icon

Problém so začínajúcou pubertou

11. apr 2023

Poradíte mi prosím nejakú knihu, ktorá by mi vedela pomôcť pri začínajúcej puberty u syna ? Má 12 a pol roka. Zistila som, že nás začína klamať. Veľa, vo všetkom, aj v nepodstatných maličkostiach a s úplnou ľahkosťou . Nemá výčitky svedomia, akoby ho netrápilo, že mu už neveríme a vo všetkom kontrolujeme. V škole patrí k najšikovnejším. So správaním problémy nikdy neboli, ak nerátam vyrušovanie počas hodín na prvom stupni. Čo sa školy týka, spolieha sa skôr na svoju šikovnosť a rád zabúda na úlohy, projekty, na to, že majú písať...takže schytá sem tam aj trojku. Keby iba trochu chcel, má jednotku. Je lajdák,nechce sa mu. Myslím že pozornosti má doma dosť, veľa sa rozprávame. Je jedináčik, väčšinou po čom túži, to dostane. Spoločné výlety so mnou a mužom čoraz viac ofrfle, že prejde chuť aj nás niekam a ho nasilu ťahať. Včera som však takmer spadla z nôh, keď som mu otvorila škol. tašku. Mal tam plesnivé zelené desiaty aj mesiac staré, vitamín C, čo berie k raňajkám bral tak, že hodil do batoha-boli ich tam desiatky. Zošity a knihy tam mal napchaté asi všetky, čo má. Vôbec ich nemení podľa rozvrhu. Fakt som sa skoro pogrcala a jeho takmer prizabila. Dostal trest asi mesiac bez PS, obmedzený prístup k TV a nejaký čas bez sladkostí+ nejdem mu kupovať desiatu. Aj keď je vychudnutý . Obedy podľa všetkého tiež neje ako má...preháňam, lebo by to aj vám zdvihlo tlak?

diamondsspaces
11. apr 2023

Na synovca dokonale zaberá to ,ze sa k nemu správajú tak ako sa on sprava k nim . On odpapuluje na požiadavku mami a keď chce niečo on, mama mu urobí to isté, so smiechom , že vidíš aký si . Alebo ta taska , on to iste , špina smrad, tak mama mu prestala prať oblečenie. Ze keď ju humusak, tak sa nemusí byť ani v čistom oblečení a nemusí sa ani umývať. 5 dni mu to vydržalo, už si to nedovolí. Celkom si to vie uvedomiť. Ale každí je iní, na neho to možno fungovať nebude.

anjelicek26
11. apr 2023

To nejedenie je jedine, co je zvlastne... inak klasika puberta, mam podobny exemplar, ale ten zje vsetko, co nie je pri troch na strome a este duplu pyta... spytaj sa ho, ci mu tie desiaty nechutia? Co by chcel na desiatu? Nechutia mu obedy v skole? Chce radsej teply obed doma ako veceru? Vies sa zariadit tak, aby jedol, urcite ho nenechaj bez desiaty... v tomto veku rastie, potrebuje jest.

Moj tiez flakarina, pise testy na 80% pritom ma na plny, ale jemu sa nechce... proste osvieti ho casom, alebo aj nie, uz som mu vravela, ze elektrikarov treba vsade, pojde sa vyucit... Toto musis nechat na nom, motivovat sa da jedine - co chces v zivote dosiahnut, kolko chces, zarabat, aky dom, ake auto chces mat, aspon na mojho toto zabera... ze maka sa na buducnosti od detstva a nie az v pracovnom zivote...

