Od kedy je vhodné pustiť dieťa cestovať samé?
Mám dilemu či pustiť 14rocneho syna k dedovi. My by sme ho "naložili" do vlaku a dedo by ho v cieľovej stanici vyzdvihol. Aké staré deti ste pustili samé cestovať? Išlo by o cestu vlakom naprieč celým Slovenskom. Ďakujem
@kofa77 áno, on nám s tým pilí uši už dva roky 🙂
@anonym_autor išiel už niekde bližšie sám? Je schopný zabudnúť vystúpiť kde treba? Ty si poznáš dieťa ale ak má mobil a priemerné IQ nemá sa mu čo stať.
@anonym_autor ok chápem. Nemám si robiť starosť 😂 veď v pohode môj starší tiež v 16tich letel do Madridu sám. Lenže môj stredný je také naše polepetko 🙂 takže, áno aj napriek "pokročilému" veku mám obavu.
Chválim všetke deti - tínedžerov, ktoré zvládli cestu do anglicka, Ameriky a podobne
@anonym_autor tým skôr že je motak treba pracovať na tom aby taký motak nebol
Však ho treba posilňovať a nie ešte viac ho upevňovať v tom že no on je chudáčik tak popletko nemožné
Však ak on sám chce, tak ho treba podporiť
Tak zalezi aj od pohlavia a aj od dietata. 14r. by som pustila do dedkovcov normalne a bez rozmyslania. Dievca 14r. same do zahranicia, ani nahodou. Aj v 18tke budem rozmyslat, ci a ako bude vhodne a od pripravenosti dietata. Moji rodicia ani ako 65rocni nevedia cestovat, takze to nie je len o samostatnosti...
Je to nejaké problémové dieťa, či prečo taká otázka? 14roční predsa bežne cestujú sami do škôl a to ich nikto nevyzdvihuje na druhom konci. Nežijeme v latinskej Amerike, aby ho po ceste niekto uniesol alebo zastrelil. Ak už niekedy šiel vlakom a teda vie, ako to chodí, nevidím dôvod, prečo by takto cestovať nemohol.
Edit: teraz, čítam, že je popletko. O to viac ho posielaj samého, nech sa učí poradiť si sám. Má predsa mobil, tak keď bude nejaký neriešiteľný problém, ozve sa.
@kofa77 ja to poznám... v 6tr. som po príchode zo školy prascom strúhala burgyňu a dávala so šrotom... samozrejme nakázané od rodičov..
kamarátka v tretej tr. ešte skôr ako išla do školy tam musela dovariť zemiaky pre hydinu...
@anonym_8ed77a ja mam vela takych zazitkov, z detsva, ked rozpravam synovi, tak sa pyta, ci som vyrastala niekde v osade.. no takto to bolo, deti mali svoje povinnosti, hlavne na dedine, klucik na krk, surodenci na strazenie..
ale aj vacsia sloboda..
Moja od 12 cestovala sama vlakom z ba do zemianskej olce a to sama nastúpila v ba a v zemianskej olív som ju vyzdvihla však je to v tomto veku úplne normálne ja som od 10 sama cestovala autobusom do prahy
@anonym_autor tak v 14-tich by uz mal byt o dost samostatnejsi. A zrejme by aj chcel byt, ale problem bude asi v tebe
Moja 13 rocna cestovala sama do Ameriky. Nebudem sa tvarit ze mi to nebolo jedno, nejaky ten stres bol, ale v dnesnej dobe internetu, mobilov. Ked v podstate viete vyt cely cas on line, bad sa niekde v ramci SK, je skor o tvojej uzkosti ako o synovi
Ono, čo v tom vlaku môže pomotať, ak je problém to, že je polepetko? 😅 oťuká sa len tak, že bude skúšať a bude robiť veci samostatne, inak "polepetkom" zostane...
@anonym_autor ďakujem za rady 😂 áno, áno pustím ho. IQ má viac ako priemerne, mobil má ešte raz ďakujem
@anonym_autor 14 ročný za mňa úplne bez problémov.
Ved to je velky chalan ,jasne
@ivik4 naozaj?ty si minule písala, že nech je uz syn väčší nech môže byť sama doma, práca a tak.Pri cudzích sa dobre radi.Ale tu by som 14 r pustila, ak by neprestupoval
@ivik4 naozaj?ty si minule písala, že nech je uz syn väčší nech môže byť sama doma, práca a tak.Pri cudzích sa dobre radi.Ale tu by som 14 r pustila, ak by neprestupoval
@anonym_554975 preco oznacujes len mna 😄
Co ja s tym ze by si nepustila. Ja som ja, ty si ty . Niesom autorka takze sa nepytam na nazor a je mi v podstate jedno kto by pustil/ nepustil. Odpovedala som ako vsetky ostatne
Polepetko je pri tebe, lebo mu stojíš za zadkom. Keď bude sám, bude musieť byt samostatný a zodpovedný
@anonym_autor inak mne príde bezpečnejšie cestovať autobusom pre také dieťa, vo vlaku sa nájdu kadejaké indivíduá
Aj moja cestuje sama kade tade, ale co si budeme hovoriť, ten strach tam rodič vzdy bude mať. Hlavne ak ide niekam/niečím úplne prvý krát.
