Podporili by ste dcéru pri voľbe stredných škôl?
Mamky, podporili by ste Vašu dcéru v rozhodnutí podať si v marci prihlášku na dve stredné zdravotnícke školy, keď nechce ísť ďalej študovať na VŠ, aby bola sestrička?
Má veľký vzťah ku kozmetike, líčeniu, robí krásne nechty, hovorím jej, aby zvážila aj túto cestu. Poradíte? Ďakujem
@banalu Možno riešim problém, ktorý ešte neexistuje, ale výber strednej školy nie je úplne jednoduchá vec, to pochopíš, keď tvoje dieťatko vyrastie. A pýtam sa mamičiek, aby som získala aj iné nestranné pohľady.
@janinah Vieš čo, ja by som sa tiež nešprtala s nechtami, ale sú ľudia, ktorých to baví 🙂
O pár rokov móda na gelaky pominie a potom čo. ? Pedikúra a mykoticke nechty starcov? Aj toto niekto robí,ale mať len toto ako perspektívu do dôchodkového veku? Ako sestra má oveľa viac možností...aj v zahraničí.
@janinah V tomto máš úplnú pravdu, takto som sa na to nepozerala.
Ďakujem ❤
Čo sa týka kozmetiky, veľmi dobrý bod tu už je, v tomto odbore si vždy môže dorobiť kurzy, ktoré by si pravdepodobne musela spraviť tak či tak, lebo úprimne (dúfam, že nikoho sa nedotknem), vizážistická SOŠ jej toho moc nedá - jedna sesternica, ktorá ju vyštudovala aj tak musela absolvovať milión kurzov a neustále sa vzdeláva v novinkách a druhá známa neochotná do tohto investovať sa neuplatnila a robí v obchode…najúspešnejšia kozmetička z môjho blízkeho okruhu je kočka s gymnáziom a VŠ úplne mimo tento odbor, ktorú to baví, porobila si kurzy, ale hlavne má podnikového ducha a vie sa predať… určite sa treba porozprávať aj o týchto možnostiach, ale inak mi príde tá zdravotka ako trošku lepšia voľba, hlavne ak to je to čo chce ona
no ano, je to ubohe. ja teda v DSS pracujem uz mam prax ako sestra 28r ( nie prakricka, ale vseobecna ), roibim samozrejme vikendy, sviatky, nocne a plat nic moc.
vyhovuje i poloha, stihala som dceru vodit do skolky a skoly a tiez mi vyhovuju smeny, tak som tam. len mi je smutno, ako na nas tamti hore kaslu. v nemocke su vyssie platy.
ano praca je ina,a le aj v nemcoke sa lisi podla oddeleni a na niektorych maju pracu mozno aj jednoduchsiu ako my.
mame menej odbornej roboty, ale stale je a urcite jej mame ovela viac ako v minulosti, za to tieto vykony robime u vacsieho poctu ludi, ako v nemocke. tam su oddelenia rozne,a le take tie, kde je jedna sestra maju mozno okolo 20 pacientov a u nas minimalne 40, ked nema kto, tak aj 80. na nocnej sa stalo, ze som bola jedina sestra+opatrovatelky na skoro 200ludi.
a hoci by sa mohlo zdat, ze len prebalujeme a krmime, nie nie je to tak.
- odoberame krv, moc, stolicu a pod.
- robime bandaze DK
- robime glykemie - jednoraovo, ci profily
- pichame injekcie - vit B12, depotne psychofarmaka, inzuliny, Fraxipariny
- podavame lieky v roznych formach - kasika tuhe tbl, kvapky, koznu trapiu, terapiu do konecnika, ci posvy, rozne vyplachy, prevazy ran - bercove vredy, prelezaniny, operacne rany, naplaste na kozu...
- merame fyziologicke funkcie
- podavame infuzie pod kozu
- podavame stravu do sondy
-vymiename permanetne katetre zenam a robime preplach u oboch pohlavi, vynimocne aj jednorazovo cievkujeme
- spolupracujeme s dr - chodi k nam ordinovat + telefonicky konzultujeme vysledky
- objednavame vysetrenia + robime pripravu na vysetrenia
- musime zvladat akutne stavy - vediet kedy volat RZP, pripadne niektore stavy vieme zvladnut u nas ( napr hypolykemie )
- podavame kyslik - mame pristroj
- odsavanie dychacich xciest, ci tracheostomie
- okrem toho su tu aj take kontrolne cinnosti - sledovanie stau, prijem potravy a tekutin, stolica
- riesenie niektorych stavov - napr su stavy, kedy lekara netreba, ale musime zabezpecit leiky z lekarne. napr pri nachladnuti tbl na cmlanie, sprej do nosa a pod.
