icon

Pomôžte mi s výberom strednej školy

jablko210
3. máj 2023

Ahojte
Stále sa neviem rozhodnúť aký odbor alebo vôbec akým smerom sa vybrať preto som sa rozhodla napísať sem a dúfam že mi poradíte :D.
Niečo o mne:
Vždy som rada kreslila a maľovala, chodím aj na ZUS no neviem či je to najlepší nápad kvôli tomu že je náročne sa tým živiť. Aj rodina ma od umeleckej vďaka tomu odhovára. S grafickým tabletom som to skúšala raz u kamarátky no ten rozdiel medzi tým ako kreslím tradične a tým čo som predviedla tam bol obrovský. Naozaj mi to na grafickom tablete moc nešlo.
Nemám rada športy a ani mi nikdy nešli.
Taktiež ma napadla žurnalistika lebo milujem detektívne príbehy :D ale to asi nebude najlepší nápad
Odmalička milujem knihy a slovenčina mi šla bez toho aby som sa učila. Vždy bolo mojím snom pracovať v knižnici alebo v kníhkupectve no nenašla som nijaký odbor ktorý by sa tomu venoval.
Vždy ma fascinovala psychológia no úprimne sa gymnázia obavám. Aj keď som mala na polroka samé 1 myslím že na gymnáziu by sa to oveľa zhoršilo a to ma vie neuveriteľne demotivovať.
Väčšina mojich spolužiačok chce ísť na medicínu. Biológia mi vždy šla no viem že by ma to určite nebavilo.
Za akékoľvek rady vám úprimne vopred ďakujem.

marlent
3. máj 2023

@jablko210 odhliadnuc od toho co si napísala teraz s týmto rozumom by som šla na strojarinu.
Tam môžeš využiťaj kreatívne myslenie aj kreslenie.
Práca technológia neskôr napr.

domkakvet
3. máj 2023

@jablko210 napis si na papier vsetky plusy a minusy a potom to vyhodnot. V knihkupectve mozes robit aj s umeleckou skolou, aj s gymplom. Inak s umeleckou skolou je aj podla mna male uplatnenie, to len v kratkosti aby si uz mala nejake plusy a minusy.

nikam
3. máj 2023

Mediamatika, tam mozes zuzitkovat takmer vsetko spomenute. Neviem ale, ci sa studuje aj na strednej.

kacena4
3. máj 2023

ak rada kreslis nemusis hned uvazovat nad animovanou tvorbou, kedze sa ti nepaci praca s tabletom, kludne mozes ist na graficky dizajn a zamestnat sa do buducna hoci kde v reklame. popr ist na pedagogicku skolu odbor pedagogicky asistent (je to bez talentoviek) a ist smerom na psychologiou (tu mas vyhrate psychologov je velmi malo) je len na tebe kde si predstavujes svoju buducnost drzim palceky v rozhodovani

alienkami
3. máj 2023

Z toho tabletu si ťažkú hlavu nerob - mala si ho v ruke prvý raz, to chce len cvik.
Aký máš vzťah so svojou triednou? Ako dlho ťa učí? Možno by si sa mohla porozprávať s ňou. Alebo v rámci školy s nejakou výchovnou poradkyňou, ale ja som skôr za rozhovor s niekým, kto ťa dobre pozná a dokáže byť nezaujatý.

river_song
3. máj 2023

Tu umeleckú by som az tak nezavrhovala. Nemusi to byť tak ze nebudes mat uplatnenie.. skus pozriet študijné odbory na sklenarke v Bratislave, sú tam celkom zaujímavé a moderné odbory a tiez otvorené moznosti dalsieho studia na vs.. poznam odtial niekoľko absolventov a nielen ze nemali problem najst si uplatnenie, ale maju aj celkom zaujímavú prácu...
https://scenickevytvarnictvo.edupage.org/about/

ninusa221
3. máj 2023

Spolužiačku mám na vš na psychológiu chodili sme obe na pedagogicku za učiteľky 🙂

luccija
3. máj 2023

@jablko210 ty si teraz v 8 r?prijímačky teraz už prebiehajú...v 9 r budete robiť psychologické testy na výber povolania a odporučia Ti aký si typ a cca výber škôl.
Gymnázia by som sa nebala, keď sa dobre učíš a nikde nie je napísané, že musíš mať na gymnáziu iba samé jednotky vela žiakov sa zhorší v prvom ročníku zmena. .môžeš ísť aj na ekonomickú aj bývajú bilingválne, keď pekne kreslis možno gymnázium a architektúra, stavebná...
Daj si stránku kamna strednú myslím, že tam boli všetky školy na SK

betulinka1
3. máj 2023

@jablko210 ta strojarina je celkom dobry napad ako ti tu navrhovali. Mozno da ti zda, ze je to chlapčenský odbor ale ma široké uplatnenie aj ked chces ist na vysoku skolu. Na druhej strane ak mas cit pre farby a tvorivosť a nechces tráviť cas náročným učením, kludne chod aj na typ štúdia ako je kadernicka, kozmeticka. Mozes robit krasne umelecké nechty. Viem, ze teraz sa velmi apeluje na vysoke skoly ale proste vediet remeslo bude vzdy žiadané.

obcansr
4. máj 2023

Ja byt tebou idem na grafický dizajn, pripadne školy kde sú odbory v tomto duchu. Čiže kreslenie, stavebná, architektúra atď.

rebrambora
4. máj 2023

Gymnazia sa neboj.
Co napriklad graficky dizajn alebo nieco podobne?

janage
4. máj 2023

Knihovníctvo môžeš študovať tu https://www.infolib.sk/sk/informacie/knihovnick...

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
janage
8. máj 2023

Ešte ma napadlo čo tak reštaurátorka kníh?