Prvé lásky

potvora1
27. apr 2018

Milé maminky, dnes som ostala zaskočená, syn, cez leto bude mať 11 rokov je zamilovaný 🙃....
Decká v jeho triede nič iné neriešia, len kto do koho je, kto do koho neni a prečo je a prečo neni😁
To už vážne decká tak skoro riešia také veci??? Viem, že doba je celkovo popredu, aj tie deti skoro dozrievajú, ale vždy som si myslela, že chlapci sú dlho taký detský oproti dievčatám....maminy, čo máte také deti, zažívate niečo podobné? Má zmysel mu aj niečo vysvetľovať???
Ma

mircalla
28. apr 2018

My sme riesili, uz aj skor. Ale cisto platonicky. A to dom chodila do skoly velmi davno

potvora1
autor
28. apr 2018

@mircalla no veď priznám sa, že ani ja som iná nebola 😁 no u môjho syna ma to dosť prekvapilo...

nikenzi
28. apr 2018

Nic nevysvetluj. On vie viac ako ty. 😀 Ja mam svoje dennicky co som si pisala ako 10-11r. a tiez same srdiecka a ze ten sa na mna pozrel, stym som sla domov, a zamilovane basnicky, za kazdym potiahnutim za vlasy bola velka laska. 😀 Nie je to taka laska ako to beru dospely. Je to uplne nevinne. To prave pubertacke trieskanie pride az v 14-15r. - vtedy nam zacali chalani dvihat sukne, smiat sa s podprseniek atd. - az vtedy treba zacat davat kazanie 😀

hettinka
28. apr 2018

Mám 11-ročného a o dievčatá má nulový záujem. Ten má plnú hlavu futbalu a robotov. Dcéra má skoro 17 a až teraz posledný rok sa jej začínajú chalani páčiť, zatiaľ má len pár kamosov.
Pritom sú obaja dosť fyzicky vyspeli, dcéra dostala menzes prvá z triedy a syn už tiež nejaké prejavy puberty má.

Ja by som si asi v tomto veku pohovorila, že kamošky mat môže, ale na vzťahy má naozaj ešte veľa času. Aj dcere hovorím, nech sa ešte neviaže na jedného chlapca, má pred sebou minimálne 7 rokov školy, môže sa kamarátiť, chodiť von, oťukávat sa, ale na partnera v pravom slova zmysle má casuuuu.

0silvia0
28. apr 2018

@potvora1 moj syn mal v tomto veku prvu frajerku. O rok starsiu. Normalne sa s nou vodil za ruky a bozkavali sa. Potom dlho dlho nic a teraz ma uz tretiu frajerku za tento sk. rok. On je taky typ, na neho sa tie baby lepia...
Niekoho tieto vztahove zalezitosti chytaju skor, niekoho neskor....

potvora1
autor
28. apr 2018

@nikenzi no ja s tiež bola taký citový typ😁za každým záujmom od chlapca som videla osudovú lásku 😁 veď snas jebtobaj u syna len také platonické, nechce, aby bol sklamaný.

potvora1
autor
28. apr 2018

@hettinka ahoj, aj môj má plnú hlavu futbalu, tancuje v súbore, má kopec konickov, až sa čudujem, že na dievčatá mu ostáva čas....ale stále dúfajú, že ide o veci čisto platonické 😉ja som len nad tým rozmýšľala, či to tieto deti berú, ako dospelý, či je to taká istá láska, alebo len prvé závany hormónov

susu29
28. apr 2018

Pribehy z mojho okolia, 13-rocna mamina, otehotnela este v 12. A nie je to romka ani zo socialne slabych pomerov, chalan - otec ma 15. 12-rocny chalan pozeral porno na suplovanej hodine. Mojej dcera od 11-tich vypisuju chalani z vyssich rocnikov spravy typu: odfot si kozy, rit.. a posli, chcem sa pri tom "urobit". Takze som stratila akekolvek iluzie o tom, ze v tom veku je to len platonicke..
Takze natvrdo poucujem, trvam na kontrole telefonu (aj ked ona uz sama hlasi, ked ma niekto uchylne poziadavky), chcem vediet s kym a kde je a vela inych preventivnych veci. Dnes bohuzial nikdy nevies.

