Pustili by ste 12-ročnú do kina?
Pustili by ste 12 ročnú samu do kina? Išli by 4 kamarátky, autobusom 30km do mesta z tade MHD do nákupného centra. Ja by som aj pustila, mužovi sa to nezdá. Všetci ostatni rodičia s tým problém nemali. Vrátili by sa ešte za vidna a keby čokoľvek, všetci máme telefóny, auta.
@kvietok2012 ja sa ti nechcem starať do výchovy, ale nie je toto už trošku pritiahnuté za vlasy?
Ako čo myslíš? Ze ho vozíme?
Nepustila,ale my sme dievčatám zaplatili kino,išli na nakup a kávu po kine sme ich čakali, tak ale viem co si môžem dovoliť pri 13r a 10r. S kamoškami samé by som ich nepustila a to žijeme vo veľkom meste
Pokial svojej dcére veríš a poznas aj kamošky že sú normálne tak by som s tým problém nemala. Písala si že domov príde za vidna čiže predpokladám že do 9 je doma čo je v pohode hodina. Ženy chápem vás že sa bojíte ale paneboze nerob z našich deti nesvojprávne bytosti ktoré majú byt s našou pupočnou šnúrou spojené do konca života. Ak sa bojíte že budú skúšať alkohol, cigarety, sex tak kľudne môžu ísť za školu a skúšať tak alebo hocikedy cez víkend hocikde vonku. Či si myslite že ide s 20 ročným chalanom ktorý ju v kine na zadných sedadlách pretiahne (pardon za výraz). Ja v tom veku sama cestovala 100km k sesterke na prázdniny s tým že rodičia má iba odprevadili na autobus keď mali čas inak som šla vlakom a sesternica o rok staršia má čakala u nich na autobuske.
@kvietok2012 že ešte nešiel sám autobusom v 12tich. To že ho vozite by som ešte brala, ak to máte po ceste. Ale vaša vec.
Ano máme to po ceste, nema dôvod chodit sám do mesta, ktoré ani nepozná...a tu na okoli deti ,vsetky nosia autami rodicia do škôl...
Autorka, o čo ti ide? 🤔 Myslela som, že chceš reálne názory, či by sme dieťa pustili, alebo nie. Ale podľa tvojich odpovedí mám pocit, že si si sem prišla len pre súhlasné odpovede, aby si mala páku na manžela, že je to úplne normálne a úplne všetci by dieťa pustili. No sorry, sklamem ťa, ja nie.
Pustila, syn aj dcéra 12 a 13 rokov už boli v kine sami aj cestovali niekoľko km do mesta samozrejme vždy s kamarátmi. A hlásili sa mi pravidelne. Takže ako inak ich naučiť samostatnosti a zodpovednosti. Veď to je prirodzený vývoj v ich životoch. Čo už ich len obaliť a starať sa o nich a potom vidíme čo z tých deti vyrastajú za nesamostatné tvory, ktoré si nevedia s ničím poradiť.
@h2 to nie je pravda, len ma zaujíma prečo by niekto nepustil. Ja sa rada nechám ovplyvniť aj opačným názorom, ale musim si prečítať aj dôvod. Ako napríklad ok, niekto napíše že je to skoro, tak by ma zaujimalo podľa čoho určujú kedy je ideálny vek a prečo to ešte nie je tých 12 napríklad.
@kvietok2012 tak pokiaľ to máte po ceste je to asi v pohode, ale ak tak by som ho už trošku nechávala samého. Náhodou pôjde v 15 na internát a bude v prdeli zo života.
Otazka znie,preco nie? Kde je vlastne problem?
Tak asi zalezi aj od toho, ci to mesto pozna dobre alebo vobec. Ci je to tam vsetko pre nu nove alebo ma to cele schodene, zmapovane. Ja by som svoju nepustila. Ma 11,5r. Je inteligentna, o tom potom, ale asi este nie je zrela na take akcie. Ona je dost uzkostliva, analyzuje vsetko do detailov, je taka "a co ked? -ka" Tak ona by ani sama nechcela ist 🙂 A pytala som sa aj manzela, tak on tiez hned, ze nie, nepustil. Ja by som pustila same do mesta autobusom/vlakom kam chodia aj do skoly. To je 5km od nasej dediny. Netreba ist mhd, vsetko to tam poznaju, ma tam aj babku keby nieco. Neviem, urcite by to dievcence zvladli a mali by super zazitok...ale... za mna este nie.
Urcite pustila. Ved ma mobil. Stale ti moze hlasit ze su ok. Treba im doverovat. Jasne ze som sa bala ked isli 1x. A fo teraz sa boiim a to uz ma 16. Ale je naucena ze pravidelne zavola alebo napise ze je ok. Ked treba hned som pripravena ist po nu.
Moja sestra je tiež siestacka a normálne behá autobusom do mesta, domov, vie sa orientovať, komunikovať. A áno ide aj sama (za svetla samozrejme). Ma nonstop telefón, keby niečo. Je samostatná, šikovná, určite to nie je na škodu.
