Prečo sú teenageri často kritizovaní?
Na vsetkych socialnych sietach vidim, ako sa vsetci stazuju na teenagerov. Napr niekto sa stazuje na predskolaka, batola a pod, tak vsade je odpoved ze pockaj na teenage roky…kedze mam este len 2r., tak ma naozaj zaujima, ze vo je s nimi take tazke. Co mame v rodine nastrocnych, tak su uplne súer a ja s nimi vychadzam v pohode, vela veci mi povedia a zdoveria sa a tesim sa, kedy aj ja uz budem mat tak stare deti.
@pralinka25 tak zasa nic konkretne som sa nedozvedela. Jasne viem ze su ini, lebo nie som ich rodic. Ale mozno to je preto ze ich nesudim a nekomandujem? Ako to vacsina rodicov robi…
Ja si tiez nepamatam, zeby som mala s nasimi zli vztah pocas mojich teens rokov, zeby sme sa hadali a pod
nemusi to byt o tom ze rodic ich sudi. skratka niekedy su rozdielne povahy a v puberte clovek este nevie so sebou tak pracovat. aj rodicia su rozni niekto prchky niekto nervozny, niekto frustrovany vycerpany. ked narazi kosa na kamen tak to iskri. neda sa to zovseobecnovat. ja som mala s rodicmi tiez v pohode vztah ale tiez som im nehovorila vsetko a tiez boli veci ktorym som nerozumela ja a ktorym nerozumeli oni kvoli generacnemu rozdielu. ja mam jedneho syna v puberte a hadame sa zasadne o cas na pocitaci, kedy ma ist uz spat a ze sa ma ucit. a este o poriadku v izbe. ale teda poznam aj naozaj problemovych pubertakov ale aj uplne zlaticka. len niekedy aj tie zlaticka chytia ubertu neskor a vsetko si to zrazu vynahradia v dospelsti. skratka to ani tak nie je o puberte ako o cloveku a jeho povahe ktora sa najprudsie formuje prave v puberte a nie kazdy to ustoji.
Vieš ako sa hovorí: malé dieťa malý problém, veľké dieťa, veľký problém... Zrejme preto aj hovoria, že počkaj na pubertu.... Teraz riešiš, že nechce urobiť poriadok v izbe, že večer dlho zaspáva, že sa naučil nadávku od suseda a od neho to vedia už všetci v škôlke, že ide mat pomaly 3 roky a nechce cikať do serblika..... No a v puberte budeš riešiť omnoho vážnejšie veci - aby ho/ju nezneužívali cez internet, aby nepodľahlo drogám, aby ju neznásilnili cestou z diskotéky, aby si nesadol opitému šoférovi - kamošovi do auta a aby tým autom nepalili 200km/h zo srandy, lebo sme frajery....aby neskončili z mosta pre rozchod s prvou láskou...
Mila autorka, urcite ste neboli uplne bezproblemova generacia, aj s vami mlatila pudetra. S niekym viac, s niekym menej, s kazdym inac. A aj ked si ty nebola problemovy pubertiak, medzi tvojimi rovesnikmi sa naslo kadeco. Skus si len spomenut. A bezproblemovych nemusi nikto riesit, ale o tych co ich bolo vidiet, pocut, ti co robili problemy, podla nich si okolie vytvaralo obraz. A "pockaj az pride pud´berta" nie je o nadavani, to je mudrost odziteho a zaziteho. Proste puberta je zlozita pre kazdeho. Aj pre pubertieka, aj pre rodicov a aj pre cele okolie. Ale spravodlive je to, ze v podstate kazdeho sa nejak dotkne a kazdy sa nou musi prehryzt. Ci uz sam so svojou alebo s pubertou vlastnych deti a aj cudzich deti. A nie je to pre nikoho jednoduche.
