icon

Problém 13 ročnej slečny. Ako sa zachovať?

anita6666
3. nov 2017

Moja 13r.krstna dcéra s kt.mám velmi pekný vzťah má šokovala svojim netradicnym správaním....neviem,ako vhodne komunikovať v ťažkých časoch puberty,aby to mnebolo ešte horsi.....chce nejakú pocitacovu hru a konzolu v hodnote 300€ a rodičia a ani ja si teda nemyslime,že je to dobry nápad,resp.ta cena je otrasna a dievčina to akosi nevie pochopiť, plače kvôli tomu,nekomunikuje s rodičmi,resp.len veľmi stručne a nevyhnutne,inak milá,zlatá baba s ambíciami s kt.nikdy nebol žiaden problem,v skole samé jednotky....čo s tym?mrzí má to velmi,takto ju totiz nepoznám,celkom šok pre nas dospelých

dai
4. nov 2017

@mircalla na tej konzole sa deti hraju mnohokrat spolu a teda za seba - ak dieta aj vychovavas tak sa naroky nezvysuju... moja mala dostala aj drahe dary, aktualne si praje knihy pod stromcek... deti dary predsa nevyberaju podla hodnoty ... u nas drahe veci vacsinou si tato zela, tato kupi a pouziva cela rodina ( veci ako konzola, kvalitne pc a podobne...)

zuzana76
4. nov 2017

ale je blbost, aby sa 13-rocna zduvala a vydupavala si veci ofucavanim sa, od 13-rocnej by sa ocakavalo, ze sa bude snazit pochopit situaciu rodica, tiez by som jej vysvetlila, ze jej naroky nemozu rast vekom a o 5 rokov to nebude auto a o dalsich 5 rokov byt, teraz maju rodicia prilezitost viest ju k tomu, aby vedela rozumne premyslat a narabat s financiami, nie len- ja chcem, chcem a chcem a este si aj dupnem

sisaka
4. nov 2017

Ja neviem nikdy pochopiť, prečo v témach o technológiách (to je jedno akých - mobil, notebook, iPad, počítač, PS, Xbox) sa to vždy zatlačí do extrému - otrasni rodičia, ktorí to deťom kúpia, decká sú z toho blbe, cely deň na tom sedia, nič iné nerobia, rodičia sa im nevenujú, nepoznajú hodnotu peňazí, nič si nevážia a potom na druhej strane úžasní rodičia, ktorí trávia poobedia hraním sa s 13 ročnými “detmi”, dlhými rozhovormi, pečením - (samozrejme bez cukru a muky) a rozjimanim nad nechutnosťou konzumnej spoločnosti. Našťastie tieto deti sú extrémne uvedomelé - nikdy po takých svinstvach ako PS netúžili, sú skromne a na Vianoce im stačí pomodliť sa pod stromčekom. Ak nejaké skĺzne z pravej cesty a zatúži po konzole a rodič mu ju kúpi, lebo testuje jeho charakter, v priebehu pár mesiacov zisťuje, že konzola je niečo, čo k šťastiu nepotrebuje a dobrovoľne sa jej vzdáva. Wow gratulujem všetkým týmto dokonalým rodičom s dokonalými detmi.
My mame doma technológie rôzne a nerobíme z toho ani strašiaka, ani to nedávame na piedestál niečoho nenormálne drahého a nedosiahnutelneho, za čo musíme byt všetci do smrti vďační, že to mame. Preboha, veď je to len vec! Nič viac, nič menej. Decka sa na tom pohraju, ale robia aj iné veci, vlastniť/hrať sa na PS nevylučuje mat kamarátov, hrať sa stolové hry, športovať, aktivity treba jednoducho striedať - aj sa zabaviť, aj naučiť, aj športovať, aj pomôcť... stačí nájsť správnu mieru a nerobiť hneď z technológií strašiaka.
Nechápem, čo je tak neuveriteľne, že 13 ročná chce PS. Nič nie je ani na tom, že sa oduva, úplne normálne v jej veku, asi nechápe, čo je na tom tak strašné vlastnit PS, ked jej rodičia nechcú doplatiť chýbajúcu sumu. Nechápem ani ja. Keby som vedela, že moje dieťa po niečom veľmi túži a nič iné nechce, tak by som mu tu radosť na Vianoce urobila a vec kúpila (chápem, že pre niekoho 300 EUR môže byt veľa, ale ak už dieťa ma našetrené a stačí doplatiť, tak sa to hádam da aj v chudobnejších rodinách, možno s prispením viacerych členov)

