Pravopisné previerky a výzvy so známkovaním detí
Ahojte, je tu nejaka ucitelka, ktora by ma vedela v tomto usmernit?
Syn je jednotkar, dvojkar. Akurat, nevie pisat diktaty. Takze, jeho momentalny priemer znamok je teraz same jednotky, jedna 2ja a sjl 4,7. A to len preto, lebo tam má 6 znamok, z toho 5 za pravopisne previerky, z ktorych ma 5-ky. Je vobec možne, aby bol takyto sklad znamok zo sjl? S tymto mame problem kazdy skolsky rok. Lebo, jeho znamku na konci roka tvori 90% diktat a 10% ostatne veci. To ho caka kontrolny diktat s vahou 3. Takze to mu pribudne 3x5
Buduci tyzden mame zdruzenie a rada by som sa voci tomu ohradila, pretoze taketo motivovanie deti je fakt hroza. On to po 3-tej patke v 1/2 septembra proste so sjl vzdal.
(7.mak na ZS)
@anonym_56ea53 aby nedávala toľko diktátov 😂
@anonym_autor nie, jediná podmienka pri klasifikacii je, aby z predmetu za polrok boli aspoň 2 známky. Je úplne jedno, z akého predmetu. A snáď napíše slovenčinár, ale za 1 chybu býva ešte 1.
@letfenixa ale dve znamky su neobjektivne, hlavne z predmetu slovensky jazyk, to potom budu prijimacie skusky uplne mimo.
@anonym_83a453 ďakujem pekne za odpoveď. Toto som potrebovala vedieť a nevedela som sa k tej informácii dopátrať. Budem dnes volať učiteľke..
@anonym_autor a z literatury nema ziadne znamky? slohy?
@anonym_56ea53 ja som nikde nenapísala, že budem riešiť s učiteľkou nepisanie diktatov. Toto je presne to, čítanie s porozumením, ktoré chýba nielen deťom ale aj dospelým. A uz som volala.
@anonym_autor a co si zistila? ty mas kontakt na slovencinarku?
@anonym_autor a z literatury nema ziadne znamky? slohy?
@zuzana76 písala.som vyššie. Ma zatiaľ 6 známok, z toho 5 z prav.previerok. Minulý rok mal zloženie známky 90% previerky a diktáty....
@anonym_autor ale ty stale necchapes, ze diktaty (teda doplnovacky) bude pisat tak ci tak, ale nebude dostavat gule jednu za druhou? Ked neovlada gramatiku, lepsiu znamku mat nebude. Ked ju ovlada (ako trdis) aky problem? Vsak bude mat lepsie znamky
@viestta ty nechápeš? On tie doplnovacky bude písať stale. A keď sa už toľko bavíme o pravopise ..to sú dys poruchy nie dis...
@earlgrey 😀 samozrejme, že sa naučí. Ešte mentálne dozreje, bude vedieť lepšie prepojiť teóriu s praxou, niektoré slová sa naučí písať automaticky. Nikto teraz nepíše ručne. Ja som nepísala možno aj 10 rokov. Všade, v Pc, v mobile máš autokorekt
@anonym_autor syn je lavak, ci pravak? nema nahodou vysoke iq? pracuju mu obe polovice mozgu sucasne, ci len jedna? co zistili pedagogicky v cpp ?
niektorym detom vadi sposob, akym sa diktat diktuje...ked uc. ustavicne opakuje vetu dookola... moje dieta ked pise diktat doma, urobi 1-2 chyby... v skole 5,7 a niekedy aj viac.. rekord bol 16. tak napisalo vtedy viac deti z triedy...pozvali speci ped. skolsku, dala im prepis textu z toho pocmaraneho diktatu, a urobilo 3 chyby, uplne ine... zaver-ziadne z deti nema dg...a pritom dieta presne vie, ktore slovo sa ako pise ...tak vie pisat ci nevie pisat...
@anonym_autor a co si zistila? ty mas kontakt na slovencinarku?
@zuzana76 slovenčinarka je jeho triedna. Takže ano, sme v kontakte. Riešim s ňou ako mu pomôcť aby to dal čo najlepšie, vzhľadom na pravopis. Povedala mi, že má povinných 10 pravopisnych previerok od riaditeľa plus tuším 4 kontr.diktaty. povedala mi, že slovenčinári čo su na škole sa voci tomu ohradili a nesúhlasia s tým ale že nič nemozu urobiť. Riešila som s ňou ešte skladbu známky......uvidím, ako to pôjde ďalej. A čo bude za mesiac. Poprípade pôjdem ešte za riaditeľom.
@anonym_autor literatura? nejaka basen naspamat, pisomka z literatury? napr figury a tropy a pod uciva?
