icon

Pravopisné previerky a výzvy so známkovaním detí

9. okt 2025

Ahojte, je tu nejaka ucitelka, ktora by ma vedela v tomto usmernit?
Syn je jednotkar, dvojkar. Akurat, nevie pisat diktaty. Takze, jeho momentalny priemer znamok je teraz same jednotky, jedna 2ja a sjl 4,7. A to len preto, lebo tam má 6 znamok, z toho 5 za pravopisne previerky, z ktorych ma 5-ky. Je vobec možne, aby bol takyto sklad znamok zo sjl? S tymto mame problem kazdy skolsky rok. Lebo, jeho znamku na konci roka tvori 90% diktat a 10% ostatne veci. To ho caka kontrolny diktat s vahou 3. Takze to mu pribudne 3x5

Buduci tyzden mame zdruzenie a rada by som sa voci tomu ohradila, pretoze taketo motivovanie deti je fakt hroza. On to po 3-tej patke v 1/2 septembra proste so sjl vzdal.
(7.mak na ZS)

Strana
martinka17
9. okt 2025

Čo na jeho písanie diktátov povedal špeciálny pedagóg? čo má napísané v správe o SJ a spôsobe hodnotenia?

autor
9. okt 2025
@martinka17

Čo na jeho písanie diktátov povedal špeciálny pedagóg? čo má napísané v správe o SJ a spôsobe hodnotenia?

@martinka17 nemame specialneho pedagoga. V akej sprave?

pribinak
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aké chyby robí? Napr ak nepíše diakritiku tak to môže byt dys
Alebo ak prepisuje a vynecháva písmena…..aj Ty ako rodič mizes požiadať v CPPaP o konzultáciu či sa nejasná o poruchu písania

martinka17
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak nevie písať diktáty, netreba riešiť učiteľku ale pomôcť dieťu. Požiadaj o odborné vyšetrenie u špeciálneho pedagóga. Pravdepodobne má dysortografiu, dysgrafiu... proste nejaké dys... Špeciálny pedagóg zhodnotí jeho možnosti a napíše odporúčania, ako písať diktát a ako ich hodnotiť. Ja som myslela, že toto si spravila ako prvé, keď si zistila, že "nevie písať diktáty".

anonym_50eff9
9. okt 2025

Moj syn to iste.diktaty 5.preto solova 2 zo sjl na vysvedcku.na 1-4 ma kazda znamka vahu 1. Ucitelka ale vie, ze znamka z diktatu a doplnovacky nie je to iste..

autor
9. okt 2025
@martinka17

@anonym_autor ak nevie písať diktáty, netreba riešiť učiteľku ale pomôcť dieťu. Požiadaj o odborné vyšetrenie u špeciálneho pedagóga. Pravdepodobne má dysortografiu, dysgrafiu... proste nejaké dys... Špeciálny pedagóg zhodnotí jeho možnosti a napíše odporúčania, ako písať diktát a ako ich hodnotiť. Ja som myslela, že toto si spravila ako prvé, keď si zistila, že "nevie písať diktáty".

@martinka17 robi vsetky chyby aj gramticke. Nevie pisat diktaty nemusis davat do uvodzoviek, lebo nevie. Ak by nebolo diktatov ma zo sjl 1 na konci. Ja nechcem riesit moje dieta. Otazka je smerovana na ucitelky, ci mi vedia povedat, ci je urceta skladba znamok so sjl. A ci je normalne mat 90% hodnotenia len diktaty

anonym_50eff9
9. okt 2025
@martinka17

@martinka17 moj syn ma 5 z dikatov a nik nam spec.pg neodporucil..

anonym_50eff9
9. okt 2025

Ja by som isla za ucitelkou. Stoj za synom. Pomoz mu. Ak by ho integrovali, mal by doplnovacky, sustredil by sa na gramatiku a nie rychlost,...

autor
9. okt 2025
@anonym_50eff9

Moj syn to iste.diktaty 5.preto solova 2 zo sjl na vysvedcku.na 1-4 ma kazda znamka vahu 1. Ucitelka ale vie, ze znamka z diktatu a doplnovacky nie je to iste..

