Overenie matematického výsledku: Koľko kociek potrebujeme?
Ahojte. Potrebujem si overit vysledok. Ak by mal niekto cas poprosim 🙂 dakujem
Škatuľu dlhú 40cm, širokú 25 cm a vysokú 1,5 dm máme naplniť kockami, ktoré majú hranu 5cm. Koľko kociek budeme na naplnenie škatule potrebovať?
Na šírku sa ti zmestí 8 kociek, na dĺžku 5 a na výšku 3. To máš 40 kociek v každej vrstve krát 3 vrstvy je 120 kociek.
aha dakujem moc ! ja som pri kocke so 4cm ratala povrch. S objemom uz mi to vyslo 120 dakujem 🙂
@h2 chcem to naucit siedmaka potrebuje postup
Logické rozmýšľanie, ktorým získame výsledok bez toho, aby sme komplikovane počítali objemy, je najlepšie. A dá ti aj najlepší výsledok. Lebo ak by napríklad rozmery boli o máličko väčšie, počítaním objemov ti tam môže vyjsť viac kociek, ale reálne by si ich do tej krabice celé nenapchala. Ak chápeš, ako to myslím.
Napríklad ak by šírka krabice bola 41cm, tak počítaním objemov ti vyjde, že sa tam zmestí 123 kociek. A to nie je správny výsledok.
Postup: Najprv vsetko na rovnake jednotky cize cm. Potom vypocitat pocet kociek na rozmer 40/5=8, 25/5=5 a 15/4=3. Cize 8*5*3=120 kociek. Ak by pocet na rozmer kociek vysiel desatinny, tak samozrejme zaokruhlit dole a na konci nasobit az cele cisla.
@aalt ked je ale pisomka zamerana na povrch a objem kocky, kvadra
No aj tak. Objem tej krabice je takto 120 kociek. Tu ide o to, aby si vedel predstavit co pocita. To je dolezite vzdy. S tym "trapim" aj moju.
@aalt skúsime sa na to pozrieť aj z tejto "strany" 🙂 dakujem
A samozrejme vzdy a vsade k vysledku jednotky. To pomaha na nepocitanie hrusiek s jablkami. Aj vo fyzike.
To je jedno, na čo je zameraná. Ak vypočíta, koľko kociek sa mu zmestí na šírku, na dĺžku a na výšku a vie, že objem je súčin týchto troch hodnôt, tak tým, že to takto vypočíta, tiež ukáže, že vie, ako sa počíta objem. A ukáže, že vie aj rozmýšľať, nie len mechanicky dosadzovať čísla do nabifleného vzorca.
@aalt a keď je príklad výpočet objemu, kde sú v zadaní strany a každá má inú dĺžku..... konkrétne dm,cm a mm. Do ktorej si to má premeniť?
To je úplne jedno, hlavne, aby mali všetky rovnaké jednotky.
Ak nie je zadane, tak do ktorej chce. Najjednoduchsie do najcastejsej (tu su vsetky v cm a jedna v dm, tak by som do cm), alebo do takej, aby sa co najlepsie pocitalo, takze aby neboli zbytocne desatinne miesta alebo naopak kopec nul (tu tiez cm). Alebo potom na fyzike vacsinou do zakladnej podla SI. Co je pre dlzku meter m a su pre nu zvycajne uvedene aj potrebne konstanty a podobne (ak teda nie su uvedene prave v inej 😉 napr. videl som priklad, kde bola hustota v g/cm3 tak tam potom samozrejme dlzky na cm a hmotnosti na g). Ale v principe to je uplne jedno, spravny vysledok vyjde v kazdej, dolezite je aby boli v ROVNAKEJ. Aby sa nepocitali hrusky s jablkami.
@aalt ok jasné ďakujem.
@h2 ďakujem👍

120? Ak som sa niekde v hlave nesekla, na materskej uz aj mala nasobilka da zabrat :D