icon

Prvák na strednej škole je znechutený

24. feb 2025

Už asi 2 mesiace bádam po synovi, že je nejaky divný..Chodi s nechuťou do školy.Dnes mi povedal že cez prestávky sa s nikym nerozpráva,len sám sedi,a cíti sa menejcenný v triede lebo nefajčí a nepije alkohol.Ma pocit že mu to dávajú na javo, že nezapadá k nim,lebo je "iný". Čo mám robiť? Veľmi ma to trápi keď vidím ako on sa trápi..

Strana
z2
berenika39
24. feb 2025

Mluv s ním. Pokud chce. Nemusí dělat to, co ostatní. Má právo být svůj. Svěřuje se ti? To je zásadní.

bronkax
24. feb 2025

Viem ako sa cíti. Ty mu moc nepomôžeš. Ale pomohol by mu aspoň jeden kamarát aspoň jedna priateľská dušička v triede. To sú celá trieda takí frajeri? Nikto normálny sa nenájde?

slovakboy
25. feb 2025

Nezapadol do skupiny väčšej či menšej. Nech prestane odsudzovať druhých za pitie a fajčenie. To ho od nich vzďaluje vo vnímaní a v porozumení. Oni to vidia asi takto: on nami pohŕda, myslí si že je lepší, že je niečo viac, ale frajeri sme my. To neznamená, že má sa k ním pridať. Len vo vnútri v sebe prestať posudzovať a odsudzovať. Nehodnotiť ich. Ale ostať samým sebou. Nájsť si svoje malé miestočko v skupine, kde sa citim dobre. Hoci by to bolo aj na konci lavice. Ja sa cítim dobre a nepotrebujem na to potvrdenie ostatných. Vtedy sa nájde niekto hoci len jeden spolužiak, kamarát. Skutocne použil slovo menejcenný? Pozor, lebo to je znak toho, že sa cíti voči ním menejcenný, buď seba podceňuje, ma nízku sebahodnotu, alebo ich preceňuje. Skús ho naučiť vážiť si sám seba a neporovnávat sa. Keď sa postavím vedľa krajšieho vyššieho silnejšieho bohatšieho úspešnejšieho, ako sa cítim? Prvý moment je že som menší slabší …atď. No dá sa to nacvičiť a uvedomiť si svoju hodnotu, ktorá je nezávislá na druhých. Nesnažiť sa o pochvalu a uznanie, nezakladal si na tom. A súčasne si nezakladať ani na kritike. Pošli mu túto pesničku od Elanu:

https://www.youtube.com/watch?v=gtfUlBBWEtg

Nech sa započúvať do jej slov a nech si ich uvedomí. Ubezpeč ho, že vy ho budete mať radi v každej situácii a on sa musí mať rovnako rád. Nauč ho mať sa rád a prijať sa taký aký som. To nie je pýcha ani namyslenosť. Je to vnútorná sila nezávisieť na pochvalách a kritike. Naučili ste ho to vy a škola. Mať sa rád len za určitých podmienok. Teraz ho to treba odučiť. Prvá trieda na strednej bola aj pre mňa hrozne ťažká. Samá elita, hoci som bol olympionik na fyzike a bol som v nej dobrý, zvyšné predmety mi nešli. Bol som dobrý ale v športe. Našiel som si podobného slabšieho spolužiaka obaja sme boli s prospechom najhorší v triede, ale na jar sme začali spolu trénovať plávať bicyklovať a prihlásili sme sa na atletiku a gymnastiku. Do druhého ročníka sme prišli a v behu na 1500m ani v 12 minútovke nás už nik nikdy nepredbehol. Vymyk z visu, plávanie vytrvalostné a na bicykli veľa veľa kilometrov. Našli sme si svoj vlastný úspech a pocit že nám niečo ide. A potom začali prichádzať pekne chvíle aj vo vzťahoch. Síce nás dievčatá aj chlapci stále považovali za slabých v učení, ale obracali sa na nás s gymnastickymi prvkami, pýtali sa nás na opravy bicyklov, brali si z nás príklad čo sa týka stravovania a jediní v triede okrem dievčat sme boli verejne priznávajúci sa k abstinencii. Neboli sme žiadne hviezdy ale našli sme si svoju oblasť v ktorej sa zlepšujeme. A v treťom ročníku už bol aj záujem dievčat a odrazu aj to učenie šlo lepšie. Na medicínu som už nestíhal sa doučiť tie veci potrebné, ale matiku aj angličtinu som dotiahol na jednotky a fyzika bola furt môj koníček. Pocit menejcennosti mám niekedy stále, ale viem sa zbadať a neupadnúť do smútku z osamelosti. Na to dávajte pozor, aby sa necítil osamelý a nenudil sa. A aby sa s tým neuspokojil. Byť sám nie je osamelosť, je to užitočné čakanie na toho druhého.

