icon

Patálie s pubertiakom. Zasa utiekol

mata25
13. jan 2010

caute,
mame doma patalie s pubertakom, ma skoro 17, vecer mal udajne teplotu 37,5 a zavolal svojej biologickej mame (je to moj nevlastny syn) a ta mu povedala, aby isiel k doktorke. no rano teplotu nemal a tak sme ho poslali do skoly, ale kedze ma vytocil do vyvrtky s tym svojim mama povedala... tak som mu povedala, ze ked bude byvat u mamy tak sa bude riadit tym co mu povedala a ked u nas tak tym co povieme my. nato odmietol muzovi nastupit do auta s tym, ze on u nas nechce byt a nebude a odisiel. asi sa isiel zalovat babke, alebo mame. taketo problemy mame uz rok, pred rokom bol obdobny incident. nesmieme po nom nic chciet, v skole prepada a jeho mama mu obcas da peniaze a sem tam ho chce vychovavat po telefone. moj muz nema ziadnu autoritu, ja ked zarevem tak sa ma boji a nechce s nami zit. je to pomaly dospely velky chlap s rozumom maleho dietata. na vsetko odpovie len, ze nevie, nevie co chce v zivote robit. u nas je posledne dva roky a kazdy bozi den nam dava pocitit, ze tu nechce byt. k matke nemoze ist, lebo sa o neho nie je schopna starat, babka ho vychovavala 3 roky a uz toho ma tiez plne zuby. mna a manzela to uz tiez nebavi. obcas sa prichytim pri mysliene, ze nam tu je bez neho dobre, lebo casto chodi k babke, obcas aj k mame, kazdy vikend a prazdniny vypadne. proste mi neja dosla chut este sa o neho zaujimat a snazit sa starat.

Strana
z2
womenne
16. jan 2010

fuha mati tak to maš tažke nechapem ho ved mu vlasne nahradzuješ matku to čo si neplni ona,asi je mu to luto a nevie to dat najavo.To vam skor pomože odbornik leo si zničite aj to malo čo mate.Ja by som nevahala a šla.

lenkove
16. jan 2010

Mati... viem ze sa snazis z celej uprimnej duse, ale M. je pubertiak a k tomu problemovy pubertiak.. tak sa drzte a .. hlavne je podla mna dobre co najviac zapojit otca, aj ked verim, ze je to pre tvojho manzela tazke, jednoducho.. ak chce aby mal aj Filip casom oporu v brachovi, musi pracovat na oboch vztahoch.. lebo, ty si pre M. super kamoska a veri ti a ma ta rad, ale nemozes vsetko riesit ty ako rodic... lebo nie si.. a ani tak tak neprijima, je uz velky na to.. a z toho co pises sa mi vidi, ze koren je v otcovi.. nech sa pochlapia a chodia spolu niekam, iba oni dvaja, hoci na pivo, ma predsa dve deti.. 😔 😔 ty robis maximum, ale mozes sa aj potrhat, tento problem nie je primarne tvoj 😔 😔

miskinadamko
17. jan 2010

matka ja som to nemylsela v tom zmysle ze sa nesnazis a ze ti nejde o jeho dobro, vsetko co pises uplne chapem a dokazem si predstvavit ako ta to zoziera a chcela by si aby to bolo inak. ale treba brat do uvahy jeho vek, vies kolko 17 rocných deciek je takých ako on, a mozno este horsích a k vlastným rodicom, ale vacsina z nich si to vekom uvedomi a zmeni sa, chce to len trpezlivost, nepojde to hned, a mylsim si ze v jeho veku vidi to ze jeho otec nezije s jeho matkou ,ale s druhou zenou s ktoru ma dieta ako situaciu z ktoru sa potrebuje vyrovnat a to chce cas, predstav si seba na jeho mieste, taky chlapec si to neuvedomuje co vsetko pre neho robis, ze mu varis , peries, vsetko chce cas a chladnu hlavu aj v situacii ked si myslis ze uz to dalej nejde. a bolo by dobre keby ste si sadli vsetci traja aj s nim aj s manzelom a porozpravali sa, povedz vklude co ta trapi, tak ako pises tu, a popros ho ci by vedel aspon v niecom svoje spravanie trosku zmiernit a zmenit, ked aspon v jednej veci sa zmeni bude to ok

