Prvá menštruácia u 10 ročnej dcéry. Nie je to skoro?
ahojte, moja dcéra má len 10 rokov a počas tohto víkendu má také slabé špinenie.Je síce o trocha vyspelejšia než jej spolužiačky, ale môže ísť v tak skorom veku o menštruáciu? Najprv ma napadlo, či nemá zápal moč. ciest, predsa je teraz stále len vo vode, tak či nenachladla, ale ona ani neudáva žiadne bolesti, pálenie, svrbenie, nič. Ja som mala prvú men. v 12. rokoch a bolesti až som stenu škriabala, tak neviem. Viem že pre istotu budem musieť zájsť s ňou k lekárovi, ale som len zvedavá, či máte niektorá s týmto skúsenosť. Díky.
Kamoskina dcera je tiez vyspelejsia a ma menstruaciu od 9rokov.....moja dcera ma tiez 9,tiezje vyspelejsia,ale dufam,ze este chvili pockame 🙂
Kamoskina dcéra ju dostala keď mala desať.
ja som počula, že už od 9r majú niektť., takže v 10r.normálne môže dostať prvú ms
Poznam baby, ktore mali menzes uz ako 10 rocne. Teraz maju uz davno po 30 tke. Takze sa niet comu divit. Vravi sa, ze dnesne dievcata skor dospievaju.
moja neter /teraz ma 21rokov/ dostala menstruaciu ako 9 rocna.. nebola ani nejako prehnane vyspelejsia.. menstruaciu mala nebolestivu, to zacalo az neskor..
davnejsie som o tom citala - v norme je, ak pride menstruacia od 9 do 14tich rokov.. v poslednom case vraj dievcata dostavaju menstruaciu skor, pretoze su vyspelejsie ako dievcata kedysi.. vraj deti vseobecne dospievaju skor ako v minulosti /preto aj chlapci skor zacinaju mutovat ap./ vdaka informaciam, ktorymi su obklopeni uz od utleho veku.. to vraj vplyva nie len na psychicky, ale aj fyzicky vyvoj..
Moja menštruácia sa začala, keď som išla do 5.ročníka, teda mala som 10 rokov. Už som vedela o menzese, pretože sme sa už o tom rozprávali s mamkou. Bola som sama doma, keď som prvý krát dostala a ani vložku som nevedela ako sa prilepuje. Prilepila som opačne 😀. Večer, keď prišla mamka domou som jej splačom povedala, že som dostala menzes. Dostala som po líci / zo zvyku /,že už nie som malé dievčatko. Nikto z triedy vtedy ešte nemala a aj mi bolo trošku trápne. Aj ja som bola vyspelejšia ako moje spolužiačky. S mamkou sme neboli u lekára a mala som pravidelnú menštruáciu. Takže podľa mňa môže to byť menštruácia, počkaj pár dní a uvidíš. Ja by som neutekala hneď k lekárovi, ale to je len môj názor. Aj mňa čaká vysvetľovanie a veľa otázok, pretože aj ja mám dcéru 🙂 🙂
ja som svoju prvú menštruaciu mala ako taký hnedý až krvavý výtok a potom po nej asi pol roka nebolo chýrua ni slychu.Ttakže hormony sa v nej už môžu búriť,ale nemusí to byť hned pravidelné,skôr nie by som povedala v tom veku.,ale k lekárovi zájdi pre istotu.
tiez som dostala prvy menzes v 10. rokoch a bola som dlho, dlho sama v triede...
Je fakt že dnešné deti dospievajú oveľa skôr nez my.
Ja som mala prvú v 11r medzi prvými z triedy, kamoška ju dostala už 6triede okolo 10roku, takže kľudne
Tiez som mala menstruaciu v 10. Rokoch.
Ja som dostala menzes ako "darček" na 11 narodeniny a to teda už bolo fakt stráááášne dávno....takže kľudne to môže byť ono 🙂
Moja sesternica dostala prvú menštruáciu v 9 rokoch a bolo to úplne v poriadku, no a som učiteľka na prvom stupni a vo štvrtom ročníku, má menštruáciu pomaly každá tretia dievčinka. Takže pravdepodobne dievčatá teraz dospievajú skôr 😅
Môže byť, no ja by som hlavne s ňou nešla k lekárovi. Samo o sebe je to asi dosť stresujúce a zložité, nie to ju ešte vystavovať kontrolám. Skôr keď to bude isté, si urobte nejakú oslavu, alebo ženský deň, alebo tak, nech sa necíti úplne mimo a že je v tom sama. Na východe sú okolo toho pekné zvyky.
