Prvý menzes 13 ročnej dcérky. Ako to mám zvládnuť?
Dcerka bude mat v juni 13. Dnes dostala prvy krat menzes a ja som uplne zufala. Uz som ju na to trochu pripravovala, rozpravali sme sa o tom. Ale ja som akasi nepripravena. Teraz mam maleho synceka, babatkovske casy, a teraz toto. Za posledny rok sa strasne zmenila. Z dievcatka na velku slecnu. Aj vy ste to tak zufalo prezivali? Myslim, ze aj ona sama to tak citi, hlavne ked ma vidi krutit sa okolo maleho. Casto si spominame, ako to bolo, ked bola mala ona, co robila. Nie je este typicka pubertacka, nechce sa o tom nejako extra bavit...
So mnou sa o tom mama nebavila vobec a bolo to zle ☹ nechcem, aby to tak dopadlo aj medzi mnou a dcerkou. Ale citim sa v tom taka stratena ☹ Tvarim sa akoze sa nic extra nedeje, vysvetlila som jej prakticke veci, tak medzi recou, v pohode... ale chce sa mi revaaaat, a zastavit cas ☹
Mala by si sa spytat dcerky, ci sa na tuto temu vobec chce rozpravat. Ja som prvy dostala v 10 rokoch. Vedela som co to je, vsak sme sa o tom aj ucili. Myslim, ze je to individualne, ja by som sa citila velmi trapne rozpravat sa o tom s mamou. Neskor som to uz sice brala inac. Ale vtedy mi to jendoducho prislo "trapne" riesit s mamou taketo veci 🙂))
@xlenkaxx
@papricka33
Este mi napada - aj mne bolo v detstve trapne riesit tieto veci s mamou, myslim si, ze niekedy je lepsi monolog nez rozhovor. Proste jej podat co najviac informacii, aby vsetko vedela, co moze potrebovat, na koniec uistenie, ze sa moze hocikedy opytat a ked mlada dama nechce, dalej neriesit.
Moja napr. je ochotna so mnou riesit niektore oblasti svojho dospievania, ine su jej trapne. AK mam pocit, ze by o tom mala nieco vediet, tak jej to poviem 😅 . Ked chce, zapoji sa, ked nechce, aspon si to vypocuje - nastastie si ma vypocuje zato este 😀
@xlenkaxx vidim na nej, ze to chce mat za sebou 🙂 a asi jej je to tiez trocha trapne. hlavne riesime prakticke veci (co si ma zobrat do skoly, ci moze cvicit, a tak... ) snazim sa to prilis nerozoberat. len to co by mala nateraz vediet. Ona vyzera byt uplne v pohode. Je vysmiata, bavime sa, akoby sa nic nezmenilo. Len ja som v strese. Muz to este ani nevie. To bude dalsia tortura. Vidi v nej este dievcatko. Urcite ho to sokuje viac ako mna 🙂
@uzanka16
@0silvia0 ale toto by vase maminy neurobili 😉 http://prezenu.noviny.sk/c/relax/menstruacna-pa...
@papricka33 ono vzdy byva trapnejsia ta faza a ze povieme to tatovi..to si pamatam aj ja ked to moja mama riesila...inak to celkom bolo ok..ja som uz mala vsetko nastudovane..v skole mala jedna koncka fotoraficku encyklopediu o dospievani .takze 🙂 a potom samozrejme bolo aj bravo v tom case a tie ruzove stranky ci co to bolo 🙂 cize to co mi mamina povedala nejake novinky neboli a ked si spominam tiez sme to brali s babami uplne v pohode skole...obcas sme to zneuzili ze nemozme cvicit lebo nam je zle 🙂 vyratavali sme kolko nas uz v triede ma a kolko nema 😀 ..jedina trapna vec toho bola ked sa to malo hovorit tatovi 😒
alebo ked ti zeleny bal vlozky bolo vidno z vrecka ked si ila v skole na wcko sa prebali :P
NECHÁPEM , v siemom ročníku som to dostala ak ja a to bol 20 storočie ! A určite moja mama neriešila take sprostosti . Pomooooc .
