Dobrý večer mamičky, stojím pred najťažším rozhodnutím môjho života...ani neviem, či som vybrala správnu kategóriu "Prežívame to isté", ale akosi podvedome cítim, že nás tu je s podobným problémom viac...veľmi, veľmi by som chcela poprosiť najmä tie, ktoré máte priame skúsenosti s vlastnými "problémovými" synmi a ich pobytom v Detskom diagnostickom centre v Záhorskej Bystrici v Bratislave. Zvažujem dobrovoľný pobyt, teda na dobu tri mesiace. Všetko dostupné na nete som si preštudovala, ale chýba mi práve pohľad z druhej strany, teda od tých, ktorí to prežili, resp. si niečim podobným prešli. Môj chlapec mal minulý týždeň 15 rokov /deviatak/ a obávam sa, že tým ako sa ho snažím sama "napraviť a usmerniť" strácam drahocenný čas a všetko začína ísť samospádom len k horšiemu /partia starších delikventov, škola, vzťahy v rodine, neskoré príchody domov, klamstvá, fajčenie, toto leto 4x alkohol.../. Len mi prosím nepíšte "supermatky" ako by som to mala robiť, verte, že som robila maximum vrátane návštev u psychológov, spolupráce so školou....je mi strašne, srdce mi ide puknúť, ako ho môžem sama dať "zavrieť" ?! Prosím, ozvite sa mi, hoc aj do IP....Bojím sa, že urobím rozhodnutie, ktoré neskôr budem ľutovať a vyčítať si, že som nezabojovala viac a nedala mu šancu ....
@riverrein osobnu skusenost mam len s tym, ze sme tiez mali 15, tiez sme fajcili a alkohol bol aj castejsie ako 4x, hlavne co si pamatam u spoluziakov a poviem ti, ze jeden je lekar a dalsi inzinier a ani o ostatnych ci sebe samej neviem, ze by sa viezli na vlne zlocinu. Sama vies ci je situacia az taka zla, ale mozno ho az moc dusis , tak sa snazi tvarit ako ''dospelak'' , ze on daku mamku pocuvat nebude a mozno sa boji tvojej reakcie tak radsej klame. Poradit az tak neviem, sama musis vediet, ci je to az tak zle.
Ja som tiež bola dobrá dcéra,samé jednotky atď.a na v prváku na strednej tresk,zaškolactvo, trojka z chovania, chlastačky. Partia sedlákov, čo to nikam nedotiahnu a tak. a mama mi radšej jednu sekla, zakazala telku, vypla wifinu, odrezala ma od penazi a robila take tie normalne tresty... A prešlo to. Samozrejme, mala som svoje hranice, nedefkarila som sa, tvrde drogy ma nikdy ani nenapadlo skušať a asi mi mama v istom zmysle verila. A uvedomenie sa prišlo pekne samo od seba. Neviem, nepoznam konkretne tvojho syna,ale prečo ho hned stavať do pozicie uplneho zlyhania. Ak to nie je akutne.
Ja ked si spomeniem ma svoju pubertu tak tento popis je este slaby odvar a celkom normalna osoba zo mna vyrastla, myslim si :D ja by som striehla ci v tom nie su drogy, ci sa to nestupnuje, ale ak nie, tak by som este vyckala. Uvidite, ake bude mat znamky v skole. Mozno budete prekvapena ze vsetko stiha. Deti este nemam ale sudim podla seba.
No pozeram, ze si tu dostala rady, ze chlast, fajcenie atd. je v puberte normalne. Nie nie je to normalne. Iba ty sama vies, ako je na tom tvoj syn. Diagnosticky ustav nie je reedukacny domov. V diagnostaku zisti kde su hranice, dostane rezim atd. V Zahorskej sefuje moj byvaly profak, on je super . Druha vec je, co bude ked sa chalan vrati do rovnakeho prostredia. Poznam chalana, ktoremu nepomohol ani diagnostak ani reedukacny a neskor ani väzenie...ale chalan mal aj diagnozku a dodnes sa nevie zaradit do zivota. Decka casto piju a fajcia z nudy, lebo nemaju ziadne zaujmy. Mozno pre zaciatok by stacilo keby si so synom dohodnes stretko s riaditelom a nech sa tam mlady ide kuk ci sem chce ist alebo sa spamäta...
