Prvé znaky puberty u môjho jedenásťročného syna
Ide môj syn už do puberty? V júli mu bude 11r. Rozprávali sme sa o dovolenke a prvé na čo sa pýtal, či tam bude dobré pripojenie k wifi a dobré prikrývky. Minulý rok na dovolenke bol celý umrnčaný, večne nespokojný. Je tu horko, zlá prikrývka, komáre, slabý internet.
Rozhovor včera. Pýtam sa navečer, či je hladný. Nie je. O hodinu neskôr asi okolo 19:30 keď som ukladala mladšie deti do postele začal: čo bude na večeru? Pýtam sa, natrem kaizerku? Guľôčky do mlieka? A on že nechce ani kaizerku ani gule! Tak vravím nič iné na výber nemám a môžeš si ísť ľahnúť,, a začal oprsklo,, čo on bude večerať!
Ráno chystanie do školy, katastrofa. Aby som mu 10x opakovala aby sa obliekal a ešte sa ofučí čo mu to stále pripomínam....
A my mame akoze ako z tychto indicii zistit, ci uz unho zacala puberta? 🤔
Toto nie sú vôbec pubertálne nálady.
@belllinka a to derieš prsty len preto,aby si mi toto napísala?
tak možno už s ním začínajú hormóny mlátiť, odporúčam zmeniť rétoriku. Napríklad, čo bude na večeru treba odpovedať, aby si zobral z chladničky sám a urobil. Čím skôr to zavedieš, tým skôr si mládenec uvedomí, že mamina nie je obsluha.
Stanov si hranice, lebo ti bude skákať po hlave. U nas maju deti 8,6 a 4 roky a nič také na mňa neskúšaju, lebo vedia ze nepovolim. Najstarsi - nechce sa ti ráno vstávať, obliekať? Dobre. Raz som ho v pyžame poslala do školy, odvtedy je oblečený ako prvý. Nechce sa ti ráno pohnúť? Dobre, my ideme, cakat na teba nebudeme, ty chod peši. A veru išiel v daždi, potom si už rozmyslel ci ma bude štvať. Všetky moje deti vedia, že vymýšľať s jedlom nebudú. Nechceš jest? Dobre. Ale do vecera/obeda nič nedostaneš. Ja nebudem robiť 3 menu aby si každý mohol vybrať. Je sa to čo je nachystané. Donesieš domov desiatu, lebo si chcel niečo iné? Dobre, zajtra si ju robíš sam. A podobne. Treba im odmalička stanoviť hranice.
mám 11ročného a je už nejaký ten mesiac v puberte. viditeľne sa mení a aj správanie je trochu iné, ale stále je tam nejaký rešpekt a vie, kde sú hranice. je viac uhundraný, niekedy nevie, čo chce, niekedy je smutný, inokedy sa smeje ako nepríčetný, potom je zas zdutý 😀 ťažko povedať, ako to je u tvojho syna, môže aj nemusí byť. ale ak aj je - nemení to nič na tom, že oprsklé správanie nie je úplne akceptovateľné či? 🙂 aj ja niekedy opakujem ranné povinnosti, ale 10x? neexistuje.
a ty derieš prsty kvôli príspevku o ničom? Respektíve o tom, že máš rozmaznané decko?
@qwert87 👍👍👍 ďakujem! 🥰
Tak ho pošli do chladničky nech si vyberie čo chce... Už jedenásť ročnému dieťaťu ozaj nebudeš hádam robiť večeru ... Nevravím keby si robila všetkým ale takto a inak do postele si ho nemusela poslať len ako vravím do chladničky nech sa obslúži
To nie je puberta, to je drzost a lenivost. 11r a 13r ked nechcu co ponuknem, maju ruky urobia si sami alebo pojdu spat hladny. Rano jedine rozkrojim rozky a urobim im caj do skoly...vsetko ostatne musia si sami urobit. 9r este v niecom pomaham, ale on aj 15min sedi a nevieee co chce jest 🤦♀️ ...tak potom nestihne duplu ci mlieko.
13r ma pubertu..."a naco" ...mne je to jedno...a bude sa niekedy na hlupostiach a slovickach natahovat a robit nervy...plus fyzicky sa meni
Podľa toho čo píšete je už teda aj moja 8rocna dcéra v puberte
Toto určite nie je puberta. Je rozmaznany. Prepáč ale 11 ročnému chceš natierať kaiserku? A on čo má ruky zlomené? Najvyšší čas začať vychovávať
Autorka, zdá sa, že tvoj syn by mohol byt viac nápomocný, samostatnejši, vo svojich veciach zodpovednejší.
Na druhej strane, vedela by si mozno zmeniť rétoriku i ty? Byt prívetivejšia, pokojnejšia? Dať mu viac možnosti a väčši priestor postarať sa o svoje potreby sám (ak chceš, môžeš si spraviť niečo iné, môžeme nieco vymyslieť a zajtra spolu pripraviť, chcel by si?, máš nejaký nápad, ako naplánovať dovolenku podľa predstav svojich aj ostatných, čo by si mohol urobit, aby si bol na tej dovolenke spokojnejší; máš ešte 10 minút, potom odchádzame, využi ich čo najlepšie…).
Ty nemusíš a nie si povinná niesť celú ťarchu sveta a tvojej domácnosti, ani zabezpečiť, aby boli vždy všetci šťastní a nikdy nepochybili. Skôr by som im dala príležitosť a vytvorila podmienky nech sa dokážu viac o seba postarať sami a získavajú vlastne skúsenosti.

Nie je tak trochu rozmaznaný? 10 ročný chlapec si nevie natrieť chlieb alebo zobrať jogurt, ovocie, guličky atď čo máte doma? Ráno nestíha? No tak pôjde v pyžame a strapatý, nechaj zodpovednosť na ňom.