icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

andrejka1974
8. apr 2025

@renatka100 Veľmi veľká , určite podaj u nás na športovej škole hneď 8 napísali , že nenastúpia a všade nám vraveli , že vždy je dobre podať odvolanie človek nikdy nevie a môže sa stať , že ho aj tak vezmú , aj keď bol ďaleko pod čiarou ja tiež skúsim na športovú dať hoci viem , že šanca nulový , ale čo keď náhodou a dvera po nej strašne túži

luciq1
8. apr 2025

@renatka100 podľa mňa, veľmi vysoká...a za odvolanie nič nedáte.

nynak
8. apr 2025

@renatka100 šiesty pod čiarou určite treba odvolať 👍🏻

renatka100
8. apr 2025

@salome123 nechcu nam povedat vraj az najkor bud.tyzden takze nevieme

ninan2
8. apr 2025

Dcérku teda podľa očakávania na Dudovu nezobrali, pokazila matematiku. SJ mala priemer a AJ výborne🙂. Nezobrali tam ani nikoho iného (z 2 škôl čo sa hlásilo kopec detí). Väčšinu ale nezobrali nikde, hlásili sa ešte na rôzne gymple (v BA). My sme reálne zhodnotili šancu a dostala sa teda aspoň na tú Hrobákovu 🙂 Z ich ôsmackej triedy bude zrejme jediná čo s nimi nepokračuje, v rámci ročníka to sú asi traja, resp. na odvolanie možno ešte niekto.

bleelka
autor
8. apr 2025

@renatka100 šanca, že ho vezmú na odvolanie je veľmi vysoká. Určite podajte odvolanie.
Držím palce!

sammy
9. apr 2025

Je nejaký termín, dokedy sa musia vyjadriť k odvolaniu?

luciq1
9. apr 2025

@sammy to neviem, ale myslím si ze budúci týždeň to budú riešiť, keďže žiaci oficiálne musia potvrdiť nástup alebo odmietnutie do piatku...

renatka100
9. apr 2025

@sammy nam povedali ze po 11 ale kedy presne a do kedy to neviem veru, tak nervy pokracuju, inak baby u nas v skole prijali len 3 deti, ostatni vacsinou pre nedostatok miesta sa nedostali

luciq1
9. apr 2025

@renatka100 ale čo som pozerala ten predbežný záujem celkovo na školy oproti minulému roku je brutálny nárast aj na odborné školy, nielen na gymnázia,,,ja budem nakoniec rada ak sa syn vôbec niekde dostane ...

roxana280
9. apr 2025

@nynak no smola matiku spravil ako 5.ty najlepsi, ale chybali mu body z toho ich doucovania, sme enchodili lebo byvame od ruky a poobede sa tam trepat,lebo mal ine doucko, programko, skolu, davali 15 bodov a on ich nemal, preto ho nevzali alel je to riadny nezmysel☹

roxana280
9. apr 2025

@simoli pozeram, ze to ma adlerka, percenta za monitor, na Halovej sa skusky robit musia☹

fanta
9. apr 2025

Ked sme dali odvolanie, skola sa musi vyjadrit, aj ked dieta na odvolanie neprijme? Ci len ked prijme? Aby som vedela, dokedy "nadej stale žije" 😁

roxana280
9. apr 2025

@salome123 je, zial,ale nedali nam na vyber aka vlada take skolstvo

renatka100
9. apr 2025

@roxana280 to skolstvo je tu celkovo dlhe roky uplne zle, kazdy minister robi nove reformy a deti trpia

roxana280
Autor odpoveď zmazal
biancaneve
9. apr 2025

pri zmene systému na tento aktuálny mali tvorcovia zmeny myslieť aj na to, že je potrebné zamedziť prístupu ôsmakom na talentové odbory, lebo takto sa neprimerane znížila deviatakom šanca dostať sa na 4 ročné odbory. Dcéra bola na Metodovej, rada pred školou siahala až po Centrál, okolo nás čakalo aj plno Ukrajincov...odkedy som ukončila školu , čo je už veľmi veľa rokov dozadu, neotvorila sa žiadna nová štátna škola, kapacity sú oveľa nižšie ako boli za mojich čias...nehovoriac o tom, že prisťahovaných sú tu desaťtisíce a nové miesta na školách žiadne.... veľmi smutné konštatovanie. Pán Droba ako predseda VÚC sa minulý rok nechal počuť, že prečo by samý jednotkár nemohol ísť na odbor kuchár/čašník, veď je to zlaté remeslo.....privítam keď bude riešiť u svojich detí ukončenie ZŠ a ako ich prihlási na učebný odbor, ktorý uviedol.... 😠

andrejka1974
9. apr 2025

@biancaneve ja som zistila že aj v Bernolákove na na odbor ochrana majetku sa hlásilo veľa jednotkárov , podľa počtu za známky čo sa mne zdalo zvláštne , ja by som skôr povedala že sa jednotkár bude hlásiť skôr na gymnázium alebo obchodnú akadémiu alebo elektrotechnickú

bleelka
autor
9. apr 2025

@biancaneve úplne súhlasím. V BA sú deti veľmi znevýhodnené tym obrovským počtom ľudí čo sa prisťahovali. Hold, šikovní ľudia sa presťahovali za prácou do BA a tí šikovní ľudia majú šikovné deti a tie sa teraz nevedia dostať na gymnáziá a lepšie odborné školy, lebo je ich jednoducho priveľa. A áno, plus Ukrajinci. Veľmi sú znevýhodnené decká v BA kraji. A zriaďovateľ je stále v klídku. 😠