- pripravujeme predpis liekov ( pisme do karty, co a aky pocet, musiem odkontrolovat co klient ma a co mu chyba )
- okrem otoho piseme hordy zaznamov. mame okolo 30 tlaciv a niektore pouzivame denne a ine len sem tam, pripadne neiktore su spolocne pre viacerych.
- skoro by som zabudla, pripravujeme lieky do liekoviek - denne. ked som sama aj 80tim ludom, co je na niekolko hodin.
- samozrejem rozne tie tlaciva si musim najst a vytlacit
- su aj dalsie organizacne veci - zabezpecit ranajky pred vysetrenim ( lebo du skoro,a by eboli hladni ), cize den vopred nahlasit, rano vyzdvihnut. ak idu mimo mesto, ked je kcuhyna zavreta, potom zabezpeci cestovny balicek a pod.
- trosku zorganizovat aj opatrovatelky - dat im instrukcie, ked sa nieco zmeni.
- robime aj opatrovatelsku robotu podla toho, kolko mam sesterskej roboty, ale denne robim aj nieco opatrovatelske. hlavne na nocnej treba opatrovatelke pomoct, lebo inak by musela robit sama cele oddelenie, cez den musim pomoct s toaletou, ked sa da a hlavne pomaham dvihat a prekladat
celkom soms a rozpisala a mozno som aj neico zabudla. este mi napada, mavame seminare a musiem niektora spracovat odbornu temu a predniest.
kozmeticku a nechty moze robit aj ked skonci zdravotnicku strednu, naopak to nie je. Pustila by som a podporila ju v zdravotnickej. VS si kludne moze rozmysliet, tu si dokoonca moze dorobit aj ako starsia, kedy len bude chciet... a co sa stane s poziadavkami na sestry za 4-5-10rokov tazko povedat.
Teraz je úplne fuk akú má človek školu, aj tak drvivá väčšina ľudí robí niečo iné, bude mať hlavne maturitu a môže robiť v podstate hocičo, v administratíve, v obchode, v kaviarni, v zdravotníctve, aj tie nechty napríklad a podobne. Takisto ak sa rozhodne môže ísť na nejaký kurz, nadstavbu, vysokú. A príliš si idealizuješ prácu nechtárky alebo vizážistky, robí sa to väčšinou na živnosť a ak chceš zaplatiť priestor, odvody povinné tak žena robí od nevidím do nevidím, každé voľno, dovolenka znamená pre ňu stratu. Radšej nech si nájde nejakú klasickú prácu, kde bude mať voľno, dovolenku, istotu príjmu a tak.
@marsmykkok Toto máš určite pravdu, že veľa ľudí robí niečo iné, ako skončí školu.
@majamat Šialene veľa práce robíte, malo by to byť určite oveľa lepšie ohodnotené. Smutné, fakt veľmi ☹
Ak je zručná-a to pri nechtoch je,tak veľmi dobrý zdravotnícky odbor je zubný technik. Len neviem, či v tvojom okolí je možnosť to študovať.
A k tvojej otázke. Podporila by som ju v tom,čo chce.
Tie nechtarske kurzy si robí hocikto bez roboty... Ako sestrička to bude mať lepšie. Ci už na Slovensku, ci v zahraničí. Ja by som bola radšej, keby moje dieta robilo v zdravotníctve. Ale to som ja 😁
Jaj, a reálne - v starobe bzdeme skôr potrebovať kontakty v zdravotníctve, ako kontakty u vizážistiek 🤷♀️🙈
@rude_baby 😀 no veru. mna licenie vzdy zaujimalo,a j ked som mala fazu, ze som sa licila malo - na materskej. a teda do prace sa tiez nelicim, pripadne ako teraz, ked som mco vytazena, anvyse sa mi urobil nejaky vysyp na ociach.
no pred par rokmi soms a zacala o licenie zaujimat, vselico som skusial, naucila somsa a aprkarat som ej neikoho na nejaku akciu licila. no pvoiem ti, sebe linku urobim dobre, aj ked viecka mi uz klesaju a nevyzera to tak dobre, ale neikomu druhemu uz je problem. nemam v rukach uz tu istotu na to,a by som zvladla take detaily.
Zdravotnícke vzdelanie vie vyžiť v zdravotníctve ale aj v súkromnom sektore. Určite to ma väčšiu perspektívu a nebude mať problém sa zamestnať. Nehovoriac o tom, keď sa naučí jazyk, môže vypadnúť do zahraničia a uplatniť sa tam. Ja by som volila určite tento smer skôr ako to druhe. Kurz kozmetiky a nechtov si môže urobiť za pár týždňov kedy chce ale študovať za sestričku bude musieť vždy niekoľko rokov.
