Riešenie antikoncepcie na školách
Čo si myslíte o tom, že z návrhu osnov na sexuálnu výchovu bola vyškrtnuta antikoncepcia? Mne to príde už naozaj ako zlý sen. Antikoncepcia nie je len o tom, že poďme si užívať a buďme promiskuitní lebo môžeme. Je to základ poznania, ktoré musí človek mať, keď chce začať so sexuálnym životom. Bohužiaľ sa s ním v dnešnej dobe začína skôr ako sme boli zvyknutí my, ale keď už to nemôžeme zmeniť, môžeme sa aspoň snažiť aby to tie deti robili zodpovedne. Ale ak máte niekto iný názor, rada si ho prečítam. Chcem vidieť aj pohľad druhej strany.
Ku katolíckym cirkvám sa nehlasi skoro polovica obyvateľstva a aj tak všade pretlacaju svoj "patentovaný" rozum na vsetko. Už by bolo na čase aby sa urobila odluka cirkvi od štátu a nech sa konečne starajú len o tých svojich, nepchaju nos do veci do ktorých im nič nie je. Školské osnovy sú jedna z tých veci. Keď im pôjde karta ako doteraz zákazu vyučovať aj Darwinovu teóriu.
@jane1987 uzivatelka určite kondóm berie ako ,,ochranu,, a aj ako antikoncepci, len ty si chytila za slovo ... nie každý rozdeľuje antikoncepciu tak,že do nej patrí aj kondóm ako nehormonalna antikoncepcia
Mna tiež keď sa gynekológ pýtal,tak položil otázku,,antikoncepcia alebo ochrana kondómom?,, 😉
@mamelka nechytam za slovo, beriem to ako fakt, cast vety ,,maju na to cas" asi nie je len o tabletkach....Uprimne, bola som prednasat na skolach, informacie beru deti ma internete, nie od rodicov, ci zo skoly. A tak isto by som nemusela na taboroch a lyziarskych riesit tieto ,,problemy", keby mali deti relevantne informacie. A je smutne taktiez, ze dievcata si chodia kupovat tabletky ,,po" bez toho, aby rodicia vedeli. A polozila som slusnu otazku, tak netreba hned skakat.....
@mamelka uzivatelka odmieta oboje, povedala ze sa s detmi porozprava ked budu mat vek. problem je ze rodic nevie kedy ma dieta na to vek, vek si dieta urcuje same, necaka na zvolenie rodica. toto mnoho rodicov odmieta prijat a pochopit, miesto toho budu hrat mrtveho chrobaka lebo je pohodlnejsie tvarit sa ze sa ma to netyka, nez priznat si ze je to problem dnesnej spolocnosti, ktory musim riesit aj ja. radsej budem vsetko cynicky odmietat nez by som si priznal, ze nezijem v ruzovej bublinke. zo zakona na to maju pravo tak nech si robia co chcu. ostatni maju pravo byt informovani, tak ja len nerozumiem preco sa jedna skupina musi prisposobovat druhej. kto nechce nech sa neucastni a kto chce nech je informovany aj o tej antikoncepcii aj o navliekani kondomov.
@jane1987 no u nas je to otvorená téma, ale toto je chyba rodičov, nie školstva, myslím si,že každé dieťa je inak ,,vyspelé,, a rodič by mal odhadnúť kedy je dieťa pripravené sa rozprávať na túto tému. Ako 9-10r aby počúvala zvasty o sexe, nienkazde dieťa je na to naozaj pripravené. tak ako by sa mali rozprávať rodicia menštruácii s predstihom tak aj téma sex by mala byť úloha nás rodičov. Ono najlepšie je všetko hodiť na školu, pritom sú to naše deti, naša lenivosť je taka,,však škola naučí,, ...
Keď som chodila do školy, tak na našej škole sme vôbec nemali sexuálnu výchovu. Keď som mala 16 rokov a mala prvú vážnu známosť, mama za mnou prišla a o všetkom sme sa porozprávali. Vôbec na mňa neišla so slovami že mám ešte čas alebo podobne. Keď som sa cítila byť pripravená šli sme k doktorovi. Predpísal mi antikoncepciu a bolo. Nakoniec sa ten chalan stal aj mojim manželom a už to spolu ťaháme štrnásty rok 🙂
@monuska112 tak nech si oboje odmieta,ja neviem co vám na tom tak vadi, veď sa porozprávajte doma s deťmi, ja si radšej dieťaťu túto problematiku sama vysvetlím a aj sa opytaju, nevidím na tom nič zlé. Samozrejme,že sú rodiny kde je toto úplne tabu, aj sex pred manželstvom, ale úprimne? Také niečo v dnešnej dobe je rarita najst
@mamelka zial, teraz sa, naozaj mam ten pocit, rodicia spoliehaju naozaj na tu skolu a internet, ved naco a druha cast rodicov si to jednoducho nechce pripustat, ze o tom treba hovorit, neznamena, ze som kazdu nedelu v kostole, tak sa tato tema mojho dietata nedotyka...Urcite tu sama citas neraz o nezelanom tehotenstve. Ano, kazde dieta je inak vyspele telesne i dusevne, ale vzdy je lepsie, ked sa k nemu dostanu relevantne informacie, ako ked mu poradi nejaky skodoradostny "kamos" na internete. Alebo fakt nejake chuda dievca, co sa psychicky zruti a ublizi sebe i dietatu, pretoze k rodicom nemala doveru a jednoducho ostala tehotna, kedze informacie ziadne alebo len ledabolo. Dnesna doba je fakt taka, ze neradno zatvarat oci pred urcitymi vecami, vypomsti sa to casom.
