icon

Od koľkých rokov je vhodné dať dieťaťu kreditku?

lia_sk
19. feb 2021

Od kolkých rokov dwť dieťaťu kreditku?

Strana
z2
sapetka
19. feb 2021

@lia_sk nikdy

pribinak
19. feb 2021

@lia_sk asi až keď pôjde študovať. Dovtedy nevidím veľmi význam.

dskjhfdlkdjhl
19. feb 2021

@lia_sk Dcere sme dali od 13-tich.

petamich
19. feb 2021

@lia_sk v prvom rade skutocne myslis kreditnu kartu = uverovy produkt? skor zrejme myslis debetnu kartu k osobnemu uctu ci uz tvojmu alebo vlastnemu - jednak ma na to kazda banka svoje pravidla od kolkych rokov a myslim, ze kym nepojde studovat na strednu alebo napr. prve brigady asi ani nebude treba ucet a kartu ale to je len moj nazor

nelca84
19. feb 2021

@lia_sk asi myslis debetku, nie? moj syn ma debetku od 13-tich. Posielam mu tam vreckove. Vediem ho k financnej gramotnosti.

hettinka
19. feb 2021

@lia_sk kreditku som dala dcere v 18-ke. Má ju ako záložnú, keď cestuje, ak by sa jej niečo stalo.

Ale debetnú kartu k detskému účtu s obmedzeným limitom na platby mal syn od 8 rokov, dcéra od 12. SMS o pohyboch na ucte chodia mne.

kitycat
19. feb 2021

Kreditka a klasicka debetna karta je rozdiel.

Kreditna karta, na tej je to co ti banka pozicia a ty musis vratit. Debetna karta je bezna karta k uctu kde si minas to svoje.

martina1201
19. feb 2021

@lia_sk záleží od toho či kreditnú kartu - bude používať peniaze banky, čiže úverova karta alebo debetnú kartu, na účet budete dávať peniaze vy rodičia prípadne dieťa keď si zarobí na brigáde peniaze.... Kreditku nikdy a debetnú aj s účtom mali deti od cca 10 rokov. Nech sa naučia hospodáriť s vreckovým.

dominika_sk
19. feb 2021

Moj ma 9 a kartu ma par mesiacov. Chcem aby vedel narabať s peniazmi, ma detsky učet a o všetkych pohyboch viem. Posielam mu 10€ mesačne, na meniny narodeniny mu rodina posiela tiež. Je to super, nemusim sa bať keď ma pri sebe hotovosť, zaroveň presne viem kedy kde a kolko minul.

terina25
19. feb 2021

@lia_sk nikdy Teraz kreditka, o rok auto 🤦

horalka1986
19. feb 2021

Moj ma čerstvo 10 a kartu ma cca pol roka. Posielam mu 15 eur vreckove mesacne. Je to fajn. Ma prehlad, sporil si na notas a nemina zbytocne. Nestrngaju mu vo vrecku peniaze ked ide von a vie si kupit v obchode co chce.

veronikaszabova
19. feb 2021

Starsi ma 11r, ucet a kartu ma asi rok.

panelacikova
19. feb 2021

@lia_sk podobne ako u
@dominika_sk moja dcéra má tiež kartu k účtu asi od 8.rokov. karta je však u mňa, kým neprišiel covid (teraz nakupujem výhradne ja), tak nakupovala so mnou a učila som ju používať kartu ako takú (či už moju alebo jej), vrátane použitia PIN kódu. chcem, aby sa naučila používať kartu, aby pochopila, ako "pracujú" peniaze, o čom je účet... napríklad, keď som jej poskytla kartu na zaplatenie prvýkrát, tak ona si naivne (veď dieťa, samozrejme) myslela, že účet je bezodný a môže sa odtiaľ kartou platiť, čo len chce. tak som jej to vysvetlila všetko, pochopila bez problémov. čiže kartu má, aj vlastný účet, kde šetrí a odkladá peniaze (narodeniny, meniny, vianoce....) a tieto peniaze jej ja posielam na jej vlastné fondy. účet aj kartu spravujem zatiaľ ja. dá sa nastaviť aj denný limit výberu, možno neskôr, keď bude zodpovedná a staršia a bude chcieť nejakú slobodu, tak jej nastavím limit napríklad na 10-15 eur a uvidím, ako s tým naloží. všetko je v mojich rukách, čiže kontrolu mám. ale som zástanca názoru, že je potrebné, aby dieťa vedelo, o čom je účet, ako naň chodia peniaze, za čo naň chodia peniaze a že pomaly prídu, rýchlo odídu 🙂