Preco ja mam pocit, ze sa snazi niekto rozduchavat ohen zbitocne. Presne v taky cas minuly tyzden aj Galanta tu "vypukla"...bud je to cielene alebo pseudonovinarikovia tahaju na net kde vedia ze tu su matky. ...a ked som sa take opytala aj tam tak admin odrazu zablokoval temu.
Predpokladam ze mamicka vie o com pise, nejde len o pubertalne vystrelky. Syn je nezvladnutelny, nerespektuje nic, nikoho problemy sa kopia a verte je to pekne na psychiku ked si neviete pomoct. Poznam chlapca, ktoremu centrum pomohlo ale aj takych co sa po skonceni pobytu nevedeli zmestit do koze a peklo este len zacalo. Rodicia sa snazia dat dieta dokopy a zvazuju vsetky moznosti. Len treba konat. Nas tiez zacal v 15 ma teraz 20 a napriek milion sanciam, slubom, vyhrazkam 3mes. pobyte v zarideni sa nikam neposunul a ani nechce..... bohuzial prenho a pre nas. Puberta je jedna vec a problemove dieta druha.
Udivuje ma ako ste ľahostajné k pitiu 15-rocneho chalana. Teraz to zľahčujete ale akonáhle by sa stal priateľom vašej dcéry tak by ste otočili. Už by jeho opilecke dychanky boli prekážkou a dôvodom preskusamat ako ho to vychovali.
@anatalia77 to nie je lahostajnost, ale clovek musi sa ucit aj na vlastnych chybach. Ja som na VS mala spoluziakov ktorych v puberte drzali na kratko, a tak na intraku ked mali zrazu volnost sa utrhli z retaze a to bol az velky problem. Kym my sme uz boli ostatni spokojni, a "odziti". Ak je to nad zdravu mieru tak samozrejme asi treba zakrocit, to uz je na rodicoch. Tu sa im dostanu len rozne uhly pohladov, aby im mozno pomohli zobjektivnit situaciu ktoru teraz vnimaju tak citlivo a emotivne.
@riverrein 4x alkohol no neviem .vies namiesto psychologa si mu mala dat nejaku pracu.resp na leto zohnat brigadu.to je taknked deti dostanu vsetko.doma sa nudia.nemaju ziadnu zodpivednost za nic.potom sa nudia a zufake matky bybich najradsej dali do polepsovien..si necitala tie kauzy co sa teraz omielali? Radsej ho zaval pracou a ziadne vreckovr.
Ja som tam mala brata nevlastneho teda presiel si centier viac .ale momentalne uz je dospely davno ale nevyrastol z tych blbosti teda resp.z puberty.Zalezi asi aj do akeho stadia su z doetatom problemy.kradne vam doma veci ,ohrozuje Vas nozom ,fetuje ,nechodi do skoly?je toho naozaj vela okolo toho a verim ze ste v tazkej situacii.Ale velmi velmi vela robi aj partia.
tych cca 15 rokov je naozaj najkritickejšie obdobie a určite 90% detí ktoré vtedy aj skúšajú alkohol a nevhodné partičky sa do dvoch rokov spamätá... otázne však je, čo ak nie... pamatam sa, že z mojho okolia vtedy pilo dosť veľa chalanov- do roka či dvoch ich to všetkych prešlo... ale samozrejme to nemusí byť pravidlom...
.
asi najlepší recept čo som doteraz počula je totalna zmena prostredia- kamoške tak dcéra v 15 dokonca doma kradla zlato a peniaze pre partičku a na (zatiaľ ľahké) drogy- našťastie otec rodiny sa práve dostal trojročnú stáž v zahraničí 1500 km od domova, tak sa cela rodina s ním presťahovali- zrazu sa z inteligentnej ale problemovej teenagerky stala normálna zodpovedná baba ktorá mala zrazu celkom iné problémy a úplne inych priateľov, nakoniec ostala v zahraničí a teraz tam končí náročnú VŠ a je za to presťahovanie rodičom veľmi vďačná...
