icon

Pustili by ste 14-ročné dievča na výlet za kamarátom?

2. sep 2022

Baby mám takú dilemu. Dcéra bola v tábore 80km od nás. Našla si tam kamaráta, pár krát bol za ňou cez prázdniny. Boli na pizzu, na kolobežkách a potom ho odprevadila na vlak a šiel domov. Chlapec má 15 rokov, žije s mamou. Chlapcova mama nevedela, že chodí vyletovat 80km od domu, ale vždy to ohlásil otcovi, aby vedel kde je.Mamina na to prišla a jasné, že tieto výlety zatrhla. Odvtedy sú v kontakte iba cez mobil. Dcéra má teraz ukecáva, že či by nemohla ísť ona za ním. Pozrela si už aj spojenie, autobusov, vlakov. V Tom meste by strávila 4,5h.Cesta vlakom trvá 50min. Dcéra má 14,5. Ja v jej veku som presne takto nastupovala na internát do rovnakého mesta. Ale predsa mám dilemu.. 🙂

janinah
2. sep 2022

@mandzula ak myslíš....resp. ty si to myslíš....

0silvia0
2. sep 2022

@janinah no to je super motivacia, nesklamat rodicov... fakt na zamyslenie, asi ste nieco vo vztahu rodic a dieta nemali v poriadku. Stale pises o frajeroch, tato dotycna slecna ide za kamaratom, nie je to frajer...
Moji rodicia spolu chodili a frajerili sa od 15 tich, cize nie je to touto dobou, chodili spolu v rokoch 70tych...

mandzula
2. sep 2022

@janinah ale vieš, ono to nie je o aktívnom vyhľadávaní frajerov, ono to príde a čo povieš dieťaťu? Budeš mu zakazovať alebo sa s ním radšej úprimne porozprávaš, upozorníš na riziká a ubezpečíš ho, že s akýmkoľvek problémom za tebou môže prísť? Ja som zvolila to druhé. Je už dosť stará na to, aby mala právo na svoje chyby a poučenie sa z nich, ak niečo nevyjde.

ivangeline
2. sep 2022

Jedine s nou. Samu za chlapcom nie. Ja som mala cez 13!,ked som sla za kamoskou... sama..ale za chlapcom proste by som sla s nou.

veronikazuko
2. sep 2022

Ahoj. Určite by som nepustila,keby mala 15 rokov a občianku,tak by som o Tom popremyslala

janinah
2. sep 2022

@veronicka88 na to sú odborné názory,ak chceš tak si to pohľadaj....dnes je pomaly hanba byť pannou v 15, ,lebo tak si to ľudia nastavili...aj táto diskusia o niečom svedčí...tak podme sa tu predbiehať kto mal skôr frajera ako chlieb v rukách....ten bol ale hrdina,že?

cocolino234
2. sep 2022

@janinah už dlhšie registrujem tvoje komplexy z mladosti, neviem či sú to tvoje deti alebo ty si zažila niečo podobné a bola si v tých 14 veľmi nevyspelá ale ja som s mojím čakala skoro 2 roky, kým sme mali prvý sex a čakali by sme aj dlhšie, kým sme sa na to necítili a neprišlo nám to vhodné (reči o tom, že podľa teba je to vhodné až po maturite písať nemusíš). Ja som sa učila PRE SEBA, čuduj sa svete som bola tak vyspelá, že som vedela, že sa učím pre seba a nie preto, aby som nesklamala niekoho nadomnou, to je rozdiel medzi nami a teba buď poznačilo to, že si bola veľmi nevyspelá alebo ťa poznačil vzťah s rodičmi. Totižto nikto frajerov hľadať nemusí, život nám prináša ľudí a ako sa k nim postaviť, to ti mali povedať rodičia. Nie každý chlap musí byť frajer, to ti tiež nepovedali? 🙂 Nikto sa tu nepredbieha, len ty máš pocit, že tvoja psychika je na tom lepšie ako u niekoho, kto si našiel priateľa v 14 a je s ním do dnes, pre teba asi nepredstaviteľné čakať so sexom a mať svoju hrdosť. Treba skočiť na prvého, ktorý prejaví záujem, hlavne, že to bolo až po maturite. 🙂

mandzula
2. sep 2022

@janinah nemyslím, viem to a mám to potvrdené z x strán. Všetci kamaráti mojej dcéry po čase strávenom s nami povedia, že má rodičov, ktorých jej závidia a že sa u nás cítia lepšie ako doma, pretože my sa o deti zaujímame, rozprávame sa s nimi, počúvame ich, poradíme. To je pre mňa dôkaz, že škody na mojej psychike skorým randením napáchané neboli.

