icon

Problém so 16-ročnou dcérou

lylkatomaskova
16. júl 2022

Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem

mimka1402
16. júl 2022

@lylkatomaskova Život v meste a na dedine už nie je rozdiel. Ok. Myslíš si, že k drogám sa zázračné dostane až o 22hej a dovtedy díleri čakajú za rohom? Tým, že jej neveríš bude to len horšie a to myslím úplne vážne. Prestaň z nej robiť neschopnu osobu. Pravidlá štýlom bude ti písať, zdieľať polohu atd.
Ďalšia vec, to, že ty si nevieš nájsť inú prácu a tým obmedzujes všetko. Tak tiež to nemá byť prečo jej problém. Ty si prehnane na ňu naviazaná. Týmto spôsobom naozaj o ňu prídeš.
Vychlad emócie a rozprávaj sa s ňou. Bez výčitiek. A skus ju reálne počúvať. A nemysli na seba, lebo to, že o ňu máš strach až neprimerany a vytvaras si možno až extrémne prípady spôsobuje, že ty si to prenasas z prace. Naozaj uvazuj ci nepotrebuješ psychológa keď máš takto pokrivenu mienku.
Btw otehotnieť sa dá tiež cez deň a ver, že o tom vedieť nemusíš. 😉

prasiatko30
16. júl 2022

@mimka1402 hej to zname slusne dievca musi byt do 20.00 v posteli aby stihla dojst domov do 22.00😂😂😂

zmrzlinka2021
16. júl 2022

@lylkatomaskova ty si za ňu zodpovedná a ona je ešte dieťa. Poznáš ľudí z partie? Vieš kde sú? Poznáš ich rodičov? Keď sa jej niečo stane, ty budeš musieť riešit. Ak by otehotnela, všetky ti tu budú vypisovať, ako má ísť na potrat. Pamätám si na svoje spolužiačky čo takto žili, všetky sú dnes buď slobodne alebo rozvedené, žijú vo svojich dedinách a robia za minimálnu mzdu. Radšej byť prísnejšia a vštepovat hodnoty, a fakt to prináša ovocie

januska12323
16. júl 2022

Síce matka ešte nie som ale viem si predstaviť mojich rodičov keby som toto vykonala. Facku mi v živote nedali ale za toto by som si zaslúžila.
Keď som chcela niekam ísť tak som povedala kam a s kým idem a kedy sa asi vrátim. Rodičia išli normálne spať. Neviem prečo by si mala byť hore kým sa nevráti domov. Máte to celé zvláštne nastavené.

mimka1402
16. júl 2022

@prasiatko30 Tak vravím z vlastnej skúsenosti a aj z okolia, každá si to kompenzovala inde. Nejaká začala fajčiť silou mocou alebo piť cez deň aby kým prišla domov nebolo to na nej vidieť. A ja som mala "posteľ" síce iba s jedným jediným xy rokov, ale rodičia si isto myslia ze doteraz som nikoho nemala🤷🏻‍♀️. Ja som mala nastavene hodnoty aj bez tých zákazov. Nepila som aj keď som mala možnosť nemala som záujem, fajčiť som nikdy nezačala... A to už žijem sama dlhší čas a nepotrebujem.😀 A ani som neotehotnela.😀 Za to, iné baby boli horšie ako tie co mali všetko dovolené. Skôr som bola výnimka v tomto...
Ale problém nebola večierka, ale ta nedôvera je dôvod obmedzenia vzťahov s rodičmi. To sa proste neobnovi.

fadama
16. júl 2022

@lylkatomaskova aby si o mesiac nezistila ze budeš babkou 🤔

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mimka1402 ďakujem za názor naozaj musím niečo evidentne zmeniť a prehodnotiť

terina25
16. júl 2022

@pribinak do 20.30 von 12 rocny? Fuuu... Tak to by som teda ja isto nepovolila.

nelca84
16. júl 2022

@andrejka1974 prepac, ja viem, ze na teba nikto nereaguje uz len z ucty k tvojmu tazkemu osudu. Ale mne to uz naozaj neda. Zachytila som tvoje vychovne metody uz aj v inych diskusiach a myslim si, ze nepatria do tohto tisicrocia.