@anonym_50eff9 no, lenze on mal minuly rok napr. 12 znamok z previerok a diktatov iba za pol rok. K tomu 5 znamok ostatnych. Takze, jasne ze presiel ledva na 3. Dieta nemusi byt dys. len preto, ze nevie pisat diktaty. Celkovo, je chore nastavenie znamkovania. Aby za jednu chybu v diktate bola 2ja. Vie po slovensky, plynule hovori, pise, ovlada gramitiku, cita. Takze, by nemal mat 3klu zo sjl. Ked sa to porovna napr. z anj...tam prejde na 3jke dieta ked nevie pomaly z anglictiny nic.

biba_18
9. okt 2025

že “nevie písať diktáty” tvrdíš ty. preto sú tam zátvorky. ide o to či tú gramatiku skutočne neovláda alebo to iba nevie správne napísať. takže sa skľudni a nebuď nepríjemná na tie ktoré chcú pomôcť tvojmu synovi…
ok, okrem diktátov? robí chyby aj v inom písanom texte? v poznámkach? písmo má aké?

martinka17
9. okt 2025
@anonym_autor

@martinka17 robi vsetky chyby aj gramticke. Nevie pisat diktaty nemusis davat do uvodzoviek, lebo nevie. Ak by nebolo diktatov ma zo sjl 1 na konci. Ja nechcem riesit moje dieta. Otazka je smerovana na ucitelky, ci mi vedia povedat, ci je urceta skladba znamok so sjl. A ci je normalne mat 90% hodnotenia len diktaty

@anonym_50eff9 to je slovenské školstvo. To že neodporučili, neznamená že to dieťa nepotrebuje. Ja som všetko pre moje dieťa riešila sama, hľadala po internete informácie a potom vyhľadala súkromne špeciálneho pedagóga aby potvrdila moje podozrenia. Školská pedagogička zlyhala na plnej čiare, tá absolútne netušila, čo sú poruchy učenia, nie to ešte odporučiť nejaké poradenstvo.
@anonym_autor patrí to do úvodzoviek. Lebo on vie písať diktát, ale nie v takej forme, ako ho majú v škole.

autor
9. okt 2025
@biba_18

že “nevie písať diktáty” tvrdíš ty. preto sú tam zátvorky. ide o to či tú gramatiku skutočne neovláda alebo to iba nevie správne napísať. takže sa skľudni a nebuď nepríjemná na tie ktoré chcú pomôcť tvojmu synovi…
ok, okrem diktátov? robí chyby aj v inom písanom texte? v poznámkach? písmo má aké?

@biba_18 ale neprskam. Len to ber ako fakt. Diktáty pisat nevie. A odpovedaj k téme. Pýtam sa niečo úplne iné ako mi ty radis. Zase chce byť dakto múdry. V dnešnej dobe, kedy sa sa všetko dohľadať na nete....a mimochodom v CPPaP sme dávno boli. Moja otázka, ako znova opakujem,smeruje k skladbe známky zo SJ. Či sú nejaké usmernenia voči tomu...

januska12323
9. okt 2025

Nevie písať diktáty znamená, že tebe je to jedno, len nech ho učiteľka neskúša? Ako bude písať monitor keď nevie kde sa aké y/i píše? Trénujete doma? On tie chyby nevidí? Vidí ale kašle na to ako ty? Však to je len diktát?

biba_18
9. okt 2025

@anonym_autor takže nevie gramatiku? potom nemôže mať 1-ku zo sloviny predsa…

autor
9. okt 2025
@januska12323

Nevie písať diktáty znamená, že tebe je to jedno, len nech ho učiteľka neskúša? Ako bude písať monitor keď nevie kde sa aké y/i píše? Trénujete doma? On tie chyby nevidí? Vidí ale kašle na to ako ty? Však to je len diktát?

