icon

Pripravujete svojim deťom desiatu?

22. nov 2025

Spal u mňa zo štvrtku na piatok synovec (13 r.). Občas ho spolu s jeho sestrou (11 r.) strážim, ale vždy len cez prázdniny alebo víkendy. Mám nabitú prácu a cez týždeň by som sa im absolútne nestihla venovať. Spravila som však výnimku a súhlasila, že ich na noc teda postrážim. Ráno chodia do školy samy, vstávali o pol siedmej, kedy som ja už bola v práci. Nachystala som im raňajky a nejako mi nedoplo, že mám pripraviť aj desiatu. Spomenula som si na to až neskôr, ale čakala som, že si niečo pripravia aj samy. Sú u mňa ako doma, vedia, že si kedykoľvek môžu vziať jedlo z chladničky a podobne. Po škole išli domov. No a večer mi volá sestra, že prečo deti nemali desiatu a boli celý deň hladné… Samozrejme, nezabudla spomenúť, aká som nezodpovedná, keď som čakala, že si ju spravia samy. Áno, je to hlavne moja chyba, ale v ich veku som si desiatu bežne pripravovala sama. A ak som si ju nestihla pripraviť, kúpila som si ju v meste. No neviem teda.

Strana
z3
anonym_3f4b77
22. nov 2025

@anonym_autor áno robíme a to sú už na strednej.

mimikarol
22. nov 2025

Mám 10 ročnú a áno robím jej desiatu

viestta
22. nov 2025

Kedy ako, zvycajne nachystame, ale ked poviem nachystaj si, nachysta si aj sam (11r). Desiata sa robi vecer.

behulka
22. nov 2025

Prestali sme, keď bol najmladší druhák, odvtedy si chystajú všetci sami. No paradoxne to vtedy najťažšie nieslo najstaršie dieťa.

januarova
22. nov 2025

@anonym_autor v tomto veku si moje dve deti robili desiatu uz aj same. A ano, mohlo im napadnut spravit si ju, ked si ty zabudla. Maminka ich asi moc obskakuje.
A to aj ja sa rada staram o rodinu, ale za jedno zabudnutie robit bububu je neprimerane. Mohla aj detom povedat, ze si mali spravit...

anonym_e1f5b1
22. nov 2025

Ved to niesu tvoje deti a sestra moze byt rada, ze si ich postrazila. Ja dokazem pochopit, ze ked nechystas deti kazdy den tak na tuto vec clovek lahko zabudne.
My mame tiez doma nejaky rezim a pravidla ale ked nam niekto iny strazi deti tak privrem oci nad vela vecami.

anonym_568fc7
22. nov 2025

Vo veku 13 rokov si dieťa vie urobiť desiatu samé a aj svojemu mladšiemu súrodencovi. Ja som si od 11tich-12tich robila vždy sama. Aj moje deti to majú takto.

anonym_3cb8d7
22. nov 2025

Ale ved si sama pripustila ze si na to zabudla. Ked si im nachystala ranajky, asi vies aki su samostatni. Len sa z toho teraz snazia vyvinit protiutokom.

mane01
22. nov 2025

@anonym_autor príde mi to dosť drzé od tvojej sestry, ty jej strážis deti a ona sa ešte do teba naváža… nech si nabudúce zaplatí opatrovateľku.

euka210
22. nov 2025

@anonym_autor nakrajam im rozky a 12r a 14r si robia desiatu sami...aj ranajky. 9r urobim co chce, ale obcas si robi aj sam.
Ja som si robila sama, takze nech sa ucia. A potom ze preco su deti dnes take rozmaznane, ked vsetko za niektorych robia rodicia.

kacena4
22. nov 2025

dcera ma 15 a desiatu si vie spravit aj sama, ale kedze robim ranajky automaticky je spravim aj desiatu. v den ked stava skor ako ja (ide na 0tu) robi si ranajky aj desiatu sama. je to o zvyku, evidentne nie su zvyknuty robit si ju sami

slavomira236
22. nov 2025

@anonym_autor mam 8 rocnu a 11 rocneho a robim im desiatu. Rano zjedia doma len jogurt. Pises ze si mohli kupit tak mozno nemali peniaze. No mne by bolo blbe samej chodit po chladnicke na navsteve

anonym_3f4b77
22. nov 2025
@euka210

@anonym_autor nakrajam im rozky a 12r a 14r si robia desiatu sami...aj ranajky. 9r urobim co chce, ale obcas si robi aj sam.
Ja som si robila sama, takze nech sa ucia. A potom ze preco su deti dnes take rozmaznane, ked vsetko za niektorych robia rodicia.