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@zmrzlinka2021 áno aj ja mám taký názor ale už som domotans už neviem čo robiť či som robila dobre či zle či co neviem netuším

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@januska12323 neviem ktorá matka spi keď Ke jej dieťa vonku do polnoci ani jedna podľa mňa

thoughtfulweirdo
16. júl 2022

Zobrala by som jej kľúče. Nie je dostatočne zodpovedná na to, aby ich mala. Akurát potom vzniká problém, ak býva doma sama v čase, keď si v práci. Ak by sa stala takáto situácia u nás, keď som ja bola v puberte, na 100% by mi mama na celé prázdniny vybavila stráženie v podobe babičky, ktorá by ma nepustila z očí a odprevadzala aj na tú brigádu a po skončení na mňa čakala a odviedla k nej, ale neviem, či máš takú babičku k dispozícii.

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mimka1402 čiže to neviem napraviť ?

mamelka
16. júl 2022

@lylkatomaskova pozri, sprav a vychovávaj ako ty vieš. Pustíš, niečo sa stane=ty za to môžeš, nepustíš-si prehnane prísna. Môže a nemusí sa nič stať. Ja s mužom vychovávame ako najlepšie vieme. Určite aj ty.

Na margo púšťania-nepúšťali ma a nemala som tendenciu utekať. Nikdy som rodičom nič nevyčítala.
Ale toto čo spravila pripískla. Toto spravila z trucu. Tu určite nehrá rolu kto akú má výchovu....
Ja by som to spravila aj ja jej co ona tebe. Odísť bez slova, nedvíhať a potom len prísť a zachovať sa ako ona.

mondolina
16. júl 2022

@lylkatomaskova
vieš ja poznám z práce tiež nočný život v meste, som priamo v uliciach a vidím čo sa deje. a proste moje obavy nemôžu pokaziť môjmu synovi dobu dospievania kam patrí aj život s partiou. a ten je veľmi dôležitý.
čo môžem urobiť je poučiť ho o nástrahách, o antikoncepcii, a hlavne mu dôverovať.

pribinak
16. júl 2022

@terina25 je to rozumný inteligentný chlapec. Ja mu dôverujem a pre tvoje info, niekedy mu tréningy končia večer o 21.00 hod. Nie vždy mam možnosť ísť po neho alebo muž. Príde sám

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@nelca84 a niekde návod ? Na toto tisícročie nenájdem ? 🙂) neviem si pomôcť nemyslím si že v 16 tich ma byt po nociach vonku to je totálna anarchia

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@thoughtfulweirdo nemám :(

mimka1402
16. júl 2022

@lylkatomaskova Viem, že píšem veľmi priamo. Ale naozaj mi to zničilo vzťahy. Čím viac sa snažíš ju chrániť niekedy je to horšie. Nesúhlasím s tým že ťa nechala takto v stichu. Ja som to, ale urobila tiež. Myslela som, že to mama pochopí. Ale ja som odpisovala aspoň... Samozrejme nepochopila, mesiac sme sa nerozprávali. A ja som sa naučila len lepšie veci tajiť. Moja mama bola extrémne slušna, nepotrebovala ľudí tak sedela stále doma. No ja som bola iná...
Ja som začala robiť neskôr napriek a chodila som pravidelne neskôr alebo neprišla som zo školy domov len som oznámila. Bol to môj "boj" a v skutočnosti som väčšinu času len sedela na kofole. Keby ku mne vtedy mama normálne sadla a vnimala ma, tak by to podľa mňa dopadlo inak. Jasne, ze sa bojíš ani moja nespala aj keď som v20ke prišla z diskotéky. Časom uvidela ze chodím na čas, napísala som jej. A naučila sa zaspať bez toho aby som bola doma. Ale ako vravím. Bolo to už moc neskoro.