potvora1
autor
28. apr 2018

@0silvia0 už tretiu??? No šikovný chlapec, stíha 😁😁😁môj je potom taký istý typ, ako Tvoj....na neho baby neskutočne letia, alebo ho majú aj za takého kamaráta, s ktorým rozoberajú svoje "akože" problémy.... no proste, majú ho radi.... A keď sa smiem spýtať, ako niesol syn, keď sa s frajerkou rozišiel??? Nebol smutný? Či decká v tomto veku, to berú inak??? Snáď to tak neprežívaju, tak radikálne, ako my dospeláci.

potvora1
autor
28. apr 2018

@susu29 úplne s Tebou súhlasím, ja syna bezpodmienečne kontrolujem, žiaľ, taká je doba...a nechcem, aby sa dostal do problémov....

hettinka
28. apr 2018

@potvora1 no ja myslím, že toto je aj o tom, že je plná telka, seriály (aj detské!) toho, že deti od škôlky majú frajerky a frajerov. Top pre mňa, čo sa mi teda absolútne nepáčilo, bolo naposledy v seriáli Oteckovia, ked oženili malého Maxa s Julkou, a ten 15-ročný tam už zvesela oblizuje frajerku verejne v parku a chystá sa na prvý sex. Akože toto je už na mňa moc, tiež som mala od 16-ich nejakého bližšieho kamoša, vážny vzťah od 1. ročníka na VŠ, ale čo je veľa, to je moc.
Deťom to treba citlivo vysvetliť, ak sa kamošia, idú von behať, športovať, do kina, spolu sa učiť, je to v pohode ... ale aby sa 11-ročné decko už vodilo za ručičky a bozkávalo, to je naozaj priskoro a riešila by som to.

hettinka
28. apr 2018

@susu29 tak to naš mladý si už tiež všeličo googlil, myslím, že ho skôr zaujímali fyzické zmeny, ktorými prechádza. Dcére som v takom veku kúpila knižku, kde to bolo citlivo vysvetlené a porozpávali sme sa o tom, čo nepochopila. Synovi asi tiež najvyšší čas také niečo kúpiť...
Telefón nekontrolujem, rovno som mu smartphone vzala a počítač má dovolený od daného incidentu len na školské účely, na obmedzený čas a v obývačke.

susu29
28. apr 2018

Ved ja beriem, ze su zvedavi, my sme tiez boli, ibaze teraz tie informacie prekracuju informovanost rodicov. Moj syn ma 9 a minule ma ziadal, aby som mu nazehlila jeden obrazok na tricko, mimochodom Scooby Doo, hovorim, ze jasne. Pytam sa ho, ze preco akurat tento a dcera mi hovori, pozri sa lepsie.. a tam skladacka, balicek s travou, striekacky.. nooo, fuuu.. ako to, ze tomu uz rozumie? Kde na to chodi? O tomto sa deti bezne bavia? Uz to videl niekde realne? Co mam cakat za par rokov?

ebi88
28. apr 2018

@nikenzi v 14-15 dvihat sukne? Ja som v 14/15 zacala vazne chodit so spoluziakom (a neboli sme jediny par) a chodili sme spolu 4 roky, normalne randenie, debaty o hudbe, zivote, vylety... dvihanie sukien a vysmech z podprd to praveze bolo este na zakladke... ale asi iny kraj iny mrav.

janinamojka
28. apr 2018

@potvora1 moj syn bude mat 10a ma uz druhu lasku,,vaznu,, 🙂..dokonca sa vraj uz dva krat objali,nosi jej cokoladky,darceky..a večer sa akurat ku mne vopchal do postele,,ze idem k tebe mami,, 🙂 🙂 taky chlap to je 😉

ebi88
28. apr 2018

@janinamojka xD miile

jana_eyre
28. apr 2018

pamatam si synovca v podobnom veku (teraz ma 23r) ako mi rozpraval, ze ma frajerku, vraj sa uz aj rozpravali a drzali za ruky 😂😂..

