Problém so 16-ročnou dcérou
Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem
@mimka1402 Moj problém keď nebude mať čo jesť lebo ma vyhodia z prace lebo budem nevyspata alebo pojdem do basy lebo som zodpovedná za životy ľudí ? Bude stále moj problém keď skončí v domove ? To bude psie ? Keď ju znásilniA zbijú otehotnie stále to bude iba moj problém ? Hm ? Ma 16 som za ňu zodpovedná ! Keď mi ju polícia domov donesie tak im čo poviem , veď to je v pohide 16 ročná môže byt vonku do polnoci ? Ja žijem v meste ja kazdu jednu službu čo mám vidím čo sa tam deje drogy , uchylaci , znásilnenia treba si toto uvedomiť
@diamond007 a ako brala tvoja mama take odseparovanie v 18tich od rodiny? Lebo prisnou vychovou to vacsinou takto dopadne, ze decka prchaju v 18ke z domu.
@prasiatko30 chápem , rozumiem len ťažko u nás nastaviť niečo také máš zrejme rozumne dieťa moje je úplne poblaznene ako keby z hrušky spadlo
@lylkatomaskova ty si ako kedysi fungovala doma ako 16 rocna?
@lylkatomaskova a ked sa v 18-tich uz radsej nevrati vobec, tak budes spokojnejsia? Lebo k tomu to smeruje.
@mimka1402 neviem podľa mňa je takých veľa nevidela som také dieťa ktoré musím týždeň prosiť aby so psom šla von 😂
No nič ľudia teraz mi píše chalan , že vie kde bola a s kým a že vie ako sa musím cítiť lebo on to spravil v 13 tich že mi chce pomôcť . Prosím pekne slečna na diskotéke bola
@lylkatomaskova
keby si ju pustila nemusí utekať.
@lylkatomaskova Daj si hlavu dokopy to čo ty robíš iba jej ubližuješ. Spôsobuješ úzkosti.
Doriti prečo by ju mal niekto znásilnit, prečo by mala brať drogy a prísť opita?? A tehotná? Tak asi sakra sadnem s nou, vysvetlím veci a prisam packu jej dám aj prachy na ochranu ak chcem predísť dosledkom. Inak, také baby ktoré mali prísnu výchovu akonáhle boli bez dohľadu rodičov tak prvé otehotneli a všetko dobiehali.. Lebo nemohli veci prežívať postupne. A prečo by mala skončiť v domove kriste. To, že vidíš nejakú časť reality neznamená, že to je 90% pubertiakov! Bez srandy ak to robíš aj jej takéto scény a takto jej to odôvodňuješ, nemala by si robiť vôbec v nejakej zdravotníckej sfére. Ale vyhľadať odborníka. Aj keby bola doma môže skolabovat, môže nastať požiar počas jej spánku. VŽDY sa môže niečo stať.
Máš na ňu neprimerané nároky. A áno ja poznám nejedno dieťa, ktoré ledva vynesie smeti. Puberta. Nezáujem o veci. Nič nové pod slnkom.
A prepáč ja sa dcére naozaj nečudujem, ty vidíš len seba a svoj strach. Nevidíš ju ako mladú osobu, ktorá si zaslúži ísť vytancovať dušu. Dokedy jej toto chceš robiť? Kým sa totálne zblázni??
Raz som pocula zaujimavu diskusiu o tom ze dieta je ako pes. (Aj mna to poburilo). Ak ho drzis cely zivot na retazy a len krmis a napajas- nebudujes vztah a doveru co sa stane ked retaz utrhne? Bezhlavo pobezi nehladi kam a kde = zabludi a nevie sa vratit. No ak je pes na vôdzke(to je ta dovera a vychova) tu mozes povolit aj xy metrov a stale mas so psom kontakt a ked treba privolas ho spať. Ak sa niekam zamota cez vôdzku ho najdes. Takze nedrzat deti na retazy ale na vôdzke.🤗
@lylkatomaskova jasne diskoteky v tridsiatke su lepsie ako diskoteky v 16tich🙄
@pribinak ok, nemusí byť do 20.30 v posteli doma.
ale je rozdiel, keď dám trebárs, že môže byť vonku do 22.00.Zeda že do tejto hodiny už bude doma.
