icon

Povinné čítanie pre ôsmakov - Marína

sirell
19. okt 2020

Je vhodné zadať ako povinné čítanie pre ôsmakov Sládkovičovu Marínu?
Myslíte si, že ôsmaci dokážu pochopiť túto báseň?

andrejka999
Autor odpoveď zmazal
mirage
20. okt 2020

@andrejka999 ale ty si prekrutila, co napisala, ona ma pravdu - citanie rosiruje obzory, slovnu zasobu, fantaziu. Damozrejme nie nejaka Steelova 🙂

kittykat22
20. okt 2020

Ja si nahodou dodnes spominam na Erbena a sialene kytice 😂 Uvazujem aky je vhodny vek na citanie ako sa odseknuta hlava kotula po podlahe 😀

andrejka999
Autor odpoveď zmazal
mirage
20. okt 2020

@andrejka999 cize necitas? 🙂 ja teda malo, ale vela diel z povinneho citania je skvelych.
@kittykat22 to je ina haluz tie jeho basne

Inak moj 10 rocny cita Hobbita teraz, a 15 rocny precital za par dni Dana Browna Da Vinciho kod, a ja som na nich hrda.

andreatytler
22. okt 2020

@sirell Basne su umenie a deti k tomu treba viest. Tak isto ako opera alebo balet. Je uplne jedno o com sa v tej basni hovori, treba detom ukazat krasu a city ktore v tej basni su. Treba im ukazat ako umenie dokaze robit zivot krajsim. Mne je jasne ze osmak ma uplne ine zujmy ako objavovat krasu v basnach ale napriek tomu ho treba k tomu viest.

sense
22. okt 2020

Mali sme ako povinne citanie ale priznavam nie csetky knihy kt boli ako povinne citanie som aj precutala...asu tk polovicu ano a polovicu opisala obsah a to ani nebola era internetu...
A osmaci to uz pochopia...zas tie decka netreba podcenovat...

simca06022011
22. okt 2020

@andreatytler presne a ja mam skusenost, ze ked sa detom ukaze ako na to... tak oni casom zacnu o tom tiez premyslat a pri dalsich diskusiach zacnu aspon vymyslat mozne scenare "co tym chcel autor povedat". Je to perfektny sposob ako diskutovat s detmi o niecom a nie len nalinajkovat nejaky obsah/dej/zapletku jasnu a naucit sa ak treba naspamat.

ckatka
22. okt 2020

Och...Marina...
Pre mňa to bola len básnička...niečo čo sa muselo v skole naučiť...A hotovo...proste love story.
A pritom som od piatej triedy recitovala a chodila na sútaže s poéziou.
Až raz...na jednom gala večere po súťaži, kde bol v porote pán Sarvaš, sa čosi už tak neskor po poháriku vínka postavil....A dal....Marinu....len tak z fleku.

Ľudia ja mam zimomriavky a slzy na krajicku ešte teraz po vyše 15 rokoch keď si na to spomeniem... (Vtedy som bola tuším strrdoskolacka...) a vtedy som pochopila rozdiel medzi básničkou a básničkou....že všetko je to o tom podaní. Ten zážitok, ktorý nám ten človek za tých pár minút dal...bol neuveritelny....nikto ani nedychal, hoci text všetci poznajú....

Podľa mňa je veľmi dôležité chodiť na besedy/resp v rámci sjl si volať recitatorov a retorov do triedy...aby tie decká mali tento zážitok. Inak sú to len slová na papieri, ktoré odpisu a možno sa naučia nejaky referát....

vulka
22. okt 2020

@sorciera24 Môžem sa opýtať na nejaký ten konkrétny tip na pekné čítanie z tej francúzskej alebo talianskej literatúry? Máme doma veľa kníh. Veľmi rôznorodých. Ale už my chýba niečo nové. Viem, že knižnice sú plné, ale neviem si vybrať.

mondolina
22. okt 2020

@ckatka
To muselo byť super ♥️
Mne sa páčilo aj v Banskej Štiavnici, v dome Maríny ...keď začali obrazy rozprávať ♥️

vroni
22. okt 2020

@anita1978, balasu zramovala sociálna propaganda. Šľachtic, ktorý sa vo všeobecnosti označuje za Maďara a mal by byť slovenský básnik.... A to 300 rokov pred Sturom... No fuj, že ťa hanba nefackuje. Co na tom, že písal po slovensky? (to je irónia) 🙄 V princípe sa "slovenská" literatura učí veľmi macossky. Jedným slovom Bajza, dvoma Bernolak, par slov o Sturovcoch a ide sa na modernu....
Ale Marina je podľa mňa úplne v pohode, čo na nej môže osmak nechápat? Snáď nebude pubertak čítať Čin-Čina....

