Pozdravujem, chcem sa opýtať, dievčatá po menštruácii už nerastú? Dcéra má 12 rokov, dostala menštruáciu a meria 149 cm. Je možné, že ešte narastie?
Rast sa po nástupe menštruácie skutočne spomalí,ale môže dievča ešte pár centimetrov podrást.
no ja som mala podobne ked som dostala ms okolo 13 tich rokov a ešte som to vytiahla na 158 cm cca ale velké skoky alebo zázraky by som nečakala.Ale tak výnimky sa môžu nájsť všade
Naša podrastla ešte minimálne o 6 CM...
zase zase tu budú tie ktoré budú písať o pár centimetroch
ja v 11 (koľko som mohla mať vtedy? podľa tabuliek cca 150cm) a teraz mám 170cm
Ja som mala menštruáciu až tesne pred 15 a meriam 174 cm,ktoré som vtedy isto nemala.podrastla som
@zuzanka.zuzu no a ja som mala 150 v 11, dostala som MS a narastla som na 152 cm. Takze toto je velmi individualne, no.
Juj, ja by som bola trpaslík, ak by to platilo.
Dcérka dostala v 11-tich rokoch, odvtedy už nenarástla, ani chodidlo už odvtedy nerastie. Meria 170 cm, noha č. 39, má 14 rokov.
@zuzanka.zuzu ludske telo nie funguje podla seba, to ze si ty tolko podrastla a patris medzi vynimky, to neznamena, ze teraz moze kazda mamicka optimisticky verit, ze jej dieta da 20cm. skor treba prdpokladat, ze uz vela nenarastie, tak ako nenrastla vacsina dievcat.
autorka - priemer je okolo 5cm asi za 2r, ale niektore dievcata daju uz len 1-2cm a neiktore 10cm.
ludske telo nefunguje podla nejakych pravidiel, kazdy je iny, preto sa kludne moze stat, ze faza do MS v zmysle hladin hormonov, sa moze este prelinat s fazou po ms a preto niekedy este par mesiacov trva, nez sa vyvoj dostane do tej konecnej fazy, ktora prichadza po ms. v takom priapde je rast samozrejme lepsi, lebo v obdobi pred ms je rast rychlejsi. to aky pripad bude tvoja dcera,t azko povedat.
da sa to trosku odpozorovat podla toho, aka je genetika a ako poslednych par rokov rastla. tam by sa dali zistit zrychlenia a spomalenia rastu, co moze naznacit, ci sa jej rast uz pomaly bude zastavovat, alebo nie.
ja osobne som po ms mohla narast asi 3cm. no ms som dostala po 14r.
mladsia dcera kamosky dostala ms vo veku asi 10,5r a narastla este asi 9-10cm, ma okolo 160cm.
jej starsia dcera dostala ms okolo 12r a narastla asi uz len 4cm a ma 174cm.
@zuzanka.zuzu trosku som to tam blbo napisala, lebo som menila text a este mi mozno aj kurzor usiel, no neda sa mi to uz opravit. snad sa to da pochopit.
venujem sa vdaka dcere rastu fakt dlho. viem o tom vela a som v skupine mamiciek, kde riesime poruchy rastu a nizky vzrast. a aj tam, aj tu som sa stretla s pripadnmi mnohych zien,c i dievcat, ktore po ms fakt uz nenarastli nijak rapidne, no nieco ano. cize fakt sa neda predpokladat, ze tvoja dcera da nejak vela, ale fakt zavisi od genetiky.
a teda stretavam sa opakovane s tym, ze ak niekto vysku posudzuje len odhadom, je tma castokrat naozaj velka nepresnost.
cize ak nema niekto presnu info o svojej vyske v obdobi ms v porovnani s konecnou vyskou, cisla mozu byt nepresne.