anjelicek26
4. nov 2017

Podla mna tu lamu kopu ludi predskudky, ktore vidia vo svojom okoli, ale kazde dieta je jedinecne a aj jeho prostredie a co z jedneho dietata spravi "strasne rodicov vydierajuce monstrum", druhe jednoducho potesi a aj to, ze mama dokazala prekusnut svoje racionalne zmyslanie a spravit jej radost. Hlavne v situacii, v akej su - mama samozivitielka, dieta musi byt stale dobre, poslusne, obracat kazde euro, setrit, mysliet dopredu. Pre ten pocit, byt ako ostatne deti a dostat proste to, co si zela. Pre ten jeden raz. Skor si myslim, ze bude neskutocne vdacna a ze si tu vec bude velmi vazit. Je hrozne, ze ludia ocakavaju, ze dieta bude chapat, dieta bude solidarne, dieta musi rozmyslat, dieta nesmie snivat a tuzit... kde sme???? Samozrejme, ze moze! Este aby sme my detom prikazovali, o com mozu snivat.. predpisme im hned na papier cely zivot, co maju chciet a co robit/nerobit... lebo nam sa to zda "spravne"... a potom sa budeme cudovat, ze nam utecu, hned ako to bude mozne a just spravia najvacsiu koninu len z dovodu, ze konecne to mozu robit INAK.

anita6666
autor
4. nov 2017

Ďakujem za príspevky,ako tu niekto poznamenal áno,je to jej vnútorný svet,nejde o žiadne porovnávanie sa s rovesníkmi,žiadne gemblenie,ta postava z tej video hry je jej idol (možno "laska"?😀) je vytvarne nadaná a izbu jej zdobia vlastné premakane výtvarné diela hlavného hrdinu....asi to tak bude,že vekom rastu požiadavky....ťažko povedat....každopádne okrem tej konzoly nechce nič a vlastne má vsetko čiže iná alebo lacnejsi a varianta neexistuje, nič ine nechce a vlastne my dospelaci zisťujeme,že inym ani neni čím ju potesit/prekvapiť....možno sa niekedy treba vcítiť do zranitelnej pubertalnej duše,ta tu nebude navzdy,zato Peniaze boli a budu....

mircalla
4. nov 2017

@anita6666 No tak potom chapem. Ja som bola v 13 platonicky zamilovana do jedneho kanadskeho hokejistu. Asi rok som si za usetrene peniaze (vtedy to boli 3 koruny) kupovala sportovy casopis a zufalo hladala jeho fotky ci pripadny clanok a cakala na dalsie Majstrovstva sveta, na ktore neprisiel
Moj zivot mal jediny zmysel - Steve Yzerman. Trvalo to dost dlho, proste vnutorny svet.

sisaka
4. nov 2017

Moja dcéra dostala PC asi ako 10 ročná, už si nepamätám. Teraz ma 19 na Vianoce nechce Mercedes, ale aby sme v jej mene buď prispeli na jeden zvierací útulok (ten už ako rodina roky podporujeme) alebo kúpili nejaké domáce zvieratko pre chudobnú rodinu niekde v Afrike.