Bez frflania, pindov okolo kazdej jednej veci, to by u puberty fakt neslo... jednym uchom dnu a druhym von, vyrastu s toho... playko, telka, jasne to su dobre zakazy... ja inak dodnes kontrolujem, ci si desiatu vylozili posledny den skoly pred prazdninami a aj bezne aspon raz v tyzdni pozriem (jasne starsim len poviem, ze tam maju bordel, nech si to pomenia, vytriedia), pozriem zapisnik uloh, popytam sa na terminy testov (zapisujeme na stenu do kalendara), odovzdanie projektov - len za ucelom im to vcas pripomenut, ze co bude, ked to neodovzdaju
a ci treba nieco kupit-vytlacit-zohnat...

gabriellka
11. apr 2023

U nás rovnako. Teda okrem tých klamstiev. Školu fláka a desiate som viac krát takto našla. Tak som zaviedla také že musí doma zjesť raňajky. Lebo ona neranajkovala že jej ráno nechuti. Tak sme to zmenili. Že na raňajky aspoň 1/2 rožka zje a do školy dávam ovocie alebo actimel alebo nejakú drobnosť na čo ma chuť.
Čo sa týka školy bola samostatná. Školu flákala na môj vkus ale známky mala dobre. Tak sme sa vrátili k tomu že ju skúšam. Úlohy kontrolujem. Síce ma to zdržuje. Ale povedala som že ak budem vidieť že sa škole venuje na maximum a napriek tomu ma horšie známky tak to neriešim. Nemusí mať jednotky. Ale keď vidim že na to ma a známky sa zhoršujú kvôli lenivosti tak toto teda nie

mon29
11. apr 2023

Lajdak a rozmaznané... Okrem začínajúcej puberty je problém, ze ma všetko po čom túži, a veľa pozornosti.. Povinnosti ma? Ci bavlnkove decko?

kvetinka75
11. apr 2023

@mon29 píše že povinností má dosť. Podľa mňa klasická puberta a dieťa skúša hranice. Na každého platí iné, autorka musí zistiť, čo platí na jej syna a začať to praktizovať.
autorka - čo sa týka správania - u nás nejaké výkyvy našťastie neboli, ale ak aj dcéra niečo mala , tak som sa správala k nej rovnako. Neupratala? Neoprala som a hotovo. Nechcelo sa jej, nechcelo sa ani mne. Keď nemala opraté, ožehlené, zbadala sa, že asi nemôže fungovať iba jeden, každý má nejaké povinnosti.

luccija
11. apr 2023

Normálna puberta🙂skúša a skúša.Desiaty by som mu robila naďalej, že nevybral desiatu dostal trest, céčko bude jesť ráno, aby som to videla, keď sa naňho nedá spoľahnúť a tak isto by som mu večer kontrolovala spravenu tasku.Oni to robia naschvál pre puberťáka je najkrajší pocit vytočiť rodičov...
Keď bude klamať bude mať tresty...nepreháňas tiež by ma to hnevalo.Teraz nepolav, lebo sa úplne zvlci aj v známkach, správaní...

loliki
11. apr 2023

Tak prečítaj si po sebe: "pozornosti má doma dosť, veľa sa rozprávame. Je jedináčik, .... keď som mu otvorila škol. tašku. Mal tam plesnivé zelené desiaty aj mesiac staré,"
Nemá kontrolu a dohľad, takú starostlivosť, že ja rodič som za teba zodpovedná. Dostal si desiatu, zjedol si? Úlohy, poznámky v zošitoch, ako píše v škole do zošitov? Ty nemáš prehľad mesiac, čo má v školskej taške. To je tvoja vizitka. Nemáš 5 detí, máš jedno dieťa, ktoré sa ti vymklo spod kontroly. Možno problém nie je so začínajúcou pubertou, lebo tá je úplne prirodzená. Problém je skôr s tvojou nepripravenosťou na toto obdobie.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
januska12323
11. apr 2023

Desiatu si odteraz robí sám inak nebude mať, tašku s plesnivymi vecami vyhodiť. Novú si kúpi z vreckového a odteraz každý deň kontrola tašky. Aj ti vysvetlil prečo to spravil?

mondolina
11. apr 2023

môjmu dávam desiatu do dózy, ktorú vždy po škole vyloží, žiadne desiaty sa nezbierajú.
ešte treba kontrolu rodiča, za toto by som netrestala.