stvura
25. feb 2025

preradit a co najrychlejsie kym sa este da niekde na inu skolu - blaboly o tom ako sa ma snazit zapadnut su blbost ked uz teraz je vyslovene nestastny

gab1sol
25. feb 2025

Dnes, keď je trend, že mladí nepijú, nefajčia, je jediný z triedy, čo nepije, nefajčí? Porozprávaj sa s ním, nemyslím si, že toto bude jediný dôvod.

stvura
25. feb 2025

@gab1sol to zavisi od skoly, ak je na nejakej skole a la automechanik tak skutocne bude mozno jediny...mas skreslene predstavy co je a co bolo (mam syna druhaka na SS v kvazi elitnej triede a veru nie je to to co ocakaval)

colsami
25. feb 2025

@gab1sol suhlasim. Ja som nikdy nefajcila ani nepila ani vulgarizmi nepouzivala a partia nikdy problemom nebola, ze by ma na zaklade toho niekto vydeloval a ze by som mala len jednu v tomto rovnaku kamosku a inak bola "vydedenec" v triede. A ani bola som skoro jedina v triede a bolo mi to jedno.
Detto decka v tomto veku teraz v mojom okoli co vidim - samo o sebe nepitie a nefajcenie z nich nerobi samotarov.

autor
25. feb 2025

@bronkax Má 1 kamaráta ktorý nefajčí.Inak on ich neodcudzuje že fajčia, pijú,ani im nič nehovori že sú iní,len on sa tak cíti že nezapadol.. Možno si to berie až príliš osobne a ja sa trápim

autor
25. feb 2025

@berenika39 áno, hovorím mu, že má byť na seba hrdý a nech si ide svoje..Ja som tiež na neho hrdá, že sa vyhýba veciam ktoré sú nezdravé

nika23t
25. feb 2025

Aj sám musí niečo urobiť, aby zapadol. Nie iba čakať,.kedy za ním niekto príde. Musí sa zdvihnúť zo svojho pohodlneho miesta a zapájať sa do rozhovorov. Alebo prestup na inú školu. Aj keď myslím, že problém je niekde inde a toto nebude riešenie. Na ZŠ nemal problém? Nemá kamošov ani mimo školy?

tilly
25. feb 2025

Aká škola?

autor
25. feb 2025

@tilly súkromné gymnázium

gab1sol
25. feb 2025

@stvura ja netvrdím, že nemôžu byť naplnené jeho očakávania. Sklamanie môže prísť, ale nemyslím si, že jediným dôvodom je fajčenie a alkohol. A nechce sa mi veriť, že je naozaj jediný v triede, ktorý nefajčí/nepije.

Autorka, píšeš, že 2 mesiace. A prvý polrok bol aký? Ako to vnímal? Neudialo sa niečo cez sviatky? Napr. že nešiel s nimi na chatu na Silvestra?

autor
25. feb 2025

@colsami aj ja som bola taká, skúšala som fajčiť 1.krat po strednej, spolužiačky niektoré fajčili ale každá sme si šli svoje a vychadzali spolu dobre...Ale bola iná doba, ľudia sa navzajom mali radi,v dnešnej dobe tiež mám pocit z toho čo počujem v okolí, že frajerina žuvaci tabák,kto neskusil neje frajer..

cucoriedka2004
25. feb 2025

My sme mali toto iste,pred 6rokmi.
Dcera na sukromnom gymnaziu,nezapadla.Vela sme sa rozpravali,aj si poplakali.
Prestupila na statne gymnazium a zrazu ozila,plno kamaratiek,skveli spoluziaci.Uz je na VS a vsetko super😊
Ked sa da skuste ho preradit,nech sa netrapi ,nech si uziva studentsky zivot.

slniecko5
25. feb 2025

Vlastná skúsenosť s mojim synom - nečakaj a rieš prestup. Toto sa nezmení a syn pôjde dole psychicky viac a viac..byt sám v kolektíve v tomto veku je veľmi veľmi ťažké.
V novej škole syn od prvého dňa rozkvitol (sedí tu vedľa mňa a odkazuje kamosovi, nech prestúpi🙂).

nika23t
25. feb 2025

Autorka, ale stále len o tom fajčení tocis. A čo ostatné veci?

tilly
25. feb 2025

Nevieš ho preradiť na iné gymnázium? Keby to bola odborná škola, jediná v meste, to by bolo iné, ale gymnázium by nemusel byť problém

euka210
25. feb 2025

Rozpravaj s nim a rozpravaj. Nas sa tiez citi niekedy mimo kolektivu, ze robia mu zle atd., prisla puberta, tak niektori sa zmenili. Riesime konkretne veci co sa stali, co moze urobit, manzel ako muz mu vie aj lepsie poradit ako ja. Casto pride o 1-2dni a vsetko je uz ok.
Musi sa vyrozpravat a najst doma oporu.

euka210
25. feb 2025

Na gymku vsetci fajcia a piju? Aj u nas boli taki, ale bola partia aj takych slusnych. Rovnako my dievcata sme boli skupiny. Ale tolerovali sme sa, nevysmievali, len kazdy mal ine priority...niektori ucenie a niektori frajersky zivot.