mata25
autor
17. jan 2010

miskinadamko,
myslim, ze to ze jeho otec zije so mnou bolo nieco pozitivne, lebo mlady povedal svojej mame ze ma ma rad, este nez sme sa zobrali (to mi hovorila ona ked sme sa raz stretli).
jeho mama sa totizto hned po rozvode vydala a mala dalsie dieta, takze on ma este 9 rocneho brata.
ale viem co myslis, ja si tiez pamatam aka som bola a co som vyvydzala, tiez som prepadla a rodicia si so mnou uzili.
jeden jediny problem je v tom, ze nechodi do skoly, lebo bud je chory, co je prijatelne ospravedlnenie, alebo si vymysla somariny aby tam nemusel. pritom podla jeho slov a slov ucitelov mu tam nikto neublizuje. ma moznost zmenit skolu, alebo proste ist do prace. kvoli nicomu nerobime krik a bordel, ale proste sa s nim neda dohodnut. on chce byt doma na pocitaci a nechodit do skoly.
skus mi povedat ako ho presvedcit, ze aspon strednu skolu si musi spravit, aj ked len ucnovku. ziadne tresty, ani sluby ani rozhovory nezaberaju a sme v koncoch, lebo ked sme uz nevedeli co spravit a zavelili, ze musi ist do skoly a hotovo tak utiekol. to je jedine s cim sa nechcem zmierit, ze sa cele dni bude len povalovat. ostatne nie je take kriticke a da sa s tym zit.

casy30
17. jan 2010

Mati, ja to napíšem tak jednoducho a zrozumiteľne...mladý by potreboval pár faciek....myslím, že ako nevlastná mama robíš maximum...ale gény sú gény...a garantujem ti, že ked si mladý zaumieni, že kašle na školu, tak sa možeš na hlavu postaviť, nepomožeš si...trošku tu postrádam viac záujmu zo strany tvojho muža...ten by mal byť pre chlapca autorita, nie ty...ale o tom sa už písalo...chodíte všetci po tenkom lade...alwe najviac mladý..aby sa nedostal do nesprávnej partie...

casy30
17. jan 2010

Mati, a uznanie o ktoré stojíš, dostaneš až vtedy, keď sa mladý pán ožení,a bude mať svoje vlastné dieťa....

bora8
17. jan 2010

tak mu proste zakážte počítač a uvidíte aká bude nuda.... už ho aj škola bude baviť 😉

biba12
17. jan 2010

Skusili ste psychologa? Toto podla mna sami nevyriesite. Je toho vela a pohnut by sa mal Tvoj manzel, kedze je to hlavne jeho syn. Ja som raz videla jeden dokument o problematickom dietati. Nevedel co chce od zivota, blicoval... A tak ho maminka zobrala na navstevu do diagnostickeho ustavu. Aby videl ako to tam chodi. A chalani mu porozpravali svoje pribehy, videl ako ziju, lekari sa s nim porozpravali a chalan zacal sekat dobrotu. Ale trebalo mu pomoct. Viem, ze bude tazke ho dotiahnut ku psychologovi, ale skuste to a hlavne nakopni manzela, lebo to zle dopadne.

emilyz
28. jan 2010

mata25: tak ako, co je nove u vas?

mata25
autor
28. jan 2010

no, buduci tyzden ideme do pedagogicko psychologickej poradne, uz sme objednani. pubertakovi som proste povedala, ze tieto problemy nezvladneme sami a ze by to chcelo niekoho nezaujateho. v pohode suhlasil, nie je hlupy, myslim, ze mu to pomoze ked sa bude moct vyrozpravat. byvala zasa muti vodu, nakukala mu, ze buduci mesiac si hlada podnajom a ze si ho potom zoberie, on mi to povedal uz pomaly ako hotovu vec. tak som povedala muzovi nech jej zavola a opyta sa co sa deje, no a vyslo z nej, ze aby sa mlady na to neviazal, ze ona este nevie co ako bude. tak naco mu do pekla zasa mota hlavu, zasa len bude sklamany. no uvidime co povie psychologicka, hadam to pomoze.

