Prvý menzes
Babenky zaujímalo by ma v kolkých rokoch dostali vaše dcery prvý menzes. Moja bude mať 11 rokov a už to čakám deň čo deň, je na svoj vek veľmi vyspelá. Mali potom dievčatá pravidelne alebo až po pár mesiacoch? 🙂
Moja ma 13 a nic...Ale je dost mala 149cm..a vaha 57,,tal neviem 😔
Mne začala menštruácia na začiatku mesiaca, kedy som mala dovŕšiť pätnásť rokov. A to mi už doktorka pripravovala rakvu v prípade, že ju nedostanem presne do dátumu narodenín. :D
Dobry den moja dcera dostala pruvu menstruaciu v 12rokov ale mala neskutocne bolesti a take silne ze v prvy den sme utekali na pohotovost na pozastavenie lebo sa nemohla ani pohnut zo zachodu tieklo s nej neskutocne a zacali sa objavovat 10-15 cm zrazeniny.Na pohotovosti jej pichli dve injekcie pozastavili sa trosku ale menstruacia trvala 10dni boli sme aj na odber krvy ci nieje chudokrvna ale nieje krv ma v poriadku takze uz len sa modlime aby dostala uz normalne lebo ze to zviknu robit operacne ☹
Ahoj baby. Moja dcera dosta menzes. Ja som pri tom nebola. Ja s manxelom sme boli na kontrole mojho babetka v brusku. Ona bola sama dom ved je velka dostala to adala si moju vlozku,aako sme prisli domov ona s placom prisla k otcovi a s placom povedala ze ma krami a on jej zasa povefal ze ma ist za mno ja som jej povedala ze to nevadi kazda to raz zazije ako jej mam dat tampon ked uteka a pritom sa vrti plii somozte
Ja som ho mala v 11nastich
@zrka to je blbost s tym rastom 😀 moja mama sa vydavala 18 rocna a po svadbe vyrastla este 3cm 😀 menzes mala od 15tich
@lea0001 ja som dostala v 12tich rokoch. Len som nepochopila, dcera ma 11rokov a je stvrtacka? je to podla mna normalny vek na menzes, len jej asi zle vychadzaju rocky tak to tak beries ze je este malicka ale nieje. Ja som 11mala v siestej triede 😀
nastup menstry je priblizne rovnaky ako u matky, ale ovplyvneny hormonmi samozrejme
Ja som menzes dostala ako 11r v piatej triede ZS, hadam ako prva, alebo druha z triedy, bolo to pre mna velmi neprijemne, lebo ine baby ju nemali. Viem, ze som mala traumu, co bude v skole prirode, ako sa tam sprchovat hromadne mame, ked mi hrozili kramy.. Ako 11roc som samozrejme sa bala sachovat s tamponmi a s vlozkami to teda bolo utrpenie aj na telesnej a tak
Ochlpenie som mala v podpazi a na suske uz ako 3tiacka v 9tich rokoch, to bol uplny horor, hanbila som sa ruku dvihnut, lebo jasne, ze 9roc decko este nema ziletky a tak strach z porezania.
Byt prvy nie je nic prijemn e, radsej s davom.
Napriek prvym nastupom druhotnych pohl znakov (akne od 8rokov som mala, co vsetci na mna kukali jak na ufona, co to je), som nebola nejaka vyspela, prsia mi zacali az v siedmej osmej triede rast, a v 7triede som este len nejakych 44kg vazila pri vtedajsich 164cm. Odvtedy som esteo 4cm vyrastla a nabrala na vahe samozrejme
MOja dcéra ma 14 a prvý menzes dostala predvčerom. Akurát riešime aké vložky sú najvodnejšie. Nemala doposial ziadne infekcie zapaly a ani nic podobne a tak neviem ci ist na doporucvane anionove vlozky aleboostat pri bavlnenych klasikach z drogerie. Co volite vy ? Díky
@perlicka666 ja osobne pouzivam naturelu harmancekove....z inych vloziek mam vzdy problem a ak nema ziadne problemi tak su podla mna anionove zbytocne
@perlicka666 Ahoj moja mala 12 a to som bola prekvapena lebo vzdy bola a je velmi chuducka teras ma 18 a vazi necelych 50kg ale poje za dvoch aspon ze to a pouziva naturelu harmancek su uzastne a hlavne nerobia problemy v triede bola druha ktora ho dostala ale nemevala ho pravidelne ani ters ho nema boli sme na preventivu a gynekolog povedal ze to nevadi