macka10
25. feb 2025

@euka210 ale toto je súkromné gymnázium, to je úplne iné ako štátne! Na štátne sa dostanú makači - normálne decká, ktoré na to majú. Tie súkromné sú žiaľ o úplne niečom inom!

rebeka25
25. feb 2025

V triede kde je cca 25 žiakov je len jeden ktorý nepije a nefajčí. Áno? Ešte k tomu na gymply. Už tu bolo viac diskusii, kde ženy písali, že ich dieťa nezapadá, lebo je jediné slusne a vychovane. Jedno dieťa je OK a celá trieda nie. V každej triede odjakživa boli rôzne skupinky deti. Áno aj taky co pili a fajčili, potom bol športovci, "kockaci" atď atď ... nemyslím ze zmena školy pomôže skôr by som sa zamerala na svoje dieťa.

stvura
25. feb 2025

@macka10 uz ani statne nie je to co byvalo, ziadne iluzie nemaj 🙂, protekcia funguje stale 🙂
@gab1sol pozri co pisali baby nizsie, kazda ktora uz mame pubosov vieme o com piseme...moj je napriklad v triede kde su dvaja co v zivote nepili a nefajcili - je vo vyberovej triede paradoxne, takze asi tak. Vravi mi ze su tam za divnych 🙂 s tym spoluziakom. Toto nasa generacia nepozna a nevieme im radit lebo to proste nezijeme. My sme boli pomiesany v triede ale presne ako dakto pisal vyssie si kazdy siel svoje. Ja som robila celu SS detske tabory, moja naj kamoska lietala po svete lebo robila modelku, dalsia skoncila na odvykacke kvoli problemom, ale ani jedna sme tu druhu do nicoho netlacili a urcity cas sme boli naj kamosky. Nemali sme potrebu sa prisposobovat ako dnesne decka, nebol tam ten tlak.

kvietok1233
25. feb 2025

Na súkromných školách zvyknú byť detičky bohatých rodičov...spadate aj vy do tejto vrstvy? Krstná dcéra môjho muža išla na súkromné gymnazium, ale oni sú klasická stredná vrstva. Samozrejme spolužiacky jej dali hneď pocítiť že nemá značkové oblečenie,kabelky a nechodí na tri dovolenky ročne nehovoriac o najnovšom i pohone. Školu nejak prezila,yslim že tam mala jednu kamošku ale bola v menšine a dva krát stastna tam nebola. Nemôže byť aj v tomto problém?

autor
25. feb 2025

@slniecko5 🙂

autor
25. feb 2025

@rebeka25 asi tak.. pýtala som sa ho,či je to až také hrozné že či chce prestúpiť,tak že nie

gab1sol
25. feb 2025

@stvura neviem, nedočítala som sa, že všetci študenti stredných škôl pijú, fajčia. A je rozdiel nikdy nevyskúšať a rozdiel pravidelne piť/fajčiť.
Proste, chlapec nezapadol do kolektívu, treba veľa komunikovať, aby sa prišlo na pravý dôvod, lebo za tým bude podstatne viac. Možno je fajn zájsť aj do školy, opýtať sa, predsa pedagógovia vidia viac do tých vzťahov.
A doma síce nemám pubertu, ale práve minulý týždeň sme riešili, prečo je jedno dieťa z triedy vyčleňované z kolektívu. Obvinila z toho moju dcéru. Ja som to nenechala tak a začala som zisťovať, kde je pravda (lebo aj napriek tomu, že som stála pri dcére a dôverovala som jej, ale ako sa hovorí “dôveruj, ale preveruj”). Takéto obvinenia išli aj na iné deti, pani učiteľka videla ako sa decká v škole správajú. Nakoniec problém bol v tom, že deti síce nevyčleňujú spolužiačku z kolektívu, v škole normálne fungujú, ale nemajú záujem s ňou riešiť mimoškolské aktivity, ako napr. narodeninové oslavy, práve preto, že o iných klame, obviňuje ich zo všetkého, čo sa dá…

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kaktusik007
25. feb 2025

no ja ti poviem jedno - len tak som si isla pozriet synove pisomky z matematiky, lebo uz ma vytacal ze nemal jednotky. Pritom nadane dieta. A tam som sa dozvedela veci o ktorych som ani len netusila a to ze odflakava pisomky a vsetko rata z hlavy a nema potom body a napriek spravnym vysledkom trojka na polroku bol ten najmensi problem.
Takze riesim kolektiv spolu s triednou a aj skolskou psychologickou. A aj syna samozrejme.. Je na bilingvali, 7 chlapcov, 23 dievcat ----- takze racio pristup v triede skor nie je ako je ;) dievcensky kolektiv..... no narocne pre 15 rocneho ;)
zacni to riesit, dieta musi na strednej do kolektivu patrit, toto su dolezite veci

Strana
z2