icon

Problém s 15 ročnou dcérou

11. aug 2021

Mám dcéru, ktorá má iba 15 rokov a chce chodiť na diskotéky. Nechcem ju pustiť, lebo si myslím, ze je ešte nevyzerá a navyše to nie je teraz bezpečné. Každý deň ma presviedča, plače... Ako jej má vysvetliť, ze nie je NIE?

Strana
z4
kvetinka75
12. aug 2021

@aylinn ty už teraz nie, ja sa len zamýšlam nad tým, ak to aj teraz takto funguje, či si to tí dospelí zoberú na zodpovednosť. Nemala by so odvahu pustiť dcéru s kamarátkou, ktorá by u nás spala a mala by 15, na diskotéku, keby som vedela, že jej rodičia ju pustiť nechcú. Ak by s tým nemali problém tak pootm ani ja. Ale to je o zodpovednosti každého. Kto sa na čo cíti

luccija
12. aug 2021

@kvetinka75 jej mama nemusela vedieť, že to má doma zakázane

kvetinka75
12. aug 2021

@luccija keď mala dcéra 15 tak nosila domov kamarátky ktorých rodičov som poznala alebo mala nanich aspoň tel. kontakt. Takže ak chceli niekam ísť, nebol problém si zistiť. Určite by som dcéru nepustila s kamarátkou, o ktorej neviem nič, keď že u nás prespávali, tak som za ne zodpovedná ja. Tak som to aj tak brala. Dcéra nemala takú kamarátku, o ktorej by som nič nevedela a nikoho z rodiny nepoznala. Samozrejme, v tomto veku. Už keď bola staršia, bolo to zase iné.

aylinn
12. aug 2021

Prosiiiim? Čo nieje povolené ?😃😃 v 15 roznášať letáky (napríklad)?? 😃😃 ja som v 15 už vystriedala 3 roboty v obchode s oblečením , verejná zbierka pre detské domovy a v kaviarni 😃 veď už ma občiansky prečo by nemohla brigádovať.
Boooze chuďa decko

martul
12. aug 2021

@aylinn lebo nemôže, ty si potom robila načierno alebo nelegálne, brigáda je možná po ukončení povinnej školskej dochádzky, aj to len za presných podmienok - druh práce, počet odpracovaných hodín...

aylinn
12. aug 2021

@martul všetci spolužiaci sme cez prázdniny brigádovali takze neverím že všetci na cierno veď 15 ročná je už na strednej nie?

patka06
12. aug 2021

@aylinn moja 15stka ide do deviateho ročníka ale to je najstaršia v triede
teoreticky 15násť roční nastupujú do 1. ročníka SŠ

martul
12. aug 2021

@aylinn

Nie raz sme mali kontrolu z inšpektorátu práce kvôli zamestnávaniu študentov, teta skontorovala doklady - dohody o vykonaní práce, občianske preukazy predložili prítomní študenti a vybavené.

aylinn
12. aug 2021

@patka06 áno tak som to myslela ja som júnová čiže som v septembri ako 15 ročná nastúpila. Ale pamätám si že som už robila ajtak, už na jar v prvom ročníku som mala brigádu po škole

vevesh
12. aug 2021

@martul normalne sa dalo po 15tke pracovat, jedina vynimka bola, ze hmotna zodpovednost az od 18tich (cize praca s peniazmi). A pokial viem, toto velmi nemenili. Cize vykladanie tovaru, roznasanie letakov, zber plodin ci pomoc v pekarni za urcity pocet hodin po skole/cez vikend uplne kludne ako brigadnik....

martul
12. aug 2021

@vevesh píšem osobnú skúsenosť a nie jednu.

vevesh
12. aug 2021

@martul ja mam skusenost na oboch stranach a teda problem nebol. Kontrola je predsa normalna. Su pravidla, ale su aj prace, kde hladaju "nizkonakladovych" pracovnikov a ked skolak chce peniaze, je moznost si privyrobit aj manualne od 15tich...ak je umelecky/sportovo nadany aj skor...

mamanadruhuu
12. aug 2021

Vieš aký je rozdiel medzi tým 15 ročnú pustit von na diskotéku a 15 ročnú pustiť do zahraničia? Dosť obrovský

ivett1
12. aug 2021

Máme doma 15 ročnú a ťažko sa jej teraz vysvetľuje niečo, hlavne keď jej niečo zakazujem - ako rodič🙂 vtedy nachápe lebo nechce😁
asi ti nikto neporadí, je to tvoja dcéra, ani ja neviem, či by som našu pustila...ale ak nie, tak by som to skrátka neriešila tu😉
Aj ja som chodila na diskotéky 🙂, ale vôbec by mi nenapadlo podľa toho sa rozhodovať ...to sa predsa nedá porovnať...
a NIE je NIE 😉 si rodič, dcéra bude naštvaná, ale to hádam prežijete

Strana
z4