Ja som mala od 10tich rokov... a každý mesiac... nie na deň presne, ale odvtedy mimo tehu už vždy...
patricia2006 prosím ťa čo je to za zvyk dostať po líci od mamy kvôli menštruácii? Takejto stupidite nerozumiem, objasní niekto? Ja keby som dostala od mamy po líci kvôli menštruácii, ešte dnes mám z toho traumu 😒
A k téme: kľudne to môže byť menštruácia alebo aj nemusí, kľudne môžu prebiehať len nejaké hormonálne zmeny. Matne si spomínam, že aj ja som niečo také podobné zažila a potom dlho dlho roky nič, menštruácia prišla až v 14-tich. Ja som to mame ani nepovedala, nechcela som aby to riešila, keby ma kvôli špineniu vliekla hneď k lekárovi, to by som teda ja osobne v tom veku neprežila...
aj ja od 10r, takze je to normalne
Chudak dnesne dievcata..tak skoro im pride mrcha..to ja som bola asi opozdena (14r.)..dufam, ze vyvoj nepojde tak dopredu, ze ju moja dcera dostane v 6 rokoch 😖
Ja by som ju k lekárke nebrala. Veď aj načo s menzesom..... Ak neudáva bolesti či svrbenie, tak by som ju nestresovala gynekologičkou. Na menzes je stará dosť, ale na lekára takýchto rozmerov podľa mňa ešte nie. Ja som tiež mala ledva 11 a tiež to začínalo dňovým špinením, bolesťami a druhý deň som sa zobudila komplet "červená"....Skús z toho spraviť udalosť pre Vás dve. Choďte na "prvomenštruačnú" zmrzlinu 😀 Samozrejme nikomu oficiálne ani slovo-hlavne nie pred ňou. Ja som brala menzes dosť dlho tragicky aj keď mamina ma naň pripravila...
aj ja som mala v 10 a cely zivot 28 dnovy cyklus ako hodinky 🙂 teda okrem tehu so Sofi a 6 tyzdnov po porode, potom zase klasika nabehol nazad🙂
Moja spolužiačka dostala menzes vo 4. triede na ZS (9-10r.). Boli sme na brannom a ona začala plakať, že jej niečo je a učiteľka nám povedala, že dostala menzes (nikto sme nevedeli, čo to je) 😀
Ja som tiez dostala prvu menstruaciu ked som mala 10, nemala som nijake bolesti ani nic ine, len som proste krvacala..Mama ma naucila ako si dat spravne vlozku na nohavicky a bola som vybavena, ziadny lekar ani nic..Takze ak dcera nema ziadne problemy ako palenie, svrbenie, velke bolesti, nechala by som to tak a ziadneho lekara neriesila..
Ja som dostala menzes ako 11 rocna a prvykrat ked som mala tak som mame o tom nepovedala az ked prisli druhykrat. a tiez som bola velmi dlho v triede jedina ktora ich mala tak skoro
k lekarovi netreba ist. Naco? pokial nie su nejake problemy, alebo vyrazne bolesti, tak ju zbytocne nevystavuj dalsim stresom. Byt s menstrou, dospievanim prva v triede je uz aj tak dost stresujuce. Ja som MS dostala tiez v 10tich, od 9tich som mala pubertalne akne, decka sa mi vysmievali. Narastlo mi ochlpenie v podpazi a v rozkroku. Odrazu som riesila, ze moje plavky presvitaju, kde nemaju a ako sa naraba so ziletkou.
Mama sa so mnou bavila vzdy otvorene, vlozky som poznala, no aj tak som bola zaskocena. Keby ma isla tahat k lekarovi, ktory pannu nebodaj cez konecnik ma vysetrovat, asi by som sa na lustry obesila. Staci, ked si s nou pohovoris, kupite vlozky , nech sa citi vynimocne, a nie vystresovana. Pokial pohlavne nezije, nie je dovod hned na gyndu na nejake prehliadky utekat. Co v jej pripade nehrozi
ja som dostala menzes v 10.rokoch tiez (mamina vraj az v 16.tich, tiez bola viac-menej vydesena 🙂 ), je to normalne, dnes mam po 30tke a pohoda ;)
ja som tiež dostala v 10. rokoch 🙂 🙂 nerozumiem, ale rozhodnutiu zobrať ju k lekárovi - to by som iste nerobila, načo aj
moja dcérka mala 10 rokov v máji a od apríla má menzes pravidelne každý mesiac a to ja som mala prvý v 13tich. Takže žiadna panika, je to príroda. 🙂
Dnes už je to bežné neter dostala prvú v 9tich rokoch a moja sestra ked mala desať ,sama pises že je vyspelá je to v pohode s doktorom ju zbytočne netráp ked tak sa porad s pediatrom

Ja som,dostala prvu 4mesiace pred 11.narodeninami... A tiez som si uzila bolesti az do otehotnenia s prvym,dietatom v 34r.