kvetinka75
2. sep 2022

@janinah kto píše o frajerovi, píše že je to kamarát. Ja a aj moja dcéra sme mali v 14tich kamarátov. Nie len kamarátky a tiež sme sa s nimi stretávali. Ja iba v rámci mesta - vtedy bola iná doba a dcéra už aj cestovala za nimi väčšinou z mesta na dedinu. Boli iba kamaráti. Majú kopu spoločných zážitkov a nie je to iba o popíjaní, fajčení cigariet, trávy a sexe. Mali normálne kamarátske vzťahy. Dcéra si vždy viac rozumela s chalanmi ako s babami a tak to je doteraz. Má pár kamarátiek ale aj kamarátov

tamitamitami
2. sep 2022

Môj názor je že by som ju pustila, je to 50 minút cesty keby čo koľvek za chvíľu si tam. Veď tam nejde spať ani tam nechce byť do noci. Ak sa vráti v normálnom čase, bude na telefóne a má to ešte k tomu aj bez prestupu nevidím v tom problém.

mandzula
2. sep 2022

@janinah kto tu hovorí o akom hrdinstve? Vykladáš si to po svojom. Pre mňa je normálne nedržať dieťa na uzde do maturity. Mimochodom, malý poznatok z mojej mladosti - najviac sa po 18 spustili tí, ktorým rodičia neumožnili rozlet, potom boli ako odtrhnutí z reťaze a lietali z problému do problému. My oplieskaní sme vedeli, že nám nič neujde a na čo si dávať pozor.

doriiis
2. sep 2022

Ked je taka ako hovoris...rozumna a dodrziava pravidla tak by som ju pustila.

hanahsuza
2. sep 2022

Normálne som sa zľakla či nejde o môjho syna 😄 Aj on si našiel kamarátku v tábore, i vek sedí, vtedy som si vydýchla keď si napísala, že za ňou už bol, lebo môj nie, nedovolila som mu ísť za ňou, tiež je to tých 80km a tak sa stretli na jednom festivali, kde boli aj rodičia a aj my a ešte sme mu sľúbili, že si môžeme do mesta kde býva urobiť výlet a môžu sa tak stretnúť. Taktiež rodičia majú podobné aktivity a tak budeme na spoločných akciách 3x do roka kde sa môžu vidieť, volajú a píšu, takže zatiaľ takto, pod "dozorom"😉

autor
2. sep 2022

@tamitamitami vlak naspäť jej ide 16:40.. takže žiadne flakanie sa nocou, ani tmou.. ak by všetko išlo ako má, doma je o 18:30. Ak by nestihla bus, pôjdem po ňu autom na vlakovú stanicu.

autor
2. sep 2022

@hanahsuza no jeho mama tiež nepustila. Čiže on si šiel von, ale ctí ho, že aspoň otcovi povedal kde je. Vedel, že mama by ho nepustila. Otec ho tiež kontroloval mobilom, a chlapec sa musel hlásiť či je všetko v poriadku. Ja som ho dokonca poslala na skorší vlak, lebo sa mi zdalo, že už dosť neskoro na taký spoj pre 15rocne dieťa. Poslúchol a šiel.

veronicka88
2. sep 2022

@janinah uf ty si nejaká no podpichivacna dnes. Chcela som len poukázať na to,že je to úplne prirodzené. Aj moji rodičia sú spolu od 14/18🙈a to bolo 38r dozadu. Takže to asi nie je len dobou. Nič nejdem hľadať. Mám spokojné vyrovnané manželstvo. Vďaka tomu že sme spolu tak dlho máme všetko od základu vybudované spolu,poznám ho aj on mňa ozaj lepšie ako svoje vlastné "ponožky"🤭

PS.ja by som dovolila ísť ani výlet samej. Odprevadil na stanicu a prídem po ňu.ak dá číslo na chalana aj na mamku s tým že budem volať len ak by ich hľadala polícia. Nebránila by som. Ale ja nemám dievčatá☺️

cocolino234
2. sep 2022

@autorka veď to máte skvele naplánované, podľa mňa bude mať krásny deň, váš vzťah to posunie o pár centimetrov a všetko bude ako má. Úprimne, keď si predstavím aká bude nadšená z tohto výletu, tak mi to prináša peknú nostalgiu. :D

autor
2. sep 2022

Každopádne, nie som ešte rozhodnutá. Jednou s podmienok bolo vybliskat izbu, skrinky, všetko pripraviť do školy. Takže upratovanie vo veľkom prúde, všetko lieta 😎. Určite s ňou hodím ešte debatu, ale či ju pustím neviem. Dám Vám vedieť zajtra večer, ako som sa rozhodla a ako to celé dopadlo. 🙂

sojorez
2. sep 2022

Mne by na tom celom trochu vadila skutocnost, ze mladenec zatajil vylety pred mamou. Pekne, ze otcovi povedal, ale vidis, ze sama jeho mama taketo cestovacky zatrhla. Ak je dcera trosku rozcestovana a nerobi blbiny, pustila by som ju, s tym, ze je na telefone a v pripade potreby vies po nu aj prist.

doriiis
2. sep 2022

Autorka..myslim,ze si uz aj sama rozhodnuta co mas robit,nemusis to obhajovat pred cudzimi zenami.