Autorka, pustila by som. Nevidím dôvod prečo nie. Naučia sa samostatnosti. Ak ma muž strach, nech na tajnasa sadne do auta a ide za autobusom a v meste ich kontroluje. Alebo si dajte polohu ich telefónu do svojho telefónu a presne budete vidieť kde sa nachádza dcéra.
Strach o dieťa bude mať každý do konca života, to nechcete nikdy dieťa vypustiť z “hniezda”? A že prečo je potom toľko maminkinych maznacikov, na ktorých tu nadávate, keď ich neucite samostatnosti. Zle sa môže stať hocikedy a hocikde. Pokiaľ viete byt na telefóne a utekať za nimi keby sa niečo stalo (zmeškali bus, zlý bus atd)… nevidím problém
Ja by som možno skúsila položiť otázku tak, že čo konkrétne by štyri 12-ročné dievčata nemali zvládnuť, ak im rodičia nechodia celý život za zadkom a nerozvážajú ich úplne všade. Nastúpiť na správny autobus? Čítať snáď vedia. Vystúpiť na spravnej zastávke? Veď ak si nebudú isté, dokážu sa opýtať ostatných cestujúcich alebo šoféra. Trafiť do kina? Možno už to mesto poznajú, a ak aj nie, majú mobil s navigáciou. A zasa sa jednoducho môžu opýtať - nie sú v cudzine, takže sa hravo dohovoria. Prejsť cez cestu snáď už zvládajú tiež. Asi aj počítať vedia, aby ich v kine neokradli na lístkoch a pukancoch. Že nemajú sadať k cudzím do auta isto vedia tiež. Nežijeme v Mexiku, aby ich mal niekto za bieleho dňa uniesť. Po uliciach sa bežne nastrieľa... kde by teda mal byť ten problém? Nerobme z dvanásťročných detí neschopné nesamostatné batoľatá, lebo potom z nich vychováme nesamostatných neschopných dospelých.
Tak daleko som busom nebola sama ani ja ako decko 🤔 moja neter ma 12, chodi do skoly do mesta busom. Ale je to 10 km a tu trasu i mesto pozna... 30 je podla mna moc, ale ak to mesto pozna, vie sa v nom orientovat a chodi tam do skoly busom, nemusel by to byt taky problem
Autorka Ja som chodila sama od 13tich do mesta 10 km, od 14 som chodila do mesta 10km autobusom a potom 20 km autobusom alebo vlakom do krajského mesta. Vtedy fičali internetové kaviarne a v tom krajskom bola lacnejšia, tak som tam išla a ak bolo podujatie v krajskom meste alebo som chcela nakúpiť, bola som tam aj celý deň od 10:00 do 19:00 a nič sa mi nestalo.
@zorkahorka no vidíš? A ja som chodila za kamoškou dobrých 200km ešte aj s prestupom. Ráno tam, poobede nazad. Do tmy som bola doma. Ale našťastie čítať som vedela, hodiny som poznala, takže som vedela správne nastúpiť a vystúpiť 😉
Nečítala som všetky odpovede, ale ja ako 12 ročná som šla 900km za rodičmi sama, no aj späť a som tu žijem😀 takže ja by som pustila 🙂
Pred cca 20 rokmi keď som chodila na základnú od prvého ročníka sme cestovali s deťmi 20km autobusom do školy aj s prestupom a nemali sme mobily.Nič sa im nestane ak poznaju okolie veď v meste 12 ročné deti chodia každý deň s mhd.
Takže my sme sa to museli naučiť ako 6 ročný
30km sa mi zdá veľa, odviezť ich treba a nech idú. Moja chodí do kina bežne, ale má to busom 20minut a keď konci neskôr, ideme po ňu... plus komplet mesto pozná... neviem ako ti baby...
@belllinka prečo by sa stratili? 🙂 a inak ak sú nesamostatne, je to vina rodicov a nie ich, lebo ich nenechajú robiť veci aj sane.
Mňa moja mama pustila, doteraz si pamätám to nadšenie že ideme dve s kamoškou samé, cesta 25 km a do kina pešo lebo sme si chceli ušetriť peniaze za mhd na popcorn na ktorý nám aj tak nevystalo. Doteraz som mojej mame nekonečne vďačná že mi prejavila dôveru, budovala moje sebavedomie a viedlaa k samostatnosti. Viem že strachom tŕpla, ale vedela že ma dobre vychovala a pripravila aj na nepríjemné situácie a ich riešenia. Na strednej bolo krásne vidieť deti ktoré trpeli úzkostlivosťu rodičov. Reči typu "ja nejdem nepoznám to tam, mama ma nevie zaniesť". Ťa ich nesamostatnost a nedôvera vo vlastné schopnosti ich úplne ochromila. Nevidím jediný negatívny následok ktorý by to pre vašu dcéru mohlo mať, iba pozitíva. Manželov strach je pochopiteľný ale je to problém na ktorom musí pracovať on a nie brzdiť dcéru v dospievaní a samostatnosti. Ona bude vďačná ak jej prejaví dôveru a nebude zhadzovať jej schopnosti.
@simca06022011 no ved prave preto som za, aby ju pustila. Lebo nechapem dovody, preco nie

@belllinka neviem kedy je vhodny vek, my ho vozime.