icon

Pubertálne problémy a konflikty online

6. sep 2025

Ahojte, idem po radu a skusenost, lebo neviem ako to uz riesit s chladnou hlavou a co najmensim negativnym dopadom.
Syn siedmak, 12 rokov, uz asi od minuleho roka riesime skolske a detske "blbosti" tykajuce sa spravania a ja uz neviem ako reagovat a riesit.
Vcera vykonal taku hlupost, ze v zapale online hry ho spoluziak nahneval (nieco mu ukradol) a napisal mu do sukromnej spravy na messengeri neslusne slovo.
Ten to ale odfotil a poslal dalej do skupiny, kde su aj viaceri spoluziaci a spoluziacky, takze uz sa o tom "hovorilo". Este cakam, ci pridu aj nejake odovzvy aj pripadne od rodicov ...
Ako by ste reagovali?
dakujem

Strana
z2
jana_eyre_2
8. sep 2025
@anonym_autor

@fairyy dakujem za nazor, ja uz zial mam za sebou ranajsi rozhovor, najprv v kludnom rezime, ale neskor uz aj v kriku :/

Riesime podobne blbosti, co sme, ano, aj my robili urcite v detstve, ale nakolko sa to nedialo online, neostali stopy a ani to nikto nemal za potrebu riesit.
A mozno by som bola aj kludnejsia, keby sme neriesili na konci skolskeho roka v skole pripad online sikany (nie moje dieta, ina trieda) , a nebola uz tato tema u nas na pretrase uz viackrat.
A myslim, ze sa nehnevam na neho za to, co pouzil, ale za to, ze nepochopil tie rozhovory vtedy, ze co sa raz da na net, uz sa nestiahne. A trosku na toho jeho kamosa, kt. sa teda tvari ako kamarat, a nie prvy raz ho podrazi

@anonym_autor nemyslím, že vaše rozhovory nepochopil - skôr si myslím, že tie rozhovory musíte stále opakovať, mnoho krát sa dookola o vhodnosti/nevhodnosti rozpravat.. mám deti v podobnom veku, v skupinách na WhatsApp sa bežne riešia podobne konflikty, nie sice moje deti ale je to časté.. No a casto sa o všetkých týchto "problémoch" rozprávame.. nikdy to nie je že jeden rozhovor na tému, ale vraciame sa k tomu opakovane.. až vtedy si to podľa mňa deti naozaj uvedomia a spoja s realitou - keď sú rozhovory časté.. a to že to urobil spolužiak síce nie je tiež príjemné, ale tak ako tvoj 12r syn aj on má 11-12r a má tiež nárok robiť chyby.. resp.tiez by sa dalo povedat, že kamarát druhému kamarátovi nenadáva preto že mu nieco vezme v online hre..

viera012345
27. sep 2025

@anonym_autor ...ten spolužiak je pekný krivak.Za mojich čias boli žalobaby vylúčené z kolektívu... Ale k téme: Samozrejme, že syna nebudete chváliť, ale ani ukrižovat nie, lebo dietky hovoria aj škaredo občas/... pre tých, ktorí začnú chrliť múdrosti,ze čo počujú v rodine, tak sa vyjadrujú,len poznamenam, že slovník našich detí formuje celé ich okolie/V prípade,že by Vás oslovil nejaký rodič, úprimne uznáte,ze nepovažujete za správne ako sa syn vyjadril.Premotivovaneho, kritizujúceho rodiča by som uzemnila,ze kým jedno dieťa sa naučilo ako kompromitivat iných, druhé to nerobí, ale pomenuje veci

autor
28. sep 2025
@viera012345

@anonym_autor ...ten spolužiak je pekný krivak.Za mojich čias boli žalobaby vylúčené z kolektívu... Ale k téme: Samozrejme, že syna nebudete chváliť, ale ani ukrižovat nie, lebo dietky hovoria aj škaredo občas/... pre tých, ktorí začnú chrliť múdrosti,ze čo počujú v rodine, tak sa vyjadrujú,len poznamenam, že slovník našich detí formuje celé ich okolie/V prípade,že by Vás oslovil nejaký rodič, úprimne uznáte,ze nepovažujete za správne ako sa syn vyjadril.Premotivovaneho, kritizujúceho rodiča by som uzemnila,ze kým jedno dieťa sa naučilo ako kompromitivat iných, druhé to nerobí, ale pomenuje veci

@viera012345 vdaka za nazor ... ja som asi z inej planety, alebo za nasich cias boli aj deti ine ... ale ano, tento ich vztah mi pride velmi divny a len dufam, ze tie hodiny investovane do komunikacie s mojim synom budu uspesne a pochopi, ze by si mal hladat lepsich kamaratov.
A ze prichodom aj tej "silnejsej puberty" sa to jeho/ich spravanie a vyvadzanie nezhorsi, ale zacnu aj trosku dospievat a dozrievat konecne 😨

tom_i
28. sep 2025

@anonym_autor no v prvom rade je super že ti o tom povedal. Že použil vulgárne výrazy...aj my sme boli v puberte a stalo sa. Nebol internet tak z jednej dvoch nadávok bol epos 😁 málokedy to riešili rodičia, že vaše decko to a to ... Skôr učitelia ju ktorým sa to dostalo...a aj to bolo v štýle... takto sa chová ku kamarátke/kamarátovi? A nedá sa to slušne? Jednoducho sú to puberťáci a väčšinou mám potvrdené, že to maslo na hlave majú aj najväčší moralisti ... Teda pokrytci... prežili to naši rodičia s nami prežijeme my s deťmi, vnukmi...

autor
28. sep 2025
@tom_i

@anonym_autor no v prvom rade je super že ti o tom povedal. Že použil vulgárne výrazy...aj my sme boli v puberte a stalo sa. Nebol internet tak z jednej dvoch nadávok bol epos 😁 málokedy to riešili rodičia, že vaše decko to a to ... Skôr učitelia ju ktorým sa to dostalo...a aj to bolo v štýle... takto sa chová ku kamarátke/kamarátovi? A nedá sa to slušne? Jednoducho sú to puberťáci a väčšinou mám potvrdené, že to maslo na hlave majú aj najväčší moralisti ... Teda pokrytci... prežili to naši rodičia s nami prežijeme my s deťmi, vnukmi...

@tom_i mne je jasne, ze sa pouzivaju skarede slova, poznali ich uz aj v skolke niektore. A ani vtedy sme ho neucili, ze sa nemozu pouzivat vobec, bude zle, ked pouzijes, budes trestany ci podobne, ale ze, ano, vieme o nich, a snazime sa ich nepouzit v beznej reci.
Lebo aj mne urcite obcas vyleti skarede slovo, ked zakopnem do stola a ide mi malicek odpadnut napr :D, alebo ked ma uz moc vytocia (ale nenadavam ako kocis, len tam do monologu sa pripletie niekedy aj nieco neslusnejsie).
A ano, urcite sme frajerili aj my, ale aby sa tak medzi sebou oslovovali, sa mi vobec nepaci. A hlavny problem som mala s tym, ze to napisal a zanechal stopu po sebe 😒
(a to s tym preposlanim dalej do skupinovej konverzacie)

... a nastastie, zatial z toho nebol verejny problem, od nikoho som nedostala spatnu vazbu este

Strana
z2