icon

Podpísalo sa obdobie pandémie na dnešnej mládeži?

17. sep 2024

Vsimate si nejake zmeny hlavne u deti a mladezi, ktore vnimali uz obdobie pandemie?

Jasne ze nie dojcata a batolata, aj ked samozrejme aj skolkari to urcite nechapali preco boli prelepene ihriska a nemohlo sa nikde poriadne chodit.

Strana
z2
pralinka25
17. sep 2024

ja u nasich nie. deti maju teraz 14 a 9

rikarika
17. sep 2024

Nie

kiki68
17. sep 2024

No neviem, nas syn sa narodil 2020 a dva roky videl ludi velmi sporadicky. Dost sa divil, ze preco sa chcu k nemu priblizit zrazu 😂 Teraz sa nas pytal preco mame na niektorych fotkach masky, tiez doteraz ked niekto kasle tak povie “ corona “ 😀

pralinka25
17. sep 2024

este dodam ze podla mna to dost zalezi od toho co videli a poculi doma a ako to zvladali rodicia. starsi syn bol na druhom stupni a mali online takmer 2 roky.
dcera bola predskolacka a prvacka.
najmensi sa tiez narodil v 2020 (rodila som s ruskom) a nespomina to vobec.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
beronsche
17. sep 2024

No neviem, nebiju odborníci na poplach, že stúpol počet depresii a psych.poruch medzi tínedžermi?

autor
17. sep 2024

@beronsche toto som myslela aj ja,
hlavne tie deti co z pandemie presli do puberty,
alebo dospievali v tom case.

lucik194
17. sep 2024

jaska hlavne teens, kt. sa nevedia zaradit

stredoskolaci co prave zacali prvy rocnik sa v podstate dva roky poznali len online...
socialne zrucnisti tychto teens su dost narusene

mandzula
17. sep 2024

Moja ma cerstvych 18, takze si to zlizla v puberte, no nasledky nevidim ziadne. Suhlasim s @pralinka25, zavisi to podla mna aj od toho, ako sme to vnimali a zvladli my rodicia. My sme si to ako rodina celkom uzili, mali sme na seba kopu casu, kazdy bozi den sme boli so psom v lese, vobec sme sa nehadali, pre celkovy pokoj sme vypli spravy a dokonca sme sa obaja karierne a financne posunuli vpred.

ibrunova
17. sep 2024

Moja staršia dcéra v 2020 maturovala a šla na výšku, reálne bola vkuse 2 roky doma. Syn končil základku a šiel na strednú a tiež bol dlho doma. Už sa na to zabudlo, fungujú normálne, žiadne následky to nezanechalo, našťastie.

autor
17. sep 2024

Nemam take velke deti ani zdaleka este, moje to nastastie este nepoznali,
ale to ze preliezli online z rocnika do rocnika, lebo teraz sa tu jedna tema rozoberala ze nepustili nejakeho chlapca, no pocas pandemie keby maturoval asi by nebol ziadny problem.
A v spravach som zachytila aj ze nwjaky kokteijl liekov sa siril ze deti to mi vypit a skoncili niektore s vyplachom zaludka.
To bolo pocas alebo tesno po pandemii.
Je to asi aj dobou.

stanulienkat
17. sep 2024

Ziadne nasledky. Pacilo sa jej to. Ani v okoli som nezaznamenala nic negativne. Ako niekto vyssie pisal-rodicia velmi ovplyvnia vnimanie okolo toho.

