icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

makica
11. feb 2025

@sorciera24 ďakujem.

simoli
11. feb 2025

Dievčatá tak neviem ale na svs je aktualizácia bratislavský kraj

sorciera24
11. feb 2025

@simoli hm, len podla coho to aktualizovali, ked sme posielali podla harmonogramu vsetci do 13.1. a najblizsi zber je 13.3.....možno je to ta januarova aktualizacia (mozno ich svs nestiha)...alebo neviem...

bleelka
autor
11. feb 2025

@sorciera24 prečo na svs.edu.sk nie sú všetky stredné školy? Kompletný zoznam neviem nikde nájsť.

bleelka
autor
11. feb 2025

@simoli aktualizácia asi len naoko. Údaje sa nezmenili.

ninan2
13. feb 2025

Na OA Dudova bol dnes inak Deň otvorených dverí, tak sa bola dcérka pozrieť (odskočila si tam zo ZŠ Dudova:D), celkom sa jej tam páčilo, študenti ukázali školu a povedali základné info. Necháme teda prihlášku tam a na tej Hrobákovej a uvidí sa...
Čo viem kam sa hlásia ôsmaci z našej ZŠ, ide potom ešte o tieto gymnázia: Pankúchová, Bilíková, Vazovova a C.S. Lewisa, všetky s angličtinou. Na tie "lepšie" si netrúfa nikto.

bleelka
autor
13. feb 2025

@ninan2 dakujem. A na Hrobakovej sa jej páčilo tiež?

ninan2
13. feb 2025

@bleelka Tam sme žiaľ prešvihli DOD, nerátali sme s touto školou kvôli nemčine, myslela som, že majú v nej aj prijímačky. Bola ale aspoň kuknúť, kde je vlastne vchod 🙂 Kukali sme ale už skorej na ich webe rôzne videá, čo tam majú, podľa nich vyzerá trochu viac "zastaralá", Dudova vraj pôsobí modernejšie. Každopádne dieťa môže byť rado, ak sa vôbec niekde dostane, takže to je jedno...

melisa281
17. feb 2025

Ahojte no ja som tiež z tohto úplne nešťastná. Ja normálne nechápem čo to tam tí patloši dorobili. Syn si dal obchodnú a elektrotechnickú. Plus sme si chceli dať ešte bilingválne gymnázium. Priorita je obchodná. Teraz ak ho zoberú na gympel tak čo. On chce hlavne OA. A cesta späť nie je. Prečo im toto urobili tie duté vypatlane hlavy.

bleelka
autor
17. feb 2025

@melisa281 cieľom bolo aby si podávali prihlášky tam, kde aj reálne chcú nastúpiť a ak ich vezmú aj nastúpia. Žiadne poistky. My sme takto "zrušili" umeleckú. Kde dcéra chcela ísť, ale nebola to priorita. Tak sme museli zvoliť školy, kde ak ju vezmú, nastúpi. Teraz ešte zvažujeme ktoré 2 z 3 OA vybrať ako 4-rocné. Do posledku. Lebo to má ďaleko dochádzať a rôzne kritériá na prijatie. Už mám toho plné zuby.

ninan2
17. feb 2025

@bleelka A vy v akej časti BA bývate? My v Petržalke, takže pre nás jednoznačne z bilig. tá Dudova a Hrobáková. Inde by som vybrala zo 4r. Nevädzovu a Račiansku.

ninan2
17. feb 2025

@melisa281 No osobne si myslím, že ak ho zoberú na bilingválny gympel, na OA má prijatie isté. Tam na 4r. sú oveľa ľahšie prijímačky a polovičný nával detí. Ešte je potom možnosť prestúpiť po 1. ročníku gymplu na OA, nejaké prestupové skúšky určite spraví.

melisa281
17. feb 2025

@bleelka no ale je ta možnosť,že ak urobí skúšky na gympel môže aj nenastúpiť a ísť robiť skúšky ďalej na tie 2 netalentove

andrejka1974
17. feb 2025

@melisa281 len kd ju potom na tie dve nevezmú tak krok spať nie je

melisa281
17. feb 2025

@andrejka1974 no však toto len preňho je priorita OA a späť sa nedá už dostať

bleelka
autor
17. feb 2025

@melisa281 no len potom načo si podáva prihlášku a robí prijímačky ak tam aj tak nenastúpi? Zbytočná energia a čas podľa mňa.

bleelka
autor
17. feb 2025

@ninan2 Senec. Ale plánujeme sa presťahovať do BA keď dokončí ZS mladšia. Ale to ešte bude 2 roky trvať, ak by sa dostala po 8ke tak rok.

bleelka
autor
17. feb 2025

@makica s tým poradím termínov je to podľa mňa tiež blbosť pri odvolaní. Ja dávam dcére práve tie školy, kde chce ísť viac ako 2.termín (talentovú aj netalentovú), nech sa lepšie pripraví psychicky a prípadne aj týždeň k dobru na precvičenie úloh ešte. Čiže za nás sú druhotermínové priorita.