quika
29. jan 2010

mata, skus si precitat knihu "respektovat a byt respektovan" - nevravim ze zarucene pomoze, ale ked vravis ze chalan je rozumny, tak mozno tam najdes nejake tipy, co by vam mohlo trosku pomoct.

paola.o1
29. jan 2010

mata, pokial bude ex tvojho muza takto zasahovat do vasej snahy, ani traja psychologovia nepomozu. Presne to vidim - nevlastny syn sa vykeca, utriedi si myslienky, mozno pride k zaveru ok, takto to dalej nejde a potom mi zavola jeho mater s tym ze napr. o tyzden bude vsetko inak a ste tam kde ste boli....

mata25
autor
29. jan 2010

ja uz som mala tendencie vybrat sa za nou a opytat sa o co jej ide, lebo takto toho chlapca iba znici. len sa mi tam nechce trepat a myslim si, ze by to asi ani nemalo nejaky zmysel. ona je nejaka divna. jaaaaaaj, ze som ja mamu nepocuvala ked mi hovorila, ze toto nie je zrovna chlap akeho si pre mna prestavovala. 😒 ja neviem, ale v mojom kratkom manzelstve sa uz stalo tolko veci, nie zrovna dobrych. mat tento rozum a o 8 rokov menej tak mojmu manzelovi asi ani neodpisem na prvy mail co mi poslal.

bambi09
29. jan 2010

mata,to si hovoríme občas všetky nie?? 😀 mať tak 20 a taký rozum ako teraz 😀 😀 😀
myslím,že tým psychológom nič nepokazíte-držím palce 🙂 😉

paola.o1
30. jan 2010

Mata, ved mlady ma 17 nie? Tak ked je taky frajer, nech v 18 ide tam, kde si mysli ze mu je najlepsie. a budes mat pokoj....

mata25
autor
30. jan 2010

frajer nefrajer, co ho vykopneme na ulicu? zasa sa nasackuje k babke a ani pes sa s nami nebude bavit. ja nestojim o problemy v rodine a chalan potrebuje pomoc, len sme este nedosli na to ako mu pomoct, tajne dufam, ze ta psychologicka pomoze.

lenka.22
30. jan 2010

nebudes ho musiet vykopnut. ked je situacia taka ako si pisala, tak chudacik odide aj sam. treba verit, ze navsteva psychologicky mu pomoze, i ked po 17 rokoch, co sa o neho nikto poriadne nezaujimal, o tom pochybujem. bude to chciet travit veeela casu u psychologicky a nielen on, ale aj tvoj muz a ty, ked mu chcete pomoct, musite na tom vsetci popracovat.

mata25
autor
30. jan 2010

teraz zavladlo primerie, tvari sa ze je vsetko v pohode. ale od 22.12. nebol v skole tak som zvedava ci si zasa nieco v utorok nevymysli, no a uz sme na polceste k rozhodnutiu, ze prestupi na ucnovsky 3 rocny odbor. tak drzte palce nech zasa nezmeni nazor.

elinka36
12. okt 2012

@mata25 Ahoj chcela by som sa Ta opytat ako ste dopadli s nevlastnym synom?Mam podobny problem ☹

mata25
autor
12. okt 2012

dopadli sme tak, ze v maji 2010 sme mu splnili jeho najvacsie zelanie, dali sme jeho matke peniaze na to aby ho uzivila a odstahoval sa naspat k nej, prestupil na skolu do BA a konecne je pokoj, uci sa, v pohode prechadza z rocnika do rocnika a je spokojny. k nam sem tam pride na vikend, vacsinou ked nieco potrebuje kupit. v podstate fungujeme na principe, ze exmanzelka dostane urcity obnos penazi mesacne na jeho stravu a vsetko ostatne platime my, ked nieco potrebuje tak povie a ideme kupit. to som vymyslela ja, ale myslim ze to bolo najlepsie mozne riesenie ake sa dalo vymysliet.

