Podvádzanie na testovaní deviatakov
Aby škola bola ukázana v lepšom svetle, riaditeľka posunula odpovede testovania žiakom a aktivne im pomáhala, a aj stvorkari napísali testovanie na viac ako 80 %. Som nesmierne rozčarovaná, znechutená a mám dosť... Kvôli čomu vlastne toto testovanie? Iné deti sa trápia, učia, a potom sa na stredné školy bez skúšok dostanú deti, ktorým na to ani nezáleží. Píšem to ako učiteľka, pretoze pomoc potrebovali aj lepší žiaci, a tým sa nedostala. Sústredila sa len na najhorších. A teraz jednotkari napísali na 75 %, a stvorkari na viac ako 80. Mrzí ma to hlavne kvôli tým, ktori sa naozaj snažili, teraz cítia neprávosť a hnev. Musela som to len zo seba dostať.
@silvike ale je vidno že nemáš skúsenosti s takými deťmi. je normálne že nevieš, nemáš prečo to vedieť ... ale pedagóg by mal. a keď nie mať skúsenosti, tak aspoň vedomosti a snahu takéto veci riešiť 😉 takí žiaci samozrejme postup vedia - veď keď niečo vypočítajú, tak musia vedieť - nevedia to z rôznych dôvodov zapísať ... teda ako sa preveria vedomosti bežne v škole? nijak. dá sa zlá známka ...
@procrastique Tak to my sme tu na SVK sme takymto zmyslanim zrejme presiaknuty skrz naskrz. Som myslela ze praveze v BA to bude najlepsie a vyzera ze to takto "funguje" proste vsade, od zapadu po vychod.
Tak ked to je pravda... a ked si taka znechutena, ries to, nebola si jedina,ktora to videla. Nikto sa nedozvie,ze si to bola ty,mohol to byt ktokolvek - iny kolega, externy dozor,rodic ziaka... ci ciel bol len rozprudit debatu?
@papulka999 asi to posledné 🙂
Za mňa monitor nemá absolútne význam a pridanú hodnotu.
Sam viem jak dopadol môj pred 13 rokmi.
Celý druhý stupeň som prechádzal len tak tak aby som neprepadol a nešiel na reparát.
Na monitor som sa absolútne nepripravoval a ešte som meškal.
Odovzdal som ho úplne prvý z triedy a mal som aj matiku aj slovenčinu nad 80% lepšie ako niektorý jednotkari.
Čo je teda objektívne jeden test alebo výsledky niekoľkých rokov?
Ja neviem prečo to všetkých tak prekvapuje. Verejné tajomstvo. Niekde nechajú slabších žiakov doma. Niekde pomáhajú
@bosorkabb hlupost, ked slabsi ziak zostane doma, ma nahradny termin v aprili. Monitoru sa vyhnut neda.
@ajja1 presne tak, školy podvádzanie systému monitorov vedia eliminovať. môj syn sa dostal na 2 bilingválne gymple aj napriek "zlým" známkam (priemer 2,0) - lebo mal skvelo urobené prijímačky a za známky v škole neboli až také % aby sa tam nedostal ... nakoniec išiel na obyč. gympel cez monitor, ale zjavne by nemal problém ani na tých prijímačkách...
@papulka999 ale dá. Veľa vecí sa dá.
@sara07 presne tak. Bud pojde ziak v marci, v aprili alebo sa to riesi dodatocne (pripadne ma 0 bodov za monitor, co je vzdy horsie,nez keby ho napisal a mal.by aspon nejake)
@misanthropicdann lebo celý monitor je iba formalita.
Bez ohľadu na ostatné, čo ste písali, čo sa, samozrejme, diať nemá, pre mňa je testovanie zbytočne vyhodené peniaze a zbytočne zničená tona papiera a zbytočne celé, takto ako to je. Kľudne to môžu zrušiť. Nikomu to nebude chýbať.
@lauricka s tym suhlasim. A plus aj to,ze oba predmety pisu v jeden den, ledva sa spamatavaju z matiky a uz idu na slovencinu,.kde ich caka text cez celu stranu na citanie s porozumenim 🙈
nastastie my, co sme koncili ZS v 90.tych rokoch, sme tento cirkus okolo monitoringu nepoznali 😉
Na toto musím reagovať. Som učiteľka a robievam aj dozor na monitore. Kuriér privezie testy na každú školu ráno pred monitorom v zapäčatenej obálke, otvoriť sa môže len v prítomnosti učiteľov, ktorí k nám boli poslaní ako externý dozor z inej školy, tesne pred tým ako spolu pôjdeme do triedy. Výsledky pri testoch nikdy neposielajú. Matematikár nesmie robiť dozor na matematike, a slovenčinár nesmie robiť dozor na slovenčine. Ja učím matematiku a dozor robievam na slovenčine. Do testov mi nikdy nedovolia ani nahliadnuť, kým žiaci nedopišu oba testy. Po testovaní sa testy pozbierajú vrátia sa presne do tej istej obálky, z ktorej sa vybrali, dôkladne sa zalepia páskou a hneď ich prevezme kuriér a odvezie preč. Na škole ostávajú iba kópie, ktoré si na druhý deň s deťmi prejdeme aby vedeli ako približne napísali. Ale sú to len naše neoficiálne výsledky. Takže neviem skade má vaša riaditeľka výsledky ešte pred monitorom. Musela by ich mať priamo z ministerstva??? Na každej škole je kontrola z inej školy, externý dozor, ktorý píše aj správu o prípadných nedostatkoch či pochybeniach. Takže nerozumiem, ako sa to u vás dá oklamať!!!