@papricka33 😝 😝 😝 dobre video :P
Hlavne jej vysvetli ze ta cast na vlozke co lepi sa priliepa o nohavicky. Spoluziacke to mati nepovedala a vraj to sakra bolelo ked to potom davala dole 😀 To len tak na odlahcenie, predychaj a bude dobre. Mas doma uz male zienatko, tiez sa na ten okamih netesim, ale som statocna a dam to! 😉
@papricka33 pozri si s dcerou film Mesiačiky a Mesiac v nas od Diany Fabianovej
Ahoj, neviem, aká je tvoja dcérka, či je skôr detská, bavia ju ešte detské veci, alebo sa cíti byť veľká. Ak je skôr 1. Prípad, veľmi by som nerobila čiaru za detstvom a nezačala sa k nej správať ako k dospelej. Ja som dostala menzes ako 12ročná, bola som skôr typ dievčaťa behajuceho po lese, hrať sa schovavacky, atď, preto mi to padlo ako neprirodzené, pripadala som si ešte malá na to, aby som už menstruovala. Aj keď som bola dosť dobre informovaná. Ona je predsa stále tvoje dievčatko, psychicky sa tak rýchlo nemení ako telesne. Aj keď môže reagovať rôzne, keďže dospievanie spôsobuje chaos v duši dieťaťa. Ja ti radím ju naďalej mojkat popri bracekovi, potrebuje to aj keď sa zdá , že nie.
@papricka33 ja ti uplne rozumiem. Mam dve velke dcery a maleho chlapceka a s hrozou pozorujem ako ten cas nemilosrdne bezi. Ze nedavno boli baby male rozkosne babatka a teraz su skoro dospele slecny. A nic si zo slz nerob. Mne prostredna isla do divadla so spoluziakom, nahodena v mojich satach, namalovana a bola velmi pekna, taka zenska a ja som sa zrazu zacala cudovat, ze kam sa podelo to moje male, strapate ukricane dievcatko, co si nechcelo saty obliekat. Nuz a teraz mi zase isli slzy do oci ked zobral maleho muz 1.x na detsky kolotoč-vlacik. Prislo mi to v tej chvíli dojimave, ze nedavno som chodila s bruskom.... a inak som normalna 😀 , takze ja ti fakt rozumiem co prezivas. Kludne si pofnukaj.
@maciatkolulu 🙂
@janinah výborný nápad, ja som to tiež tak riešila.
Mám 3 dcéry, 18. ročnú, 16.ročnú a 10. ročnú. Vysvetlila som im tieto veci už dopredu, primerane ich veku.
Keď to prišlo, objala som ich a privítala medzi nami ženami. Žiadnu ďalšiu vedu sme z toho nerobili. Akurát ja som v duchu smútila za mojimi bábätkami 🙂.
