinu, ak pojde na toaletu.
Miestenka v otvorenom vagóne a prípadne vlak vedúceho popros o 👁️, alebo detské kupé ( tam mu môžu ísť na nervy urevane detičky 😉
@anonym_autor ja som mladsia ako dieta chodila nocnym rychlikom do prahy Z humenneho. Prvy krat ako piatacka. No to sme boli este jeden stat. U nas ma odviedli ku vlaku v prahe pockal bud ujo alebo bratranec so sesterkou
Do susedov chodil chlapec k otcovi od mamy. Mama ho posadila do autobusu v HE a otec vyzdvihol v Mt. Takto fungovali roky. šoférovi niečo dali aby sa o dieťa obzrel...
10 ročného by som posadila do vlaku s inštrukciami, 14 ročného by som poslala aj na tú stanicu samého. 15 ročného som poslala pred dvomi týždňami za kamošmi do chorvátska autobusom, môj starší keď mal 16 lietal po Európe sám a keď mal 17, letel sám do Kórei...
Nerobme z tých detí nesamostatnych blbeckov
ked ono to zalezi od rodicov, niektori od narodenia prehnane uzkostlivi, vsade vidia nebezpecenstva a aj to komentuju, potom aj dieta je prehnane vystrasene a za kazdym stromom vidi nebezpecenstvo, to sa zapise do hlavy.
ak je dieta na nieco pripravene, na samostatnu "akciu"-ci uz ostat prvykrat sam doma, ist sam do skoly, ci cetsovat, tak to aj chce. ak nie je pripravene, netreba ho nutit, este k tomu nedospelo. nevadi, dospeje, neskor.
V mojom okoli poznam 14r co by siel kludne aj "na kraj sveta" a cez kopec k nam pride hockedy na motorke a uplny opak, ze na vlak do skoly ju musi vozit a chodit cakat maminka - a ked ma moznost, do skoly rovno odvezie 🤷♀️ ty musis vediet, co mas doma 🙂
14? Vec to je uz deviatak, nie? Nechapem co riesis. Keby isiel na intrak na strednu, tak by si ho tam odvadzala? Syn od 12-tich chodil vlakom sa na druhy koniec repbuliky a od 15-tich sam lietadlom. A este teraz v case mobilov.
ked ono to zalezi od rodicov, niektori od narodenia prehnane uzkostlivi, vsade vidia nebezpecenstva a aj to komentuju, potom aj dieta je prehnane vystrasene a za kazdym stromom vidi nebezpecenstvo, to sa zapise do hlavy.
ak je dieta na nieco pripravene, na samostatnu "akciu"-ci uz ostat prvykrat sam doma, ist sam do skoly, ci cetsovat, tak to aj chce. ak nie je pripravene, netreba ho nutit, este k tomu nedospelo. nevadi, dospeje, neskor.
@kofa77 ja som prehnane úzkostlivá, ale v dnešnej dobe technológií, kde vidíš každý krok toho dieťaťa, robiť z dieťaťa neschopného, nesamostatneho jedinca, sa to vypomstí neskôr
Moji chalani chodili autobusom za otcom, asi hodina cesty. Mali 11 a 5 keď začali, starší syn mal telefón aj napísané číslo aj na lístku na mňa, aj adresu. Pri autobuse ich vždy vyzdvihol otec. Ja som auto nemala.
@anonym_autor v 14 som si bola sama v okresnom meste kúpiť oblečenie na telesnú 🫣 A to neboli telefóny. Bežne od nás cestujú busom decká na osemročné gymnázium do mesta, takže ja by som sa teda nebála.
Ved to je velky chalan ,jasne
@kofa77 ja som prehnane úzkostlivá, ale v dnešnej dobe technológií, kde vidíš každý krok toho dieťaťa, robiť z dieťaťa neschopného, nesamostatneho jedinca, sa to vypomstí neskôr
@tilly ja praveze uzkostliva vobec nie som, jasne, ze ucila som opatrnosti, ale nejak sa nicoho nebojim dopredu.
ale je pravda, ze moja generacia, co stravila cast detstva este ze komanca bola otrlejsia, samostatnejsia, rodicia sa s nami tak neparali. ja v 10 som prisla prva domov a v peci sama musela rozlozit ohen😀 , aj udrziavat. to vyzera, ako keby som bola jendo z Cenkovej deti😀
@anonym_autor ok chápem. Nemám si robiť starosť 😂 veď v pohode môj starší tiež v 16tich letel do Madridu sám. Lenže môj stredný je také naše polepetko 🙂 takže, áno aj napriek "pokročilému" veku mám obavu.
Chválim všetke deti - tínedžerov, ktoré zvládli cestu do anglicka, Ameriky a podobne
@anonym_autor ok chápem. Nemám si robiť starosť 😂 veď v pohode môj starší tiež v 16tich letel do Madridu sám. Lenže môj stredný je také naše polepetko 🙂 takže, áno aj napriek "pokročilému" veku mám obavu.
Chválim všetke deti - tínedžerov, ktoré zvládli cestu do anglicka, Ameriky a podobne
@anonym_autor a chce ist on sam?
@kofa77 áno, on nám s tým pilí uši už dva roky 🙂
@kofa77 áno, on nám s tým pilí uši už dva roky 🙂

ty musíš hlavne vedieť aky je , 14 r je ako dost už to by mal dat aj sám cestu k dedovi