Problém 13 ročnej slečny. Ako sa zachovať?
Moja 13r.krstna dcéra s kt.mám velmi pekný vzťah má šokovala svojim netradicnym správaním....neviem,ako vhodne komunikovať v ťažkých časoch puberty,aby to mnebolo ešte horsi.....chce nejakú pocitacovu hru a konzolu v hodnote 300€ a rodičia a ani ja si teda nemyslime,že je to dobry nápad,resp.ta cena je otrasna a dievčina to akosi nevie pochopiť, plače kvôli tomu,nekomunikuje s rodičmi,resp.len veľmi stručne a nevyhnutne,inak milá,zlatá baba s ambíciami s kt.nikdy nebol žiaden problem,v skole samé jednotky....čo s tym?mrzí má to velmi,takto ju totiz nepoznám,celkom šok pre nas dospelých
@vroni ja nanestastie poznam deti co dostanu “vsetko”. A je to cele zle. Nehovorim ak ma niekto take mudre dieta ako
@henikav co je naozaj mimoriadne ojedinely pripad, vtedy ok. Ale inak je to len opicia laska, ktora uci ze nic nema hranice a dieta chce zvacsa len viac a viac. Moje deti toho dostavaju vela, a teda raz som skoro odpadla, ked moja dcera dostala od starkych “len” oblecenie a veci do skoly a urobila taky cirkus, ze preco nie hracky, ze to ma tak prebralo do reality, ze sme velmi tvrdo zacali riesit co kedy kupit. Minimalne to moje dieta je take, ze ak nenastavim hranice bude chciet za chvilu hodinky s vodotryskom. A aj maly si napr zvykol ze mu do skolky nieco prinesiem (male drobnosti chcela som ho motivovat no nazvime to spravnymi slovami uplacat😀) a uz teraz si na to tak zvykol ze uz by chcel neviem co aby som mu priniesla. A to su len drobnosti. Neverim, ze ak sa dietatu da vsetko po materialnej stranke, ze dostane vsetko na co si spomenie, ze z neho vyrastie uvedomely dospely clovek. A ano je podla mna spravne dietatu urcit hranice tak, aby si vazilo aj drobnost, ale hlavne aby si vazilo ludi. Neznamena, ze nic mu nedat aby bazilo po susedovych hrackach. Ale rozhodne nedat vsetko. A aby nebolo skromne? Co ti na to povedat. Na mladych ludoch v luxusnych autach, hlavne mladych muzoch co boli vychovavani sposobom co chcem dostanem, je to neskutocne vidno. Nehovorim ze na vsetkych, ale vacsina z nich si mysli ze su majstri sveta, pritom peniaze su rodicovske a oni sa nijak nepricinili. Casto su len v nejakom zavese svojich bohatych rodicov bez nejakej snahy. Je takych mnoho no cest vynimkam. A z ineho sudku poznam z velmi blizkeho okolia 11 rocneho chlapca ktory ma depresie, to dieta ma vsetko na co si pomysli, precestoval uz hadam cely svet s rodicmi ktori kazdy tyzden takmer su niekde inde. Chlapec sa raz mamky spytal. Mami a toto je realita co my zijeme? Ziadne limity v pocitaci, tablete hrach, a potom sa len ludia cuduju a rozmyslaju kde urobili chybu. ALE netvrdim ze ine dieta z chudobnej rodiny tiez nemoze mat depresie. Ja som za to ze dieta by nemalo dostat vsetko co chce. Aj ked na to rodicia maju. Ale akceptujem aj iny nazor, ved o tom to je. Kazdy sme iny, a kazda sa snazime pre svoje deti to najlepsie co si myslime ze pre ne je.
@liv, lenze ty hovoris o inom. Mladi (aj stari) “riaditelia vesmiru“ nie su taki aki su preto, lebo dostali, na co ukazali prstom, ale preto, lebo im mazerialne dary NAHRADZALI rodicovsku pozornost a vychovu. A presne tam je pes zakopany. A ta ospevovana skromnost - nie, nepovazujem ju za pozitivnu vlastnost. Je to len elegantna nalepka na zakrytie neschopnosti. Skutocne skromny clovek sa jeh nemusi ucit a uz vobec nie prezentovaj, je proste jeho sucastou.
@sashabb ale ty ako rodic predsa dieta usmernujes, korigujes... ja mam skoro 11rocnu ,jej spoluziacky su starsie, neter detto - cize ten priemer kde sa ona pohybuje je 12-13 rokov a vacsina tych deti su deti materialne zabezpecene - nie su ale rozmaznane a teda o tom co kto ma sa nebavia skoro vobec - my napr. Pokial som nevymenila auto tak sme mali jedno velmi stare a druhe velmi luxusne nove - nikdy dcera neriesila na akom aute ideme, za to stare sa absolutne nehanbila, detto nikto z jej spoluziakov to neriesil... ja som spominala ze dcera dostala mobil tento rok, kopu jej spoluziakov stale nema - tablety, konzolu a pod. Veci moje deti dostali ked sme sa rozhodli s muzom ze by sa hodili - vlastne to ani nebola ich poziadavka - minimum casu pritom travia - maju casove limity kolko natom moze byt, velakrat ani tie nevyuziju... jasne ze veci nedostavaju hned ako ich to napadne - dcera priebezne mobil spominala od 6tich rokov... ale ja napr. Tiez nevidim zmysel v nejakom zakazovani pro forma aby som detom nieco dokazala... ja som z materialne nie prave najzabezpecenejsej rodiny ale pocitac sme pod stromcek dostali aj ked nepotrebovali - rodicia nam chceli splnit sen...