@januska12323 ty si videla ako vyzerá monitor? Ten nemá nič spoločné a mäkkým a tvrdým i. A nie, netrénujeme. Trénovali sme ale výsledok bol rovnaký tak som uznala za vhodné zbytočne ho nezaťažovať písaním diktátov. On pôjde technickým smerom, písanie icok sa naučí časom v praxi. Exceluje v iných oblastiach. A znova píšem, pýtam sa na skladbu známky zo sjl

elanor
9. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 ty si videla ako vyzerá monitor? Ten nemá nič spoločné a mäkkým a tvrdým i. A nie, netrénujeme. Trénovali sme ale výsledok bol rovnaký tak som uznala za vhodné zbytočne ho nezaťažovať písaním diktátov. On pôjde technickým smerom, písanie icok sa naučí časom v praxi. Exceluje v iných oblastiach. A znova píšem, pýtam sa na skladbu známky zo sjl

@anonym_50eff9 nikto ti odporucit nepotrebuje, ty mozes ist do CPP aj sama s dietatom. Oni si tam uz s nim poradia, a ak nieco, tak daju riadne vyjadrenie, aj skole, ako so ziakom postupovat.

@anonym_autor pre teba plati to iste. Uz davno si ho mala objednat do CPP

viestta
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ked su problemom diktaty, tak ho treba vysetrit ci nema nejaku dis-

januska12323
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor videla, sú tam aj otázky, ktorá z možností je správne napísaná.

januska12323
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja vidím čo sa pýtaš ale nerozumiem ako ti môže byť jedno, že dieťa nevie písať. Ja by som s ním každý deň trénovala a ak to nepomôže išla na vyšetrenie.

autor
9. okt 2025
@viestta

@anonym_autor ked su problemom diktaty, tak ho treba vysetrit ci nema nejaku dis-

@viestta máme za sebou.

viestta
9. okt 2025
@anonym_autor

@viestta máme za sebou.

@anonym_autor a vysledok? Nejake odporucania pre skolu? Ziadali ste aby ich dodrziavali?

natalka13
9. okt 2025
@viestta

@viestta ona ho nebude vlacit po poradniach oba chce aby deti nepisali diktaty.
ako sorry, ale ano diktaty sa pisu, lebo je to hlavne precvicovanie gramatiky, ktora je nosicom slovenciny. je to nas prejav a dost casty a dolezity.
je to v kompetencii ucitelky ktore bude hodnotit ktore nie

betulinka1
9. okt 2025

@anonym_autor Moj otec slovencinar hovorí na diktaty jedno, že každodenný trening + veľa čítať-. Čiže každý deň diktát, školský rok, prázdniny a pôjde to. Ale pokiaľ má dieťa dys tak sa môžu aj všetci postaviť na hlavu. Napríklad polovica detí v synovej triede diktát nepíše, majú iba doplňovačky. Doniesli potvrdenie od psychologičky. Vybavené a slovenčinarka s tym nic nespravi. Na tvojom mieste by som to riešila psychologičku aby malý nepísal diktáty, zbytočne mu to kazí priemer.

cyneric
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Určite si si vedomá že jazyk je základ, bude to na strednej škole, bude to na vysokej škole a je to jeden z mála predmetov ktorý používame v praxi všetci. Slovenský jazyk je objektívne ťažký, ak nemá vzťah k čítaniu a písaniu aby si vytvoril ponímanie o tom ako slová znejú a vyzerajú tak môže byť akokoľvek technicky zdatný keď to nebude vedieť opísať. Hovoríš že nemá problémy s písaním a čítaním, to že to nevie bude na konci iba na tvojom tričku. “Nechcela som aby bol demotivovaný tak nech to radšej nerobí vôbec.”