@dulkagabulka Mesiac v nas som videla 🙂 velmi dobry namet, na zamyslenie. hlavne v dnesnej dobe, ked sa vsetky rozdiely medzi muzom a zenou umelo stieraju, citlivost zeny sa uz vola psychicka labilita, kazdy vybuch cistych emocii je hned oznaceny ako hysteria... 😖
uz dva dni rozmyslam, ako sa to volalo. dakujem, ze si mi pripomenula. myslim ze niektore dievcata tu, ktore tuto temu zhadzuju by to potrebovali vidiet 😉 (@kristinkahugo)
@papricka33 tak moja ma len 8 zatial ale uz som jej menzes vysvetlovala, detto hovorila ako som ja nato prisla - mala som len 11 a bola som sama v tabore - nikdy predtym som sa s mamou o tom nebavila a samozrejme v soku zabudla na celu biologiu ( aspon myslim ze tam sme sa o tom ucili - s trapnymi poznamkami spoluziakov samozrejme ) - strasne som sa bala ze zomriem - fakt doteraz si pamaetam ten pocit zufalstva - a toto teda nechcem aby moje dievcatko zazilo - tym ze mame mladsieho surodenca a ju vzdy bavili knizky, tak uz od 4roch rokov vie ako deti prichadzaju na svet a kadial - videla obrazky , nezdalo sa jej to divne... samozrejme ze povinne jazdy na zachod so mnou absolvovala tak videla aj ze pravidelne pouzivam vlozky... proste nezatajujem to pred nou, samozrejme ze sa jej to zda priserne kazdy mesiac krvacat, na druhej strane jej vysvetlujem ze to k dospievaniu dievcata patri - tak to hadam prijme lepsie ako ja svojho casu ( mam 2och bratov a hlavne pred starsim som sa strasne hambila, a v skole samozrejme tiez )
- neviem, ja nejak tieto veci prijimam ako prichadzaju - skolka, skola, dospievanie - obycajne ma to dojme na chvilu ale ja som taka pysna na moje deti ako rastu, ako sa ucia nove veci, ako sa lubia... tiez sa bojim puberty kedze moja dcera je naozaj velmi narocne dieta - od narodenia stale... ale mame uz teraz velmi doverny vztah a verim ze sa to nepokazi... a ak sa to pokazi tak len na tu chvilku a zase k sebe cestu najdeme - kedze sama viem aka tazka bola moja puberta, ako moj vztah k mame ochladol a mohla sa aj rozkrajat - a aky mame super vztah teraz - naozaj s cistym srdcom mozem napisat ze moja mama je moja najlepsia a najdovernejsia kamaratka...
@papricka33 Ahoj, máš prééésne také isté pocity ako ja. Tiež sa tým poslednou dobou intenzívne zaoberám, ako to idem "mojej malej" vysvetliť ... Ešte síce nemá 13, ale už sú tam náznaky /prsia, ochlpenie, správanie/. Zatiaľ sa tomu "vyhýbam", ale musím nájsť nejakú vhodnú príležitosť, aby to nebolo hlavne pre ňu nepríjemné. Ale tiež by som najradšej revala nad tým, ako veľmi rýchlo mi vyrástla, ako by to bolo včera, keď bola maličká a človek to akosi vtedy nevnímal, potom prišlo ďalšie bábo, starostlivosť oňho, a odrazu je z nej veľká slečna. Treba sa naozaj na chvíľu zastaviť a užiť si veľa, veľa času so svojimi deťmi a hlavne vnímať ich, pretože jedného dňa Ti povedia čau, mama a my zostaneme sami ...
Moja to dostala presne na novy rok, mala tiež 13. Ale vedela dopredu o všetkom čo ju čaka. Ja som sa s nou o tom bavila prakticky od detstva, aj s chlapcami, brali to ako prirodzenu vec. Chcela som aby to bolo ine ako u mna ,lebo so mnou sa o tom nikto nebavil. Mala som 11, mama mi len dala vložky povedala to najnutnejšie a padla. Ale myslim, že dnes je doba ina, vela veci si dievčata prečitaju na nete, ale aj my mamy už musime byť modernejšie a otvorenejšie. Moja najmenšia dnes berie ako uplne normalnu vec toto, hoci nevie o čo ide, ale ked jej poviem nech mi donesie vložku vie čo ma doniesť, takisto, aj staršej dcere. A ked vivi ,že staršia leži, tak sa pýty, či ju boli bruško, či ma svoje dni. My sa na tom bavime, lebo si vie všetko zapamatať a dať do suvislosti. To iste robila aj staršia v jej veku, takže potom nebol problem, ked to prišlo. Dodnes vieme jedna o druhej všetko. Myslim, že mama by mala byť pre dcery tou naj. kamoškou ktorej povie skoro všetko. Je to predsa prirodzena vec, kolobeh, a tiež ak by nastali nejake problemy, aby hned povedala mame. Moja mala dosť zo začiatku neopravideln,e bolesti ma dodnes. ale vždy mi prišla povedať, ked sa jej niečo nepozdavalo, či je to o.k Nikdy sa nehanbila. 🙂
