Problémový 17-ročný syn
Ahojte chcela by som poprosiť o radu. Neviem co so 17 ročným synom. Cele dni sedí iba za monitorom , nic ine ho nezaujíma ani nebavi. Po nociach s manželom nevieme spávať lebo celú noc hra hry a kričí do monitoru. Už v minulosti mal syn problémy s alkoholom ale to sa našťastie už napravilo no teraz ma trápia tie jeho hry. Ledva ho dostanem do skoly a hned co príde sada za komp a sedi tam aj do polnoci. S manželom sme sa mu to snažili vysvetliť, chceli sme ho brat aj na výlety lenže on nie a nie odtrhnut sa od kompu.😕Sme naozaj zúfalí prosim o radu🙏🙏🙏
@negymama a to ty si mala mat z coho tu traumu, je to u teba ocividne. ale ako je to mozne napr. u mna - ja som vyrastala v rodine, kde nic take vyrazne nebolo? Ziaden alkohol, bitky, a pod.. Mala som vsetko, co v tych casoch deti mohli mat. A napriek tomu som si v terapiach teraz v dospelosti musela liecit "bolacky" z detstva. Ani som netusila, ako vela ich mam a co vsetko vo mne zanechali. A preto je dolezite o tom hovorit, ze trauma nemusi byt len to, ze otec nasilny alkoholik a mama zronena troska neschopna dat lasku a prijatie detom.. Moze to byt uplne nenapadne, napriklad uz len take jasle, ktore moja generacia absolvovala - nie je normalne oddelit 6 mesacne deti od matky. Alebo vysoke naroky rodicov, kde dieta sa snazi zavdacit a citi vinu, ak nesplni poziadavky a pod.. (moj pripad)
@0silvia0 no zaujimave na tom je, ze oni mi nikdy nevycitali nic priamo. Ja som to ale citila. Mam starsiu sestru, ona je vysoko nadpriemerne inteligentna /aj ked vtedy sa to nediagnostikovalo, ale je to jasne aj bez toho/, perfektna vo vsetkom, do coho sa pustila, excelovala v skole, vyhravala olympiady, proste sen vsetkych rodicov. No a ja som si v skole musela tie "ciste jednotky" vydriet. Neslo mi vsetko tak prirodzene, ako sestre. Bavili ma technicke predmety, ale tie ostatne mi sli na nervy, neznasala som sa biflit a musela som si vydriet vsetko. A rodicia ocakavali , ze "na to mam". Povzbudzovali ma, ale az tak, ze nerespektovali to, ze mna naozaj nebavia niektore veci, ze mi na nich nezalezi, ze kludne znesiem mat aj 2-3ky. Ale videla som, ze je to pre nich nemyslitelne..Tak som drela.. A oni to neocenili, brali to ako samozrejmost. Oni mi ublizovali aj tym povzbudzovanim, neuvedomovali si, ze by ma mali prijat taku, aka som. A ja som mala pocit, ze proste nie som dost dobra.
@zenablesku
Taky bordel este nevidel aky by som s nim narobila! Huci a ja da koli tomu nevyspim? Bola by som schopna zobrat klepac namäso a roztrieskat ten pocitac. A na tu odvikacku by som ho aj za pacesy dotiahla a to nie som za bitie deti a uz vobec v tom veku. Blbe je, ze ste mu dovolili zajst takto dakeko.
@svetlonos máte pravdu. Muž vypol wifi ochvilu prišiel a muž mu vysvetlil že buď s mierou alebo vobec. Išiel spat a zajtra, ako som už písala berieme prec počítač zatiaľ co bude v škole…
Závislosť nezávislosť.... Poniektore sa smiali na zaciatku navrhu ci myslia vazne zobrat mobil 17 ročnému... A ja stale nechapem co je na tom vtipne...
Ved ich dieta, ich totalne nerespektuje....
Moj syn vyviedol zopar veci, sice nemal 17, mal menej, ale dotykovy mobil s pristupom na internet mu bol zhabany, a dostal staru klasiku....
