Puberta 11 ročného
Mam dvoch synov(10 a 11) ten mladší sa ešte hra pozera rozpravky a keď naň ho volám nevnima do kedy nevypnem telku,ale starší už vystrkuje rozky papuľuje o stosest a keď sa mu niečo nepáči tak vzdoruje teraz po novom riešime petardy lebo som svojim materinským inštinktom zistila že dal kamarátovi objednať petardy nad 50€ nejde o peniaze ale o to že si niečo urobi.
@mooonika1975 mal trojky v piatej, siestej a siedmej (na polroku). Normalne som kukala ako puk ked som videla jeho vysvecko. A potom ked bolo treba pridat kvoli primackam tak sa proste zacal ucit lebo sa chcel dostat. V siedmej na konci a v osmicke na pol mal uz jednotky a dvojky. Predtym lietal po vonku a mal skolu na haku, no ale ti chalani su taki.
@atrami cize to iba z matiky? Ostatne je tam ok? To je smola ze sa to stalo v deviatom. Z matiky sa robia aj primacky na strednu a ked ju ma teraz slabu tak to je blbe.
@namornicka vieš, takéto knihy sú podľa ma na to, aby ospravedlnili lajdáckosť detí a v konečnom dôsledku aj ich rodičov. Moj manžel bol tiež trojkár, dnes síce zarába 2x toľko ako ja (mala som jednotky), ALE keby ho rodičia boli trošku pritlačili (onis a na neho vykašľali a neriešili, že mal trojky), mohol mať VŠ a mohol byť niekde úplne inde a nie chodiť domov celý špinavý od oleja, makať v hluku a smrade ... áno zarobí, ale aj sa narobí.
U svojich detí určite nebudem akceptovať zlé známky z ich rozmaru ... dcéra je na strednej, už nemá samé 1, ale to ani nie je už cieľom. Teraz sú dôležité profilové predmety. No a na ZŠ, ak chce ísť decko na normálnu školu a nie niekde na SOU je potrebné mať dnes prospech, napísať super Monitor a ak sa nevydarí, tak prijímačky. Počty žiakov na gymnáziách a dobrých SŠ limitujú, tlak je dostať deti do duálu a za stroje, kde budu makať ako ovce na štát ... robím v školstve, ak sme kedysi brali 90 žiakov do ročníka, na další rok nám VUC povolila 56, každý rok menej a menej detí povoľujú stredným školám ... a učňovkám navyšujú.
Syn sa zaial učí super, je len piatak, puberta nas ešte len čaká, ale v tomto nepovolím, potenciál má, tak nech ho využije. keby som vedela, že nemá bunky na učenie, tak tie 1 nevyžadujem.
@atrami však chvalabohu, že ich začal riadne pripravovať ten matikár, bud len rada ... vždy je lepšia 2-3 pri prísnom učiteľovi ako 1 pri benevolentnom. Čo z toho, že na vysvedčení 1, ked nenapíše dobre deviatacky monitor, bude mu 1 na vysvedčení zbytočná.
Dcera mala super prísnu učiteľku, strašne veľa DU, rodičia sa sťažovali, dcera mala pri nej 1, ale vždy takú vyopravovanú ... ale monitor dala na 100% a aj je na matematickom gymnáziu, prospech medzi 1-2 teraz, uvidíme, ako napíše polročku ,,, takže základ mala naozaj dobrý, aj ked sa nadrela, aj hodinu denne na ZŠ počítala.
@hettinka k ucitelovi. my sme mali v 5 6 a 7. rocniku ucitelku na obcianskej nauke bola v pohode ale skor to bol "oddych" kym nam v 8. triede nedali na ten predmet toho najprisnejsieho ucitela a to bol riaditel. nech odpociva v pokoji.. ten nas doslova "mucil" 😀 vyvolavam naraz 3 ziakov a my sme mali napisat co sme sa naucili na tabulu ... kazdy jeden bol na jeho hodinach ticho .. chodil s tym svojim notebookom a na ten jeho velikansky zvazok klucov tak skoro nezabudnem ... vzdy si na neho spomeniem mal nas rad .... mal uctu naozaj a respekt. ale on aj nieco pre nas robil mali sme nadhernu skolu vybavenu na urovni a keby sa nestalo co sa stalo ... tak by som mu mechodila zapalovat sviecku na hrob ale do skoly a pytala by spm sa ho ako sa ma a co ma nove ci deti posluchaju 😉
@namornicka ano teraz len, ucitelku prepustili. Dúfam, ze to dobehneme. Teraz priniesol 2 jednotky, tak snáď je to na dobrej ceste.
@atrami na odľahčenie, môj otec mal na ZŠ a strednej same štvorky, na Vs išiel, lebo sa mu nechcelo ist na vojnu, vybral si chémiu, lebo tá bola “logická” a nebolo sa ju treba učiť, potom sa stal vedcom, má uznané vedecké výsledky, či patenty na medzinárodnej úrovni, prednáša na Vs, profesorom a doktorom vied sa stal ešte pred 50tkou, čo v jeho obore nebolo bežne.. ja som sa tiež na ZŠ a gympli neucila dobre a dnes mám skončené 2 Vs😊 samozrejme treba dohliadnuť na to, aby sa dieťa učilo, ale zle známky neznamenajú, že ho to časom nechytí, alebo z neho bude “smetiar”, ktorý dnes inak zarába viac než nejaký stredoškolsky ucitel so skončenou VS😀
@lula313 podla stránky platy.sk má smetiar 783€ a stredoškolský učitel 911€ - oboje uvedené v hrubom (ja ako stredoškolská učiteľka s praxou mám v hrubom cez 1000)... nie je to ovela viac, ale predsa, smetiari podľa mňa nezarábajú viac, ako učitelia. Je to taká povera. Tu vo firmách chlapi za strojom, ktorí robia piatky-sviatky-nočné majú menší plat, ako ja. A podstatne horšie pracovné podmienky...
Moje spolužiačky, ktoré si neurobili VŠ, lebo vtedy trojkárov nebrali, sú dnes predavačky, opatrovateľky v Rakúsku (možno zarobia, ale 90-ročným zadky utierajú a sú ďaleko od rodiny ... no fakt "práca snov"), časť nezamestnané, alebo si potom už ako zamestnané komplikovane dorábali VŠ, lebo museli, inak by stratili prácu - a platili si to, popri práci, domácnosti a decku, no nebola to sranda.
To, čo sa podarilo tvojmu otcovi je veľká výnimka potvrdzujúca pravidlo. Bežné to v žiadnom prípade nie je a asi musel poriadne zabrať a dobiehať, aby to dotiahol tak ďaleko.

Boli by ste prekvapený ale už mi v rozkroku zarasta možno sa mýlim ale asi nie prečo by už nemohol byt v puberte on totižto nevyzera ze v auguste bude mať 12,ten kamarát je rozvrátenej rodiny s ma 14.