...ja si myslím, že autorke témy vôbec nejde o to, ako dcére vysvetliť, čo sa s ňou deje. Skôr ide o jej pocity - o to, že si zrazu uvedomuje, že z malého bábätka sa stáva čoraz samostatnejší človek a že sa pomaličky, ale iste blíži čas, kedy jej ju "ukradnú" najskôr kamošky, potom život a nakoniec nejaký celkom cudzí chlap 🙂 . a ona by tak strašne ešte chcela, aby to bolo jej malé dievčatko...Preto sa porovnáva so svojou matkou a nechce, aby ala s dcérou rovnaký "vzťah-nevzťah", ako mala ona s mamou. Preto sa cíti bezradná, lebo nevie, ako má reagovať, ako sa má k dcére správať, aby ju či neodplašila, či neznechutila...aby nebola príliš vtieravá a na druhej strane, aby zase dcéra nemala pocit nezáujmu. to je podľa mňa tá neistota, nie to, že dcéra dostala prvý krát menzes. Ja dcéru nemám, ale rovnako nešťastná, ba až zúfalá a osamelá som sa cítila, keď mi išiel mladší syn prvý krát do školy. je to dvadsať rokov, ale aj tak si na tie pocity "straty" maličkého dodnes živo spomínam. A veru, trvalo mi dosť dlho, kým som sa cez to preniesla a zmierila sa s tým, že mi dieťa vyrástlo.
Rovnako sa cez to musí prehrýzť papricka. Proste princezná už vyrástla na slečnu...a je na nich obidvoch, ako sa z tým vyrovnajú a ako si budú ďalej budovať vzájomný vzťah. S troškou humoru, nejakou čisto ženskou maličkosťou, či hoci aj uvarením bylinkového čaju, ktorý len tak nechá dcére na stole, keď ju bude tá "potvora mesačná" trápiť... a vo vhodnej chvíli, radšej skôr, ako neskoro sa otvorene porozprávať o antikoncepcii....aby slečna vedela, že má modernú a správnu maminu, ktorá berie veci také, aké sú... 🙂
Ahoj, ja som dostala menzes ako 9,5 ročná, mama bola v šoku a ja asi viac....povedala mi zakladne veci a tam to začalo aj skončilo...keď mi potom začalo rásť ochlpenie a nikto mi nepovedal, že by sa ho patrilo oholiť, dostala som sa kvôli tomu v škole do viacerých trápnych a nepríjemných situácií, robili si zo mňa posmešky. Určite by som ti radila, aby si tieto témy s dcérkou nezanedbala 🙂
Babyyyy nechapave.... tento nlog je skor o opise.pocitov."" sice.som.mama dvoch.chlapov ale.maminu chapem. Je to dalsi medznik v zivote..v mojoch ociach urcite..ako ked sa.dieta nauci chodit..ked.zacne.chodit do skoly...
No dievčatá ja zatiaľ dcéru nemám, ale mám stále v živej pamäti reakciu mojej mamy na mňa 🙄 😠 Mala som 12.5 a keď som jej to povedala tak jej reakcia bola: No, mohlo to ešte počkať veru! 😖 Celkovo ona sama k tomu pristupovala zle a negatívne a prenášala to na mňa 😔 Myslím, že ja som to zvládala s prehľadom, ešte som upokojovala vlastnú matku 🙄 Takže, tomuto by som sa vyvarovala určite... pre dcéru je to hroznéééé
@sandra551 dakujem za reakciu. Som rada ze si to napisala. Mozno niektore dievcata pochopia, ze je to zlomove obdobie aj pre mamu a mala by premyslat, ako zareaguje. Prave preto som z toho bola tiez rozhodena.Zalezi mi na tom, aby to na dcerku nemalo negativny vplyv.

@0silvia0 pamatam si este minuly rok ked som byvala u nasich tak sestre zacali prsia rast a mama.ocino kukaj terezocke uz prsicka rastu 😀, traaaapne, chuda sestra