fokuska
22. okt 2020

Podla mna je taky postoj velmi smutny a ludia skutocne "otupjevjaju"... za par rokov bude diskusia ci vobec detom treba gramatiku a ci chudatka na ZS su vobec schopne ju pochopit. A naco ich vobec niecim takym trapit...
Kedysi bolo normalne, ze clovek mal mat nejaky vseobecny prehlad - ci uz o dejinach, o kulture, o najvyznamnejsej slovenskej a svetovej literature, o hudbe - patrilo to k takej zakladnej inteligencii. VZdelanie na zakladnej skole a ciastocne aj na strednej je VSEOBECNE - cize ma deti naucit zo vsetkeho nieco, otvorit im obzory, nech maju aspon zakladny prehlad - nemusia ist studovat literaturu a jazyky na VS, ale mat aspon tie vedomosti, ktore im poskytne ZS a SS.

Ale v sucasnosti aj tu na MK casto prevlada nazor, ze teplaky do skoly? Jasne, co by nemohol mat, ved hlavne nech mu je pohodlne, to je dolezitejsie ako nejake zaklady slusneho spravania a obliekania. Do divadla rifle? A co by si nemohla, to sa dnes uz tak neberie, ved hlavne pohodlne, preco by si mala byt v niecom, v com sa necitis dobre. Dieta nema zaujem o literaturu? Ved nemusi, ved naco sa chudatko bude trapit niecim takym, aj tak tomu este nemusi rozumiet. Poznat melodiu najznamejsich opernych alebo inych hudobnych diel? A naco, ved to nie je moderne..

anita1978
Odpoveď bola odstránená
vroni
22. okt 2020

@anita1978, ved vravím, že to bola irónia. Ovládal osem jazykov, ale národnosť "Slovák" proste neexistovala, aj keď etnicky slovak nepochybne bol. Považujem za škodu, že nie je v učebniciach.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
anita1978
Odpoveď bola odstránená
vroni
22. okt 2020

@anita1978, teraz si ma zmiatla, títo páni síce boli významné osobnosti, ale o ich literárnej činnosti veru neviem....

andreatytler
22. okt 2020

@ckatka Veru tak... nie je basnicka ako basnicka a tak isto nie je huslovy koncert z radia to iste ako huslovy koncert vo filharmonii. Treba s detmi chodit do divadla, do opery, na vystavy. Lebo ked sa tam ide zo skoly tak to je pre nich len ako volny den a skor sa na tom smeju ale ked ich tam zoberie rodic a ukaze im krasu umenia a ako to dokaze na cloveka zaposobit, tak sa to mozno nalepi aj na to dieta.
Treba ukazovat krasu ktora je v kazdodenych veciach, v starych domoch, babkinej rucne pisanej kucharskej knihe, lipe ktora rastie na kopci, pekne vyzehlenej koseli a to ako clovek v nej posobi. Umenie vie cloveku dat strasne vela.
Tu kde zijem sa estetika nielenze nevyucuje na skolach ale ani rodicia deti k tomu nevedu a je mi z toho smutno. Skoro vsetko sa robi bez ohladu na to ci je to pekne, harmonicke, prijemne. Hlavne ze je to ucelne a lacne.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
leuchtturm
22. okt 2020

uz si ani nepamatam, kedy sme citali Marinu. Ale ci je vhodna pre osmakov? Ak maju v buducnosti montovat auta alebo umyvat riady v zahranici, tak ziadnu poeziu nepotrebuju. Ak z nich ma vyrast nieco rozumne, poezia ich len posunie dusevne dalej.

vroni
22. okt 2020

@anita1978, au, tak Jokaia by som sem netahala, on je skôr Steelova 19. Storočia. No dobre, Pronska 19. Storočia 😁 Juraj Thurzo po maďarsky nevedel, to by sa mu v maďarčine blbo citali listy. Ale jasne, ze história sa učí u nás riadne spotvorena, kúsok veľkej Moravy, potom sa všetci bili, 1000 rokov útlaku a Sturovci, lizneme prvú svetovú a od 1939 budeme preberať po hodinách, zmluvy, dohody, Jano zradil Miša, tak mu dal Ďuro po hube a rozoberieme si, či bol Peter šťastný v manželstve, keď behal za Ancou a keď nedala, tak je dal zavrieť a všetko budeme analyzovať a rozoberať... Grrrrr... Ale súvislosti, prečo a ako, tie deckám úplne uniknu, lebo nemajú základy a bez základov sa stavať nedá.... Ale to už sme pekne ďaleko od literatúry. Inak, ja som dejepisny fanatik (ale dejiny pre mňa končia prvou svetovou, odtiaľ je to už len politika, to už ma nezaujíma), moje deti vlacim po múzeách, pamiatkach a hradoch a moja puberta pred dvoma rokmi učiteľke na otázku, o čo išlo pri bitke na bielej hore odpisala: netuším a je to úplne jedno, i tak sú všetci dávno mŕtvi..... Ani neviem, či sa vtedy viac pokúšal infarkt o mňa alebo o dejepisarku.... (nakoniec dostala jeden bod, lebo minimálne vedela, kde a kto a kedy bojoval). A moja mama (dejepisarka!!!!!) skonštatovala, že to v podstate bola správna odpoveď. A potom vychovávaj dieťa k histórii....