Podla mna puberta je tazka vzdy... odvravanie, prerazenie hlavy cez mur nazorovo, zasadne rodic vpravo "dieta" vlavo, do toho hormony revem - a som happy behom par minut, je to konkretne ako niekolko rokov trvajuce PMS... emocne ovladanie na urovni toho tvojho dvojrocneho, pritom dieta vyssie ako ty a mysli si, ze vsetko vie a vsetko moze... a ty mimo blbeho zakazu internetu nemas prakticky ziadne paky zmenit jeho rozhodnutie... mozes len dufat, verit, modlit sa, ze vychova, ktoru si do tej doby zaviedol, proste nejako zaucinkuje a rebelia neprekroci hranice, kym sa to zasa znormalizuje, ze tie "hranice" niekde v hlave proste to dieta ma... netlacit, nevyhrazat sa, nebyt prilis prisny, nebyt prilis mäkky, nenechat sa vydierat "ale kamosi mozu", je to tazke no... co tam po nejakom hadzani sa o zem v obchode, to boli casy, kedy dvihnem a odnesiem, to teraz nehrozi, da sluchadla do usi, zavola frajerovi, dojde po nu a su prec... a ano vecierku dodrzi, ale...
Ježkove oči toto počúvam už 30 odkedy som bola pubertačkou. Vždy sa našiel niekto kto ich hanil a my sme takí neboli a podobne drísty. Ja ich nehanim lebo za mňa, my sme boli milión krát horší 😄. Teraz chuďatka nemôžu ani len blicovať lebo edupage, všade mobily. Ja ich skôr ľutujem. Lebo moja puberta a dospievanie bolo mega
Ja som sa na počúvala, aká som bola v puberte príšerná, kazdemu som(vraj) odvravala, vláčila som sa s chalanmi a neviem čo ešte. Ja netvrdím, že som nejaké koniny nepostvarala, ale akurát tie najavo nevyšli, takže som vždy prevracala očami, že mati divoko preháňa (a že teda divoko prehanala) a že ja taká nikdy nebudem. Dcéra má skoro 18 (o mesiac), tak sme snáď pubertou už preplavali, ani neviem ako a kedy. Bola úplne normálna, občas mala nálady a občas bola protivna, ale to je jej otec tiež a ten už má rozhodne pubertu za sebou. Ale žiadne desivosti a hádky sa nekonali, dieťa z domu neutekalo, občas sme síce boli najhorší rodičia na svete, ale zase vedela sa prísť aj polísať.... Takže za mňa - neviem. Nemala som problém ani s vlastným dieťaťom ani s jej kamošmi a kamoškami, neviem, či som mala šťastie na zázračné dieťa alebo je komunikácia - slušná komunikácia, hlavne zo strany rodičov - základ. 🤷🏼♀️🤷🏼♀️🤷🏼♀️
@viestta ale vsak nemusis hned tak utocne a premudrele. Mozno preto mas problem s pubertiakom, ked sa k nemu takto spravas. A nepisala som o mojej generacii ale o sebe. A vacsinou ked si spomeniem na problemovych, tak to uz samo o sebe boli zo zlych rodin(alkohol, drogy, bitky) alebo to boli jemno problemovi, kde bol skor problem rodic, lebo napr.on chcel syna lekara ale ten chcel byt maliar a pod.
A tak sa pytam uz skusenych co povazuju za tie teenagerske problemy.
@bolarazjedna Dakujem za priklady
@vroni toto!
Nuz ked to beries ako utok, niet co dodat
Alebo ma napadlo este: predstav si, že 17rocna dcéra sa ti zaľúbi do 35-40rocneho chlapa, a ty jej proste nevieš racionálne vysvetliť, prečo to nie je správne. Ešte lepšie, keď už má nad 18, a už nemáš nad ňou ani toľko "moci", ako predtým. A zrazu sa kvôli nemu vykašle na školu, na všetko....je to taká bezmocnosť akú v prípade 2rocneho nezažiješ vo výchove.
@bolarazjedna, lenze toto nemá nič s teenagermi. Keď ti dieťa prepadne závislosti, je to vždy tragédia a možnosť zasiahnuť de facto nemáš. A je celkom fuk, či má 17 alebo 35. To nie je "dôvod" nadávať na nich, to proste nevieš dostatočne ovplyvniť.