Moja ked sla v 14 cez pol SK vlakom aj s prestupom nebolo mi to jedno, obzvlášť ked som vedela ze bude čakať hodinu na spoj kdesi na stanici kde nič nieje, iba jedna zafajčená putika a kolónia bezďákov.
Ale jasne ze napriek strachu treba tie deti pustiť. Ved o tomto je výchova puberťáka, naučiť ho žiť a fungovat v dospelackom svete.
Tak nebud stále pod zadkom a nebude polepetko
@anonym_autor my sme s kamoškou išli samé v 14 na týždenný trip do Prahy už sme aj fajčili aj dačo popili v kluboch 😅😅
@anonym_autor od 15 som chodievala každý deň do školy a aj po celom Slovensku 😂 ale musela som sa hlásiť doma a keď ho doslova naložíte a vyložíte nie je problém. Niekedy sa dá aj povedať sprievodcovi nech naňho dá pozor lebo cestuje sám.
Tu nejde ani tak o zrelost, ale vo vlaku som uz zazila kadeco, rozne individua, autobusom je bezpecnejsie. Ked vo vlaku tak nie v kupecku ale v normalnom vozni medzi ludmi. A este je rozdiel ci cestuje same dievca alebo chlapec.
@anonym_autor my sme s kamoškou išli samé v 14 na týždenný trip do Prahy už sme aj fajčili aj dačo popili v kluboch 😅😅
ty si poznas dieta, ale zrovna vcera mi prisiel 14 rocny syn z tabora - posadili ho na vychode na vlak a ja som si ho na zapade vyzdvihla. A to mal vypnuty telefon, takze sme sa vratili akoby v case kedy taketo vymozenosti neexistovali 🙂 A druhy ma 15, ten pojde domov sam cez cele rakusko -- akurat ja po neho pojdem do viedne, no aj to preto, lebo vieden ma viacero vlakovych stanic a vobec nie je zvyknuty cestovat mhd --- teraz chodi sam v AT denne nejakych 100 km do Linzu, kde ma jazykovku - dava to uplne s prehladom, vratane prestupov.
Moja ako 15rocna cestovala sama k starým rodičom dve hodiny busom. Samozrejme mi písala počas cesty keďže jej bolo dlho aj mi zavolala keď tam dorazila.
@anonym_autor u mna 15rocne letelo samé do Británie
Moja 13 rocna cestovala sama do Ameriky. Nebudem sa tvarit ze mi to nebolo jedno, nejaky ten stres bol, ale v dnesnej dobe internetu, mobilov. Ked v podstate viete vyt cely cas on line, bad sa niekde v ramci SK, je skor o tvojej uzkosti ako o synovi
@wieruska1 prosím Ťa to ako 13 ročná cestuje sama do Ameriky? To mala nejaký „unaccompanied minor“? … nič v zlom, ale mám pocit že niektoré tu dosť preháňate …
@wieruska1 prosím Ťa to ako 13 ročná cestuje sama do Ameriky? To mala nejaký „unaccompanied minor“? … nič v zlom, ale mám pocit že niektoré tu dosť preháňate …
@hellionka letela austrianom! Ano bez sprievidu si predstav! Milujem arogantne reakcie na sice nie uplne bezne situacie ale nie ojedinele.
@hellionka letela austrianom! Ano bez sprievidu si predstav! Milujem arogantne reakcie na sice nie uplne bezne situacie ale nie ojedinele.
@wieruska1 kľud 😉 úplne normálna otázka … a teda Ty určite preháňaš pretože 5 ročne deti s Austrianom samé teda lietať nemôžu, ani jedno …UNMR je u nich povinne … Každopádne nech si každý robí čo chce že … nechať 5 ročne samé lietať, hovorí samo za seba..

@tilly ja praveze uzkostliva vobec nie som, jasne, ze ucila som opatrnosti, ale nejak sa nicoho nebojim dopredu.
ale je pravda, ze moja generacia, co stravila cast detstva este ze komanca bola otrlejsia, samostatnejsia, rodicia sa s nami tak neparali. ja v 10 som prisla prva domov a v peci sama musela rozlozit ohen😀 , aj udrziavat. to vyzera, ako keby som bola jendo z Cenkovej deti😀
@kofa77 ja to poznám... v 6tr. som po príchode zo školy prascom strúhala burgyňu a dávala so šrotom... samozrejme nakázané od rodičov..
kamarátka v tretej tr. ešte skôr ako išla do školy tam musela dovariť zemiaky pre hydinu...