Mame v rodine chlapca, ktory v tomto diagnostickom centre bol. Dovtedy sikanoval spoluziakov, flakal sa, kradol, nakoniec skoncil v podmienke. Viac menej mu to pomohlo, aj ked pravu pricinu rodicia neodstranili. Tam totiz sefuje psychicky chora svokra a tyranie je na dennom poriadku. Chalan sa dal ako tak doporiadku, brigaduje, studuje, ale uz sa nevie dockat, kedy bude dospely a odide od rodicov. Urcite mu tym len pomozes, minimalne zmeni prostredie. Ostatne ti uz poradia oni, ako dalej postupovat.
Tak ja pridám pohľad trochu z inej strany. Moja mama v tomto diagnosťáku pracovala niekoľko rokov. Síce v administratíve, ale videla, akí chlapci tam prichádzajú a akí odchádzajú. Spomínam si, že vravievala, že tam máloktorému pomohli k lepšiemu. Skôr naopak. Dosť to záviselo od toho vychovávateľa. Niektorí boli fajn, niektorí ok v norme, niektorí dosť mimo. Pamätám si, ze jeden bol dokonca alkoholik. Ti 'chovanci' mali vtedy dokonca prídel cigariet, co ma vždy prekvapovalo, ale to sa možno zmenilo. A chodievali na brigády, teraz to majú už len na dobrovolnej báze.
Ja by som sa bála najmä kvôli tomu, ze tam stretne horšiu partiu ako má teraz. Lebo tam naozaj nechodili a nechodia žiadne neviniatka. Boli to vačšinou chalani, co kradli rodičom peniaze, drogovali, mali za sebou ľahšie potyčky so zákonom, ale kvôli tomu, ze neboli trestne zodpovední kvôli veku (toto sa odvtedy zmenilo) išli "do polepšovne", kde ich zdiagnostikovali a potom posunuli na pobyt do normálnej "polepšovne" alebo domov.
tak si to fakt dobre premysli. Ak ho tam raz zavedieš, už to nevrátiš späť a neviem, či ho odtiaľ dostaneš skôr než je minimálna dĺžka pobytu.
Ja som vyrastala na Trstinskej a pamätám si, ze tym chalanom nikdy nikto nepovedal inak ako 'chuligáni'...
@maciatkolulu no aby som bola cestna, moja mama o tom tiez nevedela Co oko nevidi, to srdce neboli.
A ani nevravim, ze to bol strasne dobry napad, len vravim, ze z neho nemusi vyrast stratena existencia. Zalezi aj od povahy a okolia a hlavne tiez som mala kopu spoluziacok co isli rovno domov a urcite sa neflakali, ale ziadne ohromne rozdiely teda nebadam. Ja napriklad teraz nepijem vobec a fajcim len sem tam. Ale je mi jasne, ze pri svojom dietati by som to brala citlivejsie.
@lucialau myslela si asi Z mojich dcer... tie su teraz v citlivom veku a syn ma este daleko k prezidentovi, ale najma ho budem ucit zakladom sk gramatiky
Aj ja s mojou matkou vychazam ako kamaratka, ale rozhodne by mi neschvalovala fajcenie a pitie v 15rokoch a nebrala by to nalahko, ze neva aj ja som bola mlada a toboz v dnesnej dobe. Za mna treba riesit a nebagatelizovat, ze puberta a nic sa nedeje, a to, ze ako, hmmm, musi vediet matka najlepsie, teda rodicia.
@anatalia77 to nie je lahostajnost, ale vlastna skusenost...
