icon

Problém so 16-ročnou dcérou

lylkatomaskova
16. júl 2022

Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@mimka1402 ďakujem

matabb73
16. júl 2022

@lylkatomaskova spraviť to moja dcéra, tak by ma to riadne vytočilo. Vedela, že ju hľadáš a napriek tomu domov neprišla s ešte ti povie nerieš. Ja mám 14 ročnú a viem, čo to je puberta. Toto by som netolerovala. Píšu tu, že si veľmi prísna a večierku má skoro. Možno aj áno, ale keď chcela ísť von, mala za tebou prísť a rozumne sa dohodnúť. Ja som tiež na dcéru prisna; ale dokážem urobiť kompromis. Tiež si myslím, že dievča pod 18 sa nemá túlať po nociach. Zodpovedná si za ňu stále ty a keby sa niečo stalo, tak ty budeš mať problém. Po 18-ke má stále dosť času na užívanie si mladosti. Ja som začala chodiť na diskotéky a von až na výške, keď som mala 18 a nič mi neušlo. Ja by som sa s nou porozprávala. Vysvetlila by som jej, že prestrelila s ty si sa o ňu bála a nech sana navrhne nejaký trest. Do budúcna by som prehodnotila večierku, tiež sa mi zdá skoro, aj keď ťa vzhľadom na okolnosti chápem. Môžete sa dohodnúť, že raz za čas môžu byť vonku dlhšie, aj chce byť s frajeron; ale, že ho chceš spoznať a vždy sa na tom musíte dohodnúť vopred. Proste sa o ňu bojíš, ešte stále si za ňu právne zodpovedná a potrebuješ vedieť kde je. Mne u mojej dcéry najviac zaberá rozhovor. Keď aj dostane nejaký trest, vie prečo to je a ako sa tomu do budúcna vyhnúť. V rodine musia byť nejaké pravidlá. Je to pre výchovu detí dôležité.

matabb73
16. júl 2022

@lylkatomaskova teraz čítam, že to spravila kvôli chlapcovi. To sa dá pochopiť, ale aj tak si musi uvedomiť, že takto sa to neriesi. Dobre, že ste sa porozprávali. Povedz jej, že nabudúce nech príde za tebou a spolu nájdete riešenie.

horalka1986
16. júl 2022

@luccija samozrejme ze je to rozdiel. Ved o to ide. Ze 16 rocna ma byt doma skor ako moje 8 a 11 rocne, alebo co si nepochopila.😉

majulino
16. júl 2022

@lylkatomaskova akože nechcem ti nič hovoriť, ale takyto rezim sme mali aj my doma. 16 rocna som mihla byt vonku do 20:30
Byvali sme v takom zapadakove ze ziadna krcma, bar, diskoteka ani obchod. Dedina so 40 domami. V kazdom 4 dome byval ktosi z rodiny (tetky, ujovia, babky) dedina boli 2 kruhy v sebe. V 18 som si povedala dosť, lebo dobtedy mi vkuse vykrikovali, ze ma živia. Chcela som seknut so školou a ujsť do čiech... Začala som záškoláctvo, nechodila domov, nebavila sa s nimi.... Toto chces aj ty? Aby ti dieta cely zivot vykrikovalo, ze skrz teba nema kamosov, partiu, zazitky s nimi? Teraz mam takmer 11 a 9 rocne deti su vonku do 21:30 a to byvame v meste, ale verim im a ony mne. Maju mobil so sebou su len za bytovkami s kamošmi

mamaselu
16. júl 2022

@pribinak presne tak, musi tam byt dovera. Rady ze brat mobil a pod su v jej veku VYSOKO kontarproduktivne, viem uz o troch pripadoch ked to matka spravila a na to prisla este horsia reakcia. Nasla si nevhodneho priatela, ten jej kupil mobil dobijal kredit a vyuzival ju nadalej, a neostalo to len pri tom a to prave preto, ze cim viac trestov miesto hladania komunikacie a vysvetlenia si veci..a veru v jednom takom pripade uz nebilo navratu, skoncilo na drogach, lebo ukazala mame, ze....

pribinak
16. júl 2022

@mamaselu presne !!

oli18
16. júl 2022

@lylkatomaskova potom napis, ako dopadol rozhovor s dcerou. Vidim to na tvoj monolog .