@euka210 to vôbec nie je o samostatnosti. Aj varia si tvoje samé? však keď som ráno v kuchyni, tak automaticky robím aj im aj sebe desiatu do školy či do roboty. Či naschvál to mám nechať tak, lebo však decko nebude samostatné? K samostatnosti ich treba učiť v iných oblastiach a nie pri krájaní a natieraní chleba

sissy27
22. nov 2025

@anonym_autor ano robila som skolacke desiatu, ak teraz ked je na vs a viem, ze ma pred sebou dlhy den, tak jej necham pripravene jedlo v chladnicke. Nie ze by bola neschopna, ale tak robim sebe, spravim aj jej, nevidim v tom problem ani nejaku obetu.
Ty si sa mohla deciek spytat, ci im mas desiatu pripravit alebo si nachystaju sami, ale zas nie je to pre teba bezna rutina, tak ti to nenapadlo. A decka sa tiez mohli pripomenut. Inak nejako sa mi nechce verit, ze dvaja pubertaci si nevedia kupit nejaku blbost pod zub v potravinach alebo skolskom bufete a len smutne cely den hladuju…

amdornik
22. nov 2025

@anonym_autor jedna vec je, že moja momentálne už asi 2 roky nedesiatuje. ak má hlad, majú v škole bufet. keby ma poprosila, že by jej vyhovovala desiata, urobím jej (má takmer 16 - ja s tým problém vôbec nemám).
ale, autorka, tvoj problém je niekde úplne inde. a to je tvoja "úžasná" sestra. namiesto vďaky, že si jej pomohla, keď potrebovala, ťa znesie pod čiernu zem. ubudlo by z nej, keby ti ona pripomenula: prosím ťa, urob im desiatu do školy, aby neboli hladní.... určite by si s tým nemala problém. takže nabudúce máš ponaučenie. ak sestra požiada, odpovedz jej, nech sa obráti na niekoho iného, lebo ty si nezodpovedná a môže sa stať, že niečo znovu zabudneš...

januska12323
22. nov 2025

Ty si zabudla, deti neboli schopné zobrať niečo z chladničky ale vykecávať maminke aký sú hladní to už vedia. Nemajú mobil aby sa opýtali či si môžu niečo vziať alebo napísať na papier?

anonym_2e2dfc
22. nov 2025

No ja žasnem. Jedna vec je, že ty pomožeš a ona držkuje. Ale normálne odpadavam, že tu ľudia bežne robia raňajky a desiaty pre také veľké deti?! Od 8-9 rokov musí byť akékoľvek dieťa, pokial nie je mentálne postihnuté, schopné spraviť si raňajky aj desiatu samostatne. No ja by som teda necyhstala absolútne nič, keďže ja neranajkujem, nech si spravia, keď sú ako doma. A hlavne, dopredu otvorím ústa a poviem, že tak ako desiata - spravíme si sami alebo ty nám spravíš, či si kúpime? To sa nevedia ozvať? Asi nie, keďže matka za nich robí cirkus, lebo kvôli jednej desiate zomrú hladom chúdence. Rodičia na hlavu, deti tiež 🫠

jaskolka
22. nov 2025

Podľa mňa sú to už dosť veľké deti,aby si dokázali buď vziať samy niečo,ved natrieť chlieb či rožok maslom a dať tam šunku alebo syr dokáže aj môj 5 ročný syn.
Takisto neverím,že by nemali pri sebe v tom veku aspoň nejaké peniaze na to,aby si kúpili hoci šatocku po ceste do školy.
Nám mama robila tiež desiatu,ale stalo sa,že šla do práce na rannú smenu, alebo proste nestihla,či zabudla, a vtedy som buď robila si ju sama,alebo si kúpila niečo po ceste v potravinách, vždy som mala pri sebe 20-20 korún, keďže bufet sme na základnej škole nemali,až na strednej,tam už mi desiatu samozrejme nikto nerobil😁