@zuzana76 zatiaľ nič. Veď som jej aj povedala, že motivácia nula bodov.
V tejto diskusii presne vidieť to, že väčšina z diskutujúcich nevie čítať s porozumením ... Autorka jasne na začiatku pomenovala problém, ktorý chce riešiť. A tým je to, že jej dieťa je hodnotené predovšetkým z pravopisu, ktorý mu nejde, tým pádom má zlú výslednú známku. Ak má dieťa za polrok cca 10 známok zo SJL, malo by ich mať 2 z diktátov, 1 zo slohu, povedzme 2 z písomky z jazyka, 1 z písomky z literatúry, 1 z čitateľského denníka, 1 za prednes, 1 za projekt, 1 za aktivitu na hodine, .... Ale jej dieťa má predovšetkým len známky z pravopisu, a to je problém, ktorý chce ona riešit. Lebo predmet SJL nie je len o pravopise.
V tejto diskusii presne vidieť to, že väčšina z diskutujúcich nevie čítať s porozumením ... Autorka jasne na začiatku pomenovala problém, ktorý chce riešiť. A tým je to, že jej dieťa je hodnotené predovšetkým z pravopisu, ktorý mu nejde, tým pádom má zlú výslednú známku. Ak má dieťa za polrok cca 10 známok zo SJL, malo by ich mať 2 z diktátov, 1 zo slohu, povedzme 2 z písomky z jazyka, 1 z písomky z literatúry, 1 z čitateľského denníka, 1 za prednes, 1 za projekt, 1 za aktivitu na hodine, .... Ale jej dieťa má predovšetkým len známky z pravopisu, a to je problém, ktorý chce ona riešit. Lebo predmet SJL nie je len o pravopise.
@alenka7777 no, minulý polrok mal presne 27 známok z pravopisnych previerok a diktátov. To mal skalu od 1 po 5.
A ďakujem krásne. Presne o toto mi celý čas ide.
@alenka7777 no, minulý polrok mal presne 27 známok z pravopisnych previerok a diktátov. To mal skalu od 1 po 5.
A ďakujem krásne. Presne o toto mi celý čas ide.
@anonym_autor žiaľ, celé je to zlé, čo popisujes. 27 známok len z pravopisu, no to by som chcela vidieť, čo by na to povedala inšpekcia.
@alenka7777 ved som sa jej pytala aj na literaturu a slohy, to by mala ucitelka znamkovat tiez, takisto citatelsky dennik, ved ona moze pridat. Ale aj autorka mala jasnejsie napisat, ze vobec nema znamku z literatury a slohu, co su dalsie dve zlozky predmetu SJL.
@anonym_autor žiaľ, celé je to zlé, čo popisujes. 27 známok len z pravopisu, no to by som chcela vidieť, čo by na to povedala inšpekcia.
@alenka7777 práve preto som chcela vedieť, kto to určuje. Minulý rok to bol fakt extrém. Teraz, ak to klesne na 10+4 to bude dobre. Už si len odsledujem aby dodrzala slovo. Vieš, koľko detí v rodinách dostanú za zlú známku zo sjl? A to si rodičia vôbec neuvedomuju, že to zloženie známok je fakt des. Oni napr. nerobia vôbec čitateľské denníky. A potom príde monitor, ktorý je zameraný na cit.s porozumenim a je problém. Našťastie, môj syn je skvelá povaha. Nevadí mu to, na sjl mu až tak nezáleží. Iné predmety ho bavia
@alenka7777 ved som sa jej pytala aj na literaturu a slohy, to by mala ucitelka znamkovat tiez, takisto citatelsky dennik, ved ona moze pridat. Ale aj autorka mala jasnejsie napisat, ze vobec nema znamku z literatury a slohu, co su dalsie dve zlozky predmetu SJL.
@zuzana76 je to napísané predsa jasne hneď v úvodnom príspevku. Taktiež som tu uviedla 90% hodnotenia sú prav. písomky.. ...
@zuzana76 je to napísané predsa jasne hneď v úvodnom príspevku. Taktiež som tu uviedla 90% hodnotenia sú prav. písomky.. ...
@anonym_autor no dala si tam percenta, tak aj tak neviem kolko znamok mal celkovo, mala si to radsej vypisat na znamky a nie takto, nechce sa mi to preratavat, ale je logicke, ze na gramatike viac baziruju vsade na skole na ZS, na strednych skolach je to uz viac o literature. Mam kamosky ucitelky SJL a jedna vyslovene chcela ist na ZS ucit, lebo rada uci gramatiku a nema tak rada literaturu. Cize je logicke, ze na ZS je to viac o tej gramatike.
