icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

roxana280
3. feb 2025

@bleelka zial my to takto mame, elektrotechnika a najziadanejsi odbor☹ Ale syn tuzi iba po tom.

mimilo78
3. feb 2025

@blackmama
@bleelka
Ja som len prekvapená že napriek nespokojnosti rodičov a študentov sa nikde o tom verejne nehovorí. Nespomínajú to v novinách, televízii ba ani články na internete ....

izabel231
Autor odpoveď zmazal
bleelka
autor
3. feb 2025

@mimilo78 možno preto, že tento rok sa s tým už asi ťažko niečo urobí. Je to už schválené. Alebo je väčšia lobby zo strán stredných škôl. Neviem. Treba nakontaktovať Andreu Šprochovú z TV Markíza. Ona sa venuje témam školstva.

roxana280
3. feb 2025

@mimilo78 napisali ako super napad, len akoby mimochodom, ze sa menia terminy, nic viac

bleelka
autor
4. feb 2025

@roxana280 presne tak. Iba že sa posúva termín podania prihlášok a termín talentových prijímačiek. O obmedzení nič.

1342
4. feb 2025

Ja by som sa chcela opýtať že dcéra keď si vybrala dve netalentove školy tak tiež to platí ako pri talentových?že ak potvrdí nástup na jednu nemoze ísť na prijímačky na druhú ?ďakujem za odpoveď

lenka_da
4. feb 2025

@1342 Netalentove prijimacky su 5.5. a 12.5.
16.5. skoly zverejnia poradie prijatych a neprijatych uchadzacov.
Do 21.5. rodic potvrdi jednu skolu, na ktoru dieta nastupi.

bobsent
4. feb 2025

a na budúci rok ste si všimli aká zmena sa chystá-pre terajší 8 ročník. Namiesto príjmačiek budú všetci robiť monitor. Nebude sa písať na ZŠ ale na škole kam sa hlásia. A na základe výsledkov monitora budú prijatí/neprijatí. No konečná. Dnes som to čítala -vyjadrenie ministra školstva. Termín monitoru sa posunie na máj. Síce fajn, že nebude robiť dve skúšky (monitor, prímačky) ale zase príde o možnosť dostať sa na základe dobrých výsledkov monitora. Rozhodne iba jedna skúška. A ako to bude ak chce dve školy skúsiť netuším. Snáď nedajú možnosť iba jednej... Monitor-MAT,SJ. podrobnosti vraj ešte doladia:( celé zle toto.dúfam, že to neschvália a zvíťazí zdravý rozum.

sorciera24
4. feb 2025

@bobsent no ma podrž, kde si to čítala, prosím?

bobsent
4. feb 2025

@sorciera24 , https://www.teraz.sk/slovensko/drucker-testovan... toto je len stručný výcuc, bohužiaľ ten pôvodný rozsiahly popis neviem nájsť...ale iste je na webe som čítala dnes celý rozhovor. verím, že je to len taký nástrel a zmenia to...

bobsent
4. feb 2025

@sorciera24 to je starý článok, ale bol aj nový.

simoli
4. feb 2025

tak takúto hovädinu už neviem kto musel vymýšlať asi z večera do rána 🙂))) to by som chcela vidieť ako by s "primitívnym" monitorom vyberali študentov na školách ako Gamča a GJH 🙂))))))))) tam ich spravia na 100% stovky detí, že posledný protest bol nič oproti nim 🙂))))))

bobsent
4. feb 2025

@simoli verím, že to nebude, neviem si to ani organizačne predstaviť, no uvidíme.vidím, že sa podmienky menia za pochodu..

pralinka25
4. feb 2025

ja mam pocit ze tam snad vsetci ficia na drogach. jeden by si myslel ze vacsiu sprostost nemozu vvymysliet a oni sa znova prekonaju. neuveritelne.

roxana280
4. feb 2025

@bleelka jasné, však u nás už vládne zastrašovanie, vrátili sme sa do doby temna

jankakim
6. feb 2025

Ahoj, pridám sa do diskusie. Tiež ma skutočnosť ako tu čítam, že ak dieťa vezmú na talentový odbor a potvrdí nástup NEMÔŽE ísť na prijímačky na netalentové školy, normálne šokovala. Nechce sa mi tomu veriť. Našla som si v školskom zákone ten 66 paragraf 10 odsek… ale mne sa ten dodatok zdá tak divne napísaný….záver….na prihlášku na vzdelávanie sa neprihliada. To sa vyloží tak, že sa akoby ruší? Nikde som o tom nič iné nenašla.. prosím vás odkiaľ máte tieto info? Ďakujem moc

sorciera24
7. feb 2025

@jankakim áno,presne tak,ruší sa,potvrdilo nám to ministerstvo,riaditelia SS i regionálny úrad

bleelka
autor
7. feb 2025
roxana280
7. feb 2025

@bleelka svine hnusné a zrovna môjho dieťaťa sa to týka.