bleelka
autor
17. feb 2025

@ninan2 Račianska a Nevädzovaá sú lepšie OA ako Hrobákova a Dudova? Podľa hodnotenia SŠ čo teraz vyšlo áno. Ale skôr ma zaujíma hodnotenie detí ako sú tam spokojné. Ja mám pocit, že zo Senca to máme na každú OA ďaleko. Tak je to asi jedno.

ninan2
17. feb 2025

@bleelka Myslím že áno, tie boli známe ešte keď som ja bola na strednej. A trochu Hrobáková. Dudova má lepšiu povesť a hodnotenia až posledné roky ako tam spravili biling štúdium. No zo Senca sa mi zdá najbližšia Nevädzova alebo potom v Petržalke nejaká. Na Nevädzovej majú aj jeden študijný program čo inde nie - ekonomické lýceum. To by bolo pre moju dcéru ideálne, keďže jej sa hodí niečo medzi OA a gymnáziom.

ninan2
17. feb 2025

@bleelka No my máme ako prioritu bilig. Dudovu a ide tam tiež až na 2. termín kvôli dlhšiemu času na učenie sa. Na Hrobákovu sa extra totiž pripraviť nedá, takže to je jedno. Stačí, keď každý týždeň spraví nejaký test, viac kvôli škole aj tak nestíha, ako ôsmaci toho majú dosť aj do školy a musí si udržať svoj prospech.

ivet46
17. feb 2025

@ninan2 OA Dudova ma prosim dobre hodnotenia ? Nemam nejake info z mojho okruhu o tejto skole, dcera ide teraz skusit z 8.rocnika bilingualne.... riesime primarne bil. gympel, ale som tiez riadne nastvata, ako to zmenili a znevyhodnili hlavne tohtorocnych deviatakov ... my mame vo vyhlade ako skolu c. 1 Bilgym C.S. Lewisa, ale ked vidim, ako to vyzera v BA s gymnaziami, vyskusali by sme aj OA bilingualnu, preto pozeram po tej Dudovej

ninan2
17. feb 2025

@ivet46 Áno odkedy je tam bilingválne, tak je tá úroveň oveľa vyššia, zrejme to bude aj tým, že sa tam dostanú len najšikovnejšie deti. Moja má síce výborný priemer, ale nie zo všetkých profilových predmetov, takže má hneď o 20 b menej, a ďalších 20 za to, že nemá čisté jednotky. Čiže toto sa už bude na prijímačkach dosť ťažko dobiehať. Vaša dcérka je na tom ako?
Na CS Lewisa sa hlási jej spolužiačka, ona má čisté jednotky. Tam je pomer len cca 1:2 až 3, čiže to sa dá. Na rozdiel od iných gymnázií a Dudovej (kde je cca 1:10).

ivet46
17. feb 2025

@ninan2 ďakujem za info. Moja je jednotkárka, takže má jednotky zo všetkých predmetov. To môže pomôcť pri OA. Pri biling. gymnáziách to neberiem ako smerodajné, tam sú rozhodujúce hlavne prijímačky a nie som si istá, či ich dobre zvládne

ninan2
17. feb 2025

@ivet46 Áno, konkrétne na Dudovej jej to veľmi pomôže, nemusí potom spraviť úplne výborne tie testy. Na Hrobákovej má moja našťastie za prospech plný počet bodov, tak tam to bude lepšie. Na gymnáziách zas berú myslím do úvahy rôzne olympiády. Ale určite sú dôležité hlavne tie prijímačky.

ivet46
18. feb 2025

@ninan2 ano, prijimacky su uplne klucove...a co pozerame vzorove testy na vybranych gymnaziach, vobec teda nie su lahke...pri patricnej davke stresu si viem zial predstavit, ze to nemusi vypalit uplne dobre

andrejka1974
23. feb 2025

Ináč včera som našla na internete , že od septembra sa budú aj v Bratislave zlučovať školy a patrí do nich aj škola beauty ,ktorá sa bude zlučovať so školou na Svätoplukovej ináč som zvedavá ako budú potom prijímať deti a je to už definitívne .Hlasi sa tam aj moja dcéra ako nemôžu to povedať Skorej ako po podávaní prihlášok, trošku neskoro nemyslite .

sorciera24
23. feb 2025

@andrejka1974 aj u nas sa idu mnohe školy zlučovať, napr. jeden gympel v meste a 1 OA a maju ich zlucit....no, šetríme peniažky, že......len neviem, teda či na správnych meistach......ale mnohym toto zjavne nevadi....

luxus10
23. feb 2025

zlucuju skoly, aby mohli popredavat vyhodne budovy skol, ale ak bude treba nasledne novu skolu postavit, joj to uz len bude priam nemozne...namiesto toho by mohli v exist. skolach zriadit nove potrebne odbory, ci viac specializ. ucebni pre studentov v danych odboroch...ked sa im uz zda ze maju vela priestorov...

sorciera24
23. feb 2025

@luxus10 aj, ale napr. u ans skoly ostatnu v terajsich priestoroch (nezmestili by sa do ani ejdnej),a le ide o zlúčenie manažmentu.....idú šetriť na vedení😂🙄