icon

Pripravujete svojim deťom desiatu?

22. nov 2025

Spal u mňa zo štvrtku na piatok synovec (13 r.). Občas ho spolu s jeho sestrou (11 r.) strážim, ale vždy len cez prázdniny alebo víkendy. Mám nabitú prácu a cez týždeň by som sa im absolútne nestihla venovať. Spravila som však výnimku a súhlasila, že ich na noc teda postrážim. Ráno chodia do školy samy, vstávali o pol siedmej, kedy som ja už bola v práci. Nachystala som im raňajky a nejako mi nedoplo, že mám pripraviť aj desiatu. Spomenula som si na to až neskôr, ale čakala som, že si niečo pripravia aj samy. Sú u mňa ako doma, vedia, že si kedykoľvek môžu vziať jedlo z chladničky a podobne. Po škole išli domov. No a večer mi volá sestra, že prečo deti nemali desiatu a boli celý deň hladné… Samozrejme, nezabudla spomenúť, aká som nezodpovedná, keď som čakala, že si ju spravia samy. Áno, je to hlavne moja chyba, ale v ich veku som si desiatu bežne pripravovala sama. A ak som si ju nestihla pripraviť, kúpila som si ju v meste. No neviem teda.

Strana
z3
mandzula
23. nov 2025

Ja som krkavcia mater, dcera si desiatu robievala od 2.-3. rocnika. Ale ak by u mna spalo dieta, u ktoreho neviem, aky zvyk ma z rodiny, opytala by som sa ho.

akvi
23. nov 2025

Úplne zbytočná "kauza". Každý má iné zvyky a v tomto prípade je úplne jedno, či sú deti naučené tak, či onak, zlyhala komunikácia. Vôbec by som si na tvojom mieste nerobila z toho ťažkú hlavu, nikomu sa nič nestalo, deti prežili, nabudúce si otvoria ústa včas buď ony alebo ich rodičia. Ty nie si povinná si domýšľať, že "cudzie" deti potrebujú spraviť desiatu. Ak ich mame na tom tak veľmi záleží, mala ťa o to slušne poprosiť. Toto by som povedala aj sestre, že si nemieniš domýšľať veci, na ktoré naozaj nemáš prečo myslieť. Btw mňa by to tiež nenapadlo, môj si od istého veku desiatu vôbec nenosil, keď bol hladný, kúpil si niečo v obchode, vôbec som sa nestarala o to, bola to jeho starosť.

deedol
25. nov 2025

citam komentare a je mi smiesne, zas klasicke MK vychvalovanie, koho dieta ako skoro co dokazalo, len tentokrat sme sa trocha posunuli a neriesime sedenie a chodzu, ale schoponst prekrojit a natriet rozok. to fakt? :D

pointa problemu je podla mna niekde uplne inde - autorka sama pise, ze zabudla ("nedoplo jej"), decka tipujem, ze tiez zabudli, alebo im bolo trapne sa hrabat v chladnicke, ked autorka uz nebola doma (alebo boli lenive, to je jedno). autorkina sestra na nu nemusela vyletiet a nebol by problem. ale ked uz vyletela, povedala by som jej, prepac, nemam deti, zabudla som, nabuduce nech mi radsej decka pripomenu alebo nech si spravia samy. uzavreta vec.

Strana
z3