ivangeline
16. júl 2022

Moj manzel by zamkol byt. A ja by som pridala ziadny mobil,vreckove,ziadna pomoc navyse ako zaviest niekam,kupit nieco mimo normalneho nakupu,vonku len do 20tej a pod.. Ja by som mohla byt v 17 mimo domov aj cez noc ale vzdy som sa dohodla! Taketo uteky nevesia nic dobre. Kde je a s kym? :/

nixie144
16. júl 2022

@lylkatomaskova tiež mam 16r.dceru a toto už za sebou... netrestajte ju, len si s nou kamarátsky sadnite a rozoberte tému... ze sa bojíte o ňu a musí si u vás vybudovať dôveru a to tým, že ju budete púšťať von napr. najpr do 12 hod a keď nebudú problémy, vy budete vedieť kde a s kým je, tak po čase ju pustite na dlhšie... moja, keď ide von mi priebežne píše z mobilu, kde je a akým, resp.iba,že žije 😂 Jej kamoši vraj vôbec neriešia, že mi píše, ani sa jej za to nesmejú.Ak by sa úteky opakovali, tak jej zruším internet v mobile, prístup na wifi a vreckové. Ale bez rozčulovania sa, v kľude, bez prednášok. Chce to trpezlivosť a neposúvat už stanovené hranice.Puberta je krutá 🙈 Držím palce. 👍

gleep1
16. júl 2022

Další príklad toho že rešpekt a porozumenie je cesta a nie tresty a zákazy.
Som rada že si si zvolila cestu kedy si chcela dcéru pochopiť a vypočula si si ju. Si správna mama a pubertu svojej dcéry zvládneš na 1. Som si ista že nabudúce sa ti už zdôverí a nebude musieť utekať. Večierku jej predĺž, taká krátka večierka nie je pre pubertiakov vhodná

mimka1402
16. júl 2022

@oli18 stranu predtým to už písala 🙂

sabinami
16. júl 2022

@lylkatomaskova v prvom rade sa s nou porozpravat “vyčistiť jej žalúdok” a dať na správnu mieru veci aby pochopila ze musí mat rešpekt pretože si mama, z mojej vlastnej skúsenosti vravím ze zaracha, zákazy, branie telefonu atd budú mat len opačný efekt, s dcérou si vybuduj priateľsky vzťah samozrejme odtial potiaľ stále musí ostať rešpekt pretože TY si jej mama 🙂 spoločne sa dohodnut na jej večierkach a kompromisy v case kedy ma prísť domov, podmienka mat pri sebe telefon aby vždy dvihla alebo napísala kde je, či je už na ceste domov atd 🙂

ailiba
16. júl 2022

@derdia podla mna je malo si snou sadnut a porozpravat sa. Mamu mala uplne na haku a ona sa s nou ma v klude rozpravat? Slecna nema ziadnu uctu. To chce tvrdsie opatrenia. Urcite sa treba aj porozpravat, ale zaracha, ziadne peniaze, zobrat jej mobil, alebo cokolvek na com jej zalezi. Musi to aj ona pocitit, ze prekrocila hranice. Teda podla mna to bolo riadne cez ciaru. To, ze usla, o. K.... Ale povedat mame, ze pride rano a nech to neriesi, tak to je fakt sila. Ma len 16, matka je za nu stale zodpovedna.

ikuska27
16. júl 2022

Ja mám 16 ročného syna....ale podľa mňa je rozdiel tak starý syn a tak stará dcéra... navyše syn je boxer, čiže sa dokáže skôr ubrániť ako dievča... môj keď povie, že chce ísť von,ide...ja aj spať idem a ešte doma nieje...teraz sa pýtal na stanovačku...pustila som ho, no nakoniec nešiel lebo sa mu tam vraj nechcelo....ale ja som mu nikdy nič nezakázala...no neviem ako budem zvládať dcéru... má zatiaľ len osem...no už teraz sa o ňu bojím viac ako o syna...ja by som sa s ňou hlavne porozprávala...že ako mi ublížila....