reanda
11. apr 2023

a o com sa tolko rozpravate, ked mu vobec nerozumies a evidentne nemate spolu vztah? lebo keby ste ho mali, tak ti dieta neklame bez mihnutia oka.. ono nie je rozpravat sa ako rozpravat sa.. ked sa bavite o znamkach v skole, tak to by som nepovazovala za rozhovor.. rozpravate sa o tom, co si mysli, co citi, ake ma nazory? co ho trapi, co sa mu paci? asi tazko, lebo keby hej, tak si problemy riesis s nim a nie s cudzimi ludmi na fore.. a tresty 'bez telky' a 'bez sladkosti', za plesnivu desiatu v taske, za ktoru mozes skor ty, ako on - na zaplakanie.. asi si sa s nim mesiac nebavila o tom, ci mu chutilo, co si mu nachystala, ci hej? alebo aky ma nazor na branie vitaminov..
v celom tom dlhom prispevku si o nom v podstate nenapisala nic.. nic o tom, aky je.. len kritiku a staznosti, ako sa sprava.. je lajdak, klame, ofrle vam vylety, aj ked vy mu date, po com zatuzi.. no .. vztahy s ludmi sa ale buduju inym sposobom, nez ze dam niekomu, po com zatuzi a ocakavam, ze sa zato bude spravat, ako si predstavujem

autor
11. apr 2023

@januska12323 Nepovedal prečo....že nevie.Tašku som 2x oprala na 60 st.s tým,že ak nepreźije,beriem mu z pokladničky peniaze na novú.Mala som ho kontrolovať.Nie iba sa opýtať,či desiatu zjedol a či má v poriadku knihy nachystané.Odteraz bude námatková kontrola s následným trestom,ak tam nájdem to čo tam byť nemá.Tým že doma raňajkuje,tak desiaty mu vždy kupujem.Pagáč,croisant,ang.rožom,pizzová taštička a pod.V pondelok chodia skôr obedovať,aj vo štvrtok,tak mu desiatu dávať nebudem a v ostatné dni mi dnes povedal,čo má rád a určite zje.Vitamíny bude jesť poobede,keď prìdem z práce o 14 h.Ráno sa nestretávame,chodím do práce pred 6 h.

kristiii
11. apr 2023

To vážne kontrolujete tašky 12- ročným deckam? Keď môj vytiahol plesnivu desiatu, ručne si pral tašku vo vani, žiadne také, že do práčky, keď dózu so zabudnutou mandarinkou, tak si ju drhol, že mu bolo z toho na grc, čo už, aspoň sa to viac zatiaľ nezopakovalo. Zákaz plejka alebo tv nemá nič spoločné s plesnivou desiatou, neviem či práve toto bude mať želaný efekt.

autor
11. apr 2023

@reanda mýliš sa,mám pocit že sa mi to vymklo z rúk a vnímam,že niekde som spravila chybu.Rozprávame sa ako bolo v škole,čo kamoši,či je naučený,alebo mu môžem s niečím pomôcť...napr.s projektom,slohom,ak si nie je niečím istý.Je to celkom milý,veselý chalan,kamarátsky,rád zabáva ostatných.Vyhýba sa konfliktom. Nežijem s jeho biologickým otcom,on si ho už nepamätá.Bol strašný manipulátor,klamár,podvodník a panikárim,lebo syn mi ho začína pripomínat.Klamaním,štýlom humoru .Môj manžel ho od 2 rokov vychováva.Je prísny,ale spravodlivý,čestný,pracovitý.Stará škola. Dúfala som,že mu bude viac vzorom ako niekto,koho ani nepozná.