Mna by zaujimalo preco tolko zien neveri vlastnym detom....ano ja viem,ze svet vonku vie byt skaredy,ale kedy ich chcete naucit zit? Ked budu mat 20? To zas budete fnukat ze sa drzia maminej sukne a ze by uz mohli byt aj samostatni😉

autor
2. sep 2022

@sojorez áno a úplne chápem aj jeho mamu. Keby to dcéra urobila poza chrbát, tiež jej to zatrhnem a prázdniny by mohla tráviť v našej zaprdenej dedine..

dilino
2. sep 2022

ON viac dôveruje svojmu otcovi ako mame ked mame nepovedal nič a otcovi áno. Nie každé dieťa dôveruje mame sú deti čo veria viac otcovi. Koľko deti je takých čo po rozvode idú dobrovoľne k otcovi veľa.MY TI môžeme poradiť aj tak už vieš vopred ako sa rozhodneš. Ci ju pustíš alebo NIE. Môj názor ak sa budú chcieť stretávať tak neskôr urobia všetko pre to aby spolu boli. Môžu ísť na rovnakú školu bývať na jednom internáte. Možnosti majú. A aj to je dobre že sú mobily skype, a MY sme to nemalí. Pekné píšeš o obci v ktorej žijete máš to tam asi úplne zo všetkého najradšej. Zaprdena dedina.

dilino
2. sep 2022

ked aj 50 podmienok by splnila ked sa rozhodneš že NIE môže sa aj pokakať.

autor
2. sep 2022

@dilino môžem napísať aj malebna dedinka 🙂. Koniec koncov občianska vybavenosť je super, poloha tiež, len je tu nuda oproti mestu. Tie podmienky preto, keď sa rozhodnem, ze Ano, aby to nebolo celkom zadarmo. 🙂Treba deti trošku motivovať a zapájať do domácich prác. 🙂

nikaeli
2. sep 2022

Moja dcéra má 15 a má partiu, kde je viac chlapcov ako dievčat, občas sa prídu k nám napiť, poznám ich všetkých. Nefajčia, nepijú, sú kamoši. Nie je tam žiadny párik. Či by som ju pustila na cestu - neviem - moja je v tomto taká bojazlivá, asi by ani sama nešla. Mňa však zaujal tvoj príspevok, že si jej dala podmienku - upratať izbu a ona ju už teraz plní. Podmienka bude splnená. Podľa mňa bude od teba nefér, keď ju teraz nepustíš. Na mieste tvojej dcéry by som bola veľmi sklamaná a vnímala by som to ako podraz.

dilino
2. sep 2022

no ved ja nič ved nech upratuje ved ked niečo chce musí aj pre to niečo urobiť.

dilino
2. sep 2022

To že teraz je medzi vami dôvera je síce fajn len ta dôvera sa môže kedykoľvek pokaziť. Ako som pisala môže urobiť čokoľvek aj poupratovať celý dom aj chodiť s prosíkom po 4 nožkách ked sa rozhodneš povedať NIE že ju nikde nepustíš nič s tým neurobí akurát prídeš o dôveru a bude TI neskôr tajiť veci.

matabb73
2. sep 2022

Ja by som pustila. Moja dcéra má 14 a už minulý rok chodili do vedľajšieho mesta vlakom. Ak sa veľmi bojíš, navrhni jej nech ide s kamarátkou. Ja vždy s dcérou dopredu prejdem ako ma cestovať, aby ju nič nezaskočilo. Moje spolužiačky zo strednej chodili v tomto veku samé na internát.

lasoli
2. sep 2022

ja by som nepustila,nieje prvy ani posledny,nech si zvyka ze nemoze mat vsetko hned ked si zmysli.Skor tak vidim rizika ako pozitiva,nvs co sa moze stat po ceste a pod.Neverila by som skratka a skor by som mala obavu.

0silvia0
2. sep 2022

@matabb73 v 14 tich som chodila tiez na strednu vlakom. Mobily neboli, uchylakov vtedy plne vlaky...
Rodicia si nemohli deti odsledovat ako v tejto mobilovej dobe. Pre rodica idealna doba.