Pripravujete svojim deťom desiatu?
Spal u mňa zo štvrtku na piatok synovec (13 r.). Občas ho spolu s jeho sestrou (11 r.) strážim, ale vždy len cez prázdniny alebo víkendy. Mám nabitú prácu a cez týždeň by som sa im absolútne nestihla venovať. Spravila som však výnimku a súhlasila, že ich na noc teda postrážim. Ráno chodia do školy samy, vstávali o pol siedmej, kedy som ja už bola v práci. Nachystala som im raňajky a nejako mi nedoplo, že mám pripraviť aj desiatu. Spomenula som si na to až neskôr, ale čakala som, že si niečo pripravia aj samy. Sú u mňa ako doma, vedia, že si kedykoľvek môžu vziať jedlo z chladničky a podobne. Po škole išli domov. No a večer mi volá sestra, že prečo deti nemali desiatu a boli celý deň hladné… Samozrejme, nezabudla spomenúť, aká som nezodpovedná, keď som čakala, že si ju spravia samy. Áno, je to hlavne moja chyba, ale v ich veku som si desiatu bežne pripravovala sama. A ak som si ju nestihla pripraviť, kúpila som si ju v meste. No neviem teda.
To ich matku nenapadlo im dat peniaze, ked dnes, ze ich strazis ty, tak nech si tu desiatku kupia? Riadne drza je… na dobrotu, na zebrotu.
@euka210 to vôbec nie je o samostatnosti. Aj varia si tvoje samé? však keď som ráno v kuchyni, tak automaticky robím aj im aj sebe desiatu do školy či do roboty. Či naschvál to mám nechať tak, lebo však decko nebude samostatné? K samostatnosti ich treba učiť v iných oblastiach a nie pri krájaní a natieraní chleba
@anonym_3f4b77 prave pri tom krajani a natierani rozka sa ucia samostatnosti. Neuveris, nas si robi u celkom dlho ranajky sam. Ranajky si vzal sam ked bol skolkar (jogurt u chladnicky), teraz si ich robi sam. Naliat mlieko do misky, zohriat ho v MW a nasypat cerealie fakt nie je pre neho problem uz roky. Dokaze si aj kolac odkrojit, aj rozok prerezat, dokonca cisti zemiaky, kraja zemiaky, cibulu aj zeleninu, vajicka rozbija..., ked spolu varime a pecieme. Jeho varenie bavi, rad sa zapaja. Vybrat 2 krajce krajaneho chleba, napatlat na nich maslo, poukladat sunku a zobrat z kosika ovocie, to naozaj nie je ziadna praca, na ktoru treba specialne zrucnosti.
Z chlapca neubudne, naučí sa, že zem sa netočí okolo neho a nabudúce otvorí ústa alebo sa postará o desiatu sám.
Aj keby bol ubytovaný v hoteli tak má raňajky, ale desiatu mu nerobia 🙂
Ja som si robila desiatu ako druhacka 😏 A vodila sestru do školy. Tvoju drahu sestru mohlo napadnúť, že tú desiatu si majú deti buď pýtať večer, alebo si urobiť - alebo im mala dať peniaze. Fakt mi príde kus nevďačná.
Ak by som nepovedala, že si ju spravte, tak by nespravili. ;D D
Manzel robí ráno deťom desiatu. Vstava kvoli tomu o 10 minút skôr 😁
@euka210 to vôbec nie je o samostatnosti. Aj varia si tvoje samé? však keď som ráno v kuchyni, tak automaticky robím aj im aj sebe desiatu do školy či do roboty. Či naschvál to mám nechať tak, lebo však decko nebude samostatné? K samostatnosti ich treba učiť v iných oblastiach a nie pri krájaní a natieraní chleba
@anonym_3f4b77 nesuhlasim...je to presne o tychto malych veciach, aby si urobili taku desiatu aku chcu, aby sa nespoliehali na mamu, lebo rano aj tak je zhon a x krat sa ich pytam ci maju to a to, co by uz sami mali vediet.
Neda sa porovnavat varenie a natriet si rozok s niecim, to co je za hlupost. Ale 14r vie uvarit spagety a s 12r si vedia urobit aj palacinky.
@euka210 už keď tie rožky nakrájas , tak im už nemôžeš aj spraviť?