Syn ma len 9 a už po 2 roky nechcel na narodeniny darceky, ale chcel aby peniaze išli na útulok (ten čo podporujeme cela rodina ) ale na Vianoce chce jersey jedného NHL hráča a jeho fotku s podpisom (netuší, koľko táto “sranda” stojí) Otázka na veštice, čo z neho vyrastie a čo si zažela v 19. Hokejový štadión?

aristka
4. nov 2017

@sisaka v rusku podrezal student 44rocneho ucitela ,urobil si selfy s jeho mrtvolou a potom zabil seba ,ucitel bol medzi detmi oblubeny ,len chlapcovibprizvukoval ,ze ma chodit do skoly ,chlapec bol zavisly a pocitacovych hrach....medzi zavislostou a a realitou je velmi tenka pomyselna ciara a deti jednoducho omnoho lahsie podliehaju virtualnemu svetu a prestanu vnimat ten realny....tu nejde o podpis ,ale o vitualny svet ...

anjelicek26
4. nov 2017

@aristka a v nemecku 7 rocny Maximilian uz vyse 3 mesiace svoju konzolu nezapol, lebo ho to ani nenapadlo a zapada prachom 😂 Si budeme teraz vypichovat kazdy negativny pripad vysinuteho jedinca 🙈 Ked este nebol virtualny svet, bolo nasilnikov a sibnutych menej? Urcite? Len sme o tom neboli informovany na striebornej tacke prostrednictvom noveho casu...

moni73
4. nov 2017

@anita6666 jeeej, ked sa vam podari splnit jej sen, potesite zaroven par nas mamiciek na mk. Sa tesim...😊

jasminet
4. nov 2017

moj brat ( v hlbokom socializme) ako 7 rocny tuzil po pocitaci, strasne... a rodicia mu ho kupili, cela ulica sa ku nam na to cudo chodila pozerat... a dnes ho pocitace zivia...
mladsia sesternica uz niekolko rokov tuzi po justinovi bieberovi - na 13.narodeniny dostala listky na jeho koncert do prahy. pre mna nonsens, ale ked som si spomenula ako som ja v jej veku milovala guns´n´roses - aj dusu by som za jeden koncert dala...

ebi88
4. nov 2017

@anita6666 no, tak ked si to uz pochopila, nezhadzuj svoje 13 rocne krstna na nete, ale prispej, nech ma radost.

dskjhfdlkdjhl
4. nov 2017

@montemotherone tak vidis, ja som od rana na MK nebola a ked som to tu teraz docitala, tak nakoniec si tiez pripadam ako z ineho sveta😅 Niektore prispevky ma doslova pobavili, aj ked asi to nebol zamer ich autoriek😉

dskjhfdlkdjhl
4. nov 2017

@sisaka len pre informaciu-s mukou, aj s cukrom😅

janulik2008
4. nov 2017

uf co vyrastie z mojej netere ked dostane na Vianoce hracku kombajn za cca 60e?
kazdy po niecom tuzi aj deti ak je svedomita a je ochotna dolozit peniaze preco nie? ja si pamatam ze ked som bola mala mali sme tu taku hru na kazetky a susedia sa k nam chodili hravat a som tu. na Vianoce mi staci ta taka gula co je v nej gulicka a radsej kupim malej ako sebe

henikav
4. nov 2017

Vobec to tak nie je ze teraz za 300 v 16 za 500 a v 18 za 1000. Moj syn mal vzdy vsetky konzoly zaradom ako vychadzali a NIKDY pred nimi netravil cele dni. Nikdy som ho nemusela limitovat ci uz v cukrikoch, hrach.... vzdy mal vsetko k dispozicii a neprehanal to. Ak by s tym zacal prehanat, tak by som to rychlo stopla. U nas je to skor tak, ze tym ze mu nikdy nic nechybalo, nie je zatazeny na materialne veci, lebo vie ze ich moze hocikedy mat. Teraz ma 17 rad sa oblieka, takze obcas ma poprosi o nejake oblecenie, ale ani s kreditom na mobil ho nemusim nejako limitovat, dobijam mu snad raz za 3-4 mesiace. Peniaze na ucte ma tiez vzdy k dispozicii a niekedy prejdu aj 3-4 dni a ziaden pohyb. Nema limit vreckoveho, jednoducho ked vidim ze mu dochadzaju peniazky, tak mu prevediem. Takze moj syn je prikladom toho, ze aj ked clovek ma konzoly, nemusi z neho vyrast zavislacky blbec. U nas su vzdy jasne pravidla, vie co moze a co nie, vie kolko moze chodit von, vie kolko moze hrat a vie ze pokial to dodrziava, neprenasledujem ho. Ale vie aj to ze sa v sekunde premenim na dracicu ak by zacal klamat a podvadzat a hned by mal po chlebe.