@barka1 tak cesky Cermat uz oznamil, ze planuje davat robit testy samotnym zakladnym skolam 😂 To uvidis tu "spravodlivost". V CR ficia znamosti a vsetci vedia aky je problem sa niekde dostat. Bude sa podvadzat tak, ze sa ti o tom ani nesniva 😂
@merien15 ja netuším. Prvýkrát som takéto niečo zažila, keby mi to niekto povedal, možno by som tiež neverila. Dnes som sa rozprávala so žiakmi, nepriznajú to ani pred rodicmi, také dostali pokyny. Je mi z toho fyzicky zle. Mali sme externého zamestnanca v škole, všetko malo prebiehať, ako si popísala. Ale neprebiehalo. Matematikarka bola pol hod prítomná pri písaní matematiky, riaditeľka pri slovencine. Odkiaľ mala výsledky, netuším. A nepotrebujem, aby mi tu niekto veril, ak chces spochybňovať môj príspevok, nech sa paci. Nemám z toho žiaden prospech, nepísala som názov ani miesto konkrétnej školy, pravdepodobne by ma ani nikto nepodržal, keby som to niekde nahlásila, deti to toho ťahať nemôžem, v triede ich bolo len pár, ktorým sa nepomohlo, ostatni to neriešia. Ako som písala, je mi ľúto žiakov, ktorí na to doplatili. V podstate nič nezmením, nič neovplyvnim. To je len taký výkrik do tmy.
@merien15 U nás napríklad síce na dozore bola jedna osoba a mala dokopy 3 triedy. Mimo toho "hlavného" dozoru, ktorý ako ty spomínaš bol na slovenčine napríklad niekto kto učil fyziku a na matematike niekto kto učil biológiu ale dofrčala tam napríklad iná učiteľka a tá nám poradila. Výsledky na škole určite neboli vopred, lebo tá učiteľka sa zjavila cca v 2/3 testu, teda si to asi prešli s viacerými učiteľmi v riaditeľni a následne nám prišla poradiť už len konkrétne nápovedy.
Čož vlastne aj vysvetľuje, prečo boli učitelia v škole aj keď bolo riaditeľské voľno, nech mladší žiaci nezavadzajú. Čomu konkrétne by tam mali prekážať som doteraz nepochopila.
Nehnevaj sa na mňa, ale bola si toho svedkom ako? Bola si dozor alebo externý dozor? Ďalšia vec, že po testovaní sa vypisuje predsa dotazník s tým, či bolo všetko v poriadku. To si akože napísala, že všetko ok a vzápätí sa rozhodla posťažovať na MK? Nejak sa mi to nezdá 🤷🏼♀️
Môžem sa Ťa opýtať, akú funkciu si mala na monitore?
U nás je v každej triede 1 učiteľ našej školy a 1 učiteľ z inej školy ako externý dozor, nikto iný nesmie počas testovania do triedy vstupovať, je to v pokynoch. Učitelia ktorí prídu z inej školy majú dozerať na čestný priebeh testovania. A pokiaľ by tam niekto chodil do triedy deťom radiť, môže si o tom externý dozor pomyslieť svoje, ale každopádne by to mali napísať do správy a škola bude mať problém.
Nemala som žiadnu funkciu, bola som v 4.rocniku. A samozrejme, všetci prítomní dali písomne vediet, že sa podvádzalo 🤦🏻♀️@foxie95
Človek napise sem a hneď mám chuť aj sa verejne ozvať. Škoda slov. Preto sme tam, kde sme, lebo všetci najskôr spochybnia tých, čo problém vidia ako tých, ktorí ho vyrobia. To je jedno. Nebola som súčasťou testovania, viem, čo sa dialo, videla som to a počula. Ano, Google vyhodí, ako má prebiehať testovanie. Realita vie byť ale iná. Ďakujem tým, ktorí pochopili, o čom píšem. A tie, ktoré chcete spochybniť to, čo píšem, tak ok. Beriem. Ako som písala, nič sa nezmení, či už tomu niekto verí alebo nie.

@kavasmliekom problem je kto Ti bude verit ako ziakovi. Riesila som este nieco horsie na strednej a bolo mi povedane „ preco idete hlavou proti muru „, ti ludia sa navzajom kryli. Az kym ich o rok cele vedenie nebrala policia v putach, totiz oni aj tunelovali a robili financne machinacie. Ale ja som realne mala rok peklo na tej skole.