A niečo úplne iné, keď o 22.00 este len bude chcieť ísť von. Lebo potom kedy akože sa chce vrátiť? O polnoci?O jednej? Ráno?
To už je skutočne dosť "cez". Áno, možno teoreticky niekde na diskotéku, kde presne viem, že to je a pripadne môžem bez problémov ísť po ňu.Aj to by mala určitý časový limit, maximálne.
Bohužiaľ, 16 ročná je stále len maloleté dieťa, za ktoré je plne zodpovedny rodič.
@lylkatomaskova Tlak vyvija protitlak. Ak ju potrestas prilis prisne, odluci sa od teba este viac. Ak das zakazy, najde si cestu ako ich obchadzat, Jedine co naozaj pomoze - odkomunikovat jej svoje pocity. Skus to udrzat na uzde a povedat je cosi ako:
Vies, som tvoj rodic, velmi som sa o teba bala, a uz to nikdy nechcem zazit. Nebudem ta trestat, nebudem ti kazat, skus sa zamysliet nad tym sama, keby si si tu situaciu obratila - ze si v mojej kozi, aka som bezradna, ako v tejto chvili neviem co spravit. Na jednej strane som stastna, ze si doma, ze sa ti nic nestalo, ze si sa zdrava vratila - pretoze to je ten najhlbsi pocit, co som celu noc prezivala - strach o teba. Na druhej strane sa hnevam, preco mi nedoverujes, preco sa nemozeme dopredu dohodnut kam pojdes, preco to nejde. To su moje pocity. Ak mas ty nejake pocity, prosim povedz mi ich. A prosim ta, skusme hladat riesenie tak, aby sa uz takato situacia nikdy neopakovala. Velmi ma to vysiluje, ked nespim celu noc a bojim sa o teba. Prosim vezmi si nejaky cas na rozmyslenie a skus porozmyslat nad tym, ako si to predstavujes, ja porozmyslam nad tym, ake pravidla potrebujem ja. A skusme si to potom prejst a vymysliet nieco take, aby netrpela ani jedna strana - ani ty, ani ja.
Viem ze je to velmi tazke, ale prave preto, ze hladas riesenie, moze prave vyjavenie tych najhlbsich citov napomoct vyrieseniu situacie. Aj hocikedy v buducnosti. Vy potrebujete prehlbit vasu vzajomnu doveru. Nie absolutne ju znicit hnevanim, zakazmi, zarachami - ktore mozno uhasia tvoj strach dnes, ale nijako nepomozu podobnym situaciam v buducnosti.
A potom si dajte cas, dohodnite sa, kedy sa stretnete k tomu - napr. vecer. Uz odzneju vase pocity strachu u nej previnenia a budete kludnejsie, pripravenejsie.
Ty si spis zoznam pravidiel, co by ta uistilo v tom, ze moze ist von s kamoskami.
Napr. ze bude vzdy dostupna na telefon, ze ti da vediet kde je, s kym je.
Ze ak nedvihne telefon, hned ako najde zmeskany hovor, ze ti hned zavola spat a pod.
Tak isto si mozete dohodnut kolko krat do mesiaca moze ist takto von "do rana" - kompromis, prijatelny pre nu aj pre teba. Nech sa nauci lavirovat a dohadovat aj s kamoskami, ze nemusi byt party kazdy den, ale raz, dva razy do mesiaca. A inak ma clovek normalny rezim...
Ze by si bola rada, ak by ti nejaky cas dopredu dala vediet, ze sa chysta takto von, a ked sa bude rozhodovat spontanne, ze i tak to potrebujes vediet a odsuhlasit.