Ma ho este stale, musel pochopit, ze v zivote su urcite hranice. Hold spravil pruser... Kedy sa deti naucia, ze ich správanie ma aj nasledky???
Potom to tak budú brat cely zivot... Život gombicka, nic sa mi nemoze stat....
Autorka zapracujte na tom, drzim Vam prsty.... Niekedy musime robit aj rozhodnutia, ktore nas v srdci bolia, lebo su to nase deti, ale rozum musi vyhrat... Drzim palce
@trgypadl ďakujeme. S manželom sme už urobili prvý krok -vypnutie wifi samozrejme syn hned nabehol no muž mu to vysvetlil aky to môže mať dopad. Samozrejme to nebude posledná vec co urobíme
@zenablesku vela sil, viem nebude to jednoduché, a nebude to lahka cesta... Ale nesmiete uz cuvnut....
@zenablesku Pockaj, akože on má 17 rokov a nedostali ste ho k psychológovi? Za neho rozhoduješ ty ako rodic, nie on sám, čiže k tomu psychologovi pôjde. Má evidentný problém s gamblerstvom. Keď vykrikuje v noci ja by som na neho zavolala políciu. Susedia sa nestazovali? Keď nepomaha od vás dohovor ták normálne volať 158 rušenie nočného kľudu. Bez hamby. Možno sa panko uvedomí. Ďalej, kto mu kupil pc? On alebo vy? Keď vy, zobrať, schovať popripade odniesť do auta, nech ho nenájde. A nech sa aj o zem treskne. Mám pocit že bude agresívny, keď vie vykrikovať do počítača, tam budú agresívne sklony. Keď zistí že nemá pocitac začne byt agresívny, zamknúť do izby. On si to uvedomí. A začne konať inak. Neviete čo hra v tých hrách, určite niečo násilne
No, ja som v tom veku sedel za PC - programoval aj do druhej v noci. Niekedy aj zahral hry. Nic ine ma nezaujimalo. Videl by som v tom problem ak len bezcielne hra hry a na nic ine ho nepouziva, ziadne vzdelavanie, tvoriva cinnost...
@gabika0825 bývame v rodinnom dome a spomínala som že pc dostal od známych 🙂)))))))))
@zenablesku ako dopadol dnešný návrat zo školy? Neublížil vám alebo sebe?
@maranco muž mal dnes voľno takze odniesol ten komp do babky , keď syn prišiel domov este som bola v práci no muž bol doma a povedal že sa mu snažil vsetko vysvetliť a že ma pocit že sa syn zamyslel ale zatiaľ nevyvadzal tak uvidime ako to bude dalej
Dúfame že pochopí že mu chceme len dobre
@zenablesku jedna vec je nastaviť pravidla, spraviť dohodu, zobrať počítač za ich porušenie, druha ho vziať len tak. Nesúhlasím s tým, že nie je jeho. Dostal ho, používa ho, ako kopec iných veci, ktoré mu ktosi kúpil. To by nebolo nič jeho, týmto smerom by som nešla. Ale asi lepšie ako nič. No určite je potrebné sa synovmu správaniu venovať ďalej. On mal kamosov, pili alkohol, cítil sa tak dobre.. potom to skončilo, nudil sa, žiadny dobrý pocit, žiadne uspokojenie, našiel comp a hry, asi si zvykol na taký rýchly a jednoduchý prísun dopaminu v centre odmien. No treba to niečim nahradiť, nájsť iné riešenie, rozprávať sa o tom. Vela zavislakov ma akoby citlivejšie receptory v mozgu a rýchlejšie prepadnú závislosti.
Ono najlepšie by bolo, keby k tomu psychologovi išiel dobrovoľne. To by ale musel vidieť, že ma problém (nemá kamosov, dievča, zdravotne problémy, školské výsledky..), nemyslím, že niečo z toho ho trápi a on sam to pochopi.