Tlak okolia moze byt podla mna obrovsky ale ak tam je dobry otvoreny vztah dieta/ rodic a su nadstavene limity od mala tak aj take situacie sa daju prekonat...
@liv1 Ale tie pripady mladych chalanov co ty opisujes mi sedia skor na zbohatlicke rodiny kde zdroj a povod penazi nie je jasny.V rodinach kde deti vedu k financnej gramotnosti,rozpravaju s nimi na ktoru vec treba kolko odpracovat,tak tam hadam taky extrem nehrozi.Moja dcera dostava od babiny velmi drahe dary priklad na4-te narodeniny dostala reborn babiku za 350 eur.Podla modelu ze bude donemoty svoje naroky navysovat mam dnes doma malého bezcitného spratka.Boli sme na chalupe a okopavala som zahon,prisla ku mne ze mi ide pomoct,kopala,kopala a po chvili mi hovori maminka mna uz boli chrbat a ja som jej povedala vidis a takto sme s tatom museli 10 hodin denne pracovat aby sme dnes my aj ty mala to co mas tak jej vysli slzy do oci.Uvedomuje si ze peniaze sa same nekotia.Chodi so mnou nakupovat a pozna ceny potravin,oblecenia,skolskzch potrieb.Ked som sa jej pytala co si praje k Vianociam tak chce tavnu pistol na kreativne tvorenie a silikonovu formu na mini babovky lebo je fanusik cukrarcenia-dokopy 15 eur.Mala 8 v lete uvidíme co bude v puberte.Dostala som od nej k narodeninam darcek ciernu cokoladu a zensky caj sama sa vybrala do freshu s peniazmi co mala nasporene.Dostala som aj nakresleny obrazok mpj portret a list kde mi napisala -Mamka tento skormny darcek ti chcem dat .Snad ta potesi.Ja na narodeniny nic nechcem lebo si laska moja aj srdce moje a ked mam teba mam vsetko. A mame doma aj playko,aj x box ale to si kupil tato,dcera k tomu zatial netiahne je umelecky zalozena a rada pecie len to nestihame jest tak to nosi babke a aj deckam do skoly.Skor ma rada ked s tatom hraju sach alebo damu .Zatial su jej sny velmi financne nenarocne ,ale nakolko je to uvedomele dieta tak ako pise Henikav o svojom synovi tak nemam strach ze z nej vzrastie nejaky nenazrany,nevdacny spratek aj ked zije v materialnom dostatku a dostava aj drahe dary,Na hojnosti predsa nie je nic zle ak ma k nej clovek ten spravny postoj.
@liv1 mozno som sa zle vyjadrila, nemam nejake extra dieta, je dobry a ma moju doveru, je to proste normalny chalan, ktoreho ziadna konzola ani ziadne darceky nejako nepoznacili. A v pripade nejakeho vykyvu som tu na usmernenie ja. Myslim ze aj ja mam jeho doveru, ked nieco, vzdy za mnou pride s hocijakym haklivym problemom, ked sa zdrzi, napise, ked niekam chce ist pride mi to oznamit, lebo vie ze si to tak zelam, aby som sa onho nebala. Ja proste nevidim nejaky dovod na to aby som ho trestala ked vidim ze sa snazi. Nie je problem ovladat dieta silou, ale je ovela lepsie si budovat vztah na dovere a diskusii a ta podla mojho nazoru nema byt len o tom preco nie, skor o tom ako ano, ako mozno alebo za akych podmienok a to si myslim moze fungovat s vacsinou deti. Prekonali sme aj ofucane obdobia, ale bez nejakych extra problemov. Tak isto vychovavame malu dcerku, cukriky ma na stole, akurat si chcela jeden zobrat, tak som jej povedala nech si ho pripravi ako dezert po papani, hned posluchla. Ale tiez to na nas skusa 😉
To moja dcéra mala taký šabes jej krstný má mobil v hodnote 1200 EUR a ja netuším čo to do jej hlavy vošlo že ona chce mat tiež taký pritom si uvedomuje koľko to je peňazí aj to že nato peniaze teda u nás nie sú a aj keď by boli nedostala by ho no ona vzdorovito ona ho chce a pílila a tým uši mne mužovi asi dva týždne až keď jej muž jasne vysvetlil že tak ale ty ten mobil mat nebudeš stojí veľa peňazí ona arogantným tónom mu odpovedala ja som bola v kúpeľni a počúvala som ich keď jej vysvetľoval že ho mat nebude zapchávala si uši a jej posledná veta v tejto diskusii bola áno ja nič nemám do mna sto tlak stále som bola v kúpeľni pritom má mobil má tablet má PC má kopec