kockopes2206
19. feb 2021

Ja planujem zriadit ucet az ked budu mat brigadu, dovtedy mi to pride zbytocne. Jeden syn ma 11, druhy 8 rokov. Mesacne im davam 10 € a odkladaju si do penazenky alebo sporkasy. Ked nieco chcu, pekne si na to setria a par krat zhodnotili, ze si radsej peniaze neminu. Na druhej strane, som ich nechala minut ked sa tak rozhodli na blbosti a potom lutovali, ze si nenasetrili viac a nemohli si kupit nieco hodnotnejsie. Podla mna sa tymto sposobom skor naucia pracovat s peniazmi, ked sa poucia, ze to oplieskali na sprostosti. Ja som teda ako dieta ucet nemala a financne gramotna som. Ale myslim si, ze je to v zasade jedno. Len si neviem predstavit, ked ide syn s kamaratmi v lete von a chce si kupit malinovku alebo nejaky keks, proste drobnost, ze by to platil kartou. Inak kartu pouzivat vedia, ked idu do obchodu, davam im svoju.

sylvie
20. feb 2021

Starsi syn bude mat o mesiac 15. Asi od 10 rokov sme mu zriadili pod mojim uctom detsky ucet. Ma k nemu aj debetnu kartu. Kazdy mesiac mu tam posielam 15 EUR vreckove. Povedali sme mu, ze su to jeho peniaze a moze s nimi nalozit ako chce. Takze vie, ze ked peniaze minie, viac v ten mesiac nedostane. Najviac penazi minie na vianocne darceky pre nas. Ked este chodil na treningy a do skoly, tak si zvykol kupit nejaku malinovku alebo kolac, obcas isli s kamosmi do "mekaca", raz za cas si kupi nieco hodnotnejsie. Ale vacsinou si skor setri peniaze, ked dostal pri nejakej prilezitosti peniaze, napr.Velka noc, Vianoce a pod.tak ma poprosil, aby som mu to vlozila na ucet.
Podla mna je to dobra vec a dieta sa nauci hospodarit s peniazmi a uvedomi si ich hodnotu.

sylvie
20. feb 2021

Ale ak sa pytas ozaj na kreditku, tak tu by som dietatu za beznych okolnosti nedala. Dala by som mu ju len v tom pripade, ak by isiel niekam do zahranicia sam, napr. po strednej skole studovat, aby mal taku rezervu v pripade nejakych neocakavanych udalosti.

sylvie
20. feb 2021

Kartu mal moj syn ked bol mensi najprv u mna a ked si nieco chcel kupit, tak si ju vypytal. Teraz ju uz ma pri sebe a sam si ju spravuje, bud plati kartou v obchode, alebo ked potrebuje, tak si vyberie hotovost z bankomatu..
A ked tak nad tym rozmyslam, tak ten ucet ma asi od 8 rokov a nie od 10.

sonnenshein
20. feb 2021

Obaja maju svoj ucet cca od 8 rokov. Karty k nim zacali pouzivat zhruba v 12-13 rokoch.
Su financne gramotni, obaja vedia ake mame prijmy vydavky, chapu pomer uzitok/hotnota, takze hospodaria velmi rozumne a ked si chcu nieco vacsie (oblecenie, atd) kupit, vzdy sa pridu poradit.

Kreditky nepouzivame ani my, a ani oni.

basska_b
20. feb 2021

Ja by som možno až v 15 (18) rokoch... v 18 už by si to riešili sami. Proste keď budú mať brigádu a príjem. Dovtedy na bežné nakupy aj tak buď dostanú vreckové, alebo sa budú pýtať rodičov. Nejde až tak o finančnú gramotnost ako o to, že kartou sa dá platiť na internete... ale ja by som chcela, aby som mala prehlad o tom, čo si moje deti na internete nakupujú.

nelca84
20. feb 2021

@basska_b detskou/juniorskou kartou sa neda platit na internete a je viazana na ucet rodica, cize vidis vsetky pohyby vo svojom internetbankingu. A ano, ide o financnu gramotnost, lebo peniaze sa nedostavaju na poziadanie, ale chodia v pravidelnych intervaloch (u nas vyplata, u deti vreckove) a treba s nimi mesiac ucelne hospodarit. V tom je pointa.