@tiika veď to sme sa mu snažili vysvetliť že z toho nic dobre nie je a ubližuje sebe
Výborný český dokument o deťoch PC zavislakoch a to tak pred 10 rokmi islo... Rodiča boli z ich deti na drogy, ani nie na prášky. Je to "nelátkova" závislosť, ale o nicc ľahšia, ako závislosť na alko, tabaku, tráve... Veľmi zúfalý obrázok modernej doby to bol. 👽
@zenablesku Proste ,keď nepočúva co mu rozprávate vypnúť internet.A až keď urobí co vy chcete napr.ist ku psychológovi potom dohoda ako dlho môže byť na PC.A ešte poradím vam musíte to riešiť pokiaľ nemá 18 rokov.Potom ho už k lekárovi nedostanete ,lebo bude dospely.Ja viem je to ťažké sa dosahovať so synom,ale iná cesta nieje.Proste trvať si na svojom za každú cenu.Robite to pre jeho dobro.Drzim palce .
Bohuzial ste sa spamatali aj trosku neskoro. Ja deckam nedovolim hrat hry na pocitaci, lebo vzdy sa daju robit aj lepsie veci. Nam to rodicia tiez nikdy nedovolili a som za to rada, je to strata casu. A u vas to asi trva roky. Tu uz asi nepomoze nic ine len radikalne riesenie.
No a co ze sa urazil a nevykiezol z izby, po tyzdni hladny vylezie. Je to zavislost ako kazda ina, bud to zvladnete sami, nekompromisne alebo si zavolate odbornu pomoc. Idealne nahradit to vysedavanie sportom
@zenablesku existuje nieco take ako family link. Budes ovládať jeho pc zo svoju telefonu aj na dialku. Je to super vec odporucam 😉. A inak ja by som normalne vypla wifi ak nechces riesit nastavovanie family link. Resp. Nie vypla ale zobrala si ho rovno do postele. Ale ak by som si myslela, ze syn je uz závislí, sorry cely pocitac aj tv aj vsetky elektroniku by som dala prec z domu. To zial inak sa závislosti nezbaví. Je to taka ista závislosť ako na drogách. Cize tu nejde o to znížiť mu cas na pc ale normalne ho zobrat. A v skole by som to ucitelke vysvetlila, ze preco si nebude robit ulohy na pc. Proste zdravie je prednejšie
@zenablesku v momente by som zrušila internet vy ak máte paušál si poprípade pozriete v mobile
@gabika0825 kričí lebo sa mu nedarí v hre. Nič viac. Aj môj priateľ hrava v noci CSko a občas kričí lebo hrajú s chalanmi a počujú sa navzájom takže ak niekto urobi blbosť tak si zakričí. Ale políciu by som na neho určite nevolala 😀. Hry z človeka násilníka neurobia. Tiež som si to myslela ale je to hlúposť. Priatel hrával od detstva a poznám XY ďalších co hrávali a sú to normálni ľudia. Môj priateľ je inak praveze úplný klidak a niekedy ma to až hneva ze všetko berie tak pokojne a nevie sa ani poriadne rozčulit 🤣 hlavne ked mňa niečo vytoci a on pokojne povie ze preháňam 🙂. Dôležité je venovať sa tomu dieťaťu. Nech si hra keď chce. Ale určiť si časy dokedy môže a musí si doma plniť aj svoje povinnosti. A ak chlapec nebude súhlasiť, tak ma smolu a nech si je v izbe zatvorený koľko chce. Ved jeho hlad odtial vyženie 🤣.