hračiek a podobne ale keď som počula vetu že ona nič nemá a nič jej nedáme som vyšla z kupelky chytila jej tablet a hodila ho do dresu a pustila na neho vodu s vetou tak ešte len teraz nič nebudeš mat keď si nevieš vážiť to čo máš a spravas ako rozmaznaný fracek v tej sekunde strpla a opýtala sa má že a teraz čo budem mat hovorím jej že ved nič si nemala doteraz tak ti nebude chýbať a odvtedy si dáva veľký pozor nato čo pýta a hlavne ako si to pýta má šťastie že tablet sa vysusil a funguje ona je veľmi dobre a rozumne dievča a každé dieťa skúša ale ak zo presahuje hranice treba rázne zasiahnuť si myslím ja a ja neznášam keď si niečo neváži pritom má všetko čo druhé deti o tom iba snívajú
@tamara263 no Ty si teda ,,rázne zasiahla"
@gita17 nechápem prečo hneď urážaš ? Očividne ten kto tu nevie korigovať emócie si ty a antidepresíva odporúčaj keď budeš mat nato požadované vzdelanie a skúsenosti ! A tak isto aj psychiatra to za prvé za druhé keď si nemáš kde inde dokázať dôležitosť nerob to tu tak že tu budeš niekoho urážať zato že ty s niečim nesúhlasíš keď sa naučíš napisat nepáči sa mi to tento spôsob potom mozes učiť druhých o korigovaní emocii
@malasandrika pozri keď 2 týždne chodila urážala sa nekomunikovala neodpovedala lebo sme jej povedali že nebude mat taký mobil a potom si zapchávala uši keď sa jej to vysvetľovalo a podobne scénky iba vykrikovala ako nič nemá a podobne nebolo ako inak zakročiť keď už ani dohováranie nepomáhalo ...ale pomohlo to a take čo svojim deťom hnusne vulgárne nadávajú otlkaju ich za každú somarinu sú potom čo keď mna tu niekto pošle k psychiatrovi iba preto že svoju dcéru vychovávam to už tu sa nedá napisat nič naozaj buď si psychopat buď si chorá keď kúpiš je zle keď nekúpiš je zle keď zakročis je zle keď nezakročis je ešte horšie 😃
@tamara263 no presne to som riešila dnes so synom. Či si v škole závidia, či sa vysmievajú, vychvaľujú alebo povyšujú. Povedal, že nie. Sú skoro chlapčenská trieda, takže sa veľa hrajú. U nás máme počítač, tablet, telefóny len my s mužom. Deti si môžu požičať, ak potrebujú. Nemajú s tým problém, keď nedovolíme, rešpektujú naše rozhodnutia. Aj minulý týždeň prišiel s tým, že by chcel (nie, že chce)PS4, tak som mu povedala, že sú veci, ktoré my nikdy nekúpime a povedal, že to berie na vedomie, a tým debata hasla. Máme jasné pravidlá od mala 🙂
@ivuska027 no tak to majú super v triede lebo v dcérinej triede sa nič iné nerieši aký má kto mobil aké parametre má a podobne preto chcela aj ona taký mobil lebo má to a má to a má to a takú funkciu a takú aplikáciu pritom má mobil novy...ale tiež je na ňom až keď sa nachysta do školy pomôže s nejakou maličkosťou mne a potom môže pozerať svojich “jutuberov”a to tiež nie cely čas čo je doma ...je taká doba tak nech v nej funguje aj ona proti tomu nič nemám 🙂
@tamara263 ja by som reagovala rovnako a nepokladam sa za psychosku. NIekedy takato šoková terapia pomoze viac ako vysvetlovanie do aleluja .
@uglybetty1234 ja mám pocit že ona sama nevnímala čo píše zbadala príležitosť kde sa vyjadrit aj keď nemiestne a tak sa vyjadrila ale aj nesúhlas sa dá vyjadrit aj bez urážok keď sa jej uľavilo ja som rada keby si aspoň fotku dá a tak píše aby človek videl s kým má tu česť 🙂 a tiež sa nepokladám za psychosku

Sice som si povedala, ze do tejto diskusie uz neprispejem, ale neda mi, aj ked viem, ze ak napisem, co si myslim, tak tu zase budu burlive reakcie. Mne to nevadi, ja ich ustojim😉
Pre mna osobne je z celej diskusie najzaujimavejsie (aj ked nie najprekvapujucejsie) to, ze nick, ktory sa dehonestujuco vyjadri o matkach, ktore napisali, ze sa venuju svojim detom, zozne velky potlesk. Mozno je za tym to, ze vlastne tak trochu ospravedlni ich spravanie, uisti ich v tom, ze konaju spravne. Mozno nieco ine, nevidime do hlav inych, nakoniec ani do tych svojich😉