@jjanulienka pytala som sa na to studentov pred par rokmi, ked som ucila na gymnaziu (v ramci angliny sme mali taku debatu). vacsina sa o tom s rodicmi rozpravat nechce, zial, vychova v tejto krajine nie je ktovieako otvorena ohladom tychto tem. vacsina sa vyjadrila, ze info ma od kamaratov/kamaratok a radsej ako s rodicmi by to riesili v skole.
@jane1987 áno, všetko hádžu na školu,škôlku. Pritom naša povinnosť je deti pripraviť deti, vysvetliť im, naučiť ich variť, o sexe by sa mali rozprávať povinne, neviem ale napríklad Melánia v 10r akurát tak prišla,že je to trápne a hodila veci do kosa,nechala som to tak, o 2r neskôr sme sa o tom začali rozprávať,
My sme nefajciarska rodina a Už chodí Melánia,že ten a henten fajčí, ze ten a henten pije redbull, hovorím dobre, raz vám kúpim, skúsite ale pri mne až viete,že je to bordel. Rodicia by mali byt v prvom rade ako priatelia,nie ako nepriatelia. Žiaľ doba je taka,ze rodicia vezmú skôr telefon do rúk a sunna telefóne, ale idu s kamoškami niekde na kávičku lebo,,potrebujem svoj čas,, ... deckam hodia vreckové, telefóny a robte si co chcete. Vidím to aj tu🙄
@mamelka mne to nevadi, ja sa s detmi porozpravam urcite. si nemyslim ze skola im povie vsetko, co by mali vediet. na tuto temu vsak nahliadam ako na problem spolocnosti. su ludia co su povedzme "pro krestanski" ok...ak sa s detmi rozpravaju dostatocne, vedu ich v tomto krestanskom duchu, ze sex az po svadbe, maju to zvladnute funguje to, nemam nic proti. su tu ale ludia "pro krestanski" ktori povedia, moje dieta to robit nebude, lebo si to nezelam. nemam sa s nim o com bavit, lebo je na to male. potom su tu ludia bez nejakeho vyznania, pre ktorych je sex tema tabu, lebo asi tak boli tiez vychovavani a je im to trapne. a potom tu je dalsia skupina, ktora napriklad v opojeni alkoholu, ci zaplave prace ci inych zavislostiach a akciach jednoducho serie na dieta. nerozpravaju sa s nim, lebo im to je jedno. lenze aj tieto ostatne deti su ludske bytosti a maju nejake prava, pravo na informovanost, rozhodovanie sa....ako sa moze clovek rozhodnut, ked nepozna fakty? kazdy sa tvari ze a ved u nas to nebolo a sme tu, lenze ak by ta tema bola dostatocne zvladnuta, nemuseli by sme riesit nechcene tehotenstva, deti v domovoch, zneuzitia a podobne nedostatky. cize mozme strcit hlavu do piesku alebo povedat ze chceme lepsiu spolocnost a chceme lepsie vzdelanie aspon pre nase deti.
Mne pride nenormalne zas pchat do mladej zeny hormonalne svinstvo len preto lebo si chxe vrznut chore ja som stara skola
@diaszoky moze predsa pouzivat aj kondom, ked uz si chce vrznut. o tom asi ta sexualna vychova by mala byt - prebrat moznosti, a dosledky a aj dosledky ak sa nepouzije nic.
Pri všetkej úcte, čo všetko sa očakáva od školy? A kde je miesto rodiny? Prečo o sexuálne prenosných ochoreniach, antikoncepcii, …. nemajú vedieť deti od svojich rodičov? Ja by som teda nechcela, aby sa tak závažné veci dozvedelo moje dieťa zo školy. Myslím, že aj to buduje dôveru dieťa/rodič. Myslím, že poniektorým rodičom by bolo najlepšie, kebyže deti dajú do inštitúcie a výberú ako hotový produkt v dospelosti.
