Petícia za zrušenie prijímacích pohovorov na stredné školy
Ahojte, kto súhlasí, podporte prosím petíciu za zrušenie prijímačiek na stredné školy. Je nemysliteľné aby sa deviataci, ktorí sú závislí na výklade učiteľov a na svojich rodičoch, trápili a stresovali s prijímačkami keď rok a pol neboli v škole a maturanti čo sa vedia učiť sami mali všetko odpustené...
https://www.peticie.com/peticia_za_zrusenie_pri...
@miriam_s Je zaujimave, ze mnohi rodicia bojuju proti znamkovaniu a teraz zrazu je tu peticia, ktora vlastne dava najvacsiu vahu znamkam. Pritom je uplne jasne, ze tie znamky sa casto nedaju porovnavat ani v ramci jednej skoly. Takze spravodlive bude, ked kazde dieta na prijimackach ukaze, co je v nom.
Celkom nesuhlasim s tym,. ze prijimacky su z celeho 2. stupna. Sama viem, ze ked sme si s dcerou k modelovym testom v oktobri sadli, bolo tam vela uloh (nie 1-2) , ktore boli z uciva, ktore este neprebrali. Praveze si myslim, ze prijimacky sa sustreduju na to tazsie, narocnejsie ucivo, ktore v sucasnej situacii mnoho deti nemalo moznost prebrat.
A to hovorim ako matka dcery, ktora mala tip top online vyucovanie uz v marci minuleho roka - skola bola velmi akcna - a ako sestra ucitelky. Od nej viem, ze prejde tak 50-60% toho, co pri prezencnom vyucovani. nestiha precvicit, upevnit, doplnit....
Moja dcera ma kamaratku, kde maju minimum hodin online (raz tyzdenne matiku, raz slovencinu...) a dejepis a fyziku napr. neucia vobec online. Bohuzial, taka je realita. Toto rozhodne fer nie je. Ak su deti ucene prezencne, tam aspon ucitelia idu podla predpisaneho planu, teraz vsak volia bud ist rychlo a nedbat na to, ci deti stihaju, alebo ist pomalsim tempom a neprebrat vsetko. Uz rok! A to hovorim iba o tych skolach, ktore maju dobre nastavene online vyucovanie. Mam doma 2 vysokoskolakov (na roznych vysokych skolach) a jednu v ZS a vsetci vravia to iste - snazia sa, ale nie je to ono. Je to omnoho vacsia makacka a mne osobne sa to voci tym detom nezda fer - u vysokoskolakov som to schopna akceptovat, su uz dospeli). Avsak - sama neviem, ci je lepsie tie prijimacky nechat alebo zrusit, co by bola spravna volba. Ja reagujem iba na to, ze vsetky deti maju rovnaku startovaciu ciaru. no nemaju, za sucasnych okolnosti rozhodne nie.
@miriam_s ešte par rokov dozadu sa na vysokú robili prijímačky a nevzali kazdeho blba. Ale potom prišli normativy na žiaka a za kazdeho blba opakujuceho prvý semester dostala skola peniaze...
@miriam_s ak sa niekto hlási na školu, kde berú každého bez prijímačiek, tak sa tam v pohode dostanú aj tí čo by zmaturovali na 4 ... a povedzme si na rovinu, zmatruovať fakt nie je problém, keď nevieš preliezť sám, prehodia ťa ... ak to je fakt blb čo si tam nezaslúži byť, tak prvým semestrom neprelezie ... na SŠ je to predsa len trochu iné, žiaci sa len tak nevyhadzujú
Neviem teda ako je to v dnešnej dobe, ja som na strednú isla pred 20 rokmi ale taktiež som robila skúšky - slovenský jazyk, prirodopis, výtvarná ale nečakala som, že ma na to 100% pripraví škola, vtedy bol o stredné školy veľký záujem, čiže sa dostali prioritne tí s výborným priemeroma my horší, sme robili s skúšky - prijímačky. A na tie som sa vzdelavala sama, mala som doučovanie na to čo mi nešlo a neplakala som, aby zrušili skúšky. Preto boli vtedy školy asi na inej úrovni. Žiaľ teraz sa na strednú, gympel a pod dostane hocikto... Už to nie je taká úroveň.. Žiaľ
@miriam_s Žiadna slušná vysoká škola neberie na základe známok. Žiadna slušná.