aristka
4. nov 2017

@anjelicek26 fakt netusis co je pubertiak ....napis mi ked bude mat 14 rokov ,aka budes machrica ....

anjelicek26
4. nov 2017

@aristka v pohode 😂 Ja sa toho nebojim 👌

aristka
4. nov 2017

@anjelicek26 to sa nemusis ,len nebude platit to co plati teraz.

marissenka
4. nov 2017

13-rocna by už mala mať neaky rozum a nie trucovat jak malé decko.zachvilu začne po chalanoch pokukavat a nie hrať sa na ps😎

anjelicek26
4. nov 2017

@aristka horsia ako som bola ja nebude 😂

liv1
4. nov 2017

@anjelicek26 😂 ja sa trasiem co ak bude moja este horsia ako ja 😅

moni73
4. nov 2017

@anjelicek26
@liv1 ja sa zeny tiez bojim. V 16tich som zdrhla za hranice a tak.... no puberta straaaasidelna
@henikav diky, potvrdzujes moju zatial len teoriu. Tiez ma dcera v podstate vsetko a nezakazujem viacmenej nic a zatial sa to vyplaca. Tiez neznasam klamstvo, tam budem hnusna😉.

moni73
4. nov 2017

@sisaka mam rada slovne spojenie "dokonale deti dokonalych rodicov". Bohuzial som ich spoznala dost, takze spojenie aj hojne vyuzivam😄.

liv1
4. nov 2017

@henikav hm. Chvilku som rozmyslala nad tym, co si napisala. Na jednej strane fajn. Mlady je uvedomely. No a na druhej? Rozmyslam ci taky clovek/dieta ma po com tuzit? Ma svoje sny? Motivaciu? Ma “limity”? Ma zaujem sa vzdelavat, ucit, aby nieco dosiahol a niekym bol? Alebo si je isty tym ze vsetko dostane doma? Ja ako dieta som mala mnooho snov a tuzob. Preto som zacala skoro brigadovat a zarobila si vlastne peniaze. Uz v 18 som na brigadach vedela zarobit viac nez moja mama normalne v praci. Ale co tym chcem povedat. Tiez mozu nase deti dostat “vsetko”. V zmysle nudzu o peniaze nemame. Nastastie. Ale ja to nechcem. Nechcem aby moja 7rocna dcera si myslela ze moze vzdy a vsetko dostat. Chcem aby si vazila veci, ludi, ich pracu, mala svoje sny a tuzby, aby aj tie ju v zivote motivovali. Chcem aby vedela a citila, ze veci “nepadaju z neba” 😊.

sashabb
4. nov 2017

@dai "deti dary predsa nevyberaju podla hodnoty" .... by si sa čudovala 🙄

dai
4. nov 2017

@sashabb no ak ano, tak zial asi je niekde problem vo vychove ci v komunikacii☹ moja skusenost je zatial, ze ked ma dcera nejake abnormalne naroky, tak sa s nou vzdy da vsetko rozumne vykomunikovat - a to pritom ona je velmi narocna povaha:-/ a aj tie naroky vacsinou vznikaju tlakom okolia, nie su z jej vlastnej hlavy...