zina234
16. júl 2022

@lylkatomaskova nemyslím ze zaucho a zaracha je v tomto prípade riešenie, ktoré vám obom pomôže. Ak si chcess dcérou už úplne zničiť vzťah, tak to riešte takto. Trvaj na rozhovore a na vysvetlení. Žiadaj, aby ti pomohla pochopiť, čo ju viedlo k takémuto chovaniu. Vysvetli jej, že takéto správanie neprichádza do úvahy, a hoci chceš aby v tebe mala dôveru nech sa stane čokoľvek, musí zniesť nejaký postih. Či už ten mobil alebo ako uznáš za vhodné. Myslím že vzťahy v tomto veku sú krehké, hrubou silou ich rozbiješ

ivec16
16. júl 2022

nasi by by ma pred 20 rokmi vymkli… a nepustili domov

veronicka88
16. júl 2022

Nejdem čítať diskusiu,prečítala som pár príspevkov. Mala som prísny vychovu,ale že prísnu....do 17tky som o 21.00 musela byť,prvá diskotéka deň po 18tke,prvá chata niekedy tesne po....frajera(terajšieho manžela)som mala od 14tivh...spraviť toto tak to nerozchodim!bola by som minimálne na ARE a to ma mamina nebila ani otec. Hanbila by som sa pred ňou akonpes že kvôli nej nespala(áno v 16tich)dodnes je moja naj kamratka. Nič mi neušlo. Brigádovala som každé prázdniny od 16 tky. Ja by som sa v Tom veku nepohla donkonca prázdnin z domu. A varila,prala a upratovala by som si minimálne do konca prazdninn tiež sama....nemám doma pubertiaka ale toto podľa mňa s výchovou nemá nič spoločné. U mňa by načisto padla dovera,všetko čo s tým súvisí ..

makakova
16. júl 2022

Akože a čo že je zamilovaná a ze išla sledovať toho chalana?

Mohla by som byt akokoľvek zaľúbená, v takejto situácii by som si ale nedovolila cez zákaz a estw natajnasa odísť a este mamke povedať nerieši prídem ráno..jooj taky preplesk by ma doma čakal od otca.. a to by som si veru zaslúžila,bit ma nebili nikdy, rešpekt som mala ...
Toto čo urobilo to dievča je jasný signál, kontrolka,ze dievča nema rešpekt,ma matku v prdeli ,je jej jedno akosa cítila...

Proste ked je nestastne zalubena mala plakať do vankúša a nie zdrhnúť na disco... Tu bude niekde problém a vy tu ešte píšete ze ju chápete?

Jasný dôkaz ze dnešná výchova detí a mládeže je mimo
.az moc benevolentna a potom si mladí robía čo chcú, majú rodičov na háku a nemajú rešpekt. Odtiaľ potiaľ, byt partner s deckom je fajn,ale zase treba určit aj hranice

lusika33
16. júl 2022

@lylkatomaskova poviem ti to tak ako to bolo so mnou v jej veku som mala priateľa a odchádzala som neskoro za ním vždy som ale mame povedala idem vonku nevedela že s ním možno tušila v tomto som s ňou nemala problém ale .aká som kamarátku s ktorou sa mi zakazovala stretávať tak som utekala a často teraz keď si to predstavím čo sa mohlo stať a nik ani nevedel že som zmizla to by bola katastrofa zákazmi nič nevyriešiš rozumiem že nechceš aby jej to prešlo tak možno nejaké domáce práce aby si uvedomila že ti to nie je jedno ale hlavne by som sa snažila zistiť bez zbytočných emócií prečo to urobila a možno sa dohodnúť že ju nabudúce pustia keď to povie kde ide a kedy sa vráti prípadne dať čas a veriť že ho dodrží prízvukoval že keď si získa tvoju dôveru pustiš ju aj dlhšie

jj_anka
Autor odpoveď zmazal
slavomira236
16. júl 2022

@lylkatomaskova ja ako 16 ročná som chodila na diskotéky do 2:00 v noci jasné že som neušla ale normálne povedala že idem..
Mama mi nikdy nezakázal no na mna bol spolah

nurielka
16. júl 2022

Poviem ti to s osobného hľadiska tej 16 ročnej, večierka bola do max 22,00- keď prizmurili oko do polnoci aj to niekde na okolí, žiadne do mesta.. Brigádovať mi "dovolili" až od 18. Diskotéky tiež, max do 2-3 rána som mohla byť aj po 18, lebo kým žiješ pod mojou strechou tak tu platia moje pravidlá. Inak nechápem čo do 6,00 rána na tej diskotéke sa dialo, raz mi povolili dlhšie, ale po tretej len kopa opitých ľudí..