Čo bráni tvojmu deviatakovi sa už niekoľko mesiacov pripravovať na skúšky? Čo chce potom robiť na tej škole?
A ak on sám má problém učiť sa, čo tak doučovanie? Dnes beží cez net doučovanie doslova za babku či dokonca zadarmo som videla ponuky.
Nerobte z toho tragédiu. Tragédiou sú rok zatvorené školy, to je pravda. Ale domáce vzdelávanie nie je žiadne sci fi. Kto má skutočný záujem, zvládne ho hravo.
Internet je dnes plný videí od pedagógov, profesorov vysokých škôl.
A pozerám tú petíciu. Ani vlani sa neprijímalo na základe aritmetického priemeru, to je blbosť, boli určené profilové predmety a ďalšie kritériá, naša škola ich mala asi na 7 strán rozpísané. A viem z našej školy, že oni skúšky chcú robiť určite. Ale stále je kopa odborných škôl, povedala by som, že väčšina, až na pár výnimiek, kde je taký záujem, že tak či tak vezmú všetko.
@miriam_s kam chces, aby sa tvoj deviatak dostal? Chce tu skolu on alebo ty?
Rozdiely boli aj za mojich cias pred 15 rokmi... ucitelka na ucto nam nikdy nic poriadne nevysvetlila, ja som to nechapala, nebavilo ma to ale nejako som prechadzala. Moje spoluziacky s tou istou ucitelkou sa dostali na vysoku a studovali ucto.
Ja som az na strednej zacala chodit na spanielcinu na sukromne hodiny raz do tyzdna. Ucila som sa sama doma, hladala na nete, pocuvala pesnicky v spanielcine, citala spravy zo sveta a dostala som sa cez prijimacky na vs a vystudovala spanielky jazyk a literaturu a mam certifikat.
Osobne sa mi nepaci, ze zrusili maturity, ale uz kedysi pred celym covidom a coronou bolo, ze na niektore vs sa slo bez priiimaciek na zaklade priemeru, alebo sa mi to snivalo.
Zas sa netvarme, ze ucitel dokaze naliat decku ucivo do hlavy, ked sedi v skole. Mozno sa na neho nieco nalepi, ale zas, sukromne hodiny a doucovanie sa da zariadit aj teraz.
Mám deviataka a dúfam, že prijímačky prebehnú. Jednak chce ísť na talentový odbor, tak by sa talentovým nevyhol, ale aj tak, deti potrebujú aj trochu zažiť, že nie všetko, čo si zmyslia ide bez ich pričinenia. Jedine , čo sa mi nepáči a neberiem to ako dobrý krok, že behom 10 dní bude musieť absolvovať 4x prijímačky ( 2 školy talentové a musí aj 2 netalentové) , toto by odpadlo, keby boli prijímačky v riadnom termíne.
@alvaluka toto je veľká pravda, že rozdiely vznikajú aj pri normálnej výuke ... zo ZŠ si to až tak nepamätám, ale na mojej strednej boli obrovské rozdiely v úrovni niektorých predmetov podľa toho aký bol vyučujúci 😅
A aj v tom, že niektoré školy prijímali bez prijímačiek aj pred pandémiou máš pravdu a dokonca to ani nemusia byť zlé školy, iba je o dané odbory malý záujem a tak sú radi za každého žiaka a peniaze, ktoré za neho dostanú a spravia sito v prvom ročníku namiesto prijímačiek... neviem o žiadnej VŠ, kde by bežne boli prijímačky a zrušili ich len kvôli dištančnej výuke
@lara8888 a ako by to malo byť v tom zamestnaní? Čo tí maturanti za to môžu, že im vlani zrušili maturity? Keby si mala dieťa, ktoré takto maturovalo, tak by si inak hovorila, keby ho napríklad nikde nechceli vziať do roboty. A na druhej strane, moja dcéra mala napríklad jednotky z maturitných predmetov počas celého štúdia, takže je predpoklad, že aj keby reálne vlani maturovala, mala by presne také isté známky, ako aj na vysvedčení má.