Tak môže tam ísť.. Neskôr využije zdravotnícke vzdelanie.. Môže byť napríklad pedikerka a robiť medicínalne pedikúru.. Na tom pekne zarobí.. A vzdelanie jej bude k dobru.. Áno.. Keby ma takýto zámer tak by som ju určite podporila
Uprimne, ja nepotrebujem aby moje dieta vyrastlo. Ja sama som chcela ist na ucnovku za kadernicku, bavilo ma to, na strednej som kazdej kamoske spravila vlasy, kym sme sli do ulic, na VS som robila kamoskam vlasy na plesy... lenze nasi ani za svet na ucnovku za kadernicku, maturitu, VS... nehovorim, ze som zle dopadla, urcite nerobim co som vystudovala a pred MD som bola vo vyssom manazmente. Ale boh vie ako by som dopadla ako kadernicka co robi sama na seba...
Ja budem stastna ak moje dieta uz na ZS bude vediet co chce v zivote robit. Lebo ako sama vravis, malo kto robi to co vystuduje, lebo 80% deti ani len netusi cim chce byt ked si vybera strednu skolu a rodicia uz daco vyberu...
@autorka prosím Ta nepocuvaj coTi tu trepu za kraviny! Polovina z nich ani nevíte co robí PS! pS NIEJE SANITAR!!!! PS je kvalifikovany zdrav.pracovnik ktory sa zaměstná kdekolvek. Ano prebaluje,krmí ale robí aj odbornou činnost. Ošetřuje rány,píchá inzuliny, injekce s.c atd. berie krve! Moze pracovat aj sama v ambulanci. Já som robila na urologickej ambulanci sestru. Robila som vsetko co normálna sestra! Neskoro som robila na internej ambulanci. Mám plat 2000€ a pracujem ako vrchna sestra, smenova sestra. Beriem krve,píchám injekce, objednávám plienky,materiál, pacientovi na vyšetrenia,komunikujem s lékaři, volám zachranky atd. A som Iba PS! SANITAR toto Robit nemozem! Nastuduj si kompetencie. Taktéž musíš být registrovaná v komore
V škole nemali nejaké testovanie profesnej orientácie? Nejaké stretnutie rodic, dieťa a výchovný poradca? Možno by stalo za to to vyskúšať. 😉
Ako môže v 9. ročníku na ZŠ vedieť, či bude, alebo nebude chcieť ísť na VŠ? Teraz si možno myslí, že nebude chcieť, ale ešte môže zmeniť názor. Dokonca niekoľkokrát. Ja som ešte aj maturovať išla s tým, že na VŠ nechcem ísť. A napokon som išla, o rok neskôr. Lebo som dostala "preplesk" od života.
@majamat ano, presne preto, ak by za mnou dcera prisla s tym ze chce ist na zdravotnu skolu, si poviem parada - ziadna somarina ako odbor letuska na stavebnej primyslovke, vtedy by som sa s nou porozpravala o tom, ze to nie je najlepsi napad, aj ked to neznamena, ze nemoze byt letuska - len si po inej skole moze spravit priamo konkurz na letusku a dat sa vyskolit spolocnostou pre ktoru bude lietat...
a tu pri autorke to iste, pedikerka, manikerka, kozmeticka vie byt aj bez strednej na to zameranej.. radsej nech ma zaklad v zivote zdravotnu skolu (pri kozmeticke to aj zavazi).
@majamat Toto máš pravdu, bola som prekvapená na poslednom rodičovskom, že 90% triedy vôbec nevie, kam tie deti chcú ísť, Je ich pár, čo presne vedia, ale ostatní vôbec.
@katulkagajdos Stretnutia s výchovnou poradkyňou postupne prebiehajú.
Mamky, veď ja nehovorím, že na zdravotku nemôže ísť, nezakazujem, len sa zamýšľam... Nie je to vôbec jednoduchá voľba, určite viete o čom hovorím, tie čo ste si tým so svojimi deťmi už prešli.

Celý život sa sprtat s cudzími nechtami? Toto by som pre dcéru nechcela.Po skončení zdrav.skoly na kopu možnosti,možno dovtedy dozrie aj na vš,keby aj nie tak aj praktické sestry robia oveľa viac a aj odborné práce ako tu bolo popísané.U nás na oper.sale robia všetko okrem instrumentovania a obsluhy laserov.