mata25
autor
12. okt 2012

@elinka36
dopadli sme tak, ze v maji 2010 sme mu splnili jeho najvacsie zelanie, dali sme jeho matke peniaze na to aby ho uzivila a odstahoval sa naspat k nej, prestupil na skolu do BA a konecne je pokoj, uci sa, v pohode prechadza z rocnika do rocnika a je spokojny. k nam sem tam pride na vikend, vacsinou ked nieco potrebuje kupit. v podstate fungujeme na principe, ze exmanzelka dostane urcity obnos penazi mesacne na jeho stravu a vsetko ostatne platime my, ked nieco potrebuje tak povie a ideme kupit. to som vymyslela ja, ale myslim ze to bolo najlepsie mozne riesenie ake sa dalo vymysliet.

elinka36
13. okt 2012

@mata25 Dakujem za odpoved.Som rada,ze to dopadlo k spokojnosti na oboch stranach.

carmenbb
11. okt 2015

@mata25 Ahoj,možno píšem na Tvoj príspevok už neskoro,ale predsa...ja mám podobný problém s dcérou,viem,čo si prežívala a nepochopí to človek,ktorý si tým neprejde....niekedy jednoducho človek už nevie ako ďalej,nepomáha nič...ani po dobrom,ani po zlom,je to už zúfalstvo,pretože nikto si nevie predstaviť ako sa to ťažko rieši a jednému človeku.... ☹

carmenbb
11. okt 2015

@elinka36 Ahoj,chcem sa opýtať a zároveň poradiť...ako sa to vyvinulo u Vás?Ja mám podobný problém s dcérou...ocením každú radu.

elinka36
12. okt 2015

@carmenbb Ahoj bolo to uz davno,ale bolo to tazke uz si presne nepamatam co som vtedy riesila ked som to sem pisala,lebo u nas toho bolo vela ale zrejme to,ze mi hocikedy neodisiel do skoly ja som robievala na smeny takze sa nedal kontrolovat len cez mobil ktory mi hocikedy nezdvihol a tak a mna mohlo v praci aj porazit,u nas to bolo stale horsie a horsie lebo som aj otehnela a jeho stara mama ( ex svokra) hrozne aj napisat ( lebo ju NENAViDIM) do neho rypala,ze budem uprednostnovat este moje nenarodene vtedy babatko a tak proste tolko do neho rypala az sa jej podarilo nas rozhadat a on sa odstahoval od nas ked som bola v 8 mesiaci tehotenstva a on koncil treti rocnik kde aj prepadol ( prospech sa mu hrozne zhorsil) tak aspon trochu padol na hubu ale miesto toho aby zacal nad sebou premyslat,tak som samozrejme za vsetko mohla ja,hrozne ma stresovali cela familia exmanzela pricom on si kludne zil aaj zije v zahranici no katarsofa to bola.Ale malo to dobry koniec teda ma ja som so synom nikdy kontakt nestratila aj ked im slo aj o to este vela zleho mi urobil mali sme s byvalym aj sud koli vyzivnemu tam syn svedcil proti mne, teraz vsak uz nebyva s nimi byva sam v BA chodi na vysoku skolu teda teraz zacal do teraz pracoval mozno aj trochu uz dospel a vidi ze ja som ho len tak lahko nevzdam,ze mu volam,ze sa zaujimam ze sa snim stretavam ,Ellie -to je to bbatko ktore som podla jeho starkej uprednostnovala,tak Ellie zboznuje casto chodi ku nam hlavne za nou a uz teraz aj za malym bracekom 🙂 hovori im moje deti 🙂 slzy sa mi tlacia do oci ked to pisem,lebo viediet ich spolu vsetkych troch je pre mna nieco neuveritelne.......ako by som ti mohla poradit....neviem snad vydrzat ono to prejde ale je to velmi tazke !!!!! a hlavne stale dokazovat dcerke ako VELMI JU LUBIS nech sa stalo cokolvek...a ak chce ist niekam vlastnou cetou tak necj ide ( ak ma na to vek) vsak nezajde daleko zisti,ze bez mamy to nejde....u nas bolo zle,ze ta druha strana ho vlastne huckala proti vlastnej mame....a stale to robia len maju smolu....Prepac za chyby pisem rychlo pri dvoch detoch je tazke dostat sa sem 🙂 Drzim palce!!!! napis co konkretne potrebujes