talia16
22. nov 2025

Ja si pamätám na spomienku z detstva, kedy ma moja teta v 11-tich strážila mesiac v Londýne a sice som tam za ten mesiac fungovala už ako doma, vždy som sa spýtala, či si môžem niečo zobrať z chladničky, takže predpokladám, že keby som bola v situácii tvojej netery, tak si tiež nespravím desiatu sama a asi by som sa zachovala presne tak isto 🙈 hladovať a potom sa sťažovať mame, to je také detské zmýšľanie. Taktiež nevieme informácie, či deti mali peniaze, či majú v škole bufet, či mali čas pred školou si desiatu spraviť bez toho, aby meškali.

pribinak
22. nov 2025

Jedna vec je zabudnúť, ale aby 13 ročný a 11 ročná si nevedeli niečo urobiť na desiatu?
Sestra vychováva nesamostatne deti. Akože v prípade toho 13 ročného - to je osmak by som povedala že aj možno trochu neschopného

Ak by boli u teba 1x že nevedia kde čo máš, ale ak chodia často, tak je to na zamyslenie

anonym_e4d9b3
22. nov 2025

jedine na zš, na sš nebol záujem

letfenixa
22. nov 2025

@anonym_autor v takom veku si majú byť dávno schopní urobiť sami aj raňajky, aj desiatu.
Okrem tej sestrinej výčitky, aká si nezodpovedá, sa ti aj poďakovala za postrazenie?

mikadooo
22. nov 2025

@anonym_autor ser na to... Proste sa stalo. Prežili? Prežili. Tiež mohli zdvihnúť telefón a zavolať, však? Predpokladám, že v tomto veku telefón už majú. Segre povedz nech skľudní hormón, proste si nevedela, nabudúce budeš vedieť. A deckám povedz, že keď je čokoľvek mimo štandard, musia sa ozvať... Nemáš deti a nevieš ako to u nich doma funguje.

anonym_01c140
22. nov 2025

celý deň? však o 12tej majú obed

anonym_1f19db
22. nov 2025

11 dievca a 14 chalan si robia uz davno desiatu sami.

kabinka11
22. nov 2025

Byť na mieste tvojej sestry držím čumák a som rada, že deti mohli prespať. Ak by išli aj nabudúce,poprosila by som Ťa,aby si im nachystala ranajky aj desiatu,kedže jej deti to asi nezvládnu.

anonym_d5be0f
22. nov 2025

Robim desiatu stale a je stvrtak. Nemam s tym problem. Ak by si mal robit sam tak by to nedal. Nie ze by nevedel ale preto ze bud by nestihal alebo by zabudol

cimage
22. nov 2025

Mne ju vzdy mama robila a obdivujem ju, lebo stale vymyslat nieco nove a aby som to aj zjedla a nedoniesla domov. Klobuk dole pred matkami co to robia. Ja nemam vztah k vareniu a preto moj 13r syn sa uz chyta varenia. Dokonca aj 6rocna uz zvlada vajicka, kase.
Ocividne su zvyknute na desiatu od mamy. Mohla si im aspon z prace zavolat, ze zoberte si nieco do skoly. Urcite by to zvladli.

anonym_b45b50
22. nov 2025

@anonym_autor Ja by som aj robila, ale v poslednej dobe to nikdy nemali cas jest a len som vyhadzovala. Tak nedavam. A starsie nechce ani vodu, mladsiemu aspon vodu vzdy pripravim, ked nezabudnem, obcas sa stane

ivik4
22. nov 2025

Syn ma 10, desiatu mu chystam ale v 12-13tich si ju pripravi bud sam alebo si kupi. V tom veku som si desiatu robila sama

Strana
z3