Napíšem ti moju skúsenosť, môj syn tiež v 15r začal vyvádzať ono teda začal už skôr, ale v 15 sa to vystupňovalo tiež som syna chcela dať na tri mesiace do Záhorskej aj sme sa tam boli pozrieť , keď sa ho riaditeľ opýtal , že čo a ako ďalej len drzo mykol pleciami, len vtedy nebolo miesto a tak sme mali 2 mesiace čakať. No medzi tým sa zastaral do toho jeho otec/ boli sme rozvedený/ , že jeho syn nieje dement a grázel, že on si to nepraje / malý chodil aj k psychologičke/ tak som to vzdala no na strednej v prvom ročníku sa to ešte zhoršilo, prepadal z 5 predmetov, podotýkam, že dovtedy mal 1 a 2 a školu si vybral sám znovu som to chcela riešiť no jeho otec zavelil, že pôjde k starým rodičom a do školy mimo BA. tam bol 5 rokov tvárili sa, že je všetko v poriadku . Skončil školu a zrazu ho vykopli zaplatili mu v Ba podnájom na tri mesiace a staraj sa. My sme sa nestretávali, pokradol nejaké veci a skoro ublížil sestre a tak som to nevedela . Po tých troch mesiacoch sa ozval znovu k nám začal chodiť lenže zase ukradol zlato. Medzitým mal priateľku nabúral auto, ukradli mu buxu, rozvážal pizzu . Za to zlato som mu zobrala kľúč . To bolo v piatok. Odišiel do podnájmu kde žil . V sobotu priateľku požiadal o ruku no tá ho odmietla . V pondelok ho našli mŕtveho. Budú to už tri roky. Áno zlyhali sme ako rodičia. Možno keby išiel do tej Záhorskej bol by tu dnes ešte s nami, možno.... Ozaj po jeho smrti som sa dozvedela, že u starých rodičoch boli na nervy lebo sa správal hrozne, no oni mi nič nepovedali dokonca čo som vybavila psychologičku tak mu povedali, že tam nemusí chodiť. Takže za mňa asi by som to skúsila ak si už vyčerpala všetky možnosti
Chodte na etikoterapiu. Obaja... verim, ze by vam pomohla
Zienky ja som ako 17-nast ročná bola v dc Lietavská lúčka. Ak možem povedať z vlastných skúsenosti som mame vďačná že ma tam dala. Aj ked vtedy som ju za to nenávidela. Dalo mi to do života veľa. Veľa krát si aj zaspomínam ako mi tam pomohli. Neviem kde by som bola teraz keby ma tam mama nedala... čiže ak máte s deťmi problemi je to dobrá voľba. Buď sa dieta z toho poučí a vezme si z toho pobytu niečo, alebo nie. No ak nie tak viete že ste spravili aspoň niečo pre jeho nápravu.
@riverrein ahoj, chcela som pisat ip, ale vzdala spom to, nakolko by som sa rozpisala na strasne dlho
Bola som v dc, ked som mala 16.
V skratke, bola som tam, nenavidela som to tam, znenavidela som rodicov a hlavne mamu, ako to mohla dopustit, boli tam tehotne 13tky, 11 rocne, co fetovali, kradli a ine kvietky.(ja som vyskusala "len" alkohol a cigy)kazdy to vyskusa a kto tvrdi, ze nie , tak klame.
Narusil sa mi vztah s mamou, a s otcom ani nevravim, ked som sa vratila 2 tyzdne som posluchala na slovo a potom to zacalo.
Opijala som sa do nemoty a robila somsi , co som chcela, samozrejme na truc, za to, ze ako mi to mohli spravit, ze ma tam dali. Vracala som im moje utrpenie tam a pritom som trpela len ja, na druhy den, ked som triezvela.
V 18 som odisla z domu, dobrovolne nasilu a doteraz zijem sama(s priatelom), vratila som sa na 3 mesiace k nim, ked mi umrela babka, potom opat sama. A s mamou sa mi postupne urovnal vztah az teraz. Sme ako najlepsie kamaratky, ale DC k tomu urcite neprispelo, naopak, rozhnevalo nas este viac. Ako som jej povedala, odpustila som, ale nezabudnem jej to nikdy.
Takze za mna urcite nie, ak chces mat dobry vztah so synom
Kazdy si tymto obdobim prejde, casom ho to omrzi, dospeje.
Cim viac mu budes zakazovat, tym viac ho to bude lakat. Zakazane ovocie najlepsie chuti.