mne napr kolegyna tvrdila, ez za prazdniny narastla v puberte 20cm. aj keby prihiladame na odlisnosti rastu a vezmeme do uvahy fakt, ze niekto rastie nadpriemerne, 20cm/2m je taky extrem, ze to moc realne nie je. najrycheljsi rast ma dieta po narodeni. tam je priemer 20-25cm/rok, niektori drobci narastu nadpriemerne, ale aj to je tak maximalne cez 30cm/rok, co je v priemere povedzme 3cm/m. no samozrejme prve mesiace je rast rychlejsi a postupne smerom k 1r sa spomaluje, tak by sme mohli brat do uvahy rychlost rastu tak 5cm/m. v obdobi pubeety moze rast byt tiez pomerne rychly, ale teda ryhclejsi je v chlapcov, no 20cm/2m je teda riadny extrem.
tiez som sa stretla s tym, ez 2 kolegyne mi tvrdili, zemaju v rodine tiez takych drobcov, ako je moja dcera. my sme mali vtedy v plane prve endokrino vysetrenie. no ked zacali zistovat, ta vysvitlo, ze tie deti maju o 10-15cm viac.
dcera kamosky bola v 4r uplne rovnako vysoka ako moja, len mala nizsiu hmotnost. moja kolegyna na nu zareagovala, ze je skutocne drobnucka. naopak na moju ze az tak nizka nei je. pricom mali nameranu rovnaku vysku dokonca u jednej lekarky a dokonca su aj rovesnicky a videla ich v rovnakom obdobi. len nei spolu. a podobnych zazitkov som maa viac.
vt tom odbobi som sa utvordila v tom, ze ludia vysku posudit fakt nevedeia, treba mat realne namerane cisla.
ja som práve po dostatí menštruácie najviac vyrástla aj pribrala, dovtedy som mala ledva niečo cez 150 cm a 45 kíl a potom som to v priebehu roka a pol vytiahla na 165 a 55
Samozrejme, že narastie ak to má geneticky dané. Keby začiatkom ms naozaj končil rast každá žena by mala oveľa nižšiu výšku. Je to len blud.
autorka - aku mas vysku a ak ma otec?
Jedna moja dcéra dostala menzes v 12,5 roku , v 12 rokoch som ju merala a mala 166 cm, v dospelosti má výšku 168 cm. Druhá dcéra, rovnaká matka ja otec , dostala menštruáciu rovnako v 12,5 roku , merala som ju v 12 rokoch , namerala som iba 156 cm, teraz má 15 rokov a myslím že jej rast je ukončený a má 160 cm. Tretia dcéra , taktiež rovnaký otec a matka , má 11 rokov, jej výška momentálne je 160 cm, nemá ešte menštruáciu ale rastie veľmi rýchlo , fyzicky jej už plne v puberte .
Druhá dcéra čo sa týka rastu , pri narodení mala najmenšiu hlavu , obvod hlavy iba 33 cm, plne donosená , vyvíjala sa úplne normálne . Najstaršia dcéra pri narodení obvod hlavy 34 a najmladšia dcéra 35 cm. Vzhľadom k tomu, že ma znepokojovala výška tej strednej dcéry , absolvovala som s ňou vyšetrenia a tam mi jedna doktorka povedala , že podľa štúdii čo čítala , výška dieťaťa sa dá už podľa obvodu hlavy pri narodení určitým spôsobom predpokladať.
Môžem ale však povedať , že mojim dcéram sa po menštruácii znížila rýchlosť rastu a do dvoch rokov bol ukončený .
Ja som dostala menstruaciu v 14 a podrastla som ešte 10 cm na 182 cm. Rástla som do 21 rokov.
nam povedali, ze este rok su otvorene rastove strbinky, potom sa zatvoria a koniec.
takze necakaj, ze to bude viac ako 19cn
skor 5-7cm bude realnejsi
Rastove strbiny sa prichodom ms uzatvaraju, to je medicinsky fakt, nie vymysel zien na MK. potvrdi ti to pediater, gastroentelog, ortoped. takze velke vyskove zazraky sa uz diat nebudu. ja som po ms uz nevyrastla ani o milimeter. moja dcera vyrastla 3cm.