mimka1402
17. sep 2024

Ja som mala 19 keď začala pandémia, poviem iba toľko, že mňa to brutálne ovplyvnilo a vidím to aj v mojej vekovej kategórii. Stužkovú väčšina nemalo, nemalo maturity, v čase kedy väčšina ľudí ma čas cestovať a venovať sa sebe sme boli iba doma, prešli roky, všetko zdraželo, trip niekam je ťažší ako vtedy, už vtedy sa mi ťažko hľadali peniaze. Nestihla som sa baviť, väčšinu vš sme boli zavreti, spolužiaci sme sa nepoznali takmer vôbec osobne, akoby mi niekto vzal 2,5r z mladosti. My sme boli v tej kategórii kde človek sa potrebuje viac socializovať a to sme nemali.
A nie, rodičia vôbec na toto nemali vplyv teen, ktorí mali 16+ to podľa mňa ovplyvnilo, nevedeli sme čo bude ale už sme rozumeli čo to znamená, nemohli sme chodiť k blízkym, niektorých som nemala šancu sa s nimi rozlúčiť. Odišli ľudia, ktorí by žili dlhšie nebyť toho.

autor
17. sep 2024

@mimka1402
obdiv ze dokazes o tom takto otvorene hovorit,
malo kto sa k takym veciam prizna,
potom to vyzera ze vsetci su chrumkavi a pandemia bola pre nich vlastne super skusenost

mimka1402
17. sep 2024

Tak psychológii sa stále venujem a viem o deťoch ktorým sa spustili fóbie a ocd, kde majú tendenciu doteraz všetko umývať 100x, seba apod. Naozaj si nemyslím, že všetko bolo v poriadku a ani to, že všetci vyššie vedia pravdu. To, čo píšem ja si skúsenosti mladších ľudí aj odo mňa aj rovesníkov a co viem, ich rodičia o týchto pocitoch vôbec netušia. Bol väčší problém sa potom začleniť pre mnohých keďže na dlhšie obdobie to nebolo možné. Upli sa viac na internetove priateľstva apod.🙈 je to veľmi nadlho téma.

pininka1
17. sep 2024

Kolegynin syn viac nenastúpil do školy, nedokázala ho tam dostať nijakým spôsobom. Môj syn sa začal úplne stránit ľudí, že on nikoho nepotrebuje, našťastie to prešlo. Ale čo mám kamošky,hlavne na strednej co učia, deti máju od vtedy oveľa viac psychických problémov a je veľa sociálnych fobii

mandzula
17. sep 2024

@autor to, ze my sme to prezili o.k., dokonca to malo na nasu rodiny pozitivne dopady, neznamena, ze chceme byt nasilu chrumkavi, proste len nebudem klamat, aby som sa tu niekomu zapacila a tvrdila, ze to pre nase dieta bolo zle.

beronsche
17. sep 2024

Nuž, otázne je, či rodičia vedia vôbec vyhodnotiť negatívny vplyv, aký mala sociálna separacia na ich deti.. lebo v rámci rodiny sa to môže javiť aj ok..
Aby sa tu nik necítil dotknuto, píšem všeobecné a nenarazam na nikoho konkrétneho.

Ja osobne neviem, ako veľmi a či vôbec to moje deti ovplyvnilo. Boli vtedy ešte malé..

angelinja
17. sep 2024

@mimka1402 suhlasim...ako rodicia vedia ze ich to neovplyvnilo? deti v tomto veku alebo teda teens vacsinou s rodicmi nechcu hovorit/ano aj ti co si myslia ze im ako rodicom povedia vsetko/ no nepovedia...zabudli ste ked vy ste boli mladi?chceli ste mat pokoj od rodicov a od toho aby avm nieco vysvetlovali...zanechalo to urcite na detoch od 10-18 rokov su to deti a teens ktori uz velmi dobre vnimaju...ano nie taki prvaci este nie ti zabudli..ale dieta od 9 rokov je uz velmi vnimave

mandzula
17. sep 2024

@beronsche ja si dovolim tvrdit, ze to vyhodnotit viem, s dcerou mame absolutne otvoreny vztah a vieme doslova o kazdom jej prde. Je mi vsak jasne, ze mnohi rodicia sa o svoje deti nezaujimaju ani v standardnych situaciach, nieto este v takejto.