Proste nieco, co vyhovuje a bolo by prijatelne pre teba. A pre nu - a hladajte v pokoji kompromisy.
Na zaver si to spiste na papier - tie dohodnute kompromisy - a vzdy ked bude nabuduce chciet party, pripomen jej tie dohody...
1. Popis svoje pocity
2. Popros ju o spolupracu
3. Spiste si dohodnute na papier
@lylkatomaskova zeby preto ze sa snazi dostat vonku ako len moze ked jej to nedovolia po dobrotky? Poznas jej kamaratov? Vies kam chodia? Preco nepozves tych kamaratov nech pridu ku vam - neviem ci mate dom, zahradu - urrob im vecer pizzu, nechaj ich na zahrade trkotat aj do polnoci a nemusis ich zhladuvat. Poznas rodicov tych kamaratov - nie je mozne aby kazdy tyzden sa stretali u niekoho a tak ich mozte mat pod sutilnou kontrolou ja neviem je tam vela moznosti
@derdia no neviem,decko ktore ma odvahu ujst z domu a napisat matke,neries. Bude jej jedno,ci ma mobil. Mobil sa dnes da zohnat hned,peniaze zohnat pre mladez tiez nie je problem.
@lylkatomaskova ja som nesmela cez prazdniny ani cez rok chodit von,zila som pod zamkom a neutekala som z domu ani sa neburila. Ono to asi nie je vychovou skor povahou deti. Niektore sa buria a tie kludnejsie respektuju prikazy rodica.
20:30 večierka? Dievča v puburte, no ja sa ani nedivim, ze zdrhla. Mam 8 a 11 a cez prazdniny sa len o 21 pridu nahlasit, ze su pred barakom s kamosmi. To ze tebe neskorsi prichod nevyhovuje je dovodom toho, ze ona chudatko ako najvacsia trapka musi ist cez prazdniny domov, za svetla?
A zobrat mobil, dat zaracha...to bude mat uplne opacny efekt ako cakas. Zdrhne znova a este ti pekne splechne nieco pubertalne do tvare. Chyba vam v prvom rade komunikacia.
Baby, ja neviem. Aj ja som mala prísnu mamu, ale keď som chcela byť dlhšie vonku, vždy som ju poprosila, či nemôžem zostať dlhšie, dokedy a ako by som prišla domov (keďže sme nebývali priamo v meste). Nikdy mi ani len na um nezišlo utiecť z domu. A toto povedať mame, že musím ísť a nedvíhať telefón? To by bol doma taký cirkus, že by mi to za to ani nestálo. Takže prísnou výchovou to určite nie je. Dievča zle vyhodnotilo situáciu, reagovalo zbrklo, určite nemala len tak zdvihnúť. Ja by som sa s ňou na tvojom mieste určitý čas nebavila, aby videla aká si z nej smutná a sklamaná a to ju bude bolieť najviac. Navyše jej povedz, že ak chcela byť dlhšie vonku, mohla za tebou prísť a spýtať sa, takto nezodpovedne sa veci neriešia, ty si sa o ňu celú noc bála a ona ti ani nezodvihla telefón. A nedostala by žiadne vreckové, žiadny spoločný program. Max navarené, aby mala čo jesť a dosť.