@anonym_autor no dala si tam percenta, tak aj tak neviem kolko znamok mal celkovo, mala si to radsej vypisat na znamky a nie takto, nechce sa mi to preratavat, ale je logicke, ze na gramatike viac baziruju vsade na skole na ZS, na strednych skolach je to uz viac o literature. Mam kamosky ucitelky SJL a jedna vyslovene chcela ist na ZS ucit, lebo rada uci gramatiku a nema tak rada literaturu. Cize je logicke, ze na ZS je to viac o tej gramatike.
@zuzana76 ale mne nešlo o počet známok. Či by ich bolo 5 alebo 10 alebo 20... percentuálny podiel, celkoveho zloženia výslednej známky by sa predsa nezmenil....
Nevadí, čo som potrebovala vedieť, som sa dozvedela. Chcela som to vedieť predtým ako budem kontaktovať učiteľku..
@anonym_autor napíš sem konkrétne, aké mal z čoho známky. Lebo takto je to skreslujuce co píšeš. A nehnevaj sa, dieta, ktoré neovláda pravopis ma mat najlepšie 3 zo slovenčiny. A tie tvoje výhovorky typu autokorekt v mobile a pod.su nehnevaj sa trápne. Potom naco sa na matike učí taka nasobilka a počty celkovo? Vsak mame kalkulačku, nie? A vlastne, zrusme uplne cele znamkovanie, je to zbytočné.
Moja dcéra má dyslexiu a dysgramatizmus. Na prvom stupni nebola schopná prečítať pol strany z čítanky, čítala bez porozumenia a pri písaní mala toľko chýb, že som doma fakt plakala. Mala nehodnotené diktáty, to však neznamenalo, že sa na to vykašlem. Veľa sme trénovali, prepisovali, čítali. Onedlho bude maturovať a každý mesiac prečíta 300- stranový román. V písaní sem tam sekne tvrdku, nemá jasno v čiarkach, ale inak urobila taký pokrok, že by som pred 10.rokmi ani len nesnívala, že to tak dá. Okrem toho má aj dyskalkúliu, takže v porovnaní s tvojim geniálnym synom sa pri učení celkom dosť natrápila. Nerozumiem prečo máš taký negatívny postoj k radám, že jednoducho musí zamakať. Známky sú jedna vec, neovládanie pravopisu v živote druhá. A pokiaľ nemá poruchy učenia, nie je o čom. Čo chceš riešiť s riaditeľom? v cudzom jazyku chyby nerobí?
@anonym_autor ak nevie písať diktáty, netreba riešiť učiteľku ale pomôcť dieťu. Požiadaj o odborné vyšetrenie u špeciálneho pedagóga. Pravdepodobne má dysortografiu, dysgrafiu... proste nejaké dys... Špeciálny pedagóg zhodnotí jeho možnosti a napíše odporúčania, ako písať diktát a ako ich hodnotiť. Ja som myslela, že toto si spravila ako prvé, keď si zistila, že "nevie písať diktáty".
@martinka17 dieťa nemusí mať hneď diagnózu. Ja mám oboch jednotkarov a z diktatov majú len 4-5. Ale to má väčšina detí z triedy. Proste im učiteľka dáva veľmi ťažké diktaty. Netreba hneď za všetkým hľadaj diagnózu....
@anonym_autor Lenže naše učiteľky to vedia a dávaju diktát s váhou najviac 1. 3vahovy diktát je hrôza, to by som riešila. Plus u nás v škole majú kopec iných známok - sj, literatura, sloh. Takže tie diktáty nerobia znamku
@anonym_autor napíš sem konkrétne, aké mal z čoho známky. Lebo takto je to skreslujuce co píšeš. A nehnevaj sa, dieta, ktoré neovláda pravopis ma mat najlepšie 3 zo slovenčiny. A tie tvoje výhovorky typu autokorekt v mobile a pod.su nehnevaj sa trápne. Potom naco sa na matike učí taka nasobilka a počty celkovo? Vsak mame kalkulačku, nie? A vlastne, zrusme uplne cele znamkovanie, je to zbytočné.
@lienka.7 veď ale, ja som s 3jkou zo sjl úplne spokojná. Ja bojujem za to, aby tu znamku horšiu ako 3 nemal. A nie sú trápne. Pravopis sa naučí používaním v živote. Gramatiku, ako takú, nebude nikdy potrebovať. Stačí, že má prehľad. Veď koľko z vás, keď píše, si v hlave hovorí aký je to vzor? Aký je to pád? No nikto, automaticky clovek píše mäkké, tvde. Čiarky skoro nikto nedáva spravne. A k poctu známok...nechce sa mi ratat minulý rok, ten je aj tak bezpredmetny pre mňa. A tento rok známky sú napísané hneď v úvodnom príspevku. Či aké pocty ešte chces uviesť?

@betulinka1 mne citanie nepomohlo
@anonym_260477 nemáš dys- ?