A ano
@riverrein a ano, priprav sa, ze ked pojde na strednu budu blicovacky, bude "pokurka" pred skolou a aj "ozran party", ale skus sa nad to preniest, dones mu po alkoholickej noci pohar vody, povedz mu, ze nohavice si mu dala oprat a cigarety, co mal vo vrecku si mu odlozila napr do suflika alebo na stol. Tvar sa, ze to je uplne normalna vec. Usmej sa a podpichni ho, ci sa citi dobre, lebo vyzera strasne "rozbito" a povedz mu napr. Len tak dalej, uvidime, dokedy budes zvladat tieto stavy. Aj ja som bola na strednej a obxas sa oslavovalo, ale neviedlo to k nicomu. Uvidime, kedy prides na to ty, ze to k nicomu nevedie a s kludom anglicana a usmevom na perach odid z izby.(samozrejme hovorim alkohol a cigarety, nic ine!) drogy , vandalizmus atd, to by som uz inak riesila, rec je alkohol cigy a obcasne blicovanie
Na mma by to teda vtedy urcite zabralo
@esther03
@dzanka72
@dominika7990
@mikys1 /je mi to strašne ľúto..../
@katkakovac
@waikikiijuri
@zab37
@esther03
dievčatá ďakujem veľmi pekne, nemala som silu a čas skôr odpísať, ale pozorne som si všetko prečítala, situácia u nás graduje - nie k lepšiemu, už v pondelok ju budem musieť začať riešiť....a prebrať zodpovednosť za dieťa ako rodič - až teraz si uvedomujem ten pravý význam slova "zodpovednosť" a jeho zložitosť....nepísala som v úvodnom príspevku zámerne všetko /samozrejme, že neriešim hystericky len puberťácke excesy ako 4x alkohol a cigarety...v hre je omnoho viac, rôzne terapie a psychológov sme absolvovali/, len som strašne potrebovala skúsenosť, kontakt od MATKY, ktorá vie o čom píše a prežila to, tak som to aj myslím formulovala v úvode /vy ste to pochopili a viete, že písať o tom detaily je nekonečný duševný striptíz a je to na dlho/. Ďakujem aj všetkým, ktoré mi písali IP, určite sa ozvem.
@lubkavargova1 trošku menej paranoje a netaktných "zbi-y-točných" príspevkov by ti zrejme prospelo, no coment ďalej...
@riverrein kľudne skús zavolať do tej lietavskej Lúčky ci nevedia o podobnom DC ako majú oni ale pre chlapcov. Bol tam prísny režim žiadne cigarety nič. Písať domov si mohla pod podmienkou že si si vzorne spĺňala svoje povinnosti napríklad. No co je prvorade personál sa k nám choval s úctou boli milý a snažili sa pomáhať... nezažila som nič hrozného ako tu píšu niektoré zienky. Dokonca s kamoskou sme stále v kontakte s ktorou sme si to tam ,,odsedeli" pritom tomu už je skoro 9 rokov Tak možno o tiež takto vhodnom dc vedia aj pre chlapcov. No nedávaj ho cez súd. Daj ho tam na vlastnú žiadosť. A ked už tam bude tak aj tak ked ta bude prosikat sľubovať nemožné tak to vydrž a nechaj ho tam tie tri mesiace. Prajem ti pevne nervy a veľa síl. Budeš to potrebovať. Nechcem si predstaviť co musela prežívať moja mama pri mne
@dominika7990 ďakujem, ale prečo nie cez súd? Práve takto mi to bolo dnes doporučené, poviem to narovinu, že keď to bude cez socialku a následné predbežko, tak nebudeme v jeho očiach tí zradcovia....samozrejme, že sa k tomu postavíme akceptačne, ale samotný akt umiestnenia vykoná niekto iný.
Ja neviem, no podla mna to nie je az na diagnosticke centrum...obycajna puberta...za toto leto 4x alkohol??? Ja v tom nevidim az taku katastrofu....podla mna v tom centre su horsie pripady aby to nakoniec nemalo opacny dopad....