henikav
5. nov 2017

@liv1 neuveris, ale ano ma motivacie a ma aj limity a je to dobre dieta, preto ho nelimitujem a nejako nestrazim, lebo vidim ze nemusim. Uz ked bol mensi a jeho kamosi na dvore zacali vymyslat vylomeniny, on prisiel domov a mne povedal ze ked ho budu hladat nie je doma. (Mne sice nepovedal presne ze co vymysleli, lebo nechcel donasat, ale povedal ze nieco zle a on s tym nechce mat nic spolocne) Sam chce brigadovat a zarobit si vlastnymi rukami, ma aj svoje sny a snazi sa na nich pracovat a vie ze vela veci by mohol odo mna dostat, ale on to nechce, chce to dosiahnut sam. V lete este nemal 17 rokov a kvoli veku ho nechceli zobrat na brigadu a bol sklamany, tak som mu povedala ze ho zamestnam ja. On mi na to povedal, mami, ty mi predsa nebudes davat peniaze za to ze ti pomozem, tebe rad pomozem zadarmo, ja som chcel priniest nejake peniaze do plusu domov, nie odniest, viem ze stojim vela penazi aj ked viem ze ty by si mi to kupila. Studuje a dufam ze sa mu podari dosiahnut co chce, chodi cvicit, chodi sa aj zabavat obcas na studenstske vecierky, ale vobec nepije, ani nefajci. Povedzme ze nemusi roky tuzit po jednych botaskach, on viac tuzi po nematerialnych veciach. Chce mat vysportovanu postavu, tak cvici, drzi si dietu. Rad cestuje, nieco uz sam pobehal. Jeho snom bolo vidiet Messiho, tak siel za nim, potom siel na Island popozerat. To vies, bala som sa onho, ako sa boji kazda mama, ale chova sa rozumne, tak mu to nezakazujem. Teraz ma plan Japonsko a New York.... ( z vlastnych penazi v brigad) Tak vidis, ma svoje motivacie a plany. Ja netvrdim ze vsetkym detom takato sloboda vyhovuje, ale v pripade ze vidis, ze to dieta same od seba neblbne, ze je rozumne, tak preco mu nedat sancu. Nie z kazdeho dietata co dostane konzolu vyrastie hned blbec ktory zije len vo virtualnom svete. To som tym chcela povedat, ze vychovavat dieta nie je drezura, ma to byt laskavy vztah, z mojho pohladu by mal dat rodic dietatu co najlepsie detstvo, pretoze zivot je dost tvrdy aj tak a zaroven ma byt rodic kontrolnym organom, v pripade ze vidi, ze nejdu veci tak ako by mali, vtedy je tam na to aby to usmernil, pripadne zakazal a urcoval limity. Detstvo predsa nie je len o tom ze budem slintat po hrackach deti susedov a nic nemat, len aby sme dokazali ze my sme skromni. No ale to je moj nazor, beriem aj ine nazory a viem ze kazde dieta potrebuje inu vychovu, kym jedno je rozumne, druhe treba urcite viac strazit, zakazovat, kontrolovat....

henikav
5. nov 2017

@moni73 som rada ze aj u vas to tak funguje. Netvrdim ze vzdy je vsetko ruzove, aj moj syn uz schytal, raz ked bol maly po zadku a raz ked ma prerastol a vyzera ako chlap, tak si zacal dovolovat, no schytal facku (symbolicku), vsak keby slo o silu, tak sa nanho nechytam. Stacilo mu vysvetlit, ze stale som ja mama aj autorita a mne sa nepapuluje a nadalej plati ze musim vediet kam chodi a s kym chodi a kedy pride domov... a odvtedy je zase klud. Musim priznat, ze vacsinou sa u nas neriesi rucne strucne a zakazom stylu nie a hotovo. Vacsinou sa o vsetkom rozumne dohodneme.

vroni
5. nov 2017

@liv1, ano, a potom to vyzera ako to vyzera. Ucime deti, ze sa maju zmysit z blbej hracky, konzoly ci handry na oblecenie, lebo rodicov stala peniaze a pracu a to si treba vazit a nahovarame si, ako deti vedieme ku skromnosti. A strasne sa cudujeme, odkial sa berie ta generacia spratkov, co peniaze, handry a konzoly berie za najvyssiu zivotnu metu. Ale budeme sa bit do hrude, aki sme strasne skromni a ako nas maju ostatni obdivovat. Nechcem, aby boli moje deti skromne. Chcem, aby snivali o inych “veciach“ ako handry, kabelky ci status na FB. A ak budu materialne snivat o comkolvek (pokial to nebude uplny nezmysel alebo nieco celkom nevhodne alebo uplne mimo nasich financnych moznosti), tak im to kupim. A do zivota nech snivaju o cestovani, vzdelavani, priatelstvach, poznavani, comkolvek, co je v zivote naozaj podstatne a neda sa to kupit v ziadnom obchode.