verim ti,nieje to take jednoduché, to, že zoberiete pc a on sa urazi a zatvorí v izbe je ten ľahší prípad, mali ste v minulosti s ním problém čo sa alkoholu týka, chlapec, by mohol tresnut dvermi a vrátiť sa k pitiu, nemyslim, že je to výchovou, ak dieťa začne samé chodiť von, nikdy neviete čo ro i a s kym sa stýka, žijeme v zlej dobe, toto je dnešná mládež a speje to k horšiemu, dnes ak mladi vyjdu von, holdujú alkoholu, fajčia trávu , sexujú v mladom veku, v horšom prípade skúšajú drogy, nie rodič je na vine, ale celá spoločnosť a doba v ktorej žijeme, nám ako deťom rodičia zakazovali, aj facka padla, dnešné deti sú vychovávanè inak, ruku na srdce, nech mi tu nikto netvrdí, že dieťa nemá od malička, čo bolo v móde, cez kočiare, kolobežky,bicykliky, hračky, az po mobily a notebooky....dnes sa maminy predbiehajú ktorej dieťa bude mať čo prvé, od malička sú rozmaznávané, všetky a kde je chyba? zamyslite sa maminy ako od babatka kupujete deťom nezmyselnosti a ich hyčkate, tak to nevedome robite ako rastie, píšte jej tie, čo máte deti v puberte a presli ste si tým,nie tie, čo nemate ani potuchy čo vás o pár rokov čaká, lebo ak raz jedna z vas tu napíše čo robiť nemôžeme si dať rady, s ųsmevom prijmite radu, že na vine sú rodičia ako to tu píšete . Nieje ľahké dnes zvládnuť pubertiaka verte, neviete, čo robiť, fackou to nevyriešite len pohoršite, dieťa musi padnut na hubu aby samé pochopilo, že tade cesta nevedie, píšem z vlastnej skúsenosti syna, my sme sa z toho dostali,je už dospelý a v okolí máme dosť ľudí s problémom ako autorka, nieje to ľahké,ano je to závislosť a prejde si tymto každý v jeho veku, ale radšej doma sedieť na riti ako behať po nociach a vy neviete kde máte dieťa, niesom preto zlý rodič, kto neprežije nech je ticho, autorka tymto nevravim, že ho treba nechat tak, treba pritvrdiť, rozprãvat s nim, len 17 rokov je veľmi ťažký vek, neviem sa vyjadriť aka som bola bezradná, neustupovala som,aj keď to bolo ťažké obdobie, ale tym, že som mu dohovárala , čím bol starší, viac chápal, teraz povie, že vie, že sme mali pravdu, vek nepusti, mladi sa predvádzajú, skúšajú..., držím palce, chce to čas,ale netreba nad tým mávať rukou.Som sestra a piviem vám,velmi by ste sa divili, koľko mladých vo veku pod 15 rokov pije, rodičia tomu neveria, ich dieťa je sväté, až kým sa k nemu nevolá RZP a neprídu si pre maloletého do nemocnice, každý rodič nedopustí na to svoje dieťa, no verte môžete mat prikazov zákazov kolko chcete, raz to dieťa vojde do zlej partie a môžete si aj vlasy trhať, veľa rodičov ani len netuší, čo jeho pubertiak vonku skúša a robí, koľko takých bolo,, Ja svoje dieťa dobre poznám,no len raz by skúsil/a hneď by sme to zistili,, verte, že nie, my sa v našej profesii stretneme s hocičím, takže nieje to také jednoduché ako niektoré píšete a nieje na vine rodič, skúste pohovor u psychologa ako na syna, držím palce

@ivangeline ano, každý je závislý, všetci si totiž nesmieme traumy. Niekto viac, niekto menej, ale všetci. Sú zdravšie verzie, ale ľudia si často neuvedomujú, že aj čítanie kníh môže byť závislosť a z môjho pohľadu presne taká istá, ako hranie pc hier. Ale čítanie kníh sa považuje za niečo "ušľachtilé", kdežto hranie hier sa zatracuje. Pritom je to taký istý únik z reality. Ja v pubertálnom veku som bola závislá od kníh, čítala som vždy a všade. Unikala som do sveta fantázie. Ponocovala som, len aby som dočítala príbeh, mama mala na mňa nervy, že si nosím knihu aj k obedu, že sedím na wc hodinu, lebo si tam čítam. Aký je rozdiel v hraní pc hier? Nevidím žiadny.