ja som mala prveho "frajera" v 13r a bolo to uz neskoro oproti mojim rovesnickam 😃 chodili sme spolu 3dni, teda parkrat sme sa presli vedla seba a rozpravali o blbostiach.. a to mam 34r, takze nie je to ziadna doba, pamatam si aj blbe reci spoluziakov o kozach, len ich nepisali cez whatsapp, ale na zdrap.papiera..

nemenia sa deti, menia sa LEN prostriedky na komunikaciu..

nikenzi
28. apr 2018

@ebi88 no neviem ako ty ale ja som do 15rokov chodila na zakladnu :D

liligreg
28. apr 2018

Na základnej som mala spolužiačku, čo od 12tich chodila s rovnako starým chalanom. Chodili spolu potom 3roky. A teda nebolo to len nejaké platonicke...aj teraz vidím 12r deti, ktoré sa bežne vodia za ruky, bozkávajú a take o rok dva staršie aj rôzne iné veci robia. Ja som inak s manželom od mojich 14r, muž mal 15. V tom veku to bol taký “tutko”.. ledva ma chytil za ruku 😂 a jeho kamosi veselo už 3tiu 4tu frajerku mali, striedali to jedna radosť. Skúsenosti všelijaké.. A boli takí, ktorí nejakú z partie platonicky už 5 rokov “ľúbili” a nikdy jej to nepovedali... boli len kamosi.
Ak sa zaľúbi a odmietne, jasne, že to bude bolieť. Či bude mat 11, 15, 19 alebo 30. Možno skúsiť vysvetlit, že to tak niekedy byva, že city sú len z jednej strany.

liligreg
28. apr 2018

@nikenzi tak nám prelome 14/15r končíš základnú. Možno to myslela, že v tom prelome sa dali dokopy a od strednej to bol vážny vzťah. A dvíhanie sukien nám základne pripisovala veku 13r

ebi88
28. apr 2018

@nikenzi ja do 10, 8 rocne gymko. Tak na skolskom dvore na zds sa dvihali sukne, co si ja pamatam. 14 mal moj frajer ja som bola o par mesiacov starsia, uz som mala 15. A to sme neboli prvi “vazny” par. Samozrejme trochu neskor bol aj sex, ziadne platonicke listocky. Keby sme nesli na vysky kazdy inde mozno by sme sa boli aj vzali. 🙂 nemala som ani nemam pocit ze by to bolo skoro. Dobre nam bolo.

0silvia0
28. apr 2018

@potvora1 nuz veru bohuzial vobec mu to zily netrha..... teraz ma 16, ale on len mavne rukou a tvari sa ze mu to vobec nevadi. On je taky nadvecovy typ a v obdobi bez frajerky funguje s kamosmi. Ale tieto obdobia su velmi kratke, lebo furt sa to na neho lepi....On je taky otvoreny priatelsky vesely typ, takze sa necudujem....

kikuskar5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eliska13
28. apr 2018

@potvora1 aj u nás v triede si kreslia na tabuľu srdiečka kto je do koho a naťahujú sa.Ale je to len také detské.Syn má 11r a vôbec baby nerieši včera sa na dvore "hral"na vojakov so susedovym chlapcom.Este je take decko.Ale ja som mala v 14 r frajera s ktorým som bola 3 roky🙂takže nie som naivná.15,16 r dievčatá bežne randia.maju v triede jedno dievča, ktoré sa páči snáď všetkým minule som nadhodila tému, že veď o nejaký čas ju možno pozves na zmrzlinu, na bicykel povedal, že no určite to by bolo trápne a hanbil by som sa🙂
Vôbec nie som pripravená na to, že jedného dňa povie, že s nami nejde von a ide s xy🙂)