salome123
9. apr 2025

@bleelka áno, tie počtu sú šialené, ale .... Čisto zo zvedavosti...prečo si bratislavské deti neposielajú prihlášky na školy mimo BA? Napr. Moja dcéra robila prijímačky na gymnazia 100km od nášho bydliska. Rozhodovali sme sa na základe údajov o počte uchádzačov a počtu voľných miest (nie sme z BA). Neberte to tak, že rypem 🙏

andrejka1974
9. apr 2025

@salome123 ja by som si nevedela predstaviť dcéru dať na internát je stále taká detská a je rada s nami rodičmi a zároveň potrebuje pomáhať s učením ide jej to pomalšie tak preto nedávame ďaleko z ba

simca06022011
9. apr 2025

@salome123 no napr ja by som dceru na intrak nedala na stranu školu a je jedno kde sme... Takže napr preto. A nie je detská a je aj samostatná ako tak. Ale je to proste skoro. Nepustila by som ju. Môj chlap by ju vyslal hneď... ale na nezmyselné školy 😂 jedine cez moju mŕtvolu teda ako sa povie 😊 mňa skornudivuje ze stále štát nevie koľko ma deti a tak ako nevie skolky zariadiť. Je problém aj so strednými školami dobrými.

biancaneve
9. apr 2025

@salome123 neviem prečo by som mala dcéru prihlasovať na SŠ mimo BA... Je tu narodená, narodila som sa tu aj ja, nemá zázemie mimo BA, v 15 rokoch na internát pre mňa nemysliteľné. Ak má rodič deviataka rodinu/svojich rodičov /starých rodičov mimo BA, ktorá mu môže byť oporou, teda sa sem prisťahoval, nech sa páči. Platím mestu celý život dane, žiadam, aby mi boli poskytnuté za to aj patričné služby....

lenka_da
10. apr 2025

@fanta ak dcera prijimacky uspesne urobila, ale bola pod ciarou, tak skola musi prijat tvoje odvolanie, ale nic ti naspat neodpise. V pripade, ze sa ciara posunie az k tvojej dcere, zmenia rozhodnutie o neprijati na rozhodnutie o prijati.

bleelka
autor
10. apr 2025

@salome123 nad tým, aby išla mimo kraj, na internát sme ani len neuvažovali. Nie som s tým stotožnená a majú s mladšou sestrou siedmackou veľmi krásny vzťah. Sú partacky, podporujú sa, tak aj z toho dôvodu ich nechcem od seba oddeliť. Síce by mala väčší komfort, keby mala izbu sama pre seba, ale už teraz vidím, že aj v dospelosti budú najlepšie kamarátky. Už teraz je mladšia smutná, že nebudú chodiť ráno do školy pešo spolu. Je to podľa mňa priskoro v tak citlivom veku, akým je puberta, dieťa nechať bez rodinného zázemia celý týždeň. To je môj pocit. Každý to môže cítiť inak. Ale áno, internát môže byť ak dobrá škola do života.

simca06022011
10. apr 2025

@bleelka moj chlap bol na ss internate a do zivota mu to nedalo absolutne nic :DDD proste celorocny "tabor" s dozorom, mame natrepat vsetko na vikend, a potom naspat.. doma obletovane dieta zase, alebo naopak za sluzku, a uplne vypadne dieta z nejakeho rodinneho systemu/cyklu, povinnosti... takze ani v toto neverim vobec. na druhej strane ako pises, mam velmi dobru kamosku, co na intraku bola a je uplne odtrhnuta od rodiny, odclenena a ostalo jej to aj do dospelosti uz. Domov uz ani nepachne, po roku, dvoch po skole odisla do usa na trvalo uz a v kontatke su raz za uhorsky rok. Teraz ma baba 26-27rokov. ja chapem, ze kazdy to ma inak a iny pohlad na to, ale za mna nic take.. pre mna su tam bud deti co fakt idu na speci skolu, ktora siroko daleko u nich nie je a musia na intrak, alebo bez urazky socialne pripady.. deti do par km +-30 a nikedy aj viac, dochadzaju v pohode ci same alebo s rodicmi
Ale ako pisem, kazdy ma na to iny pohlad.

ajja1
11. apr 2025

Proeim, nemate niekto informaciu ako je tom odvolavacim procesom na talentove skoly,
Dnes dcera potvrdi nastup na talentovu skolu, na ktoru ju zobrali. Na druhu, kde je pod ciarov poda odvolanie. A teraz je otazka, ako sa k tomu skoly postavia, ked budu vidiet, ze uz potvrdila na inu talentovu. Mozu to odvolanie z tohto titulu zamietnut? Dakujem.

luliu
11. apr 2025

@ajja1 nemali by, mali by ťa kontaktovať, že ju prijali na odvolanie. Ale...... nám sa to minulý rok stalo, zistila som to tak, že v Edupage mi zrazu svietilo, že prijatá na odvolanie, ale nenastúpi. Volala som tam a ospravedlnili sa, že si mysleli, ak som potvrdila nástup, že chce ísť dcéra inam 🙄

ajja1
11. apr 2025

@luliu aha, no to je blbe. Tak to aby sme sledovali

luciq1
11. apr 2025

@ajja1 nemali by...keďže potvrdiť to musí, bo nemáte istotu ze na odvolanie ju zoberú..a keby nepotvrdi a nezoberu ju ani na odvolanie,,bol by problém..