No u mňa museli počas týždňa byť deti do 20.00 doma cez prázdniny maximálne do 21.30 meškali 10 minut zaracha týždeň prostredný syn dokiaľ sa to naučil bol viacej doma ako vonku a proste nám to fungovalo teraz su už samostatní a je to na nich ako si to zariadia a vermi vedia že aj svojim polovičkám povedia kde sú a kedy prídu
No nič , ďakujem Vám každý jeden názor mi istým spôsobom pomohol naozaj som rada , že som tu napisala . A viac názorov je skvele človek si zoberie z každého niečo . Musím nájsť strednú cestu čo sa týka asi vychádzok atd . Lenže teraz potrebujem poriešiť to ako s zachovať som veľmi nervózna a nahnevaná bojím sa že v zlosti poviem niečo čo budem ľutovať a to musím poriešiť trest a ako sa zachovať . Už som dostala rady ako telefón porozprávať sa ale s ňou je veľmi ťažko stále ak som spravila kompromis ústupok ona preto nič nespravila alebo nedodržiavala dohodu , čiže pokec s ňou v tomto smere dohodnúť sa na niečom atd je ťažký . Mobil zobrať to tiež vedie k tomu aby klamala kúpi si pôžiia od kamošky je to neriešiteľné . Ja mám prácu kde vstávam veľmi skoro podľa služieb pohotovosti atd nemôžem ju nechať niekedy veľmi dlho pretože ja potrebujem byt pri zmysloch ako sa vraví v praci lebo keď niekoho neúmyselne zabijem alebo ohrozim na zdraví a živote , čo i poviem , ze jedno decko za to ze chce byt do polnoci vonku či to stalo za život človeka ? V meste neviem či si tu niekto uvedomuje je iný život drogy tu dostane decko za 10-15€ aj zadarmo , koľko je uchylov ked ju niekto zbije a znásilní čo si poviem , že čo ? Že som skvelá matka mohla ísť kde chce veď pravidla niesu podstatne . Som za ňu zodpovedná . Ma 16
@au1994 ďakujem pomohla mi Tvoja rada ❤️
@lylkatomaskova Chapem, ze mas o nu strach, ale kde je medzi vami dovera a vzajomny respekt? V jej veku a cez prazdniny som mohla byt vonku dlho, hlavne aby rodicia vedeli kde som a s kym som. Boli mobily, ozvala som sa, napisala som, ze som v poriadku.
Aj mna by chytila panika, ak by som zistila, ze mi dieta doma nespi..ale to, ze sa vykradla z domu a nic ti nepovedala ma asi svoj dovod. Skus s nou uprimny rozhovor, chce byt sice ako dospela, ale nezachovala sa tak..absolutne kaslala na to, ze ty umieras od strachu a hladas ju po meste..ak chce spat tvoju doveru, musite mat pravidla..ak ich porusi, dohodnete sa na treste.
Posunula by som jej vecierku s tym, ze sa ti bude hlasit, ze budes vediet kde a s kym je. Dala by som jej zaracha na tyzden. Su prazdniny, je to dost. A potom to mozete skusit od zaciatku ci to bude fungovat.
@marca12 presne ste to vystihli , a ona je veľmi pojašena ako z divých vajec
@lylkatomaskova jednoducho sa musis naucit jej doverovat, ze pride podla dohody. Ked potrebujes ist skoro spat tak chod. To ju budes cakavat aj o rok, o dva, ci to tiez bude chodit domov podla toho kedy si ty potrebujes ist lahnut?
@lylkatomaskova urobte vazny rozhovor, nekric na nu. Ak ju chces potrestat, vymysli trest a slub jej ze po tyzdni trestu nastavite nove pravidla.
Nuz, nemas submisivne poslusnucne dieta, ale skor temperamentnu povahu.
Po tyzdni posun vecierku s tym, ze sa ti bude kazdu hodinu hlasit bud sms, videohovor alebo podla tvojej uvahy. Musis jej dat viac volnosti, pochybujem ze ty si v tomto veku sedela doma ako Popolusa a luskala fazulu😉
@lylkatomaskova ja som zila cely zivot v Bratislave a mama ma takto na kratko teda nedrzala. Nedrogujem, nikto ma neznasilnil, som v pohode. To len ty vidis v praci a potom to prenasas domov.

@lylkatomaskova Ktoré pubertalne dieťa rado samé pomáha? Ukáž mi ho 😂 Ja fakt dúfam, že tento príspevok je vtip. Dôvera nulová, dievča je šikovné a ešte ako "darček" má večierku do času, kedy ešte sa pomaly svieti.