aniele
25. okt 2020

Ja mám slovenčinu s dejepisom, čo považujem za super kombináciu. Práve preto, že dodá literatúre ten správny rámec. Keď pochopia, akí boli ľudia v tej dobe, budú im bližšie aj diela a postavy. Osvedčilo sa mi to.
Moje prvé stretnutie s Marínou bolo zvláštne. Bola som asi deviatačka, keď som si u nás na evanjelickom cintoríne všimla biely kameň s veršami a stručný nápis "Alenka, 19 rokov". Doma mi otec povedal, že to boli posledné verše z Maríny. Nikdy som na to nezabudla.
Minochodom, stále sa chystám, ak sa raz stretnem s Červenákom, že sa ho opýtam, kto bol predobrazom kapitána Kornela Báthoryho. Bojovníka proti Turkom i básnika. Či Valentín Balaša alebo Martin Bošňák. Na oboch by to pasovalo. @anita1978
A bojovníkom proti Turkom sa kvalitne venuje Miroslav Eliáš zo Šurian. Napísal o nich aj pár knižiek.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
vroni
26. okt 2020

@aniele, ak sa raz budeš mat stretnúť s Červenákom, zober ma, prosím ta, so sebou. Ten chlap robí rešerše tak, že ho podozrievam, že informácie dostáva priamo od účastníkov 🤣 (to by sedelo s jeho sci-fi záberom). A spýtala by som sa, či vzal na historickom základe Jaroša a kto ho inšpiroval na Barbarica....

aniele
26. okt 2020

@vroni Viem, že spolupracuje s odborníkmi (má to vždy aj v poďakovaní), preto ho rada čítam. Konzultoval aj s Eliášom, ten mi spomínal, že sa bavili o tureckom období. Neznášam tie "historické" romány, kde je to akurát kostýmovka a (zväčša) autorka nemá o danej dobe ani šajnu.
Inak, ja rada žiakom píšem na okraj tabule autorov a diela (beletriu), ktoré sa venujú danej dobe. Aj s komentárom, ako ju reflektujú, ako (v akej podobe) sa konkrétna udalosť dostala hoci aj do dobrodružnej literatúry. A všimla som si, že to berú.
Mimochodom, toto som našla :
https://soda.o2.sk/miesta/vlado-vostinar-objavu...

vroni
26. okt 2020

@aniele, pjekne.... Na Banskú Štiavnicu dosah nemám (teda len ako turista), k archívnym informáciám sa dokážem dostať v Bratislave (to sama) a Viedni (cez kamošku) a teda presnosť rešerší - a hlavne drobných historických detailov - ma prevalcovala. Tak veľmi, že som knihu prekladala kamoške historicke a ona dohladavala informácie (nič som tým nesledovala, proste dve prastene sa bavili). Takže s pánom Červenákom by som sa veru rada zoznámila. Aj keď mi je jasne, ze píše beletriu a nie literatúru faktu a medzi klasikov sa tiež zrejme nezaradi 😉

aniele
26. okt 2020

@vroni Asi by sme si rozumeli 😉.

aniele
27. okt 2020

@anita1978 Dakedy sa učilo. Dnes je toľko autorov a diel vypustených, až sa za hlavu chytám. Vysvetľujem dejepisné učivo a zvykla som si to prepájať. Len už pomaly nemám s čím. Ono to vyzerá, že sú to staré vykopávky, ale často umožňuje vidieť súvislosti, dokonca analógie s dneškom.
Na margo Maríny - nie je len o láske. Aj keď ten sonet o možnosti a nemožnosti je podľa mňa jej najkrajším ultimatívnym vyjadrením. Úvahy o mladosti - od Sládkoviča cez Hammela po dnešný kult mladosti... O prírode - beda, kto v mori vidí len vodu... A ôsmaci vedia byť krutí, posmeškujúci, ale aj neskutočne citliví a vnímaví. Netreba ich podceňovať, skôr hecovať a snažiť sa z nich dostať maximum.

anita1978
Odpoveď bola odstránená