kompi111
23. feb 2021

@nelca84 rozumny nazor 🙂 len by som doplnil ze pre deti je karta lepsia aj z hladiska toho ze nedajboze dieta bude potrebovat peniaze a nebude pri nom rodic (skola v prirode, tabor, urcite sa najde x dalsich veci) vie mu ich rodic hned poslat cez IB ked maju rovnaku banku a dieta ich vie mat hned k dispozicii 🙂 vysku vreckoveho by som urcil podla veku a fin. moznosti rodiny. ale naozaj len RAZ MESACNE. samozrejme mimo mimoriadnych situacii 🙂 ale pre dieta do 10 rokov by 10e mesacne malo stacit stredoskolak (30-50e opat podla moznosti rodiny) vysokoskolak (to zalezi ci je na intraku a x dalsich faktorou).

anita1978
Odpoveď bola odstránená
nelca84
23. feb 2021

ja sa ani nečudujem, že vo finančnej gramotnosti sme na chvoste krajín EÚ a dokonca aj za krajinami OECD, keď za nami je snáď už len Čile 🙈 Katastrofa. Začínať deti viesť k finančnej gramotnosti keď budú mať brigádu, čo môže byť kľudne aj v18-tich je veľmi, ale veľmi neskoro.

kompi111
23. feb 2021

@nelca84 a vôbec sa to nezlepšuje skôr naopak ja svojim deťom založím účet najskôr ako to pôjde naučím ich používať kartu a budem ich od malička viest k fin zodpovednosti

mamodod
24. feb 2021

Ahoj aj my sme dali dcérke v 13tich

simonah73
1. mar 2021

nasim dvom (9 a 14r) som ucty vybavovala v oktobri 2019. po nejakom case som im k nim vybavila aj debetne karty, zo zaciatku som im tam posielala 10e mesacne cez trvaly prikaz, potom banka spravila zmenu, dali tam poplatok 3e ak bude prijem mesacny nizsi ako 30e tak som im to zvysila na 30e mesacne. ak idu nahodou pomahat otcovi s nejakou pracou (robi mimoineho elektricke podlahove kurenie, takze klast polystyren, pomahat s natiahnutim kablu) alebo mne pri uctovnictve (zotriedenie dokladov podla datumu napr) tak im tam poslem nieco navyse. mladsej karta je doma zalozena a starsia ju ma pri sebe. tym ze to co potrebuju im obvykle kupime tak nie su zvyknute minat, tak zatial ich pouzivaju len ak chcu niekomu kupit nejaky darcek, ci uz k narodkam alebo k vianociam. obidve maju zaroven smartbanking vo svojich mobiloch, kde si vedia pozriet zostatok uctu ci pohyby. platby cez internet nemaju povolene.

simonah73
1. mar 2021

@basska_b ucty dievcat vidim vo svojom smartbankingu, tak isto aj oni dve vo svojich a platbu cez internet maju mnou blokovanu, musela by som ist do banky a tam to dat odblokovat.
takze nase tam maju vlastne take sporenie, okrem zivnotnych poistiek so sporenim co im platim.

sense
1. mar 2021

Kreditkou jej nedám, keď bude mať 18 nech si obstará, platobnú kartu k účtu dostane v 12 r. A nedá sa ist na nej do minusu

obcanka123
1. mar 2021

@lia_sk ja aj brat sme mali od 15. Ono potom neskôr sa to vyplatilo keď som brigádovala tak mi tam posielali výplatu 😊 a myslím si že je dobré dať dieťaťu nejakú finančnú gramotnosť 👍

mijo53
1. mar 2021

Platobná karta dieťaťu ešte nezabezpečí znalosť, čo je finančná gramotnosť. Niekedy možno opak je pravdou a lepšie je platiť hotovosťou - platí pre ľudí, ktorí sú menej disciplinovaní. Finančná gramotnosť je veľmi zložitá, platí pre ňu veľa pravidiel - napríklad nemíňať viac ako zarobíš /povolenie na účte je porušením pravidla/, sledovať svoje výdaje a vyhodnocovať ich aspoň 1x ročne, rozlišovať čo je aktívom a čo je pasívom, napr. nehnuteľnosť, ktorú prenajímame je aktívom, lebo nám prínáša peniaze, nehnuteľnosť, v ktorej bývame je pasívom, lebo potrebujeme náklady na jej užívanie, schopnosť zarobiť peniaze v takej výške, aby pokryli mesačné výdavky a niečo , aby sa aj zvýšilo . Aj ľudia, ktorí robia celý život vo finančnictve nemusia byť finančne gramotní

Strana
z2