@anonym_037cc4 nie, lebo rozrezat rozky zaberie chvilku, narozdiel od komplet robenia desiaty...a neviem co a kolko budu chciet...niekedy si rano daju cerealie...a chcem sa najest aj ja sama a nie robit mozno aj 7rozkov pre 3 deti, ked oni maju ruky na to, aby si dali co chcu. Od 3.rocnika ZS sa zacali ucit pripravovat si sami ranajky, desiaty.
Moja dcéra 13r si robi desiatu sama od 10r. Ked nestiha tak si po ceste kupi.
Mám 13 ročnú a 7 ročnú a áno obom robím desiatu. A áno je to moja úchylka😜Som taká spokojnejšia, keď im tam dám hŕbu zeleniny a ovocia a donesú prázdne boxy. Ale napríklad keď 17.11. mala mladšia riaditeľské voľno, staršia dostala peniaze, aby si niečo kúpila v bufete, keďže sa mi nechcelo vstávať.
17 ročná dcéra si robí sama, 13 ročná tiež sama a urobia desiatu do školy ešte svojim dvom mladším súrodencom.
@anonym_037cc4 nie, lebo rozrezat rozky zaberie chvilku, narozdiel od komplet robenia desiaty...a neviem co a kolko budu chciet...niekedy si rano daju cerealie...a chcem sa najest aj ja sama a nie robit mozno aj 7rozkov pre 3 deti, ked oni maju ruky na to, aby si dali co chcu. Od 3.rocnika ZS sa zacali ucit pripravovat si sami ranajky, desiaty.
@euka210 a prečo im tie rožky prekrajuješ ty? Tomu nerozumiem.
Robim aj muzovi ma 39 rokov :D a synovi 8 r.
Robim aj muzovi ma 39 rokov :D a synovi 8 r.
@henka123123 a keď im ju nespraviš, dokážu si ju urobiť aj sami?
@henka123123 a keď im ju nespraviš, dokážu si ju urobiť aj sami?
@letfenixa nie..ako poznam mojho kupil by bagetu na pumpe :D
Povedala by som že jednoducho mi to nenapadlo a nevedela si, že oni si nerobia desiaty samé. Že ty si si v tom veku robila sama. Mohli ti ráno zavolať aby si ich navigovala čo si majú vziať keď nevedeli 🤷 ale teda do budúcna by som si ich cez tyzden už nebrala. Nech si ich chystajú doma rodičia keď ťa ešte zdrbu. Už by som ich brala len cez moje voľné dni keď budem mať na nich čas
Tá tvoja drbnuta sestra by ti mala nohy ozkavat že si strážila. A to že boli hladní z nich neubudne. Za jeden deň hladu neumru. Predpokladám, že obed v škole ohundrete a nezjedia, keby zjedli tak by hladné neboli. Moja 14 ročná si už vie sama nachytať a čo s týka tvojej sestry, mala ti dať presne inštrukcie, čo sa týka deti.
@anonym_3f4b77 nesuhlasim...je to presne o tychto malych veciach, aby si urobili taku desiatu aku chcu, aby sa nespoliehali na mamu, lebo rano aj tak je zhon a x krat sa ich pytam ci maju to a to, co by uz sami mali vediet.
Neda sa porovnavat varenie a natriet si rozok s niecim, to co je za hlupost. Ale 14r vie uvarit spagety a s 12r si vedia urobit aj palacinky.
@euka210 odkiaľ vieš, že to nevedia? Mojich sme od 14 nechávali aj cez víkend doma samých a žili a prežili aj napriek tomu, že desiaty im robíme my. Fakt tá desiata ich nenaučí byť samostatnejšími, keď aj tak večer si tie rožky robia automaticky sami
Jasné, že robím desiatu mám 13 ročného aj mladšej a plánujem robiť aj na strednej, no nemáš skúsenosti s deťmi a niesi taký ten rodinný typ ináč by ťa to ako prvé napadlo, že budú hladné, stane za, ale tak aspoň keby im dáš po 5 euro, že kúpte si tak pochopim, sestra ti to mala povedať, aby si urobila desiatu
Ja mám 13 a 12 ročné a robím im desiatu, aj nám so sestrou naši rodičia robili. A robím raňajky aj mužovi. Nieže by boli nesamostatní, ale keď už som hore urobím to čerstvé a hotovo. Mne to príde normálne. Deti zase vedia pripraviť večeru aj nám, mladšia mi pomáha s pečením a minule si urobili palacinky, keď mali riaditeľské voľno a boli samé doma. Mňa tým odbremenili na ten deň od varenia. A na učenie sa samostatnosti máme aj iné veci, čo sa týka pomoci v domácnosti. Kvôli desiate ich určite nebudem budiť skôr. A dokonca, keď som bola na výške a prišli k nám sestrine kamošky na prespávačku, ráno som im všetkým 4 robila aj raňajky aj desiatu.