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
edien
16. júl 2022

@lylkatomaskova v 16r som bola isto dlhšie ako do 20.30 vonku to je nič. Možno je len zamilovaná tak ma zatemneny úsudok. Naši boli veľmi prísny samé zákazy a malo to opačný efekt. No na ňu to môže platiť,ťažko povedať. Dnes deti dospievajú skôr.

mirka414
16. júl 2022

@lylkatomaskova ja mám dcéru vo veku 16 rokov žijeme vo Švajčiarsku a doteraz teda ta puberta mojou pekne trieskala 🫤..prestala mi hovoriť mama to bol môj najväčší problém ..teraz sa to trosku ukludnilo ma motorku a predvčerom povedala že ide na chvíľku ku kamoske o 22:30 nebola doma neskôr volala že už je neskoro že tam zostane spať ..potesila som sa že je rozumná a v noci neisla domov na motorke

mamusa123456789
16. júl 2022

@lylkatomaskova skus trosku zvoľnit, si moc prísna... Pamätám si ešte zhruba ako zo bolo v našej partii, ti co sme mali dovolené ísť vonku aj v noci alebo na party tak sme nerobili také blbosti ako ti co mali skoro všetko zakázané, tiež zdrhali z domu a povystrajali kade co... Ja som sa vždy s mamou dohodla ze o koľkej prídem a keď sa blížil čas príchodu domov a ešte sa mi nechcelo tak som zobrala telefón a cinkla jej ze ci ešte môžem ostať a dohodli sme sa konečnom čase, ale v 16 rokoch mi príde dosť skoro byt o 22 doma a hlavne keď ma prázdniny a snaží sa zarobiť si nejaké peniaze aj sama

dominikac321
16. júl 2022

@lylkatomaskova nevyhrotila si to trosku? obvolat vsetky kamaratky pisat kazdemu jazdit po meste...v prvom rade si sa k nicomu nedopatrala, v druhom si na smiech vsetkym jej kamosom a predpokladam ze to na teba vytiahne. povedz nam co tomu predchadzalo, opytala sa ci moze ist, povedala kam a s kym chce ist? ste mesto ci dedina? velke ci male mesto? nehovorim ze to co urobila je senzacna varianta ale ani ty si neurobila to najlepsie co si mohla

dzanka72
16. júl 2022

@lylkatomaskova Ja som urobila to isté v 16tich, čo tvoja dcéra a opakovalo sa to niekoľko krát. Mne otec vzal aj telefón a vieš čo? Keď som odišla opäť, nemali sa mi ani ako dovolať. Ja som to robila skrz toho, že môj otec ma začal "vychovávať" v cca 15tich rokoch tak, že mi zakazoval všetko, či som zle umyla riad, dostala 3ku v škole a pod. Hľadal dôvody, prečo ma von nepustiť a ver mi, vždy si našiel😉Ako náhle začal víkend či prázdniny ( vianočné, letné..) vždy si našiel dôvod, prečo ma nepustiť a ako bonus, keď chodil pod vplyvom, tak ma bil...bol nervózny z práce, opil sa a už to išlo. A tak či som utiekla "z väzenia" na noc von raz za čas, aj tak by som schytala facky, lebo by si niečo našiel. A áno, pila som, fajčila, len z princípu🤷‍♀️ takže podľa mňa po akcii príde reakcia. Ja som to tolerovala dlho a čakala som na ten deň, kedy ma niekde pustia naši, no nestalo sa, nech som sa akokoľvek snažila.. Takže akokoľvek to dobre myslíš, tvoja dcéra má 16 a jej rovesníci idú na diskotéku, koncert ...A ona nechce zaostávať, chce byť so svojou partiou tiež, možno aj s frajerom. Keby sa chcela opiť , to môže v kľude aj do 20:30hod. A "pipik" sa aj cez deň postaví.( Daj jej predpísať antikoncepciu) Skús sa s ňou porozorávať, dohodnite sa, že každý druhý víkend môže ísť napr. na diskotéku, ale že si bude plniť povinnosti aj doma a ak budeš niečo potrebovať ty, tak ti pomôže.. 💁‍♀️

jarka26011
16. júl 2022

Ahoj, ja som to ako pubertiačka mala este tažšie 🙂 a to tak, že zo školy domov (a to aj ako 17 ročná!) Dopadlo to tak, že po nociach som utekala za chalanmi (karty sme nehrali🤣) Ako kedy inokedy by som reálne niečo s chalanmi mala? Len po nociach, čo som sa vykrádala. Ako 18 ročna som spoznala svojho manžela, v 19 pred maturitou som prišla s mužom domov, do 15 minut som bola zbalená a odsťahovala som sa 🤗 Nevrátila som sa už.