@jane1987 skusenost🙈😂 naši malin kedysi tu flasu, že si ňou tak buchla a tam cigarety, dusili sme sa jak blázni, čo som mala 10r? Staršia 14 a najmladšia 9r, no potom som sa preriekla pred krstnym tennto naším povedal. Skúsila som aj trávu, aj alkohol, jedno viem,že chcem až skúsia pri mne. Aj teraz keď čítam,že dajú dievčaťu do drink na omamenie, toto sú veci ktoré ma riešiť rodič, ideš na disko, vypi ihneď drink,nepi od druhého, neber od druhého, atď atď. Nedajú sa 100% deti ochrániť, ale ako mne minule povedali ohľadom autosedacky,že keď place až vezmem na ruky,nevezmem, snažím sa robit preto aby som nemala v živote vycitky,
U nas v DE, priamo kde ma Amalia školu lanaril jeden uchyl dve deti do auta minulý týždeň,tak chodím pre ne a tiež ich učím, chodiť kde je viac ludi, nechodit blízko auta, necumiet do tel, všímať si okolie. V škole to mali riešiť,ale neriešili to ešte 🙈 ja nemám kedy na školu čakať a chodím pre dievčatá aj tak keď som na materskej. Ale to len ako priklad,že veď sú to naše deti a je moja povinnosť všetko vysvetliť, veď to je pre dobro deti.
..."môžeme sa aspoň snažiť aby to tie deti robili zodpovedne."...toto hovori za vsetko. Do pozornosti davam slovo DETI !
@mamelka ja si robim s muzom srandu, ze kto to bude synovi vysvetlovat, zatial je to v ramci srandy, ale raz to pride 😅 ale presne ako pises, vety typu: ked uz budes pit a bude ti zle, zavolaj mi a nesadaj zbytocne cudzim do auta a pod....ale to vsetko je stavane na dovere rodic- dieta. Ja niesom clovek, co vychovava clankami a instagramom, ale o tu doveru nechcem za ziadnu cenu prist tak, ako som o nu ja prisla pri svojich rodicoch, vyhla by som sa mnohym komplikaciam v zivote. Mozno preto som za ,,otvorenu knihu" vo vychove 🤷
@monuska112 konecne pochopene tak, ako to ma byt 😊
@jane1987 nepočúvam podcasty a ani si neberiem z IG príklad, mam svojský povahu, snažím sa robiť to najlepšie pre deti. Ja som aj tak vďačná rodičom ako ma vychovali, nemali sme neviem aké bohastvo, darčeky, ale viem,ze rodičia nám dali všetko čo mohli, ja som im za všetko vďačná.
No toto s tým autom, to sme sa bavili s muzom,že musíme sa s rodicmi skamosit a radšej decka odviezť, tak ako sme mali stretavku zo ZS pred 4r a prišla pre nás jedna mama🙈😂
@veronika_pb tak ja len s mužom ktorého poznam a ktorému verím a vždy prerusovane 🙂 fúú neviem aký vek sa hodí na taky rozhovor
Tak toto podla mna patri do sukromneho rodinneho zivota,v takomto veku.A ak nie je rodina doststocne funkcna pripravit dieta aj na tuto cast zivota,sanca,ze to skola napravi je fakt mala.Toto je kategoria vychova,podla mna.Skola vyucuje.Rodicia vychovavaju.Moj nazor.
Najhorsie co moze byt je to nechat na rodicov. Ti sa casto spomenu az ked je neskoro, lebo posudzuju podla seba alebo podla nejakych svojich idealov. Moja matka si myslela, ze menstruacia bude tema ked budem mat 16 (podla seba sudila), v 12tich sme to v triede uz mali takmer vsetky. Rovnako so sexom, rodicia si mozu mysliet, ze su to nevinne deticky, ale pravda je, ze od 13-14 sa u nas na zakladnej uz skusalo a to sme neboli ziadna ,,zberba" ale vyberova trieda.
pedagogika je "veda o vychove a vzdelavani (edukacii)"
@monuska112 kondom ano ale antiku ja neschavulen
@monuska112 tak nechcene tehotenstva co sa týka znasilnenia tu budú. Keď niekto je prasa tao proste je prasa. S tým nič nespravime a na toto neviem ci niekto niekoho v živote dokáže pripraviť. Dnešná téma na MK,že dieťa rastovo zaostáva atd atd, matka sa ho chce vzdať, vieš co je dnešná doba naucena? ,,mne sa to nepáči,nechcem tak odhodim,, je jedno ci to je človek, zviera,vec....tak sme sa naucili(to len na margo že veľa dedí je v DD)... cize pre mňa je sexuálna výchova v tomto iná, skôr by som uvítala hodinu správania,pretože keď čítam niekedy komentáre tak má až hrôza chytá co z deti bude.nemozu sa napomenut,najlepšie 1000x vysvetliť to iste,to,že spadne môže za to vlastne niekto iný len nie dieťa atd atd....

@vevesh kks fakt? To je choré. Toto ale nie je o antikoncepcii, toto je o rodičoch, však dnešná doba ,,veď ma vek,, kriste, veď Amaliaa 10r, je to dieťa, Melánia ma 13r, nemyslím si,že by im malo niečo ujsť, toto je už naozaj chorá doba 😔🤦♀️ ako chápem táto kultúra je aj iná, ale nemyslím si,ze je to normálne, to potom ako rieši. Jugendamt atd?však to je choré. Sa mi zdá,že majú málo v škole učenia