@miriam_s maturanti čo sa vedia naučiť všetko sami?! To nemyslíš vážne však že nie.... Takže aj rušňovodič, elektrikár, stavbár, stolár, automechanici, pedagogické SŠ, masér, konzervatória a iní z odborných škôl sa naučia samy doma? Nehovoriac o tom, že na prijímačkách nie len učivo z leta 8.ročníka a 9.ročníka ale ide tam učivo celého druhého stupňa. A najmä maturantov slabších kvalitná VŠ bez prijímačiek nevezme a ak niekto vďaka známkam sa tam "omylom" dostane tak neprejde 1.ročník keďže ten je tzv. syto a dovi dopo keď nezvládaš školu. To ale gymnáziá a SŠ si nemôžu dovoliť z 30 ľudí vyhodiť 10-20 lebo nezvládnu náročnosť učiva. Tak isto máš doma učebnice, sú YT videá, má žiak hodiny, má žiak spolužiakov s ktorými sa môže poradiť nehovoriac o tom, že každý učiteľ má povinnosť aj počas dištančnej výuky mať konzultačné hodiny, kde nedostatky a nejasnosti na prijimačky môže prebrať len stačí ak žiak dvihne na hodine ruku a sa dohodne alebo napíše e-mail.
Učíte by som takúto petíciu nepodpísala. Mne sa nepáči ani že zrušili maturity. Môj muž šiel na primacky 20 rokov dozadu a aby spravil prijímačky chodil na doučko a veľa sa učil sám. A to nebola korona ani nič. Keď soľ 10 rokov dozadu maturovala ja tiež som sa 90% učila doma sama. Nikto sa so mnou nepapral v škole. Tak isto na ZŠ na monitor a podobne. 15 ročný už nie je dieťatko. Pokial sa treba s 15 ročným učiť tak je tam niečo dosť na zamyslenie. Nevravím, že situácia je ideálna, ale aj p tom je život. Resp hlavne o tom vedieť sa ňom prebíjať a nie len sa vyhovárať a vyplakávať prečo niečo neviem, prečo mi to nejde..,
@miriam_s "Ale toto mi dych vyráža že moje dieťa nechajú napospas" Napospas? Coho sa tak velmi bojis?
Pozerám tú petíciu, zjavne ju podpísali aj deti, to vôbec niekto bude brať do úvahy? A hneď prvé mi udrelo do očí meno podpisujúceho a pri ňom "Nie sme pripravenÝ na skúšky"
ja rozumiem rodicovi, ze chce pre dieta to najlepsie, ale nevidim dovod na rusenie prijimaciek. Podla mna je iluzia tvrdit, ze za normalnych okolnosti rozdiely nie su. Su a velke. Jedine, co sa mozno zmenilo kvoli Covidu je statisticke rozdelenie tych rozdielov... ale rozdiely samotne boli, su aj budu... Ja mam sice SS za sebou uz hodnu chvilu, ale este si pamatam, ake obrovske rozdiely boli v prvom rocniku a to sme boli vyberova trieda, kde sa dostali ti najlepsi...
Nie nechcela by som byt rodicom deviataka, priznavam, ale zase na druhej strane o tom je zivot.... si predstav, ze by ti lekar pred operaciou povedal, ideme na "skusku", lebo toto sme preberali distancne pocas Covidu a skuska nam bola odpustena...
@ibrunova podla mna budu brat do uvahy len realne mena... Podobny pripad bol pred par dnami ked v ockovacom systeme, si ludia vymyslali mena tak nikto to nebral do uvahy
@cookie29 mna by zaujimalo aj ako sa ludia budu tvarit ked im nejaky automechanik povie, snad nehavarujete toto sme mali na distancnej vyucbe v roku 2020/2021 😂

Ak mali všetky deti rovnako zlé podmienky na vyuku, tak rovnako zle napíšu aj prijímačky. A vyberu sa jednooki medzi slepymi. Argument o tom, ze niektoré skoly kaslali na distancnu vyuku neberiem. Lebo rovnako niektoré skoly kaslali aj na prezencnu vyuku. Je kopa riaditeľov, ktorí chcú vyzerať dobre v štatistikách, tak ucitelia podvadzaju na monitoroch a kadecom, aby vyšli skole dobre vysledky. Sú bohužiaľ školy, kde najhoršiu mentalnu skupinu nechajú preliezť čím skôr cez celu dochádzku bez prepadnutia, len aby čo najskôr vypadli inam. Tak teraz čo. Zrusime prijimacky pre všetky deti zo zlých škôl?