anonym_260477
9. okt 2025
@betulinka1

@anonym_autor Moj otec slovencinar hovorí na diktaty jedno, že každodenný trening + veľa čítať-. Čiže každý deň diktát, školský rok, prázdniny a pôjde to. Ale pokiaľ má dieťa dys tak sa môžu aj všetci postaviť na hlavu. Napríklad polovica detí v synovej triede diktát nepíše, majú iba doplňovačky. Doniesli potvrdenie od psychologičky. Vybavené a slovenčinarka s tym nic nespravi. Na tvojom mieste by som to riešila psychologičku aby malý nepísal diktáty, zbytočne mu to kazí priemer.

@betulinka1 mne citanie nepomohlo

3petka
9. okt 2025

@anonym_autor môj syn tiež píše diktaty na 5. Ostatne 1-2. Boli sme v CPP má poruchu písania a ešte niečo s koordináciou ruka oko. Dali nám že diktát max do známky 3 no robíme to tak že si ho doma precviči a potom píše v škole, konci poväčšine na 3. ( plus má ADHD)
Inak sa učí na same 1,2. Ale akonáhle sa píše katastrofa.
Určite si daj stretko v CPP nič za to nedáš.

rebellefleur
9. okt 2025

@anonym_autor autorka, veru dobre ti tu baby pisu, darmo reagujes ako reagujes.. neexistuje take, ze jednoducho nevie pisat diktaty. Ak ste pravidelne cvicili, trenovali a vysledok bol stale rovnaky, nejaky problem tam bude. A ano treba to riesit, nie ze ty syna riesit nebudes a ocividne by si bola najradsej aby diktaty nepisal. Na akekolvek ulavy musis mat papier od odbornika

viestta
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_50eff9 no, lenze on mal minuly rok napr. 12 znamok z previerok a diktatov iba za pol rok. K tomu 5 znamok ostatnych. Takze, jasne ze presiel ledva na 3. Dieta nemusi byt dys. len preto, ze nevie pisat diktaty. Celkovo, je chore nastavenie znamkovania. Aby za jednu chybu v diktate bola 2ja. Vie po slovensky, plynule hovori, pise, ovlada gramitiku, cita. Takze, by nemal mat 3klu zo sjl. Ked sa to porovna napr. z anj...tam prejde na 3jke dieta ked nevie pomaly z anglictiny nic.

@anonym_autor neovlada gramatiku, ked nevie pisat diktaty. Robi rovnake chyby aj ked pise poznamky alebo odpovede z inych predmetov?

anonym_83a453
9. okt 2025
@anonym_autor

@viestta máme za sebou.

@anonym_autor Ahoj, som učiteľka SJL. Žiadne usmernenia ohľadom skladby známok z jednotlivých predmetov neexistujú. V 7. ročníku sú povinné 4 diktáty a 2 slohové práce za školský rok. Ostatné veci (písomky, čitateľské denníky, projekty, ....) sú v kompetencii buď konkrétneho učiteľa, prípadne skupiny učiteľov na danej škole (na začiatku šk. roka sa stanovia presné podmienky klasifikácie pre daný predmet). Diktáty a slohové práce sa musia písať presne podľa pokynov, ktoré máme "zhora". To znamená zameranie diktátov, presný počet slov, stupnica hodnotenia, tabuľka hodnotenia slohových prác, .... Ak sa dieťaťu nedarí v diktátoch, ale s ostatnými zložkami SJL nemá problém, na vysvedčení by mohlo mať v pohode známku 2. Ak má dieťa od odborníkov potvrdenú nejakú poruchu učenia (dys), v tom prípade píše len doplňovačku a píše sa mu len počet chýb, známku nedostáva.

biba_18
9. okt 2025

proste ja vidím že u nej je -dys ako nejaká smrteľná choroba či čo, bojí sa toho ako čert kríža…

Strana