mamelka
16. júl 2022

@zmrzlinka2021 presne aj ja toto mám tak v okolí. Inak žasnem ako púšťajú a,ze treba dôverovať. Ja dôverujem dcére ale nie okoliu. Presne takto pred 2t bola diskusia od mamičky,ze je 16r tehotna. A presne posielali na potrat a matka mohla za to-samozrejme kto iný

mimka1402
16. júl 2022

@mamelka opakovane. Odkedy sa da otehotnieť len cez deň? Kamoska otehotnela v 16ke cez deň s frajerom o ktorom nik nevedel a bola s nim už polroka. Takže to svedčí o tom, že tehotná baba bola v noci niekde? Či ako? Pubertiaci vymýšľajú takéto plány výhradne cez deň po skole atď. Vždy to tak bolo.

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mamelka ďakujem tak to teraz aj robim , ale už toľko názor som si tu prečítala za čo som samozrejme vďačná , že už neviem z ktorého si čo vziať . Lebo neviem prísť logicky na to , keď niekto tu píše dať jej voľnosť nech príde kedy chce ( zjednodusene povedané ) a potom keď mi policajti zaklopú na dvere alebo budú volať že je v márnici , čo si poviem , že som spravila dobre ?

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mondolina to som spravils tisíc krat až tak často že asi som jej už na nervy šla

nelca84
16. júl 2022

@lylkatomaskova navod je velmi jednoduchy. Vzajomna dovera a respekt. Ty si rodic, nie pan. Mas vychovavat, nie velit. Brat ohlad aj na potreby a zelania toho druheho, nielen rozkazovat.
V opacnom pripade rataj s tym, ze ti moze odist z domu a zanevriet na teba.

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mimka1402 čiže ju mám teraz pochváliť ?

diamond007
16. júl 2022

@0silvia0 ťažko to brala, tazko

mimka1402
16. júl 2022

@lylkatomaskova Lenže ty si musíš uvedomiť, že polícia ti môže zaklopat aj cez deň, že šla zo školy a nedajbože niečo. Alebo že bola s kamošmi. Ak sa jej má niečo stať, ty to nikdy neovplyvnis. Ak bude chcieť, nabudúce ujde bez mobilu a všetkého. Neverím tomu, že bude doma poslušne sedieť navždy. To nie je o voľnosti. O 2 roky sa niečo zmení? Už ti nepríde polícia? Už nebude na ňu čakať nebezpečenstvo v tvojom ponímaní?

A kde som písala o pochvale? Čítaš len čo asi chceš. Veď som ti sama napísala, že to čo spravila je nesprávne. No očividne dôsledok niečoho dlhodobého. Potrebujete rozhovor ako som písala už vyššie. Samozrejme nejaký zákaz na nejake 2 týždne jej neublíži. Ale potom by som jej naozaj dala do 23tej alebo do 22:30... To mi príde k jej veku v poriadku. Dohoda, že ti bude písať atď. Komunikácia.

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@nelca84 ale ja nerozkazujem iba , snažím sa ju naučiť že ak niečo chce treba preto niečo spraviť nie len brat a nedávať to čo by som z nej vychovala ? Nemá obmedzenia zopár povinnosti aj to nie je schopná urobiť neviem sa s tým stotožniť žeby nemala nič robiť s všetko mať dovolené

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mimka1402 snažím sa citat všetko čo sa mi napise a chápať to z každej strany len teraz je ťažké sa odosobnit a ukľudniť teraz keď ju “privítam “ celá šťastná že je doma ona to spraví opäť no ťažko dajako v tomto nájsť strednú cestu

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mimka1402 áno to aj mám v pláne zmeniť minimálne tak , aby som jej tu večierku posunula ale teraz potrebujem hlavne poriešiť to ako sa teraz správne zachovať nájsť vhodne slova atd