luccija
11. apr 2023

Nerob z toho tragédiu.Clovek si na jednej strane myslí, že je veľký a netreba ho kontrolovat a potom zistí, že akonáhle polavi dieťa tiež...
Aj moja dcéra má v taške papiere, zošity, doma milión euroobalov, sanonov, ale v taške neuveriteľný neporiadok.Aj dóza so skysnutym ovocím sa našla.Ved nie sme 100%...povedala by som mu myslela som si, že uz Ta netreba kontrolovať sklamal si ma budem Ti večer pozerať tašku, pokým sa to sám nenaučis.Ty neber vinu na seba čo mu máš dávať kontrolné otázky čo mal na desiatu?Ved má 12 r druhá vec je, že to stojim peniaze a teraz potrebuje niečo výživné v puberte a jesť normálne.V puberte človek zistí, že to jeho dieťa nie je az taký anjelik za akého ho má.
To, že v ňom vidis gény otca no tak nejakú gen.informacie mu dal....nepoznám puberťáka, ktorý by občas neklamal, nechcelo sa mu, neohundral, nebol lenivý jedine, že sa boji rodičov a robí to, aby nedostal bitku, zákazy..a potom pri prvej príležitosti zmizne z domu
Kontroluj namatkovo a nerob z toho halo

luccija
11. apr 2023

Tie dni kedy ide skôr na obed mu daj aspoň ovocie mne sa to zdá málo raňajky a až obed pre teenegera.

autor
11. apr 2023

@luccija ďakujem za názor.

luccija
11. apr 2023

@anjelicek26 moja dcéra je podobná nemá v sebe také niečo, že chcem, keď je v úzkych ako minulý rok pred prijimackami vie zabrať, ale inak flegmoska.Hlavu má dobrú len sa jej nechce veď aj 3 z chémie je dobrá je na gymnáziu nezblázni sa.Druha vec je, že si to pred pisomkou raz prečítala a to stačí.Potom chytí paniku a zaberie sama sa prihlási, ale nemuselo by to tak byť, keby sa pripravovala pravidelne.Ona asi taký stres potrebuje

reanda
11. apr 2023

no ale bavite sa len o skole.. skola nie je pre dieta vsetkym.. ty to beries len, ci je sikovny/nesikovny, poslusny/neposlusny, ale clovek ma omnoho vacsiu skalu vlastnosti a pocitov.. 'mily a vesely' cloveka fakt malo vystihuje.. a ozaj si myslim, ze o nom malo vies, ked sa obavas v jeho dvanastich rokoch, ze moze mat povahu po otcovi.. doteraz si si nic nevsimla? chybu si spravila asi v tom, ze si proste nevsimas podstatnych veci.. a to dieta to citi, ze sa o neho nezaujimas nejak hlbsie.. za dvanast rokov sa da clovek dost spoznat.. a aj ten tvoj strach, ze bude ako otec - ako to ma ten chlapec brat? ved tvoj byvaly je jeho biologicky otec, chlapec ma aj jeho geny.. to sa ma teraz ako bat, ze ked sa v nom prejavi otcova povaha, tak ho tiez zavrhnes? nebudes ho mat rada? ma sa teraz radsej pretvarovat, ze je iny, aby si nepanikarila? vies, ono nie su zle vlastnosti a dobre.. kazda vlastnost sa da pouzit aj dobrym, aj zlym sposobom.. a to, ze ma dieta povahu po otcovi, ktory bol klamar a manipulator, neznamena, ze aj dieta take musi byt.. ono moze tie otcove vlastnosti pouzit uplne inak.. takze nemas preco panikarit.. ak mas dieta rada a rozumies mu, nema sa preco z neho stat podvodnik.. ale ty si ta dospela, ktora ma ku dietatu vysielat tuto istotu, ze ho mas rada, ze ono je dobre, je v poriadku, ved ho predsa vychovavas a poznas.. a nie paniku a pochybnosti, ze sa ti nieco vymklo z ruk.. ze z dietata bude zruda, ako jeho otec.. a zahajit tvrde tresty, aby si zachranila situaciu.. to je 'cele zle' .. chlapec strati vsetku doveru a budes pre neho nepriatel.. a moze stratit aj doveru sam v seba a uverit tomu, ze je teda po otcovi a nema inu moznost, ako byt klamar a podvodnik, lebo predsa 'geny su geny'