simoli
7. feb 2025

@roxana280 to je úplná šialenosť. Nás sa to už netýka lebo mladší je už druhák a starší štvrták, ale starší bol prijatý na 4 školy a veru sa rozhodoval medzi dvomi veľmi zodpovedne - jedna škola ale práve 4 alebo 5 ročný. AJ u druhého to nebolo ľahké, jeho prijali na tri. Veru s vami všetkými súcitim, je to postavené na hlavu.... jediný kto na to doplatí sú vystresované deti a rodičia, akoby už nebolo dosť z toho, že miesta sú poddimenzované....☹ najhoršie je, že to urobili na poslednú chvíľu, ale určite by som sa skúsila do toho ešte pustiť...

roxana280
7. feb 2025

@simoli ani o tom neuvažujú, sme pokusné králiky, u nás je to zložité syn chce ísť na technické lýceum bilingválne, ale to sme brali ako možnosť číslo 2, lebo berú zo všetkých 8. a 9. ročníkov z Bratislavského kraja 20, radšej by šiel na elektrotechniku na Halovú sieťové a informačné technológie, kde sa ale tiež hlási práve na tento odbor veľa detí, tiež na Adlerku. Ak ho nevezmú na lýceum, tak pôjde na priemyslovky, ale ak by ho náhodou na lýceum vzali tak zbohom Hálová po ktorej túži, musíme to vziať, aby neskočil na nejakej učňovke, mimochodom mal samé jednotky teraz v polovici 9. Na gympel sa nehodí, ani nechce, ale keby ho nevzali na tie priemyslovky, tak súkromný gympel.Nič iné nezostáva na učňovku sa absolútne nehodí, tam by trpel strašne.

simoli
7. feb 2025

@roxana280 aj môj mladší bol prijatý na Hálovu (T9 nad 90%) a to bola dilema, tiež na GJH a bilingv Dudova. Naozaj sme to rozoberali zo všetkých strán, nakoniec závažil názor človeka z rodiny, ktorý povedal, že keď ho zobrali na GJH nech nezvazuje nič iné...a toho človeka názor by rešpektoval každý...ale keby nie gymn tak Halova je voľba č.1. Keď má čisté, musí zamakať na monitore a hlavne nech si pamätá odpovede aby ste vedeli koľko bude mať. Halova pred dvomi rokmi mala 8 ľudí bez prijimačiek koli T9, ale brali aj body za vysvecko, ak ste na tom dobre netreba to vzdávať...

roxana280
7. feb 2025

@simoli Halova je jeho sen, lebo ho to zaujima, keby ho vzali na ten odbor, nemame nad cim, to technicke lyceum je len skuska, lebo jazyky okrej Sj mu teda idu top hlavne Aj vyhrava sutaze.Ja hlavne pocuvam svoho syna co ho bavi nie inych ludi, aby siel ty smerom, kde ho srdce taha.Boli sme na otvorenych dnoch a Halova je presvedcila, nuz cas ukaze.

simoli
7. feb 2025

@roxana280 veľmi vám držím palce. To bolo príšerné obdobie a to moji mali obaja čisté celu zš a pripravovali sa na prijímačky rok dopredu a aj tak to boli veľké stresy. Hlavne u mladsieho - ADD a dys keď cinklo T9 90% sjl a mat 97% skoro ma odviezli 😂 keď ma čisté monitor trénovať dokola a dá to. S čistými a poctivým prístupom monitor nad 90 dá.

roxana280
8. feb 2025

@simoli no mozu byt aj stresy, ja som na prijimackach mala taky stres, ze som matiku dokaslala na strednej, to som bola v matickej triede..my mame tiez doucko, lebo ta korona, akurat boli dnesni deviataci piataci sa na nich podpisala.

luxus10
8. feb 2025

mozno existuju aj ine pohlady na toto....a predpokladam, ze to maju kompetentni vysledovane...kolkot deti, co prijali v minul. rokoch na vsetky 4 vybrane skoly, alebo aspon na 2 netalentove...alebo na 3 skoly, a vychadzaju zo statistik, ako odbremenit system...

roxana280
8. feb 2025

@luxus10 ved sa posielal vyplneny predbezny zaujem o skoly, uz sa im neda viac ulahcit.

andrejka1974
8. feb 2025

Však uvidíme po 20.2 keď nabehnú všetky prihlášky na školy však uvidíme ako to zvládnu deti však ani neviem podľa čoho budú vyberať ak napr. na športový menezment sa hlási 160 deti a berú 24 a robia sa len talentovky a psychotesty však minimálne 80 ich spraví

luxus10
8. feb 2025

@roxana280 skor som mala na mysli vysledky, nie pocet prihlasenych deti...a este aj vyberova skola si mozno radsej prijme deti, kt. maju o skolu primarny zaujem....