blairgossip
12. mar 2018

@mata25 ako to cele dopadlo?

mata25
autor
31. mar 2018

@blairgossip odstahovali sme ho k mame, dali jej dost penazi nato aby sa o neho dokazala postarat. Dokoncil skolu, nasiel si pracu a priatelku. Vztah mame super. Chodievaju k nam obcas aj na cely vikend. Nemozem sa na neho stazovat. Sak uz ma 25, dospelak. 🙂

precsi
16. máj 2019

Ahoj mata25, ked to tu tak citam, mam co k tomu povedat, kedze mame doma 17rocneho pubertiaka. Dospeli sme do stadia, ze momentalne po prechodoch zo strednych, z toho po 2. skole, kde prepadol, sme mu nasli skolu u nas v SC ., Vzhladom k tomu, ze ma aj ADHD a na skolach ho to viac menej nebavi, mame co robit, aby sme ho priviedli k priprave na vyucovanie. Na skole v SC zasa zistil, ze tam sa pre zmenu nesmierne nudi a k tomu to bolo dievcenska trieda. A profesori su uplni dementi." Je pravda, ze to bola nasa velmi rychla volba, len aby niekde dostudoval so stvorkami. Nemal sa o tom s nami kedy pozhovarat, skor to nechal potom nas. Ak by som sa vratila na zaciatok, treba spomenut ze z 1.strednej ho do inej skoly prehovoril kamarat nemecko - tureckeho povodu, s kt.nakoniec aj vyrobil akysi problem na toaletach. Tam uz bol od tohto momentu onalepkovany. Na poslednu skolu mal robit prestupove skusky, ktore nezvladol a vyflakol sa tak aj na ustnu skusku. A zacalo flakanie, partie, koncerty, ranne prichody domov, co trva nadalej. Problem je tu ustredny, ze i ked sme kompletna rodina, mame velmi rozdielne vychovne metody, Ja som sice kamarat, ale na druhu stranu ta prisna, neoblomna, ked uz ide o nieco. Je pravda, ze su u nas aj hadky, kvoli nemu, aj medzi nami. Manzel je velmi benevolentny, syn ho zneuziva. Komunikuje len vtedy, ked nieco potrebuje. A normalna komunikacia u nas uz cez vikend nepamatam kedy bola. Syn na vsetko reaguje krikom, odporom, ze ho nemate otravovat. Je momentalne nastaveny tak, ze ho nezaujima co bude. Mali sme terminy s psychologom, ktore sme pre nezaujem syna odkladali. Samozrejme vysedava na pc, mobile dlho do rana, potom nevstane, nekomunikuje, co je s nim. Jedno sedenie predsa len absolvoval velmi kratko. Dnes mal mat druhe sedenie, zopakoval sa rovnaky scenar. Manzel robi ustupky, vozi ho, ako aj na to sedenie. Dnes rano kvoli nemu ostal doma, aby ho mohol odviest na sedenie.,syn sa s nim pohadal, nakriclai si a dnes mi odpisoval, ze, potom mi doma povie, teraz ho mam nechat tak. Zabudla som podoktnut, ze je na urade prace a ma si hladat brigadu, kym nedoriesime nastup opat do 1.rocnika. Samozrejme komunikujem s psychologickou, este som sa s nou nespojila. Chodi na pochodzky do skol.
Baby, ste tu niektore a mate taku podobnu skusenost, ci z okolia a pod..? Privitam akukolvek Dik.

Strana
z2