ninusa221
17. sep 2024

Ano. Mala som 19 keď sa prevalil kovid. Práve som bola 4 na strednej. Potom som išla na VŠ. Dištančné vyucko, iné mesto úplne psycho. Ja som niekedy bola hrozne spoločenská, nehambila som sa z ničím som nemala problém. Teraz? Neviem nemám rada sa spoznávať s novými ľuďmi, neznášam chodiť do obchodu chytám tam stres. Negatívum je aj to že som pribrala veľmi.

mimka1402
17. sep 2024

@angelinja Samozrejme, že zanechalo napríklad u seba mám pocit, že tým že som stratila roky, tak z teen sa z ničoho nič zo mňa stala žena ktorá už je vo veku kedy ma mala moja mama, kedy veľa žien má svadbu, rodinu. A ja mám pocit, že som si nestihla ešte ani začať užívať život keďže sa všetko posunulo.

beronsche
17. sep 2024

V podstate, keď si to tak vezmeme, je puberta obdobie, kedy mladý človek zvyčajne potrebuje spoločnosť rovesníkov. V určitom zmysle viac, ako rodičov..
A zrazu boli od toho odrezaní.. to bude skôr výnimka, že ich to nijako neovplyvnilo..
Len to, že pandémia ich ovplyvnila viac ako malé deti, či dospelých, ešte nemusí nutne znamenať psychózy a psych.poruchy..

Predpokladam, že ide najmä o sociálne kontakty, toto bude oblasť, ktorá je oslabená.

3009
17. sep 2024

Mám vnuka 18 a vnučku 10 a veru žiadne negatíva nie je vidno. Užívali si to, hlavne starší vnuk.

avicii18
17. sep 2024

Keby len na mládeži...

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
zuzinabila
18. sep 2024

@beronsche vypni detom socialne siete a uvidis,ako im bude psychicky dobre...pandemia za to asi velmi nemoze.

vevesh
18. sep 2024

No, tak ja vidim na okoli, ze ovplyvnila (ano, som v inom state, ale da sa povedat, ze pravidla boli podobne). A ovplyvnila aj moje deti- dceru dost vzalo, ze ju nechceli operovat, lebo ani ja a ani muz nebol ockovany. Riesili sme tento problem asi rok. Takisto velmi deti vnimali rozdiel medzi eu (pravidla,masky, testovanie, raz do skoly-raz nie, rozdelenie na ockovanych a neockovanych) a mimo eu (ake pravidla?- mozes si robit co chces, kde chces a co tam po ockovani a testovani, potvrdenie o ockovani bola karticka za par dolarov🙄). Syn mal nastupit do skolky a to tiez-raz bola, raz nie, raz mohol (podla nasho ocko-neocko statusu), raz nie. Mali aj online skolku- sediet pred ipadom a malovat si v skupine🫣🫣🫣 inac vsetky deti mi zavedenim online vyucovania zacali visiet na zariadeniach a visia na nich dodnes- kedze 30-40% uciva musia robit cez appky -ano, aj prvaci na zs. Plus namiesto realneho kontaktu, vsetci na mobiloch a tak sa rozpravaju, aj ked sedia pol metra od seba🤦‍♀️ U nas v okoli je veeeelmi vela deti v psychologickych poradniach oproti casu pred koronou- hlavne co sa tyka manualnych a socialnych zrucnosti- deti nemali priestor sa urcitym veciam naucit a priucit. Ale palec na obrazovke funguje odmala 🫣🫣🫣🫣🫣🫣🫣

beronsche
18. sep 2024

@zuzinabila s tým súhlasím tiež..Ale, musíš uznať, že soc.siete boli pocas pandémia pre mnohých jediným spojením s kamarátmi..

zuzinabila
18. sep 2024

@beronsche to bola reakcia na to,ze psychicke zdravie mladeze ide dolu vodou...to uz nebude len tou pandemiou..

Strana
z2