Prehnané emócie u 15-ročného priateľovho syna
Ahojte.
Moj novy priatel ma deti z toho syn takmer 15r. Nemam skusdnosti s tak velkym chalanom, ale on je extremne citlivy, chce sa tulit, objimat, pusinkovat, naviazany na matku. Nema kamosov, partiu, nic, len maminka je laska.
Viem, ze kazde dieta je ine, on ma vsak prehnane emotivne reakcie. Ide na strednu, no mentalne uroven skolkara. Dobre ze do postele by sa nam nevopchal
citam tuto diskusiu uz nejaky cas a tak nejako mi stale vrta v hlave - co na to otec? ono je lahke obvinit matku, jej partnera, ich spolocne dieta... ale uz je tazsie pozriet sa do vlastnych radov. v prvom rade si treba uvedomit, ze tie deti su v puberte a maju rozvedenych rodicov. obaja maju novych partnerov. nezastavam si matku, ale zaroven viem, ze ako dieta v puberte, ktoremu chybala laska, som na mamu nevedela najst dobre slovo. ale zaroven ak boli s otcom pohadani, tak som pred mamou drzala s nou a suhlasila som aj so vsetkym, co povedala zle na otca. co sa tyka rezania - jednoznacne to netreba podcenovat, ale zrovna nedavno som pisala jeden clanok, kde psychologicka hovorila o tom, ze v dnesnej dobe je sebaposkodzovanie medzi mladymi velmi rozsirene - vnimaju to ako sposob, ako sa vyrovnat so situaciou (pripominam, detom sa rozviedli rodicia a maju novych partnerov...) a cielom je casto to, ze "chcu nieco citit". v skutocnosti si neublizuju, v drvivej vacsine pripadov ide o putanie pozornosti. mozno nad tymto sa treba zamysliet, aky podiel maju na tom obaja rodicia a ako velmi venuju svojim dospievajucim detom pozornost?! zvlast, ked o tom vies ty ako partnerka ich otca, ale mama nie...
uprimne, mna celkom udivuje, s akou "vervou" to riesis tu, na MK a ako presne vies, ze problem je matka, ktora venuje energiu novemu chlapovi. co robi ich otec? ako s nimi travi cas? travi vobec s nimi cas sam ako otec? alebo vzdy len s tebou ako partnerkou a jej dietatom? nemyslim to vobec zle ani utocne, je jasne, ze nieco nie je v poriadku. ale ako zena, ktora ma doma neidealnu situaciu, vzdy viem, ze za kazdym problemom su vzdy obe strany... urcite je potrebne to riesit, ale mal by to riesit primarne ich otec. skutocne riesit, pretoze toto robi len este vacsie zlo medzi byvalymi manzelmi ako rodicmi a tym padom medzi detmi, ktore vlastne ani nevedia, kam patria.
A posledna vec - ja mam syna pred pubertou, aktualne s partnerom riesime otazku byvania a deti. on si preraba dom, kde bude byvat a deti vzdy pridu "poslusne" domov, ze ako tam je krasne, ako tam je nova umyvacka a budu mat dve izbicky a ako tam pojdemee/pojdu byvat atd... potom vecer mi doma placu, ze ale oni tam ist byvat nechcu a oni chcu len, aby sa tatino nehneval. vtedy su mu schopni odsuhlasit vsetko. a to sa s muzom snazim vychadzat naozaj korektne a pred detmi na seba nekydame a nemame novych partnerov, ktori by sa do nasho rodicovstva angazovali bez toho, aby poznali nase skutocne pomery (nie z rozpravania jedneho alebo druheho). co potom musi sposobovat v hlave pubertakov, ktori su nastvani na cely svet, ked si ich rodicia pinkaju medzi sebou a riesia, kde by bolo lepsie, aby byvali, lebo ta druha strana je zla...
cokolvek som napisala vyssie, nemyslim to v zlom, ak by to tak vyznelo. len ze deti treba pocuvat a venovat im cas. ak je takyto problem, mozno treba zahodit ego a "neznasanlivost" byvalych partnerov a zomknut sa ako rodicia a najst spolocne riesenie. tie deti su v najcitlivejsom veku, v akom mozu byt, ale na druhej strane sa v nich moze miesat hnev na jedneho ci druheho rodica, pravdepodobne viac na matku, s ktorou ziju a kde maju kazdodenne ine povinnosti, fungovanie ako u otca, kde su obcas. a potom samozrejme aj vacsie nervy 😉 netreba to podcenovat, ale skor ako na hnev na ich matku sa treba zamerat na to, aku ulohu v tom celom hra a moze hrat ich otec.
@danulicek dakujem za hodnotny prispevok, mas pravdu, rodicia su stale obaja.
Obavam sa, ze problem je skutocne ten chlap, ktory sa neustale pasuje do role ich otca.
Oni otca maju.
Citia krvidu, ze ho musia obhajovat doma.
Ale, uznavam, problemov je tam urcite viac.
No to, ze sa trapia obe deti svedci o tom , ze nejde o vrtoch jedneho pubisa, ale o realny problem
@danulicek vychadzam z toho, co povedia decka. Nazor takmer 15 rocneho cloveka sa da pocuvnut.
Jasne, ze moze byt skresleny, prifarbeny, nafuknuty atd.
Ale snazim sa byt objektivna ako to len ide. Pred detmi nehovorim svoj nazor na ich matku a toho chlapa.
@danulicek nejde o moj hnev na ich matku, uz sa budem opakovat, je mi ukradnuta.
Chcem pomoct detom , to je vsetko

To niesu preteky, kto im kupi viac, alebo kto s nimi ide k lekarovi. Oni sa rezu!!!