Je to tazke obdobie, pre nich aj pre vsetky autority naokolo. Ale ozaj je lepsie nastavit sa k nim pozotivne(vraj, teenegera este nemam ale tak som pocula😂) ziadny clovek nerad pocuva o sebe vkuse hundranie
K napisanemu doplnim napriklad co mi kamoska hovorila, oni sa brali s laskou zo strednej takze maju dospele deti, ako sa boji ked uz soferuju, ked syn jazdi na motorke, to su take veci co uz idu mimo teba, lebo su dospeli, ale ty sa neprestanes o nich bat zo dna na den ako dospeju. Poznas ich od plienok, stale su to tvoje deti ktore milujes. A je to pravda, ze male deti male starosti a velke deti velke starosti...
@bolarazjedna to by mi asi nevadilo. Ja mam vztah k detom taky troska pozvolny, pripravim na zivot ale neplanujem im branit v ich vybere cesty. Ak by skoncila skolu a sla s 35r, vysvetlila by som obavy a aj tak chce ist po svojom, nech ide, vyskusa, popali sa, nauci sa. Ja budem len ta opora, ktora tu pre nu bude. A mozno sa ani nepopali a bude stastna. A o to mi ide. Nech su stastni, aj ked to nebude podla mojich predstav(ale ja ziadne ani nemam, deti mi nepatria)
@babulkomale ale tak to je normalny zivot, nie zly pubertiak
@babulkomale aj ja sa bojim, ked mi 1,5rocny leze po rebriku, ale necham ho a som na blizku ak by padol.
ja mam 4 pubertakov, teda najstarsia uz je po puberte ma 19 rokov, a zvysni maju 17, 15 a 12,5 rokov. Nestazujem sa vobec na nich, su v poriadku zdravi, ucia sa, su samostatni, okrem toho ze vela jedia 😅 nemam s nimi ziaden vyrazny problem.
Som rada ze su velki a samostatni, ze uz nemusim utierat zadky, prebalovat, krmit, vodit na kruzky... Ja si to uzivam , je to parada. Neviem , preco ma kazdy predstavu, ze pubertalne deti su urvate z retaze a vytrvalo piju, fajcia a flakaju sa , a robia rodicom peklo. Vacsina ich spoluziakov je na tom podobne ako moji.
skro mi pripada, ze ja som mala burlivejsie detstvo, menej sme sedeli doma, vonku sme sa pustali do kadejakych nebezpecnych akcii, liezli sme po ruinach, stavbach, uskakovali za mestom zo srandy pred vlakmi. a podbne kusky 😲
@vroni más pravdu, závislosti môže prepadnúť aj v dospelom veku, ale puberta je predsa len špecifická v tom, že človek je vulnerabilnejší, ešte sa hľadá v živote, ľahko podľahne vplyvu okoliu, dospelý človek je už emocionálne vyzretý, menej ovplyvnitelný okolím.
Dobre, že by si ju nechala popáliť, ale napriek tomu urcite nebolo by ti to jedno, trápilo by ťa to.
Ako mama 14 a 18 ročného ti odporúčam užívaj si . obdobie 2-6 je najkrajšie.
S malými deťmi je viac roboty, s veľkými viac starostí.
@tilly uzivam si, ale uz sa chcem aj vyspat a mat aj cas na svoje zaluby😊
A v com mas s nimi aktualne starosti?
Lebo nie si ich rodic! Mne moji mladi kolegovia povedia take veci, co viem, z emoj syn a isto ani dcera nepovedia ci v teens veku, ani na prahu dvadsiatky..
Mám ešte malé deti, ale aj ja sa desím puberty. Pevne verím, že ich vychovávam dobre, najlepšie ako viem (vieme spolu s manželom), ale keď niekedy čítam, vidím, ako sa správa mládež, nielen teraz, ale asi to vždy tak bolo, tak mám obavy, kam ich osud zaveje. A snažím sa im vysvetľovať, ale uvedomujem si, že v tom veku má silný vplyv aj partia, kamarati a teda aj puberta a hormóny robia svoje. A len sa modlím, aby sa nedostali do partie podobnej ako z kauzy v Miloslavove… Či už ako obeť, alebo nedajboh ako vinníci.

no to preto ze nie si ich rodic.
ale inak nemyslim si ze su pubertaci ini ako boli kedysi. ved na pubosov sa nadavalo vzdy aj 50 rokov dozadu. furt dokola to iste. a pubertaci su rozni. taki co su v pohode a aj taki na zabitie.