0silvia0
28. apr 2018

@hettinka toto nemôžeš tak brať, citujem: ale aby sa 11-ročné decko už vodilo za ručičky a bozkávalo, to je naozaj priskoro a riešila by som to...
Možno máš doma 11-ročné chlapčiatko, tak to posudzuješ podľa neho. Aj synovi rovesníci boli také chlapčiatka, môj syn bol vždy vývojovo popredu a bol hrdý že má frajerku. Všetko mi hovoril, aj že sa bozkávali, aj že sa držali za ruky. Dlho to samozrejme nevydržalo a nič vážne to nebolo, ale ja som si vážila, že syn so mnou o tom komunikuje. Keby som ho autoritatívne poučila, že je malé decko a v jeho veku sa má hrať s autíčkami, asi by to nebolo veľmi taktické a pre dospievajúce dieťa nevhodné. Môjho syna prvého v škole šlahala puberta, ostatných chalanov o rok neskôr. Tieto záležitosti treba posudzovať individuálne a nie tak striktne, že ty máš 11 rokov, ty ešte nie a ty "už" máš 12 rokov tak ty už aj pomaly môžeš. Veľmi necitlivé. Dcéra má 14 a tá je úplne iného razenia, tú chalani nezaujímajú, takže v jej prípade som celá nadšená, že si dáva s takýmito záležitosťami pokoj.

jana_eyre
28. apr 2018

@0silvia0 uplny suhlas.. a hlavne to bozkavanie a drzanie sa za ruky v 11 asi vyzera o dost inak ako napr. v 16-17rokoch.. nechapem to pohorsenie, uz deti v skolke sa drzia za ruky a hraju sa na frajerov.. moj muz mal v skolke frajerku janku 😁😁 a drzali sa za ruky radi, aj postielky mali vedla seba.. mozno si aj pusu dali..

a prave vcera som si vsimla u 6r syna ako pozeral na jednu svoju spoluziacku a povedal mi ze je pekna.. ked uz od mala vnimaju ze sa im niekto paci, je prirodzene, ze vo vyssom veku ked zacina puberta sa zacnu o druhych zaujimat aj inak.. ale pochtbujem, ze v tom veku niektore napadne nieco prislis nevhodne na ich vek..

0silvia0
28. apr 2018

@jana_eyre pohoršovať a radikálne riešiť tieto vzťahové záležitosti je fakt nevhodné. Akurát sa dieťa naučí radšej rodičovi nič nepovedať aby malo pokoj od kázaní... Vždy boli deti, ktoré boli vyspelejšie ako ostatné, aj za mojich čias to tak bolo. Ja som bola 5 rokov pozadu vo vývoji oproti ostatným spolužiačkam 😇 ale vždy boli niektoré alebo niektorí skôr vyvinutí a to bolo na tých deckách teda evidentne vidieť...

lula313
28. apr 2018

Môj bývalý, dnes už má 38, prišiel o panictvo v 12. Nemyslím si, že by si vymýšľal, tiež to bol typ s veľkou charizmou, na ktorého baby leteli. Aj niektorí moji spolužiaci na zakladke už mali v 12tich prvé sexuálne skusenosti za sebou, to len my Maminy si namyslame, že naše deti opačne pohlavie nebude zaujímať do 30tky. Samozrejme, ani mne sa to nepaci, ale nemyslím si, že to budeme vediet veľmi ovplyvniť. Skôr sa treba doma o tom porozprávať, nech tu naše deti nezakladajú témy, či môžu byt tehotne z kvapky lásky a pod.

silesias
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eliska13
28. apr 2018

@lula313 súhlasím sú to naše malé deti🙂a nevieme si to predstavit.Ja som minule našla synovi v histórii sexuálne veci tak sme o tom pokecali doteraz nič také nepozeral, lebo kontrolujem nenapadne🙂povedal, že všetci v škole o tom rozprávajú a on bol zvedavý.Potom priznal, že minulý rok, keď bol u suseda čo mal 11 r na detskej oslave spýtal sa ho či už videl porno a veľmi rád ho s tým oboznámil.Skoro som odpadla.na druhej strane ja som mala 12, keď som u susedy pozerala na VHS nemecké porno v krojoch🙂)
Tak som mu povedala, že aj my sme boli zvedaví a tiež sme pozerali kade čo, lebo som videla aký sa cítil zahanbeny aj, keď som mu to hovorila s úsmevom a to určite nechcem, aby som mu spravila zo sexu erotiky tabu, ale určite si neprajem, aby pozeral také veci už teraz
Aj, keď neovplyvnim to veď nie som hlúpa.O rok, dva príde na to, že ho nemá len na cikanie a budem prať olepené pyžamo🙂
No len musím si na to zvyknúť hlavne nechcem, aby mal tajnosti a klamal zatajoval