Ahoj 🙂 momentálne mám 23 rokov a môj prvý menzes som dostala ako 11 ročná. Boli sme s našimi na dovolenke na Slovensku. Rano na wc som to zbadala a dostala som strasnyyyyyyy strach, uplne sa mi klepali nohy, tusila som co to asi je ale v duchu som sa modlila ze dufam ze hadam uz nie a prave teraz... zavolala som mamu hned do kupelne, ona uplne vyplestila oci, (absolutne to v mojom veku este necakala, ze ma má na také veci pripravovať) v tej chvili mi rychlo vysvetlovala veci ktore uz mi podla mna mala davno povedat, ze mam tam dole take niečo ako pošvu a z tadial mi to tecie...skumala ci to je ozaj menzes prvy...potom isla do prvej drogerky so mnou, lebo ani vložky sme nemali so sebou a ja uplne vyklepana ani slovo by ste zo mna nedostali...prisli sme naspat do kupelky a vysvetlovanie pokracovalo, toto je vložka, daj si to sem, a teraz sa nebudes moct kupat - aj ked sme na dovolenke....ja som ako 11 rocna tie veci vedela zo skoly ale nikdy som sa na tu temu nerozpravala s mamou, ja som sa hanbila zacat temu a mama sa k tomu neunuvala zjavne, ze to mas cas... a potom bola totalne zaskocena a v tej situacii bola nepripravena... ze ano to dostala uz skoro ako 16 rocna, tak aj u mna az tak cakala a myslela si ze vsetky tieto debatky este maju kooopec casu...no zjavne nemali, prosim mamicky rozpravajte sa so svojimi dcerami o tom nech je to pre nich prirodzena vec potom, nie ako ja uplne šok som z toho dostala...mala som to prva v triede lebo mi zle vychadzaju roky co bolo uplne na prt, v skole stres, stale som to musela zatajovat pred spoluziackami, minimalne este nejaky rok dva... mama aj ked ma hrozne bolelo brucho ma pekne poslala do skoly a to som mala taky menzes strasne silny zo zaciatku ze dovi ... uplne zo mna tieklo ... vsetko ma bolelo, ani ospravedlnenku na telesnu mi nechcela napisat...tak potom nesor som si vymyslala ze ma boli hlava, mam teplotu a ze musim ostat doma... tak až vtedy to prešlo...je lepsie byt pripraveny skor a uprimne sa o tom rozpravat 🙂
Baby ja som ju mala uz ako8,5rocna a zial kazdy mesiac takze pravidelna prve tri roky slaba a potom uz to zacalo. Vrrrr
moja dcéra dostala ani nie mesiac po 11 narodeninách. Pripravovala som ju na to, ale keď to prišlo, tak realita bola úplne iná, šokovalo ju to... V škole má 1-2, sem-tam chytne 3, ale ten týždeň chytila dve 4 a dve 3... neviem, či hormóny, no psychicky bola úplne vedľa....
@jazminn kludne to mozu byt hormony
moja mala 11 vo februári a teraz v marci dostala...hoci som ju na to pripravovala to bol šok...v škole ten týžden asi o ničom nerozmýšľala len o tom, pretože nachytala veľmi zle známky, učiteľky sa až čudovali, bola duchom neprítomná...takže hormonálna zmena ju riadne kopla...
@jazmin vsak to je uplne normalne ze hormony sa z nou zahrali, to byva u kazdeho..
ja som dostala prvýkrát v 12tich a ešte furt si robí čo chce a pritom nemám žiadne problémy :D čiže je to individuálne...ale hlavne nestresujte, veď ono to na ostatné baby tiež rýchlo príde...hlavne ju na to priprav, že sa niečo také môže stať aby nebola prekvapená, ja som sa s rodičmi o osobných veciach nikdy nerozprávala a prvá teda bola celkom šok, akože rátala som, že niekedy niečo bude, ale reálne som si myslela že ešte mám pár rokov čas :D a ako už baby spomínali, vložku preventívne v taške 😉
Ja som mala 10 r :0(
ja si uz ani nepamatam kolko som mala ked som prvy krat dostala menzes
@kvetinkaaaaa dakujem za info,ja som mala skoro ako 15rocna tak ,dobre vedieť,že to može byť skor.mam 11rocnu dceru a už sa zacina meniť.
Ja som prvu dostala v 11tich trvala asi 10 dni ale nebolo to nic silne...potom som este dlhe roky mala velmi nepravidelnu menstruaciu niekedy mi ani mesiac nedosla...ak mam pravdu povedat riadne sa mi upravilo (ani to este nie je 100 percentne) az po porode...ale samozrejme kazda zena je ina...
jasne to je pravda ze kazda zena to ma inak, ja som mala prvu v 12tich a tiez stale nepravidelnu.. aj som si zapisovala a bud mi prisli skor alebo neskor, takze to ze som si to zapisovala mi bolo na dve veci :D
@trixi1 preco? Je to uplne NORMALNE ze este nemas menzes mozno ho budes mat az v 14stich, podla toho ako si vyspela, dedi sa to.

@trixi1 Hlavne sa v škole uč, každý dospieva inak, vyvolať sa to nedá. Príde, keď bude telo naň pripravené. Každé obdobie života je pekné a buď rada, že máš ešte pokoj od vložiek. Budeš ho mať asi 35 rokov, takže si to užiješ....