Aj ja som normalen narastla,dobrich 20cm
@majamat môžem sa ta prosím opýtať..čítam že sa zaoberas výškou rastom a tak pod.,
Dlho sa trápim rastom u nášho syna a stále mám pocit že je proste malý, štíhly a nízky...a bojím sa ako idú roky či som niečo nezanedbala....no detská lekárka má vždy len zotre že čo spekulem že je síce na dolnej hranici ale je to ok...
V triede je druhý najnižší, ale aj najmladší... čiže nemôžem porovnávať
Syn bude mať v auguste 9 rokov a má 130 cm a cca 26 kg...aktívne športuje.
Čo by si nám poradila?!
Ďakujem krásne vopred.
@ejbyk ahoj, na tvojom mieste by so sa neobavala. pouzivam cesky program s grafmi a tam sa nachadza na 24% co je tesne pod spodnou hranicou,a le priemernej vysky. dieta nemusi rast v priemre, zalezi od jeho genetickych nadstaveni aj rast v podpriemernom pasme je uplne vporiadku, pokial je dieta takto geneticky nadstavene. dokonca aj uplne na spodku grafu moze rast zdrave dieta. priemerne pasmo neoznacuje zdrave deti, ale oznacuje len najvacsiu skupinu deti. cize najviac deti rastie v primernom pasme.
24% v grafe je dpobra pozicia a nestoji za rec toto ziadny lekar riesit nebude. moja dcera sa od 3r pohybuje na 1-2%, co je uplne pod najspodnejsou hranicou gravu a o dost nizsie od tvojho syna. moja dcera mala v jeho veku vysku 121cm a bola na 2%, su dokonca deti aj nizsie.
a teda 130cm mala az vo veku 10,5r.
ak by tvoj syn rastol takto az do dospelosti a rastol by priemerne, jeho konecna vyska na rovnakej urovni bude 175cm.
vy rodicia mate aku vysku?
@ejbyk je mozne, ez ma genetiku na teba. ty mas zensku vysku, ked ju premenim na muzsku, vychadza to okolo 176cm. cize to by sedelo.
este je tu aj moznost oneskoreneho vyvoja - u niektorych zdravych deti sa vyskytuje a dedi sa po predkoch. je to opat nieco, co je mimo priemer, ale stale este uplne normalne u zdravych deti. jedonducho nie kazdy rastie podla primeru, ja a aj moja dcera amme taketo oneskorenie. u niekoho jepar mesiacov, ci rok, u ineho to moze byt aj niekolko rokov.
znamena to, ze dieta ma geneticky danu nejaku vysku, napr ak ybs ato tykalo tvojho syna, povedzme, ze vysku otca 182cm, ale rastie v grafe nizsie. to preto, ez ma oneskorenie a to,c o mu chbya dobehne neskor. su viacere moznosti, ako to moze dobehnut. nud rastie dlhsie, ako primerne deti, alebo v puberte, ci po puberte rastie nadpriemerne. a takto to dobehne. cize aj toto je moznost. ak by taketo oneskorenie mal, tak mu do vysky otca chyba asi 7cm oprooti tomu, co mu vychadza ( co som ti napisala ), co by bolo v pripade oneskorenia asi 1,5r. cize keby mu urobia kostny vek z rtg papastia, naslo by sa taketo oneskorenie.
no ale to je jedna z 2 moznosti - cize bud ej na teba a rastie uplne primerane, alebo je na otca s tym, ze ma oneskorenie. nie je ot iste, neda sa to zistit bez vysetrenia, ale tym, ze rastie slusne, vysetenia robit netrba, cas ukaze na ktoru stranu sa prikloni.
Este narastie priemerne 2-10 cm
@viera77 Fuu, to v jedenástich merala 170 cm? teda, to si neviem reálne predstaviť (nie, že by som ti neverila)
Ano, po menstruacii sa rast spomaluje. Dolezite je vediet v akej faze su rastove strbiny, lebo ak sa tie uzavru, uz nenarastie ani milimetrik. Treba skor toto zistit u ortopeda.
Rastu, neboj, moja dostala v 12 a odvtedy ma davno prerastla.