Toto je, ale iná situácia ako či si iné deti robia desiatu v domácom prostredí samé🙂. Je super ak sú niektorí samostatní a urobia si desiatu a rovnako nevidím nič zle na tom im ju pripraviť, podľa mna, ale toto nebola tvoja vina proste si zabudla, to sa stava, môže sa to stať aj ich mame že zabudne. Skôr nerozumiem ako to, že nenapadlo 13 ročnému chlapcovi aha teta asi zabudla na desiatu nevadí niečo si pohladame, keby si zabudla aj na raňajky isli by o hlade a smäde?😄 Možno ich sestra k tomu nepúšťa aby neurobili neporiadok tak sa boja niečo sami v kuchyni robiť 🤷🏻♀️.
@anonym_autor mame 11,12 chalanov a robime im rano desiatu, ci muz alebo ja. Ked sa nam nechce alebo zaspim, tak dostanu peniaze a kupia si nieco hnusne z automatu. Ak by spali u niekoho, dostanu peniaze automaticky aby s nimi nemali starosti. Sestra ta mohla upozornit. No tak boli hladne, nic sa im nestalo. Mna by ani nenapadlo zavolat a vycitat nieco.
Ak mali raňajky, doobeda by hladom nepomreli. Moja si Brava na raňajky nejakú mandarínku, alebo banán či jablko. Spravený desiatu nikdy nejedla , alebo ju zjedla po ceste zo skoly na obed a potom nechcela obed. A doteraz vždy prežila. Sestra by mohla byť skôr vďačná. Ak by mi vynadala že som zabudla, viac by som deti takto nestrážila. To nie sú 5rocne deti že im treba všetko dávať pod nos
Sestra sa s koňom zrazila??? By som ju asi trošku spražila. Takže ty jej urobíš službu a ona ešte držkuje? Mala im dať peniaze, alebo ich zainštruovať, aby si svačinu urobili. Nie pindať tebe, že si nezodpovedná😨
@anonym_autor moja dcera ma 11r a od 9r si robi desiatu sama ked nestiham co je 3-4x do tyzdna... Ale poznam deti ktirym rodicia v tomto veku este utieraju zadky a to doslova tak si vyber....
@anonym_autor mam 5r syna ked som minule poobede zaspala na gauci tak si urobil olovrant sam natrel si chlieb so syrom a salamou ked dojedol tak si spratal riad do umyvacky bez toho aby ma budil. Ked nedociahol v chladnicke na nieco zobral si samlik... Sefre by som odkazala ze jej deti maju 2 zdrave ruky a nemaju 3r aby si nevedeli urobit desiatu aj same ked zistia ze si bud nestihla alebo zabudla....
Nikdy som si nerobila desiatu sama ako dieťa a to mám už 45r... Moje dieťa má 14 a taktiež jej desiatu robím....
@anonym_autor moj ma 17 a robim mu desiatu,dostava aj vreckove zvlast na desiatu 40euro na mesiac, lebo je velky jedak a nie vzdy mu staci, to co dostane.
Raz bol cez tyzden u krstnej mamy, mala som skolenie o 400km dalej. vtedy som mu dala peniaze na desiatu, aby krstnu matku nezatazoval, ta vsak mu nabalila do skoly hot-dog a kakaovych slimakov a ako keby hladoval a to bol este len na ZS.
Bola som jej vdacna, ale neocakavala som obskakovanie.
@anonym_autor take "deti" si uz hadam vedia urobit aj sami desiatu, nejak extrémne by som to neriešila skor by, som sa ich spytala ci a ako

@anonym_autor nakrajam im rozky a 12r a 14r si robia desiatu sami...aj ranajky. 9r urobim co chce, ale obcas si robi aj sam.
Ja som si robila sama, takze nech sa ucia. A potom ze preco su deti dnes take rozmaznane, ked vsetko za niektorych robia rodicia.
@euka210 už keď tie rožky nakrájas , tak im už nemôžeš aj spraviť?